Civil-nulitate titlu executoriu

Sentinţă civilă din 09.04.2010


Deliberand asupra prezentei contestatii la executare.

Prin cererea inregistrata la aceasta instanta sub nr. …/200/12.10.2009 debitoarea contestatoare SC.....SRL Buzau a chemat in judecata pe intimatele DGFP si AFP, solicitand pronuntarea unei sentinte prin care sa se dispuna anularea anuntului privitor  la  vanzarea la licitatie, din data de l4.l0.2009; sa se constate nulitatea intregii executari silite, nulitate determinata  de nulitatea  titlului executoriu emis de creditoare.

In motivarea in fapt, contestatoarea a  arata ca prin anuntul publicat in ziarul “Opinia” din ….2009 s-a stabilit  vanzarea la licitatie publica a unor imobile proprietatea sa. A sustinut ca acest anunt  este nul, intrucat nu  cuprinde adresa imobilelor, element obligatoriu potrivit art. 162(4) lit. e Cod procedura fiscala. De asemeni, nu au fost respectate dispozitiile  art. l62 (1) Cod pr. fiscala care prevad imperativ ca publicitatea trebuia facuta cu cel putin  10  zile inainte de data  fixata.  Debitoarea a  precizat ca nu s-a  comunicat anuntul la sediul sau, conform art. l62 (2) Cod pr.fiscala ci la sediul unei alte societati, respectiv S.C……, asa  cum rezulta din  adresa  nr.  …./30.09.2009.

Debitoarea  a invederat si faptul ca toata executarea  silita s-a facut in temeiul unui titlu executoriu ce nu este dat  de o instanta judecatoreasca, ci unuia ce emana de la  intimata DGFP…..

Astfel, a sustinut ca titlul executoriu  nr.  …./3.07.2008 pentru suma de 330.047 lei, este lovit de  nulitate absoluta, fiind  emis  dupa  finalizarea unui dosar penal, declansat impotriva reprezentantilor societatii – BA  si BRN, solutionat definitiv si  irevocabil prin achitarea celor doi reprezentanti, pentru savarsirea infractiunilor  de evaziune fiscala in temeiul art. 11 pct. 2 lit. “a”, raportat la  art. l0 lit. “a” Cod  procedura penala  - “fapta nu exista”, fiind pronuntate  sentinta penala nr. …./0l.02.2007 de catre Judecatoria …. si decizia penala nr…./P/20.0l.2008 de catre Curtea  de Apel…...

Procesul penal a fost declansat ca urmare  a unui  control efectuat  de Garda Financiara …, care a stabilit in anul 2002, existenta unor creante datorate  bugetului  de stat  prin savarsirea infractiunilor de  evaziune fiscala, fiind demarate  atat cercetari penale cat si proceduri de executare silita potrivit Codului de procedura fiscala. Pe aceasta cale au fost indisponibilizate imobilele  asupra carora se continua executarea silita in prezent, potrivit procesului verbal de  sechestru asigurator din 9.06.2002, sechestru instituit potrivit  actului constatator  nr. …./23.05.2002 incheiat de  Garda Financiara ….

Debitoarea a mai precizat ca  nefiind retinuta vinovatia celor doi reprezentanti, nu s-a putut  dispune obligarea  acestora la plata pretentiilor civile in suma de  330.047 lei  solicitate de  intimate – ce s-au  constituit parti civile; intrucat, in cazul in care  s-a produs  vreun prejudiciu bugetului de stat, acesta a  fost cauzat  de  catre producator si eventual de  catre  primul beneficiar, in nici un caz  de SC B… & S….”, in prezent S.C. …..S.A.

Insa, intimatele, fara  a parcurge in instanta un proces pe  dreptul comun, in stabilirea unor eventuale  creante datorate statului  sau a unui prejudiciu pe baza acelorasi constatari din procesul verbal  …/23.05.2002 incheiat de Garda Financiara…., instrumentand acelasi dosar executional nr. …/l5.05.2002 – in care s-a  emis  primul titlu executoriu, la data de  3.07.2008,  emite  titlul executoriu nr. ….si somatia  cu acelasi  numar, vizand aceeasi creanta de 330.047 lei.

Prin parcurgerea in procesul penal a  aspectelor legate  de neindeplinirea pretinselor obligatii de declarare a veniturilor si de plata a sumelor corelative, in raport de  achitarea celor doi reprezentanti, evident ca nu pot fi puse in discutie obligatii neindeplinite, cata  vreme achizitionarea si apoi, valorificarea  motirinei s-a inregistrat in contabilitatea firmei, documentele  reflectand operatiile reale  prin referirea la motirina purtatoare  de taxe si pe baza lor  achitandu-se acestea  catre stat, s-a constatat ca nu sunt probe care sa  dovedeasca existenta faptelor imputate celor doi reprezentanti.

