Fond funciar

Sentinţă civilă 1978 din 26.07.2011


I N S T A N T A

Prin cererea inregistrata la instanta cu nr. X/189 din 23.06.2011, reclamanta S M a chemat in judecata paratele Comisia com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si Comisia Judeteana V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, solicitand ca, prin sentinta ce se va pronunta:

-sa fie obligate paratele sa emita reclamantei un titlu de proprietate pentru suprafetele de 1 ha 644 m.p. teren, situata in extravilanul satului/com. R, jud. V si de 1.554 m.p. teren, situata in intravilanul aceleiasi localitati.

In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca, in conditiile legilor fondului funciar, ea a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de 1 ha 6.246 m.p. teren situata in extravilanul satului/com. R, jud. V si de 1.554 m.p. teren situata in intravilanul aceleiasi localitati. Urmare a acestei cereri, Comisia com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a efectuat masuratorile si punerea in posesie, a intocmit si un „pretitlu de proprietate”, insa, nu a fost emis inca titlul de proprietate pentru aceste terenuri, astfel ca s-a formulat prezenta actiune.

In dovedirea actiunii, reclamanta a depus la dosar, in copie, „pretitlul de proprietate”.

Comisia Judeteana V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a formulat intampinare, prin care a aratat ca a fost intocmit un pretitlu de proprietate pentru suprafetele de teren in discutie, urmand ca intreaga documentatie care sta la baza intocmirii titlului de proprietate sa fie inaintata de catre Comisia com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, conform prevederilor art. 36 alin.1 din H.G. nr. 890/2005.  Deoarece pana la aceasta data Comisia locala com. R nu a inaintat documentatia necesara intocmirii titlului de proprietate, nu se poate retine culpa Comisiei Judetene V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Din analiza actelor si lucrarilor dosarului, se retin urmatoarele:

Conform „pretitlului de proprietate” (fara data si fara numar), intocmit de Comisia com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, s-a reconstituit reclamantei S M dreptul de proprietate pentru suprafata totala de 1 ha 7.800 m.p. teren, situata pe raza satului/com. R, jud. V, din care: 1 ha 6.246 m.p. teren extravilan; 1.554 m.p. teren arabil intravilan.

Din actele dosarului nu rezulta nici ca ar fi fost intocmit si nici ca ar fi fost inmanat reclamantei un titlu de proprietate pentru suprafetele de teren mai sus aratate.

Prin adresa din data de 27.06.2011, instanta a solicitat Comisiei com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sa comunice daca s-a intocmit reclamantei un titlu de proprietate pentru suprafetele de teren in proces, insa comisia nu a raspuns acestei solicitari. 

In cauza sunt aplicabile prevederile art. 36 alin.1-3 din H.G. nr. 890/2005, conform carora:

„(1) Pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere in posesie si schitele terenurilor, comisia judeteana emite titlurile de proprietate conform modelului prezentat in anexa nr. 20. Documentatiile se trimit in doua exemplare, dintre care unul se retine si se depoziteaza la arhiva oficiului de cadastru si publicitate imobiliara. Formularele cuprinzand titlul de proprietate se tiparesc pe hartie speciala format A3, ca imprimat cu regim special, in carnete a cate 100 de file. Acestea se vor tipari prin grija Ministerului Administratiei si Internelor si se vor difuza comisiilor judetene in functie de necesitati. Titlul de proprietate pentru cetatenii in viata se emite persoanelor indreptatite (sot, sotie), iar pentru mostenitori se emite un singur titlu de proprietate pentru terenurile ce au apartinut autorului lor, in care se nominalizeaza toti solicitantii indreptatiti, urmand ca pentru iesirea din indiviziune, ulterior, acestia sa procedeze potrivit dreptului comun. Titlul de proprietate se completeaza cu tus negru si se numeroteaza incepand de la nr. 1 in fiecare judet. In titlu se vor inscrie numele si prenumele titularului, precum si initiala tatalui. In cazul in care alaturi de sotul supravietuitor vin la mostenire si alti mostenitori, potrivit celor prevazute la art. 15 alin. (2) si (3) din Legea nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la rubrica "Prin reconstituirea dreptului de proprietate" se inscrie suprafata atribuita persoanelor care au detinut terenuri in proprietate sau, dupa caz, mostenitorilor acestora, precum si in cazurile prevazute la art. 22 din aceeasi lege.

(2) Titlul de proprietate se semneaza de prefect, secretarul general al institutiei prefectului, ca secretar, si de directorul general al oficiului de cadastru si publicitate imobiliara. Partile detasabile ale titlului de proprietate, semnate, se transmit comisiilor comunale, orasenesti sau municipale, care le vor inscrie in registrul agricol, dupa care le vor inmana sub semnatura titularilor, iar partea nedetasabila (cotorul) a titlului de proprietate se retine si se depoziteaza la arhiva oficiului judetean de cadastru si publicitate imobiliara.

(3) In acest sens comisiile vor intocmi un registru care va cuprinde numele si prenumele titularului, numarul titlului de proprietate si semnatura primitorului”.

Totodata, potrivit art. 64 alin.1-2 din Legea nr. 18/1991, republicata,

„(1) In cazul in care comisia locala refuza inmanarea titlului de proprietate emis de comisia judeteana sau punerea efectiva in posesie, persoana nemultumita poate face plangere la instanta in a carei raza teritoriala este situat terenul.

(2) Daca instanta admite plangerea, primarul va fi obligat sa execute de indata inmanarea titlului de proprietate sau, dupa caz, punerea efectiva in posesie, sub sanctiunea condamnarii la daune cominatorii pentru fiecare zi de intarziere, anume stabilite de instanta”.

Constatand ca inca nu a fost intocmit si nici nu a fost inmanat reclamantei un titlu de proprietate pentru suprafata de 1 ha 7.800 m.p. teren si raportat textelor de lege sus invocate, actiunea dedusa judecatii este intemeiata, urmand sa fie admisa.

In consecinta, se va dispune:

- Obligarea Comisiei com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sa intocmeasca si sa inainteze Comisiei Judetene V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor procesul-verbal de punere in posesie si schitele terenurilor care au fost reconstituite in proprietatea reclamantei S M, in vederea intocmirii unui titlu de proprietate pentru suprafata totala de 1 ha 7.800 m.p. teren pe raza satului/com. R, jud. V, din care 1 ha 6.246 m.p. teren extravilan si 1.554 m.p. teren arabil intravilan;

- Obligarea Comisiei Judetene V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sa intocmeasca reclamantei S M un titlu de proprietate pentru aceeasi suprafata de 1 ha 7.800 m.p. teren pe raza satului/com. R, jud. V, din care 1 ha 6.246 m.p. teren extravilan si 1.554 m.p. teren arabil intravilan;

- Obligarea Comisiei com. R, jud. V pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor sa inmaneze reclamantei titlul de proprietate; in cazul neindeplinirii acestei obligatii, primarul comunei R va fi obligat sa plateasca, reclamantei, daune cominatorii de cate 10 lei/zi intarziere, ce se vor calcula incepand cu data intocmirii titlului de proprietate si pana la data inmanarii efective a titlului de proprietate.

Reclamanta nu a solicitat cheltuieli de judecata.

Actiunea este scutita de taxa judiciara de timbru.

3