Recurs penal. Viol. Gravitatea faptei. Cuantum pedeapsă

Decizie 11634 din 21.01.2011


Asupra  prezentului recurs penal :

Prin sentinţa penală nr. 1021 din 18.11.2010 pronunţată de Judecătoria Buzău în dosarul  nr. 11630/200/2010 s-a dispus  astfel :

În baza art. 197 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. b  Cod penal  a fost condamnat inculpatul  ...  la o pedeapsă de 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de viol, în data de 4.06.2010 şi interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a ,teza a 2 a, lit. b,  lit.d, lit. e  Cod  penal pe o perioadă de 2 ani după terminarea executării pedepsei..

În baza art. 71  Cod  penal au fost  interzise inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a, teza a 2 a , lit. b ,d,e Cod penal începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la terminarea executării pedepsei.

În baza  art. 88 Cod penal s-a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului reţinerea şi arestarea preventivă începând cu  5.06.2010 la zi.

În baza art. 350  Cod procedură penală s-a menţinut starea de arest a inculpatului.

În baza art. 14, art. 346  Cod procedură penală cu aplicarea art. 998  Cod civil  a fost obligat inculpatul  la 30.000 lei despăgubiri civile morale către partea vătămată ... .

În baza art. 169 Cod procedură penală s-a dispus restituirea  părţii vătămate  a unui  hanorac de culoare  roz aflat la grefa  Judecătoriei  Buzău – registrul de corpuri delicte.

A fost obligat inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare către partea vătămată ....

În baza art. 191  Cod procedură penală a fost  obligat inculpatul la 2300 lei cheltuieli judiciare din care 600 lei  onorariu apărător din oficiu.

Pentru a hotărî astfel , instanţa de fond a reţinut următoarele :

În data de 4.06.2010, în jurul  orei 17.00 partea vătămată  ...  a plecat de la locuinţa  bunicii sale paterne din loc.  ...,jud. Buzău, la care stătea de un anumit timp spre magazinul din sat cu intenţia de a-l aştepta pe tatăl său care urma să sosească cu autobuzul de la .... Întrucât tatăl său nu venise, partea vătămată s-a hotărât să meargă spre staţia de autobuz din loc.  ... pentru a-i ieşi în întâmpinare întrucât nu dorea  să se întâlnească  cu alte persoane pentru a consuma băuturi alcoolice ci dorea să ajungă mai repede acasă.

În zona podului de peste gârla din localitate, partea vătămată a văzut nişte căruţe oprite iar lângă una dintre ele se afla inculpatul pe care îl vedea pentru prima dată şi care a întrebat-o încet fără să poată auzi altcineva unde merge şi dacă cunoaşte  drumul oferindu-se să o ajute în acest sens.

Partea vătămată l-a refuzat pe inculpat, spunându-i că ştie drumul,însă, la scurt timp după ce a traversat podul, inculpatul a ajuns-o din urmă, fără ca aceasta să-şi dea seama că o urmăreşte.

Inculpatul a prins-o de încheieturile  mâinilor pe partea vătămată, a tras-o în şanţul de la marginea drumului, în partea stângă a direcţiei de mers  ...  spre ... a culcat-o pe spate în iarbă şi a început să o dezbrace, spunându-i că vrea să întreţină raporturi sexuale cu ea..

Fiindu-i frică  şi întrucât  constituţia fizică nu-i permitea  să se opună, partea vătămată l-a rugat pe inculpat să o lase să , spunându-i că tatăl său lucrează la poliţie, că este credincioasă şi că este virgină. Partea vătămată a plâns şi i-a spus inculpatului că trebuie să ajungă  acasă întrucât  bunica sa este bolnavă.  Inculpatul i-a replicat că nu o va lăsa să plece şi că trebuie să întreţină relaţii cu el. Inculpatul nu a cedat rugăminţilor părţii vătămate, nu a continuat să o dezbrace însă i-a cerut să întreţină raporturi sexuale orale cu el. Acesta a obligat-o să stea pe vine, în timp ce el stătea  şezut pe iarbă, s-a descheiat la pantaloni, şi-a dat jos chiloţii şi a forţat-o să întreţină sex oral executând presiune asupra zonei cervicale a acesteia. Conform declaraţiei părţii vătămate, actul  a durat circa 5 minute, inculpatul fiind excitat, la final acesta a ejaculat.. Ulterior partea vătămată  s-a îndreptat spre ... după ce în prealabil inculpatul a  pus-o să jure că nu spune nimic din cele întâmplate