S-a mai sustinut  ca nu sunt indeplinite dispozitiile art. 2l Cod pr.fiscala privind  definitia creantei fiscale, ce reprezinta  drepturi patrimoniale, rezultate din  raporturi materiale de  drept  fiscal, intrucat titlul executoriu nr. …./.07.2008 referitor la creanta de  330.047 lei stabilita prin procesul verbal …./23.05.2002 al Garzii Financiare…, denota abuzul de  drept  al intimatelor, care prin executarea silita,  tind la realizarea unui drept  inexistent, fara a  promova o actiune civila pe  dreptul comun, pentru a detine  un titlu executoriu valabil, aceasta intrucat procesul verbal  nr. …./2002 incheiat de  Garda Financiara …. a fost inlaturat in judecata penala ca fiind incheiat intr-un stadiu incipient al cercetarilor si fiind inlaturat,  in dispozitiv dispunandu-se si  ridicarea  sechestrului asigurator instituit asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi reprezentanti BA si  BRN.

Debitoarea  a mai aratat ca  daca s-ar admite ca titlul executoriu nr. …./3.07.2008 ar fi valabil, s-ar impune incetarea executarii silite, intrucat a  fost indeplinita obligatia de plata catre bugetul statului a acestei creante de catre alte persoane – inculpati, pentru care s-a dispus disjungerea  judecarii conform Rechizitoriului Parchetului de pe langa  Curtea de Aspel … nr. …../P/2003 si potrivit  sentintei penale nr. …/06.04.2005 a Judecatoriei Ploiesti s-a dispus  condamnarea inculpatilor DFS, PBC si obligarea la plata de despagubiri civile catre DGFP …., in cuantum de 768.424.217 lei ROL, despagubiri ce isi au izvorul in nota de  constatare a Garzii Fananciare…...

In susbsidiar, debitoarea  invoca  prescriptia executarii silite, potrivit art. l3l – 135 Cod pr.fiscala, intrucat dreptul de  a cere executarea creantelor fiscale se prescrie in termen de  5 ani de la data de 0l.0l. a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept, creanta pretinsa in titlu vizand aspecte legate  de  activitatea  anterioara datei de 23.05.2002.

Ca  probatiune,  debitoarea a  solicitat  inscrisuri si expertiza contabila.

Cererea nu a  fost motivata in drept.

In sustinere au fost depuse in original si in copie xerox inscrisurile de la filele  5 – 14.

Debitoarea depune la data de 23.l0.2009 cerere completatoare prin care solicita si anularea  anuntului privind  vanzarea la  licitatie a imobilelor  nr. …./l2.l0.2009, prin organizarea unei licitatii la data de  29.l0.2009.

 Arata ca, in cuprinsul anuntului, publicat in  ziarul Opinia  se face  vorbire despre un numar de  dosar  de executare …./12.l0.2009 -  dosar inexistent, solicitand  si anularea  acestui act de executare  silita.

Precizeaza  ca  urmare cererii  de  chemare in judecata, intimata DGFP a  dispus anularea  anuntuluiu  privind licitatia din l5.l0.2009 legat de acelasi considerent, respectiv  lipsa  publicitatii in termen  a vanzarii la licitatie.

Pentru termenul de judecata din  l9.ll.2009, contestatoarea  a  formulat o noua cerere  completatoare, solicitand  si anularea  anuntului privind  vanzarea la  licitatie a  imobilelor  privitor la dosarul de executare  nr…. /l5.05.2002 referitor la  licitatia din  26.ll.2009,  a titlului executoriu  nr. …/23.05.2002 concretizat in procesul verbal  al Garzii Financiare,  act  juridic indicat ca  si “titlu executoriu” in cadrul actelor procedurale de executare intocmite pe tot parcursul executarii silite, precum si a  avizului de  urmarire din 07.06.2002  emis de Garda Financiara ..,  in baza procesului verbal  nr. …. din 23.05.2002. 

Totodata, solicita suspendarea executarii silite in temeiul dispozitiilor art. 403(1) din Codul de procedura civila.  Apreciaza ca  suspendarea executarii silite  este  justificata prin aceea  ca  demararea intregii  proceduri a  executarii silite s-a facut  si este continuata si in prezent in baza unui titlu executoriu  care nu este  emis de o instanta judecatoreasca.

Impotriva actelor de executare s-a  formulat contestatie la executare  la Judecatoria Buzau,  inregistrata sub nr. …/2l.06.2002, cerere suspendata  la l4.08.2002 in considerarea unei cauze penale inregistrate pe rolul instantei de judecata. Cererea in discutie a fost perimata,  iar executarea silita a reinceput in baza  aceluiasi titlu executoriu, respectiv procesul verbal al Garzii Financiare nr. …din 23.05.2002 si a unui titlu executoriu actualizat cu nr. …din 3.07.2008.

