Infracţiuni: ultraj,faptă prev.şi ped de art.239 al.2 C.p.

Sentinţă penală 1017 din 23.05.2013


Infracţiuni: ultraj,faptă prev.şi ped de art.239 al.2 C.p.

Prin rechizitoriul procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău nr.1827/P/2010 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatei SL, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj,faptă prev.şi ped de art.239 al.2 C.p.

În motivarea actului de sesizare se afirmă că inculpata în data de 16.03.2010 a exercitat acte de violenţă asupra părţii vătămate TI,referent 3 în cadrul Primăriei,care se afla în îndeplinirea unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat în Piaţa …leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 5-7 zile de îngrijiri medicale.

Pentru dovedirea situaţiei de fapt au fost propuse spre administrare următoarele mijloace de probă:

-proces verbal de consemnare a plângerii ;

-declaraţiile părţii vătămate ,

-declaraţiile martorilor ,

-înscrisuri medicale;

-declaraţiile inculpatei.

In temeiul art. 320 ind.1 Cod pr.penală, până la începerea cercetării judecătoreşti inculpatul a declarat personal că recunoaşte săvârşirea faptei reţinute în actul de sesizare al instanţei şi că solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Constatând îndeplinite condiţiile prev. de art. 320 ind.1 Cod pr.penală, instanţa a admis cererea inculpatului.

I.SOLUŢIONAREA ACŢIUNII PENALE

Prin coroborarea probelor administrate, instanţa reţine că la data de 16.03.2010 partea vătămată având calitatea de  agent de poliţie în cadrul Poliţiei Primăriei,se afla în interes de serviciu în Piaţa ..,împreună cu alţi colegi de serviciu,respectiv martorii GC, HI,BC,pentru depistarea hoţilor de buzunare şi a comercianţilor ilegali de ţigări.

În jurul orei 08,45-09,00partea vătămată fiind sesizată că în zona staţiei de autobuz din  apropierea pieţei se comercializează ţigări, s-a deplasat de urgenţă la locul respectiv împreună cu martorii GC, HI, BC, ocazie cu care l-au depistat pe martorul TA având asupra sa mai multe pachete de ţigări.În vederea aplicării unei sancţiuni contravenţionale,acesta a fost condus de către partea vătămată la biroul de poliţie de la subsolul pieţii.

De precizat că în apropiere se afla şi inculpata SL, concubina martorului TA. În încercarea de a-i determina pe poliţişti să renunţe al conducerea concubinului ei la biroul de poliţie,susnumita a intervenit,ameninţând şi îmbrâncind partea vătămată,acţiuni care nu şi-au atins scopul urmărit.

Ajunşi la biroul de poliţie,în timp ce martorul TA prezenta organelor de poliţie pachetele de ţigări pe care le avea asupra sa ,inculpata a intenţionat să intre în birou pentru a-i asigura concubinului ei fuga.

Partea vătămată TI s-a postat în pragul uşii pentru a împiedica pătrunderea inculpatei în birou.În aceste împrejurări,susnumita l-a zgâriat pe TI cu unghiile pe faţă,cauzându-i excoriaţii şi plăgi excoriate.

Martorul GC a intervenit pentru a aplana conflictul,solicitând apoi sprijinul organelor de poliţie din cadrul Poliţiei ..

Partea vătămată a fost supusă unui examen medico-legal constatându-se că excoriaţiile şi plăgile excoriate pot data din 16.03.2010,iar pentru vinderea lor au fost necesare un număr de 5-7 zile de îngrijiri medicale.

La reţinerea situaţiei de fapt  instanţa a avut în vedere următoarele mijloace de probă:

-proces verbal de consemnare a plângerii ;

-declaraţiile părţii vătămate TI ;

-declaraţiile martorilor CP, HI, GC, TA;

-înscrisuri medicale;

-declaraţiile inculpatei.

In drept, fapta inculpatei întruneşte conţinutul constitutiv al infracţiunii de ultraj faptă prev.şi ped.de art.239 al.2 C.p.

La individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va ţine seama de criteriile generale prev.de art.72 C.p. respectiv dispoziţiile părţii generale ale C.p., limitele de pedeapsă fixate în partea specială aşa cum vor fi reduse prin aplic. art.320 ind.1 C.p.p., gradul de pericol social al faptei persoana inculpatei şi imprejurările care atenueaza răspunderea penală prev de art 74 lit .a Cp, respectiv buna conduită anterioară.

Instanţa va atrage atenţia inculpatei asupra prev.art.63 ind.1 C.p.

II.SOLUŢIONAREA ACŢIUNII CIVILE

Partea vătămată  s-a  constituit parte civilă şi a solicitat obligarea inculpatei la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune materiale.

Examinând pretenţiile părţii civile prin prisma probelor administrate, instanţa va reţine elementele de fapt şi împrejurările care vor fi expuse în continuare .

Cu privire la acţiunea inculpatei( fapta ilicită) rezultatul socialmente periculos generator de prejudicii  în patrimoniul părţii civile legătura de cauzalitate între acţiunea inculpatului şi rezultatul generator de prejudicii  şi culpa acestuia , instanţa va avea în vedere aceeaşi situaţie de fapt aşa cum a fost expusă în mod detaliat la soluţionarea acţiunii penale.

La reţinerea situaţiei de fapt , instanţa a avut în vedere  mijloacele de probă analizate la soluţionarea acţiunii penale.

Potrivit art. 14 alin.1-3 din Codul de procedură penală, ,, acţiunea civilă are ca obiect tragerea la răspundere civilă a inculpatului, precum şi a părţii responsabile civilmente, ea poate fi alăturată acţiunii penale în cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vătămate ca parte civilă, iar recuperarea pagubei se face potrivit dispoziţiilor legii civile”.

Prin art. 998 din Codul civil, care constituie temeiul răspunderii civile delictuale, se prevede că orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara şi potrivit art. 6 paragraful 1 din CEDO, orice persoană are dreptul la judecarea, în mod echitabil şi intr-un termen rezonabil, de către o instanţă care să hotărască nu numai cu privire la temeinicia acuzaţiei penale, ci şi asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor cu caracter civil.

In temeiul art.14 C.p.p., art.346 C.p.p, art.998 C.civ , 1000 alin 3 C civ, 1003 C civ , instanţa constatând îndeplinite in mod cumulativ condiţiile răspunderii civile delictuale subiective pentru fapta proprie respectiv fapta ilicită prezentată mai sus, raportul de cauzalitate între aceasta şi prejudiciul produs, existenţa prejudiciului şi culpa inculpatei, urmează a dispune obligarea acesteia la repararea pagubei produsă părţii civile TI ca rezultat al săvârşirii infracţiunii.

Instanţa va cuantifica prejudiciul produs părţii civile TI în echitate, sprijinându-şi convingerea pe criteriile duratei îngrijirilor medicale, felului şi gravităţii vătămărilor suferite, intensităţii suferinţelor fizice şi psihice,cheltuielilor suplimentare efectuate începând cu data săvârşirii delictului şi până la însănătoşire.

In temeiul art.189 C.p.p. instanţa va dispune plata din fondurile M.J.

a onorariului pentru apărătorul desemnat din oficiu.

In temeiul art.191 al.1 C.p.p. instanţa constatând culpa procesuală a

Inculpatei urmează a dispune obligarea acesteia la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat.