PENAL.Tentativa de omor.

Sentinţă penală 85/2010 din 15.12.2010


Asupra prezentului proces penal.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău nr. 703/P/2009 din 27.04.2010 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului VN pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 Cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b Cod penal.

S-a reţinut în sarcina inculpatului că în după amiaza zilei de 29.10.2009 a surprins-o pe proprietatea sa pe partea vătămată PI, şi pe fondul unor stări conflictuale, i-a produs o tulburare în urma căreia i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu toporul, din care una în zona capului, cauzându-i leziuni traumatice care i-au pus viaţa în primejdie.

Analizând întregul material probator administrat în cauză, respectiv procesul verbal de cercetare la faţa locului şi planşele fotografice, raportul de constatare medico-legală, raportul de constatare tehnico ştiinţifică, declaraţiile părţii civile, declaraţiile martorilor, precum şi declaraţiile inculpatului care a recunoscut parţial fapta comisă, instanţa va reţine în fapt următoarele:

În ziua de 29.10.2009, ora 1430, inculpatul VN se deplasa pe o coastă spre domiciliul său din comuna B, sat B, judeţul B, având un braţ de lemne, iar pe antebraţul mâinii drepte, un topor. În timp ce cobora coasta, inculpatul l-a observat pe P I în domiciliul său.

Declaraţiile inculpatului conform cărora partea vătămată se afla în interiorul locuinţei sale nu au putut fi dovedite, organele de cercetare penală verificând acest aspect care nu s-a confirmat.

Inculpatul, observând că partea vătămată se afla în domiciliul său, pe fondul unor conflicte mai vechi datorate faptului că partea vătămată i-a sustras de multe ori bunuri din locuinţă, a lovit-o pe aceasta cu toporul. Din raportul de constatare medico-legală a rezultat că partea vătămată prezenta la momentul internării în Spitalul Judeţean Buzău ”politraumatism prin agresiune, traumatism cranio - cerebral minor nivel 1, fractură deschisă cu înfundare parieto - temporală dreapta, amputaţie degete I, II, III mâna dreaptă, plăgi înţepate coapsa stângă”. Leziunile au putut fi produse prin lovire cu un corp dur, posibil tăietor - înţepător – topor. Aceste leziuni i-au pus părţii vătămate viaţa în primejdie.

După agresiune, inculpatul a abandonat-o pe partea vătămată, iar aceasta, în stare de şoc, s-a deplasat către limita gardului inculpatului unde a fost găsit de unchiul său PI, datorită strigătelor de durere.

Partea vătămată PI are antecedente penale, fiind condamnat prin sentinţa penală nr. 1025 din 23.06.2003 a Judecătoriei Buzău la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu aplicarea art. 862 Cod penal pe termenul de încercare de 6 ani pentru infracţiuni de furt calificat.

În termenul de încercare, partea vătămată a mai comis trei infracţiuni de furt calificat, iar după împlinirea termenul de încercare, încă o infracţiune de furt calificat, fapte pentru care prin patru Ordonanţe ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor amenzi cu caracter administrativ.

Din declaraţiile martorilor rezultă că în mod frecvent, partea vătămată pătrunde în domiciliile sătenilor şi sustrage diverse bunuri, aceştia formulând plângeri la organele de poliţie, însă fără nici un rezultat.

Inculpatul este o persoană în vârstă de 75 de ani, nu are antecedente penale, are relaţii de bună înţelegere cu consătenii, nu a fost implicat în alte incidente cu alte persoane.

Faptul că în ziua de 29.10.2009 l-a văzut pe PI în curtea sa, după ce acesta îi mai sustrăsese bunuri, i-a provocat inculpatului o puternică tulburare, ceea ce a condus la comiterea faptei.

Partea vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 lei despăgubiri civile însă nu a dovedit cheltuielile pe care a pretins că le-a efectuat.

Instanţa constată că nu i-a fost produs părţii vătămate nici un fel de prejudiciu de natură psihică, de natură a impune acordarea daunelor morale.

În drept, fapta inculpatului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută de art. 20 raportat la art. 174 Cod penal.

De asemenea, se vor reţine în favoarea inculpatului circumstanţe atenuante având în vedere vârsta sa, lipsa antecedentelor penale, atitudinea inculpatului şi comportamentul acestuia în comunitatea din care face parte.

La individualizarea pedepsei se va avea în vedere criteriile generale prevăzute de art. 72 cod penal, respectiv limitele de pedeapsă prevăzute de lege, gradul de pericol social al faptei, precum şi persoana inculpatului.

Instanţa constată că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia în regim de detenţie.

Reţinând vinovăţia inculpatului, instanţa urmează să-l condamne în baza art.20 raportat la art. 174 Cod penal cu aplicarea art. 73 lit. b Cod penal, art. 74 şi 76 lit. a Cod penal la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru tentativă la omor.

În baza art. 65, 64 lit. a teza a II-a şi litera b Cod penal, va aplica inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 2 ani calculată începând cu data executării pedepsei.

Va aplica dispoziţiile art. 71, 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal pe durata executării pedepsei.

În baza art. 861 Cod penal va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata de 6 ani ce va constitui termen de încercare pentru inculpat.

Pe durata termenului de încercare inculpatul se va supune măsurilor de supraveghere prevăzute de art. 863 alin. 1 lit. a-d Cod penal, respectiv :

a) se va prezenta la datele fixate la Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Buzău;

b) va anunţa, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c) va comunica şi justifica schimbarea locului de muncă;

d) va comunica informaţii de natură  a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Va aplica dispoziţiile art. 359 Cod procedură penală.

Potrivit art. 71 alin. 5 Cod penal, pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se va suspenda şi executarea pedepselor accesorii.

Conform art. 118 Cod penal, va confisca de la inculpat toporul folosit la comiterea infracţiunii.

Va respinge cererea părţii vătămate privind obligarea inculpatului la despăgubiri civile.

Va lua act că Spitalul Judeţean Buzău nu s-a constituit parte civilă.

Va obliga pe inculpat la 10.299,86 lei (cheltuieli de spitalizare) către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 650 lei cheltuieli judiciare către stat.