Urmare achitarii reprezentantilor societatii, in cauza penala, latura civila a  cauzei legata de pretinsa paguba cauzata statului, in suma de  330.047 lei rezultata  din procesul verbal al  garzii, a ramas nesolutionata,  iar in penal solutia a  ramas irevocabila, la 29.0l.2008.

De la aceasta data si pana in prezent intimatele nu au formulat o cerere pe pe calea  dreptului comun in vederea  obtinerii unui titlu judecatoresc legat  de o pretinsa  paguba.

In sustinerea cererii completatoare, contestatoarea a  depus inscrisurile de la  filele 22 – l04 dosar, mentionate in borderoul atasat. 

La termenul de judecata din data de  l9.11.2009,  contestatoarea  a  solicitat  introducerea in cauza, in calitate de intimata si a Garzii Financiare  …,  avand in vedere  ca la  baza  declansarii executarii silite  se afla  documentul proces  verbal  nr.  …/23.05.2002 emis de  aceasta institutie.

Instanta a incuviintat  introducerea in cauza  in calitate de intimata a  Garzii Financiare  … si a  dispus  citarea  acesteia.

Deasemeni,  instanta a  solicitat intimatei D.G.F.P. … sa depuna la dosar  intreaga  documentatie  ce a  stat la baza dosarului executional nr. 1/l5.05.2002.

In vederea  punerii in discutie a  capartului de cerere privind suspendarea  executarii silite  s-a dispus  consemnarea  unei cautiuni in cuantum de  l0%. Intimata D.G.F.P. …. a  depus la dosar  documentatia  solicitata de  instanta, intampinare  si cererea  de interventie in interes propriu  din dosarul …/114/2009  al Tribunalului …...

Contestatoarea  a invocat  exceptia prescriptiei executarii silite  prin inscrisul depus la data de  25.11.2009 la  fila  l09,  prin care  arata ca  potrivit art. l3l  - 135 Cod pr. fiscala, dreptul de  a cere executarea  silita a  creantelor fiscale  se prescrie in termen de  5  ani, calculat de la data de l ianuarie  a  anului urmator  celui in care a luat nastere  acest drept; in cazul de fata, primul titlu  executoriu a fost emis  sub nr. …/19.06.2002, iar executarea  silita  a  inceput prin somatia din  data de  l9.06.2002. Calculand  termenul de prescriptie  de la data de 0l.01.2002  fata de noul titlu  nr. …/3.07.2008  si somatia  emisa  cu acelasi numar si data,  se poate constata  implinirea termenului, astfel ca  se impune admiterea  exceptiei si incetarea  executarii silite.

Contestatoarea  sustine ca intimata  D.G.F.P….,  in cadrul intampinarii formulate de ea,  in dosarul nr.  …/2002 pe rolul Judecatoriei …., a recunoscut nasterea  dreptului de executare silita, potrivit procesului verbal incheiat de Garda Financiara, nr. …./23.05.2002, iar  Garda Financiara, prin intampinarea  formulata in dosarul …./114/2008 recunoaste  aceeasi situatie;  se sustine ca  nu exista  dovada altor acte de executare silita  in acelasi interval de timp, care sa puna in discutie  intreruperea  cursului prescriptiei si inceperea  curgerii unui nou termen in conditiile speciale  prevazute de  art. 133 lit. e din Codul de  procedura  fiscala. Masurile  asiguratorii  instituite prin procesul verbal  de  sechestru nr. …./2002  au fost  desfiintate potrivit  procesului verbal  incheiat  dupa solutionarea  cauzei penale, iar procesul verbal de sechestru nr. …/6.0l.2005  nu are legatura  cu prezenta creanta,  ci vizeaza o alta creanta achitata ce formeaza obiectul altui litigiu.

In sustinere s-au depus inscrisurile de care s-a  facut vorbire  la filele  110 – 120.

Intimata A.F.P….  a formulat intampinare pe care a  depus-o la dosar  la data de  25.11.2009,  filele  121 – 122,  prin care solicita  anularea  contestatiei ca netimbrata; in ceea ce priveste cererea  de suspendare  este necesara  depunerea unei cautiuni, cuantumul acesteia  urmand a  fi de  20% din suma ce face obiectul contestatiei, respectiv o cautiune de  66.008 lei, fata de  obiectul contestatiei in valoare de  330.047 lei.

Pe  fondul cauzei,  aceasta intimata  solicita  respingerea  cererii intrucat  titlul executoriu exista, a  fost mentinut  de instantele  judecatoresti,  iar contestatoarea  recunoaste  intreaga  datorie;  admiterea  cererii de  suspendare ar prejudicia  interesele bugetului  cat si interesele  contestatoarei.

Referitor la cadrul procesual,  aceasta intimata  apreciaza ca  nu trebuia introdusa in cauza Garda  Financiara….., intrucat  in contestatia la executare  nu pot avea  calitatea de  parti decat debitorul, creditorul, organul de executare  si tertul poprit – daca acesta exista; mai poate avea  calitate procesuala  emitentul titlului executoriu, insa  numai in cazul in care acesta  nu este o instanta judecatoreasca sau daca nu exista o alta procedura legala de contestare a  titlului;  in speta de fata,  exista o alta procedura prin care  titlul a fost  contestat de  debitoare, astfel ca  ne aflam in prezenta unui abuz de  drept al contestatoarei  care incearca  tergiversarea  solutionarii cauzei.

In concluzie,  aceasta intimata  solicita respingerea  contestatiei la executare, respingerea  cererii de  introducere in cauza a Garzii Financiare si solutionarea  de  urgenta,  pe fond, a  contestatiei la executare.

Intimata introdusa in cauza  - Garda Financiara  - Sectia…  a  formulat intampinare,  pe care a  depus-o la dosar la data de  23.11.2009,  filele  125 – 133,  prin care  invoca  exceptia lipsei calitatii sale  procesuale pasive si in subsidiar – respingerea  contestatiei la executare.

In sustinerea  exceptiei se arata ca  nu exista  identitate  intre persoana  paratului si cel obligat in raportul juridic  din  prezenta cauza. Calitatea procesuala  se analizeaza  in cerinta  existentei unei identitati  intre persoana reclamantului si persoana  celui  care este  titularul dreptului subiectiv  dedus  judecatii,  precum si in conditia unei identitati intre persoana paratului si persoana celui obligat  in raportul de drept  substantial.

Desi in  baza actului de control al Garzii Financiare s-a  emis  titlul executoriu a  carui anulare se  cere,  instanta  trebuie sa observe  ca  Garda Financiara nu este organ de  executare silita si nu poate raspunde  de pretentiile  invocate de contestatoare, nefiind  organ de  executare  fiscala in sensul art. 136 al. 2 si al. 4  Cod pr.fiscala.

Actele a  caror anulare este solicitata de  debitoare, au fost  emise  de Administratia Finantelor Publice ….in cadrul procedurii de executare silita.

In ceea ce priveste  fondul cauzei, aceasta intimata  arata  ca la data de  23.05.2002 a incheiat procesul  verbal nr. …prin care s-a constatat incalcarea  de catre  contestatoare  a  legislatiei privind  prevenirea  si combaterea  evaziunii fiscale  si a legii  contabilitatii, prin sustragerea  de la bugetul de stat a  sumei de  330.047 lei.

Acest proces  verbal a fost contestat de debitoare  potrivit OG  13/2001 in  vigoare la acea data  si D.G.F.P. Buzau, prin  decizia nr. …/5.02.2003  a respins  contestatia, iar debitoarea  nu a  atacat aceasta decizie in Contencios Administrativ Fiscal, astfel ca aceasta decizie a ramas definitiva. Prin sentinta  nr. …./2007 Judecatoria …  a dispus  achitarea inculpatilor,  intrucat de la data  comiterii faptei si pana la solutionare  a intervenit o alta reglementare a  legislatiei privind evaziunea  fiscala,  favorabila  contestatoarei, insa  hotararea penala nu are putere de lucru judecat. Astfel,  actuala executare silita  pornita prin emiterea  titlului executoriu nr. …/2008  este legala, atata  timp cat  actul de control ce a  stat  la baza acestui titlu nu a  fost anulat.  In ceea ce  priveste  motivele  contestatiei,  mentionate de  contestatoare in petitul cererii,  aceasta intimata arata ca nu poate formula  aparari deoarece nu cunoaste  modul in care s-a desfasurat  procedura de  executare silita.

In drept, sunt invocate  dispozitiile art. 115 – 118  si  art. 242 alin. 2  Cod pr.civ.

La termenul de  judecata din data de  26.11.2009, instanta a  pus in discutie  cadrul procesual, avand in vedere  solicitarea  de a se  constata nulitatea intregii executari silite, inclusiv prin poprire, astfel ca  a fost introdusa in cauza Banca Comerciala Romana, desi  reprezentantii  A.F.P….  si  ai garzii Financiare s-au opus, apreciind ca  se tergiverseaza  solutionarea  cauzei, care trebuie solutionata  de urgenta.  Instanta  a dispus  introducerea in cauza  si citarea  tertului poprit BCR, motivat de faptul ca  una  din formele de executare a  fost  si aceea de infiintare a  popririi asupra  conturilor contestatoarei.

