Constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor

Sentinţă civilă 7983 din 24.05.2013


Deliberând asupra prezentei acţiuni, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Iaşi  sub nr. 20780/245/2012, reclamantii F A-N si  F A C au chemat în judecată pe pârâta C L  , pentru ca, pe baza probelor administrate, să se dispună  constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenitor nr. 16 /22.06.2012 eliberat de  BNP  si constatarea calitatii reclamantilor de moştenitori legali cu vocaţie succesorală ai defunctei O E , decedata la data de 04.06.2012 .

 În motivarea cererii, s-a arătat că, în fapt, pirita  in data de 22.06.2012 s-a prezentat  la BNP impreuna cu martorii U D si U V D , solicitind dezbaterea mostenirii defunctei O E , decedata la data de 04.06.2012. Cu aceasta ocazie s-a indicat ca fiind singura mostenitoare , a prezentat anexa 24, iar notarul a eliberat  certificatului de mostenitor nr. 16 /22.06.2012. Se arata ca , in realitate si reclamantii sint mostenitori legali  fiind nepoti de fiu predecedat al defunctei .

In drept s-au invocat disp. art. 1134 Cod civil.

În dovedirea cererii, reclamantii au depus la dosar înscrisuri.

Legal citata, pârâta  au formulat întâmpinare. .

În cursul cercetării judecătoreşti a fost administrată proba cu înscrisuri şi proba cu martori fiind audiat martorul M V .

In vederea solutionarii cauzei, s-a soliciatat copia dosarului notarial nr. 21/2012.

Pe fondul cauzei, analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine, în fapt şi în drept, următoarele:

În fapt, defuncta O E, decedata la data de 04.06.2012 a avut doi copii: pirita din prezenta cauza ,C L si F V, decedat la data de 24.07.2009. Reclamantii sint copiii defunctului F V, asa cum rezulta din copia certificatelor de nastere depuse la dosar.

In  22.06.2006, a fost deschisă procedura succesorală notarială după defuncta O E, pe rolul Biroul Notarului Public  , formându-se în acest sens dosarul succesoral nr. 21/2012. În baza declaraţiei numitilor U D si U V D, care au declarat că pirita C L este  singura mostenitoare a defunctei  O E, s-a emis certificatul de moştenitor nr. 16/2012, în care se menţionează că pirita este  singura mostenitoare a defunctei  O E , cu privire la care nu există nici renunţători la succesiune nici persoane străine de succesiune prin neacceptare.

Referitor la cererea privind constatarea nulităţii absolute a certificatului de mostenitor nr. 16/2012 instanţa o apreciază ca fiind întemeiata, urmând a o  admite, pentru considerentele ce vor fi expuse în continuare.

Conform prevederilor Legii nr. 36/1995,  procedura succesorală notarială se deschide, după caz, la cererea oricărei persoane interesate, a procurorului, precum şi a secretarului consiliului local al localităţii în raza căreia defunctul şi-a avut ultimul domiciliu, atunci când are cunoştinţă că moştenirea cuprinde bunuri imobile. În cererea de deschidere a procedurii succesorale vor fi menţionate datele de stare civilă ale defunctului, numele, prenumele şi domiciliul moştenitorilor prezumtivi, bunurile defunctului, cu menţionarea valorii acestora, precum şi a pasivului succesoral. După ce constată că este legal sesizat, notarul public înregistrează cauza şi dispune citarea celor care au vocaţie la moştenire, iar dacă există testament, citează şi pe legatari şi executorul testamentar instituit.

Potrivit  art. 77 din acelaşi act normativ, calitatea de moştenitor şi numărul acestora se stabilesc prin acte de stare civilă şi cu martori. Art. 79 statuează că în cadrul dezbaterilor succesorale, la fiecare termen notarul public întocmeşte o încheiere motivată, care va cuprinde menţiunile referitoare la îndeplinirea procedurii, declaraţiile părţilor, prezenţa martorilor şi măsurile dispuse în vederea soluţionării cauzei.

Instanţa reţine că pirita, beneficiara a certificatului de moştenitor nr. 16/2012 eliberat de Biroul Notarului Public în dosarul succesoral nr. 21/2012 a ascuns notarului public pe care l-a sesizat cu privire la efectuarea procedurii succesorale după defuncta sa mama O E , existenţa nepotilor de fiu predecedat  respectiv a numitilor F A-N si  F A C. Această ascundere rezultă din documentaţia care a stat la baza emiterii certificatului de moştenitor menţionat şi a avut în mod evident o cauză ilicită, contrară bunelor moravuri, deoarece prin obţinerea certificatului de moştenitor în discuţie s-a urmărit înlăturarea de la moştenirea defunctei a nepotilor acesteia, care vin la mostenire prin reprezentarea tatalui lor predecedat.

Ascunzându-se existenţa unor descendenţi în viaţă ai  defunctei, moştenitori legali cu vocaţie concretă la moştenirea acestuia, instanţa observă că certificatul de  moştenitor supus analizei nu ii  menţionează pe reclamanti nici la persoane străine de moştenire, aşa cum ar fi fost firesc în cazul în care cel care a iniţiat şi a participat la procedura succesorală ar fi declarat existenţa acestora, iar notarul public, în urma citării acestora, ar fi consemnat, pe bază de probe – declaraţii de martor – că acestia nu au acceptat în termenul de un an moştenirea bunicii lor.

Faţă de motivele arătate mai sus, instanţa va constata nulitatea absolută a certificatului de moştenitor  nr. 16 /22.06.2012 eliberat de  BNP.

De asemenea , in  temeiul disp. art. 1134 Cod civil, instanta constată că moştenitorii legali cu vocaţie succesorală ai defunctei O E , decedata la data de 04.06.2012 ,  sunt :

-pârâta C L , in calitate de fiica , cu o cotă de 1/2 din mostenirea defunctei

 -reclamantii  F A-N si  F A C, în calitate de nepoti de fiu, cu o cotă de 1/2, din masa succesorală, reclamanti ce vin la moştenire prin reprezentarea tatălui lor – FV,  fiu al defunctei O E , decedat anterior acesteia din urmă .

In temeiul disp. art. 274 C proc civ obliga pirita sa plateasca reclamantilor  cheltuieli de judecata in suma de 1993 lei.