Fara titlu

Sentinţă penală 113 din 15.04.2009


Judecătoria Mediaş

Sentinţa penală nr. 113 / 15.04.2009

Domeniu asociat - furt calificat- însuşirea bunului găsit

Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş din 28 ianuarie 2009  a fost trimis în judecată inculpatul

B. F., fiul lui F. şi G., născut la 10.09.1989 în Mediaş, cetăţean român, fără ocupaţie, studii 8 clase, stagiul militar nesatisfăcut, necăsătorit, fără antecedente penale, domiciliat în Mediaş, str.- nr. -, bl. -  ap.-, pentru săvârşirea infracţiunilor de însuşire a bunului găsit şi furt calificat, prevăzute şi pedepsite de art. 216 alin. 1 Cod penal şi art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. e Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit. a şi 34 Cod penal.

Se reţine că la data de 07.09.2008, în timp ce se deplasa spre domiciliu, inculpatul a găsit pe str. P. din municipiul Mediaş un portofel căzut pe trotuar în care se aflau mai multe carduri bancare, suma de 80 lei, o carte de identitate, un permis de conducere auto şi alte documente. După ce şi-a însuşit suma de 80 de lei, inculpatul împreună cu concubina sa s-au deplasat la un ATM aparţinând BRD de unde au scos suma totală de 1.400 lei, pe care ulterior i-au cheltuit, iar apoi au aruncat portofelul în bălăriile de pe marginea râului Târnava Mare.

Prezent la judecată, inculpatul recunoaşte săvârşirea faptei şi o regretă.

Partea vătămată S. S. M. se constituie parte civilă cu suma de 1000 lei, din care a recuperat suma de 550 lei.

Examinând cauza instanţa reţine:

În fapt, în ziua de 07.09.2008 , în jurul orei 1600, inculpatul se deplasa spre domiciliu, iar când a ajuns pe strada P. din municipiul Mediaş a văzut un portofel căzut pe trotuar. Aluat portofelul şi a constatat că în el se aflau mai multe carduri bancare, suma de 80 lei, o carte de identitate, un permis de conducere auto şi alte documente. Observând că pe o bucată de hârtie se aflau notate codurile pin a două carduri, împreună cu concubina sa s-au deplasat pe strada - din municipiul Mediaş, unde se afla un ATM aparţinând BRD, şi, folosindu-se de codurile găsite, a efectuat mai multe tranzacţii, ridicând suma de 1.400 lei, bani pe care i-a cheltuit împreună cu cei 80 lei găsiţi în portofel.

Apoi, însoţit de concubina sa, inculpatul s-a deplasat pe pasarela de peste râul Tîrnava Mare şi a aruncat portofelul cu toate documentele din el în vegetaţia de pe marginea stângă a râului.

După ce partea vătămată a depus plângere la poliţie, sesizând faptul că persoane necunoscute au sustras banii de pe carduri, organele de cercetare penală au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere aferente ATM-ului BRD şi au constata că cel care a sustras banii este inculpatul.

Audiat de către organele de cercetare, inculpatul a recunoscut că a găsit portofelul şi că a sustras banii de pe cardurile ale căror coduri pin le cunoştea, iar concubina acestuia a condus organele de cercetare la locul unde a fost aruncat portofelul, care a şi fost găsit.

Starea de fapt este dovedită prin declaraţiile date de inculpat în faza de cercetare penală şi declaraţia martorei F. A. V..

Inculpatul nu a mai suferit anterior condamnări penale.

În drept, fapta inculpatului de a nu preda în termen de 10 zile un bun găsit autorităţilor sau celui care l-a pierdut, sau de a dispune de acel bun ca de al său, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 216 cod penal, pentru care, prin aplicarea art. 74 alin. 1 şi art. 76 alin. 1 lit. e, teza finală, Cod penal va fi condamnat la pedeapsa de 200 lei amendă.

Fapta aceluiaşi inculpat de a sustrage de pe cardurile bancare suma de 1.400 lei, prin intermediul ATM-ului BRD situat într-un loc public, bani ce aparţineau părţii vătămate S. S. M., care nu şi-a dat consimţământul în acest sens, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat, pentru care, în  baza art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. e  Cod penal, cu aplicarea art. 74 alin. 1 şi art. 76 alin. 1 lit. c Cod penal, va fi condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare.

În conformitate cu dispoziţiile art. 33 lit. a  Cod penal, cu aplicarea art. 34 lit. d  Cod penal se va aplica inculpatului pedeapsa închisorii de 1 an.

Împrejurarea că inculpatul nu a mai suferit condamnări penale anterior, că a recunoscut fapta şi că a achitat o parte din prejudiciu, angajându-se să plătească şi diferenţa, au constituit argumente pentru instanţă de a reţine în beneficiul inculpatului circumstanţe atenuante.

În temeiul dispoziţiilor art. 71 alin. 1 Cod penal se va interzice inculpatului exercitarea drepturilor civile prevăzute de art. 64 lit. a, cu excepţia dreptului de a alege, şi lit. b Cod penal, în condiţiile art. 71 alin. 2 Cod penal.

Întrucât inculpatul este la prima confruntare cu legea penală, ceea ce poate fi un accident nefericit din viaţa acestuia, şi având în vedere atitudinea acestuia pe timpul cercetărilor şi a judecăţii, instanţa consideră că scopul pedepsei poate fi atins chiar şi fără executarea pedepsei, sens în care, în baza art. 81, 82 şi 71 alin. 5 Cod penal, se va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 1 an închisoare şi a pedepselor accesorii pe o durată de 3 ani, ce constituie termen de încercare.

În baza dispoziţiilor art. 14 şi 346 Cod pr. penală, cu aplicarea art. 998 şi 999 Cod civil inculpatul va fi obligat să plătească părţii civile S. S. M.

 suma de 450 lei cu titlu de despăgubiri.

În temeiul dispoziţiilor art. 189 şi 191 Cod pr. penală inculpatul va fi obligat să plătească Statului român suma de 800 lei cheltuieli judiciare, din care 300 lei onorariu apărător din oficiu în faza de cercetare penală şi 200 lei onorariu apărător din oficiu în faza de judecată.