Contestatoarea  mai depune o cerere completataoare  la data de  l0.12.2009 – fila  139,  solicitand si anularea  anuntului privind  vanzarea la  licitatie a  imobilelor din dosarul executional nr. …/l5.05.2002  referitor la licitatia  organizata pentru data de  23.l2.2009.  Depune  in dovedire, anuntul nr. …./9.l2.2009 – fila l41.

La termenul de  judecata din 10.l2.2009,  intimata A.F.P. …  depune concluzii scrise  filele  145 – l46  si cerere de lasare la a doua strigare,  fila l47.  La acest termen de  judecata, instanta a solutionat  exceptia  de conexitate  si a dispus  conexarea prezentei cauze …../200/2009  la cauza nr. … /200/2009 in temeiul dispozitiilor art. l64 al. l si al. 3 Cod pr.civ. inaintand  dosarul  completului CC.., cu termen la data de  l3.0l.2010.

Acest complet, la termenul de judecata din 13.01.2010 a respins  exceptia de conexitate  si a dispus restituirea  dosarului la CC … in vederea continuarii  judecatii.

La termenul de  judecata  din data de  2l.0l.2010  a  fost lipsa  de procedura cu tertul poprit B.C.R., instanta  dispunanad citarea  acestuia si acordand  cauzei  termen la data de  l9.02.2010 la CC..,  ca urmare a repartizarii ciclice.

Contestatoarea a depus la dosar, la fila l57 chitanta  seria…  nr.  ….in suma de l94 lei  cu titlu de taxa judiciara  de timbru, cat si un memoriu al  numitului BA, administrator la contestatoarei, insotit de  inscrisurile aflate la  filele l59 – 208.

La termenul de judecata din data de l9.02.2010, intimata A.F.P…. a  depus  cerere de amanare a judecarii, motivata  de  aflarea in concediu de  odihna a consilierului juridic, iar  in ceea  ce priveste  cererea  de suspendare a  executarii silite, a precizat ca aceasta  a ramas  fara obiect, ca urmare a  deschiderii procedurii insolventei impotriva  contestatoarei,  in dosarul nr.  …/114/2009, prin incheierea pronuntata la data de  18.l2.2009 de Tribunalul …, sens in care a  depus  aceasta incheiere la filele  212 – 215  dosar.

Instanta  a amanat  pronuntarea, motivat de  solicitarea  partilor de  a depune concluzii scrise, cat si de  lipsa  intimatei A.F.P. …,  urmand a da posibilitatea  aceasteia  sa depuna  concluzii scrise.

Astfel,  au fost depuse  concluzii scrise de catre  contestatoare, filele  241 – 246,  Garda Financiara,  filele 247 – 249 si  intimata A.F.P. …,  filele  250 – 287.

Analizand actele si lucrarile dosarului, prin prisma sustinerilor partilor  si a probatoriului administrat,  constand in inscrisuri, instanta  va retine  urmatoarea  situatie de fapt  si de  drept:

Potrivit dispozitiilor art. 137  pct.  1  si 2  Cod pr.civ.,  instanta se va pronunta  mai intati asupra exceptiilor de procedura si asupra exceptiilor de fond,  exceptiile  neputand  fi unite cu  fondul  decat  daca  pentru judecarea lor este nevoie  sa se administreze  dovezi in legatura  cu  dezlegarea in fond a pricinii.

Referitor la  exceptiile lipsei calitatii procesuale pasive  invocate de intimatele  Garda Financiara Sectia ….  si  D.G.F.P. …., instanta  le apreciaza ca neintemeiate,  urmad a le respinge,  pentru  urmatoarele considerente: Garda Financiara – Sectia ….  are calitatea de  organ  constatator,  intrucat a incheiat  procesul verbal de control  nr.  …./23.05.2002  care a  stat la  baza  emiterii titlurilor executorii, iar  D.G.F.P. …este  institutia care a  solutionat  in temeiul art. 12 din OUG 13/2001 -  in vigoare la acea data -  contestatia  formulata de debitoare, impotriva  procesului verbal nr. …./2002, avand calitatea  de organ de solutionare a  contestatiei,  fiind  astfel  emisa  Decizia nr.  …../5.02.2003.

Referitor la  exceptia prescriptiei executarii silite, invocata de contestatoare,  instanta  apreciaza ca este  neintemeiata, urmand  sa  o respinga, pentru urmatoarele considerente:  potrivit art. 131 al. l  Cod pr. fiscala, dreptul de a cere executarea  silita  a  creantelor fiscale  se  prescrie in termen de 5  ani de la l ianuarie a  anului urmator celui in care  a luat nastere acest drept  si potrivit art. 133 lit. c Cod  pr. fiscala,  o cauza de  intrerupere a termenului de prescriptie este indeplinirea in cursul executarii silite a unui act de executare.

