Divort

Sentinţă civilă 1797 din 18.06.2012


Asupra cauzei de fata,

Prin cererea inregistrata la 21.10.2011 reclamanta  C M a chemat in judecata paratul C G, solicitand desfacerea casatoriei, din vina acestuia, revenirea la numele anterior, sa exercite exclusiv drepturile parintesti  asupra minorilor C  G si C G, locuinta minorilor sa fie  la domiciliul mamei  lor, iar paratul sa acorde intretinere lunara acestora.

Paratul nu a depus intampinare.

In cauza s-a luat interogatoriu paratului, au fost audiati martorii X si s-au efectuat anchete sociale la  domiciliile partilor.

Din actele si lucrarile dosarului instanta retine ca actiunea este fondata in parte.

In ce priveste divortul, martorii arata ca  neintelegerile dintre parti au inceput dupa  ce reclamanta a plecat la munca in Italia in conditiile in care sotii aveau datorii comune la banci. Mai este de retinut ca paratul  nu a putut veni sa munceasca  in Italia atat  datorita situatiei materiale cat si a faptului  ca este pensionat pe caz de boala cu o pensie de 350 lei lunar.

Avand in vedere ca partile  sunt despartite in fapt de aproape 2 ani  si ca neintelegerile dintre acestea s-au acutizat astfel ca  relatiile dintre soti sunt grav vatamate iar  continuarea casatoriei nu mai este posibila fiind intrunite  conditiile prevazute de art. 373 lit. b si 379 Cod civil pentru desfacerea casatoriei din culpa ambilor soti.

Dupa divort reclamanta va reveni la numele anterior V.

In ce priveste pe minorii C G si C  G, conform art. 397 Cod civil partile  vor exercita in comun  autoritatea parinteasca  asupra acestora, neexistand  nici un motiv  pentru aplicarea disp. art. 398 Cod civil.

In ce priveste locuinta minorilor, aceasta va fi  la domiciliul  reclamantei, avand in vedere ca in prezent acestia sunt cu mama  care le ofera conditii bune de crestere si educare.

In baza art. 529 al. 2  Cod civil  va fi stabilita contributia  paratului la cresterea si educarea minorilor in raport de venitul realizat, la suma de 60 lei  lunar, pentru fiecare copil, pana la  majoratul acestora.

In baza art. 274 Cod pr. civ.  paratul va plati  jumatate din cheltuielile de judecata efectuate de reclamanta.