După ce partea vătămată a ajuns în com.  ... s-a întâlnit cu tatăl său căruia i-a povestit cele  întâmplate.

Din probele administrate în cauză, rezultă cu certitudine vinovăţia acestuia, şi anume declaraţia părţii vătămate, declaraţiile inculpatului care iniţial a negat comiterea faptei invocând că în acea zi era la muncă în Bucureşti, după care a precizat că s-a întâlnit cu partea vătămată în acea zi şi aceasta a fost de acord să întreţină raporturi  sexuale orale cerându-i  suma de 50 de lei pe care nu i-a dat, acesta fiind motivul pentru care a fost reclamat la organele de poliţie.

În faza cercetării judecătoreşti inculpatul a negat la o primă audiere comiterea faptei invocând faptul că a fost la muncă  în Bucureşti, după care prin declaraţia  dată la termenul din 18.11.2010 acesta a recunoscut în totalitate comiterea infracţiunii şi a fost de acord  să despăgubească  partea vătămată.

În drept, fapta  inculpatului astfel cum a fost reţinută de instanţă întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de viol prevăzută de art. 197 alin. 1  din  Codul  penal.

Împotriva  sentinţei a declarat recurs inculpatul criticând-o pentru nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că pedeapsa aplicată este prea aspră  în raport de gravitatea  faptei.

Analizând sentinţa atacată  prin  prisma actelor şi lucrărilor  dosarului, a dispoziţiilor  legale  incidente cauzei , a motivelor de recurs  invocate, precum şi din oficiu , sub toate aspectele de fapt şi de drept , tribunalul  va respinge recursul de faţă  pentru următoarele considerente :

Instanţa de  fond a reţinut corect situaţia de fapt şi încadrarea juridică a faptei.

Din probele administrate în cauză reiese fără dubiu că inculpatul la data de 4.06.2010 prin constrângere  morală şi fizică a întreţinut  act sexual oral cu partea  vătămată ....

Reţinând vinovăţia inculpatului instanţa de fond aplicat  o pedeapsa de 6 ani închisoare ,  corect individualizată  în raport cu criteriile personale  prevăzute de art. 72 Cod penal , respectiv limitele de  pedeapsă prevăzute de  lege  ( 3-10 ani),  gradul ridicat de  pericol social al faptei , precum şi  persoana inculpatului  care este recidivist  şi a dat declaraţii contradictorii pe durata  de desfăşurare a  procesului penal.

Sub aspectul  soluţionării laturii civile, instanţa a apreciat  corect  că suma de 30.000 lei  cu care de altfel  a fost de acord şi inculpatul , este de natură a  acoperi prejudiciul moral  suferit de partea vătămată.

Reţinând  cele de mai sus  şi constatând că sentinţa  atacată este legală şi temeinică, tribunalul  în temeiul art. 38515  pct.1 lit b Cod procedură penală  va respinge ca nefondat recursul declarat  de inculpat.

În temeiul art. 383  cu referire la art. 350 Cod procedură  penală  şi  art. 88  Cod penal va menţine  măsura arestării preventive a inculpatului şi va deduce  din pedeapsă reţinerea şi arestul preventiv începând  cu 5.06.2010 la  zi.

Văzând şi dispoziţiile art. 192 alin.2 şi art. 193 Cod procedură penală.

1