In speta dedusa  judecatii,  primul  titlu executoriu a  fost emis  sub nr. …./l9.06.2002,  data de la care  a pornit executarea  silita  prin emiterea  somatiei. De la aceasta data si pana la data formularii prezentei cereri – 12.10.2009,  intimata  A.F.P….. a  emis  10 somatii  in perioada  22.07.2005  - 23.09.2009, comunicate  debitoarei potrivit art. 145 al. 1 Cod pr. fiscala, acte de executare  ce au avut ca efect intreruperea termenului de prescriptie; deasemeni,  procesul verbal de sechestru  pentru bunurile imobile nr.  …/06.01.2005  este  un act de  executare care a  avut acelasi efect  de  intrerupere a termenului de  prescriptie.

Referitor la exceptia autoritatii de lucru judecat  invocata de intimata A.F.P…., instanta  apreciaza  ca aceasta  este  neintemeiata, urmand sa o respinga, pentru  urmatoarele considerente:

Decizia nr. …/5.02.2003  pronuntata de D.G.F.P….. prin care s-a respins contestatia  formulata de debitoare impotriva procesului verbal nr. 2016/23.05.2002  incheiat de  Garda Financiara – Sectia….,  nu poate constitui  autoritate de lucru judecat intrucat, potrivit dispozitiilor art. 244  alin. l pct. 2  Cod pr.civ.  judecata se suspenda cand  s-a inceput  urmarirea penala pentru o infractiune care ar avea o înraurire  hotaratoare asupra  hotararii ce urmeaza sa se  dea.

Astfel,  subliniem faptul ca  debitoarea  din prezenta cauza  a  contestat  titlul executoriu emis de D.G.F.P…. in dosarul executional nr. ../15.05.2002, cerere ce a format obiectul dosarului civil nr. …/2002 pe rolul Judecatoriei.., in care s-a  pronuntat incheierea din data de l4.08.2002,  potrivit  dispozitiilor art. 244 alin. l pct. 2  Cod pr.civ., prin care s-a  dispus  suspendarea judecatii, solutie  definitiva si irevocabila ca urmare a  respingerii recursului  formulat de  D.G.F.P…… 

In logica fireasca a lucrurilor, dupa  solutionarea  dosarelor penale,  odata cu  pronuntarea  Deciziei  penale nr.  …/P/29.0l.2008 a Curtii de Apel ….  partea interesata  ar fi  trebuit sa  solicite repunerea pe  rol  a  acestei cauze si continuarea  judecatii, procedura nepusa in aplicare  de niciuna din parti.

Fata de  considerentele mai sus prezentate, instanta apreciaza ca  nu poate  da  eficienta  dispozitiilor art. l66  Cod pr.civ.

Pe fondul cauzei,  instanta va  constata  ca  cererea  avand ca obiect contestatie la executare formulata de debitoare, astfel  cum a  fost completata si precizata este intemeiata, urmand a  fi admisa si a se  constata  nulitatea absoluta a  titlului executoriu  nr.  …/3.07.2008  cat si a  actelor  de executare silita  subsecvente, emise  de intimata Administratia  Finantelor Publice…, c at si incetarea  executarii silite,  pentru valoarea  totala de  330.047 lei, avand in vedere urmatoarele  considerente:

l. Titlul executoriu  a  carui  nulitate  absoluta se  solicita a fi constatata are la baza  procesul verbal  al Garzii Fananciare  …nr. …6/23.05.2002,  prin care s-a  constatat  ca in anul 2002 debitoarea  ar  fi  prejudiciat  bugetul de stat cu  suma de  330.047 lei, formata din  accize  neplatite de catre producator,  majorari accize  sustrase datorate de  catre  producator si taxa  M.T.R.  datorata de producatorul de  carburanti.

