Necomunicarea deciziei de antrenare a răspunderii solidare de către intimatacătre contestatorechivalează cu necomunicarea actului administrativ fiscal contestat.

Sentinţă civilă 155 din 30.01.2014


Necomunicarea deciziei de antrenare a răspunderii solidare de către intimata AFP Galați către contestator, in conformitate cu disp. art. 44 alin. 2 din OG nr. 92/2003, echivalează cu necomunicarea actului administrativ fiscal contestat. Prin urmare, excepția inadmisibilității promovării contestației, pentru neîndeplinirea procedurii prealabile prevăzută de art. 207 alin. 1 din OG nr. 92/2003, invocata de intimata, nu este fondata.

Neîntrunirea in mod cumulativ a condițiilor prevăzute de art. 27 alin. 2 lit. d) din OG nr. 92/2003 nu poate conduce la antrenarea răspunderii solidare a contestatorului cu societatea debitoare la care acesta a avut calitate de administrator.

Contestatorul  VC  a chemat in judecata pe intimata AFP Galați ,solicitând Judecătoriei Galați anularea somației de plata emisa de aceasta,privind debitul de 15.377 lei. Contestatorul a arătat ca nu i-a fost comunicat titlul executoriu .

La termenul de judecata din data de 21.08.2012, contestatorul a depus la dosarul cauzei precizări prin care a arătat ca solicita si anularea deciziei de angajare a răspunderii solidare pentru datoriile SC S SRL Galați ,societate la care a avut calitate de administrator.

Judecătoria Galați ,raportat si  la aceste precizări, a calificat obiectul acțiunii ca fiind contestație la executare –care a atras competenta sa in prima instanța si respectiv anularea deciziei de angajare a răspunderii solidare ,aceasta din urma atrăgând competenta Secției de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Galați . Disjungând acest capăt de cerere, Judecătoria Galați a declinat competenta de soluționare a cauzei in favoarea Tribunalului Galați, Secția de contencios administrativ si fiscal.

In fata Tribunalului Galați, intimata AFP Galați a invocat excepția inadmisibilității promovării contestației, arătând că nu a fost respectată procedura prevăzută de art. 207 alin. 1 din OG nr 92/2003 ,respectiv contestatorul nu a depus contestație împotriva deciziei de angajare a răspunderii solidare ,la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la comunicare.

In soluționarea acestei excepții, Tribunalul a reținut că intimata nu a comunicat contestatorului decizia de angajare a răspunderii solidare, încălcând astfel dispozițiile art. 44 alin 2 din OG nr. 92/2003,astfel ca acesta nu a avut posibilitatea de a o contesta la organul fiscal. Prin urmare, Tribunalul a respins aceasta excepție, ca nefondată.

Pe fondul cauzei, Tribunalul a reținut ca prin decizia contestata, s-a dispus angajarea răspunderii solidare a contestatorului VD,in calitate de administrator al SC S SRL Galați, pentru suma de 15.377 lei.

In motivarea deciziei, organul fiscal a reținut ca SC S SRL Galați nu a mai depus declarații privind obligațiile de plata la bugetul  consolidat al  statului din data de 14.04.2011,motiv pentru care a considerat îndeplinite condițiile prevăzute de art. 27 alin 2 lit. d din OG nr 92/2003 ,respectiv faptul ca acest contestator nu si-a îndeplinit cu rea-credinţă obligațiile legale ce ii reveneau in calitate de administrator.

Tribunalul retine pe de o parte ca SC S SRL Galați a fost declarata insolventa prin procesul –verbal din data de 23.11.2011, ca începând cu anul 1998 si-a întrerupt activitatea,iar pe de alta parte contestatorul, in calitate de administrator, a întreprins demersuri  pentru recuperarea unor creanțe de la o debitoare a societăţii, sens in care s-a adresat instanțelor  de la Bruxelles, acțiuni finalizate in  anul 2011.

Așadar instanța nu poate reţine reaua credința in sarcina contestatorului .

Pentru aceste considerente, apreciind că nu sunt întrunite  in mod cumulativ condițiile prevăzute de art. 27 alin 2 din OG nr 92/2003, instanța va admite contestația si va anula decizia de antrenare a răspunderii solidare, exonerând contestatorul de plata sumei de bani astfel stabilita.