Declararea judecatoreasca a mortii

Sentinţă civilă 425 din 18.03.2013


Dosar nr. 2265/214/2012

JUDECĂTORIA COSTEŞTI

SENTINŢA CIVILĂ Nr. 425

PREŞEDINTE Sonia Ionela Ţînţu

Pe rol se află  judecarea cauzei civile privind pe reclamanţii T V,  D F  şi pe  pârâtul T ( T) F. C, având ca obiect „declararea judecătorească a morţii”

Dezbaterile şi cuvântul pe fond au avut loc la data de 11.03.2013, fiind consemnate în încheierea de şedinţă din acea dată, parte integrantă din prezenta sentinţă când instanţa având, nevoie de timp pentru a delibera, a amânat pronunţarea pentru data de 18.03.2013 când a pronunţat următoarea soluţie:

INSTANŢA:

Deliberând asupra cauzei de faţă,constată următoarele:

Prin cererea înregistrată  pe rolul acestei instanţe la data de 08.10.2012 sub nr 2265/214/2012, reclamanţii T V şi D F  au solicitat instanţei  ca prin hotărârea  ce se va pronunţa  să declare moartea numitului  TL (T)  F. C, care a avut  ultimul domiciliu în comuna Negraşi, sat Bârlogu, judeţul Argeş.

În motivarea cererii, reclamanţii au menţionat faptul că sunt copiii numitului Tl (Tl) F. C care a dispărut în anul 1977. Acesta a plecat de la domiciliul său din comuna Negraşi, sat Bîrlogu, judeţul Argeş la data de 10.02.1977, îndreptându-se spre domiciliul  reclamantei D F situat în localitatea  Curtea de Argeş. La data de 10.02.1977 acesta a plecat din această localitate, precizând că intenţionează  să-l viziteze pe reclamantul T V în judeţul Arad unde acesta efectua  stagiul militar. Acesta nu a ajuns niciodată  la Arad şi nici nu s-a întors acasă.

Au precizat reclamanţii că de la data dispariţiei  tatălui lor şi până în prezent au efectuat numeroase demersuri pentru a încerca să afle  informaţii despre acesta, dar demersurile au rămas fără niciun rezultat.

În continuare,  reclamanţii au reprodus dispoziţiile art 49 alin.1 Cod civil şi au arătat faptul că de la data ultimelor stări din care  rezultă că numitul Tl ( T)  C era în viaţă au trecut peste 35 de ani, iar în perioada care a urmat dispariţiei acestuia a avut loc şi cutremurul de pe data de 04.03.1977, astfel că prezumţia morţii acestuia este şi mai mult întărită.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art 49-52 C.pr.civ., art 40-41 din Decretul nr 52/1954.

Pentru dovedirea cererii de chemare în judecată , reclamanţii au propus probele cu înscrisuri şi declaraţiile martorilor  şi orice alte  probe utile soluţionării cauzei, precum şi relaţii de la Consiliul Local Negraşi şi I.P.J. Argeş.

Reclamanţii au depus la dosar, în copie, certificat de naştere eliberat pe numele T C şi acte proprii de stare civilă.

Instanţa a dispus conceptarea şi citarea în cauză  în calitate de pârât a numitului Tl ( T) C, care a fost citat la adresa ultimului domiciliu.

În conformitate cu dispoziţiile art 37 din Decretul nr 32 /1954,  câte o copie de pe acţiune  a fost comunicată Consiliului Local Negraşi şi redacţiei ziarului Curierul Zilei.

La cererea reclamanţilor ,au fost solicitate relaţii Primăriei comunei Negraşi şi Poliţiei comunei  Negraşi, judeţul Argeş pentru a furniza informaţii în legătură cu persoana numitului T (T) C  referitoare  la data când acesta a fost văzut pentru ultima dată, unde şi de către cine, răspunsul fiind furnizat  numai de către Poliţia comunei Negraşi în cuprinsul adresei nr 1955006/01.02.2013, depusă la fila 38.

În cauză s-au furnizat relaţii şi de  către S.P.C.L.E.P Costeşti prin adresa nr 24001/08.01.2013 aflată la fila 29.

La solicitarea reclamanţilor, în cauză au fost încuviinţată şi administrată şi proba cu martorii P A şi E Cl.

Analizând ansamblul materialului probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Potrivit menţiunilor cuprinse în certificatul de naştere eliberat de Consiliul Local Starea Civilă al comunei Negraşi, judeţul Argeş, a cărui copie constituie fila 4 a dosarului, numitul T C , fiul lui T F  şi T C s-a născut  la data de  12.10.1923 în comuna Bîrlogu, judeţul Argeş.

Secţia 12 Poliţie Rurală Rociu Postul de Poliţie Negraşi a consemnat în cuprinsul  adresei nr. 1955006/01.02.2013, aflată la fila 38, faptul că din  investigaţiile efectuate  a rezultat că la IPJ Argeş - Serviciul Investigaţii Criminale  se află înregistrată  lucrarea nr 32476/25.10.1977 care priveşte  sesizarea  de dispariţie  formulată  la data de  10.02.1977 de numitul T C - V, fiul celui în cauză.

Din această lucrare , aflată în evidenţa pasivă reiese faptul că numitul  T C ar fi plecat voluntar de la domiciliu la acea dată, fiind suferind de o boală mintală şi că ultima persoană care l-ar fi văzut  pe acesta a fost soţia sa T G ( fostă G, în prezent decedată), întrucât fiul T C – V se afla în perioada îndeplinirii stagiului militar.