2. In cursul cercetarii penale  a fost  dispus  ca probatoriu efectuarea unui raport de expertiza  contabila de  catre  expertul  RV,  care  a  conluzionat urmatoarele:  S.C. ….S.R.L…, in prezent  debitoarea  SC.....SRL …..  este autorizata  sa desfasoare activitati comerciale de vanzare  cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule;  a respectat prevederile legale in calitate de comerciant de  carburanti, intocmind  NIR de intrare in societate a  carburantilor pe baza  facturilor de  livrare  si a certificatelor  de calitate, sau a rapoartelor de incercare  a calitatii;  aprovizionarile  cu carburanti cat si livrarile din perioada  27.04.2000 – august 2000  au  fost inregistrate  corect in contabilitate; facturile, chitantele fiscale si alte documente juridice emise de furnizorii respectivi erau in conformitate cu dispozitiile legale in ceea ce priveste  forma  si continutul lor; societatea  a  solicitat  firmelor funizoare  toate documentele justificative  cerute de lege pentru carburantii ce i-au  fost livrati;  aprovizionarea  cu carburanti s-a facut direct de la Rafinaria Astra Romana  S.A…., dar prin intermediul altor firme;  in urma controlului de  fond  efectuat de  D.G.F.P…. la societate au  fost inregistrate  datorii catre  bugetul de  stat  constand in impozit pe profit, majorari intarziere si majorari intarziere TVA, iar in urma  contestatiei s-a anulat suma de  11.603 lei majorari intarziere,  ramanand  de plata  numai suma de 158,61 lei majorari TVA; nu s-a stability nici un prejudiciu, societatea  avand achitata in plus  suma de  4.196 lei la 3l.11.2000, datele inscrise in documentele de intrare iesire  de  bunuri  fiind preluate corect in jurnalele pentru vanzari si cumparari , cat si in balantele lunare; Se concluzioneaza ca datorita  necercetarii fenomenului infractional de la  furnizor catre  comerciant,  ci doar la comerciant,  corectitudinea continutului  procesului verbal  nr. …/2002  al Garzii Financiare  …are  de suferit, societatea aprovizionand in realitate  CLU Tip I de la rafinarie si nu  motorina; S-a apreciat ca neluarea in calul a facturilor de livrare de motorina contabilizate corect in contabilitatea  societatii , atat in cazurile in care se arata ca a  fost  combustibil CLU Tip I  sau motorina fara taxa, sau fara sa se stie daca era  sau nu motorina, din cauza faptului ca unitatile respective s-au dovedit ulterior ca erau “fantoma” si documentele erau  “fictive”, fara a se  dovedi  ca aceste documente au fost procurate , intocmite de administratorul societatii, este o greseala a  organului de  control – Garda Financiara,  drept dovada fiind si  expertiza  tehnico grafica  criminalistica a I.P.J. Buzau; Expertul considera  ca persoanele  vinovate  sunt fosta  conducere a  Rafinariei Astra Romana S.A….  si complicii acesteia, cat si numitii DFS si PB din …,  care au intermediat livrarile de motorina, au procurat facturile, chitantele si celelalte documente, le-au intocmit si semnat si au incasat  contravaloarea  motorinei. 

Astfel, expertul considera ca societatea  a fost un comerciant de buna credinta,  care  pe baza actelor  cerute de firmele  furnizoare a inregistrat corect in contabilitate intrarile si iesirile de produse petroliere.

3. Ulterior,  prin  Rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul …. nr. …/P/2001,  s-a  dispus  trimiterea in judecata  a inculpatului BA– administratorul societatii, pentru savarsirea  infractiunilor prevazute si pedepsite de art. l3  din Legea  87/l994, cu aplicarea  art. l3  Cod  penal si art. 41 al. 2  Cod penal, art.  215/l, alin. l Cod penal,  art. 297 alin. l Cod penal , art.  291  Cod penal si RBN, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de  art. 26 rap. la 13  din Legea  87/l994,  art.  26 rap. la art. 215/l Cod penal  si altele.

4. Prin sentinta penala nr. …/0l.02.2007 a Judecatoriei…,  in temeiul  art. ll pct. 2  lit. a  rap. la  art. l0  lit. a  Cod pr..pen.  cei doi inculpati au fost achitati; S-a  dispus  ridicarea  sechestrului asigurator instituit  asupra bunurilor mobile  si imobile  apartinand inculpatilor, iar  in temeiul art. 346 alin. 3  si 4 Cod pr.pen. nu au fost solutionate actiunile  civile formulate  de A.N.A.F. – reprezentat prin D.G.F.P. ….

In continutul acestei sentinte  se mentioneaza  “instanta nu va retine in ansamblul probator  procesul verbal incheiat la data de  23.05.2002 de  Garda Financiara…, intrucat  acesta nu a analizat in ansamblu intregul  fenomen, pornind  de la prezumtia ca  reprezentantii S.C. B… & S … S.R.L.  au fost coordonatorii unei operatiuni, desi toate datele conduceau la numitii PBC si DSF,  acestia din urma, potrivit sentintei definitive nr. …/2005 a Judecatoriei …au falsificat l7  facturi  fiscale si l6 rapoarte de incercare,  fals  ce a  constat in aceea ca, desi de la rafinarie se livra  motorina, scriptic era  CLU Tip I, (care nu purta taxe  MTR) dupa trecerea  fictiva a produsului prin mai multe societati “fantoma”  se realiza in acest fel, scriptic,  substituirea  produsului inferior  CLU cu  produsul motorina, care era purtator  de taxa MTR”.

Totodata, aceasta instanta a avut in vedere ca mijloc de proba raportul de expertiza contabila  intocmit la data de  20.04.2004,  de catre  expertul RV, concluziile acestuia  fiind insusite de  societate, intrucat  aceasta  proba  se coroboreaza cu toate inscrisurile aflate in dosar. 

5. Prin Decizia penala nr.  …/5.l0.2007 sunt respinse ca nefondate apelurile  declarate de  Parchet, A.N.A.F. si D.G.F.P. …impotriva  sentintei  penale nr. …/2007, in continutul acestei decizii  se retine ca: “daca s-a produs  vreun  prejudiciu bugetului de stat,  acesta a fost cauzat de  catre producator si eventual  de catre  primul beneficiar,  in nici un caz  de S.C. B… & S… S.R.L. care  a facut mentiuni corecte  in contabilitate, pe baza facturtilor primite.  Nu se  poate trece peste imprejurarea ca raportul de expertiza -  Rosioru Vartan  se coroboreaza cu celalalte  mijloace de proba administrate in cauza – facturi, chitante, declaratiile martorilor  FC, PL, declaratiile inculpatilor , raportul de expertiza  criminalistica grafica nr. …/4.08.2003”.

6. Prin decizia penala nr. …/P/29.0l.2008 pronuntata  de  Curtea de Apel…., sunt respinse recursurile  declarate de Parchetul de pe langa Tribunalul…, A.N.A.F…., D.G.F.P. ….. impotriva deciziei penale nr. …/2007.

In continutul acestei decizii se retine ca  “procesul verbal nr….  incheiat la data  de  23.05.2002  de Garda Financiara …. este inlaturat deoarece  a fost  incheiat intr-un stadiu incipient al cercetarilor,  a pornit de  la prezumtia ca reprezentantii S.C. B…  & S… S.R.L. au fost coordonatorii unei operatiuni ilicite, fara  a trimite la vreun act fals, iar constatarile acestuia  au fost infirmate  de probele din dosar.

Tocmai acest proces  verbal  prin constatarea  “au existat in cauza tranzactii  comerciale  incheiate  cu l2  firme  fantoma”,  a  constituit un indiciu pentru inceperea cercetarilor  penale, fata de  inculpatii  BA si BRN  si mai ales  fata de  alti  faptuitori  condamnati ulterior. Insa,  valorificarea ilicita a motorinei de la  rafinarie  pana a  ajunge la  firma inculpatilor nu are relevanta in cauza, deoarece a facut  obiectul altor  dosare penale, iar inculpatii BA si BRN  nu au avut nici o participare  cu  fosta  conducere  a Rafinariei Astra Romana …, condamnatii DS si PB care au valorificat  importante cantitati de  motorina cu documente de combustibil inferior, ce nu avea inclusa in pret  taxa MTR, prin fime  “fantoma”;  obiectul judecatii prezentei cauze constituindu-l numai motorina – produs  purtator  de taxe, achizitionata si valorificata ca atare de S.C. B… & S.. si, in care,  probele demonstreaza  ca aceasta societate  a  intocmit documentele legale, pe baza carora  a  facut platile legale catre  stat”.

Neretinand vinovatia inculpatilor,  nu  se poate  dispune  obligarea acestora  la plata pretentiilor civile  formulate in cauza; daca  s-a produs vre-un prejudiciu bugetului de  stat acesta a  fost cauzat de catre producator si eventual de catre primul beneficiar,  in nici un caz de S.C. B.. & S… care  a facut operatiuni corecte in contabilitate, pe baza  facturilor primite.

Asa  fiind,  atat  timp cat  in cursul  judecatii penale  s-a  statuat in mod irevocabil  ca procesul verbal din data de  23.05.2002 al Garzii Financiare  …este inlaturat - document ce a  stat la baza  emiterii titlului executoriu a carui nulitate  se solicita, potrivit principiului  ca accesoriul urmeaza soarta principalului,  instanta  va constata  nulitatea  absoluta a titlului executoriu nr.  …/3.07.2008  si a  actelor de  executare  silita  subsecvente.

Astfel, instanta,  apreciaza ca  poate face aplicarea dispozitiilor art.  404 alin. 1 Cod pr.civ.  urmand sa admita contestatia la executare  si sa  constate  nulitatea absoluta a titlului executoriu nr.  …/3.07.2008  si  a  actelor de  executare  silita  subsecvente, urmand a dispune si  incetarea executarii silite.

Va lua act ca  debitoarea  nu a  solicitat cheltuieli de judecata.