Ambii martori audiaţi în cauză , respectiv P Aurel şi E Cl au declarat că în perioada în care numitul  T Constantin a plecat din domiciliu, fiul acestuia , reclamantul T V se afla în perioada  de efectuare a stagiului  militar.

Spre deosebire de martorul E C care a făcut această afirmaţie pe baza relatării care i-a fost făcută chiar de către reclamant , martorul P A a declarat că tatăl reclamanţilor ar fi  plecat chiar de la domiciliul martorului, fără a se mai întoarce, plecare care ar fi  corespuns potrivit martorului perioadei în care fiul pârâtului, reclamantul T V era militar.

Cei doi martori au arătat în declaraţiile date că nu au auzit că vreo persoană l-ar fi văzut pe pârât după plecarea sa.

De asemenea, martorii au făcut referire la starea sănătăţii pârâtului T C , precizând  că acesta, pe fondul  unei boli, stătea mai mult  în casă, izolându-se practic  de restul persoanelor.

Potrivit  dispoziţiilor art 49 din Noul Cod Civil , aplicabile prin raportare la data introducerii cererii de chemare în judecată, care este ulterioară datei de 01.10.2011, data intrării în vigoare a Noului Cod civil, precum şi la prevederea cuprinsă în art. 6  alin.6 din Noul Cod civil, în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă.

 Pe baza mijloacelor de probă mai sus analizate, instanţa apreciază că sunt îndeplinite cerinţele art. 49 din Noul Cod Civil ,în sensul că  numitul  T (T ) C  este dispărut şi sunt indicii că a încetat din viaţă, iar de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă au trecut mai mult de 2 ani.

Dispariţia acestei persoane este confirmată prin adresa nr. 1955006/01.02.2013 ,depusă la fila 38 şi prin depoziţiile martorilor audiaţi în cauză.

Intervalul mare de timp scurs de la data  ultimelor indicii din care rezultă că pârâtul ar fi fost în viaţă, sens în care instanţa are în vedere adresa nr. 24001/08.01.2013 emisă de SPCLEP Costeşti conform căreia la data de 07.10.1977 ar fi fost eliberat B.I. AK nr. 365335 pe numele T C, cu părinţii F C, data naşterii 12.10.1923,loc naştere Bîrlogu, Argeş, domiciliul Negraşi, sat Bîrlogu ,jud. Argeş, CNP1231012031873,perioadă în care potrivit martorilor, pârâtul nu s-ar fi întors la domiciliu şi nici nu s-ar fi primit informaţii despre acesta, reprezintă un indiciu în sensul că acesta ar fi încetat din viaţă.

De la data de 07.10.1977  şi până la momentul introducerii cererii au trecut aproape 36 de ani., fiind  îndeplinită astfel şi cealaltă cerinţă cumulativă  prevăzută de art. 49 Noul Cod Civil pentru admisibilitatea cererii deduse judecăţii.

Pe cale de consecinţă, în temeiul acestui text de lege, va admite acţiunea şi va declara moartea numitului T ( T) Constantin.

Referitor  la data declarării morţii prezumate , instanţa va avea în vedere disp. art. 52 alin. 1 din Noul Cod Civil conform cărora cel declarat mort este socotit că a încetat din viaţă la data pe care hotărârea rămasă definitivă a stabilit-o ca fiind aceea a morţii.

 Ţinând seama de faptul că materialul probator administrat în cauză a relevat faptul că  pârâtul ar fi fost  văzut pentru  ultima dată în anul 1977, în perioada în care fiul acestuia efectua stagiul militar , iar martorul E  Cl a declarat că din spusele  părinţilor săi care  erau consăteni cu pârâtul , dar şi din cele ale altor  vecini de-ai pârâtului a aflat că pârâtul ar fi plecat  din domiciliu în luna februarie a anului 1977, instanţa va stabili data de 28.02.1977 ca fiind data morţii acestui pârât.

Reclamanţii nu au făcut dovada susţinerii conform căreia pârâtul ar fi fost văzut pentru ultima dată pe data de 10.02.1977,neputându-se reţine că aceasta ar fi ziua împrejurării în care a avut loc dispariţia numitului T (T )Constantin.

Întrucât din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat cu certitudine că  pârâtul ar fi dispărut de la domiciliu în luna februarie a anului 1977 ,instanţa va socoti  data de 28.02.1977 ca fiind data când pârâtul a încetat din viaţă.

Prezenta sentinţă  se va comunica Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei comunei Negraşi, judeţul Argeş, după rămânerea definitivă , pentru a fi înscrisă în registrul de stare civilă.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite cererea reclamanţilor T V, domiciliat în comuna Negraşi, sat Bîrlogu, nr.54, judeţul Argeş şi D F, domiciliată în Curtea de Argeş, str. Episcop Nichita, bl.A24, sc.C, et.3, ap.41, judeţul Argeş formulată în contradictoriu cu pârâtul T ( T )C, din comuna Negraşi, sat Bîrlogu, judeţul Argeş.

Declară moartea pârâtului T(Tl) F C, fiul lui T F şi T C, născut la data de 12.10.1923 în comuna Bîrlogu, jud.Argeş, cu ultimul domiciliu în comuna Negraşi , sat Bîrlogu, jud.Argeş.

Stabileşte ca dată a morţii pârâtului T (T) F Constantin data de 28.02.1977.

Dispune comunicarea prezentei sentinţe, după rămânerea definitivă Serviciului de Stare Civilă din cadrul Primăriei comunei Negraşi, judeţul Argeş, pentru a fi înscrisă în registrul de stare civilă.

Cu apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 18 martie 2013.

Red.SIŢ/Dact.El.D

5 ex/15.04.2013