Întocmirea acestor acte, inclusiv emiterea facturilor fiscale, fac pe deplin dovada existenţei unui contract comercial între părţi, având obiect continuarea activităţilor de identificare a animalelor, astfel că nu poate să se reţină desfăşurarea acti...

Sentinţă civilă 231/2011 din 07.03.2012


 Plata contravalorii serviciilor publice de activitate sanitar veterinară prestată.

 

 Întocmirea acestor acte, inclusiv emiterea facturilor fiscale, fac pe deplin dovada existenţei unui contract comercial între părţi, având obiect continuarea activităţilor de identificare a animalelor, astfel că nu poate să se reţină desfăşurarea activităţii în afara unui cadru contractual.

 

Trib. Bistriţa-Năsăud, secţ. II civ., de cont. adm . şi fisc., sent. nr. 231/23 februarie 2011

 Prin acţiunea înregistrată sub numărul de mai sus, ulterior precizată, reclamanţii C.M.V. (cabinet medical veterinar) dr. ZD, C.S.V. (circumscripţia sanitară veterinară) Bistriţa, dr. SF, SC. RV SRL, C.S.V. Braniştea - dr. IT, SC. BV SRL, SC. O SRL, P.F.A. dr. MO, SC. RMV SRL, SC. V SRL ş.a. au chemat în judecată pe pârâta Direcţia Sanitara Veterinara şi pentru siguranţa alimentelor Bistriţa-Năsăud, solicitând instanţei ca prin hotărârea ce se va pronunţa, pârâta să fie obligată să plătească reclamanţilor contravaloarea serviciilor publice de activitate sanitar veterinară prestată în perioada mai – noiembrie 2008, de natura identificare crotaliere şi înregistrare a animalelor din speciile bovine, ovine, caprine şi suine în circumscripţiile sanitar veterinare de pe raza jud. Bistriţa-Năsăud; obligarea pârâtei la plata dobânzii legale către fiecare reclamant de la data scadenţei fiecărei facturi emise până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, precum şi actele depuse în dosarele nr. 203/ll2/20l0 şi respectiv nr. 5288/ll2/20l0 ale Tribunalului Bistriţa-Năsăud acvirate prezentei cauze, instanţa reţine sub aspectul stării de fapt următoarele:

În vederea îndeplinirii necesităţilor privind identificarea animalelor din speciile arătate, a înregistrării exploataţiilor în care sunt ţinute animalele, a identificării acestora prin aplicarea crotaliilor auriculare sau a altor mijloace de identificare prevăzută de legislaţia sanitar veterinară precum şi a necesităţilor vizând înregistrarea efectivelor de animale identificate şi crotaliate în documentele de identificare şi înregistrarea mişcării animalelor şi a evenimentelor suferite de acestea pentru  a fi înregistrate în baza naţionala de date, pârâta Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a jud. Bistriţa-Năsăud a încheiat contracte de servicii în calitate de achizitor cu reclamanţii în calitate de prestatori pentru realizarea operaţiunilor arătate, stabilindu-se contractual preţul cuvenit prestatorului pentru realizarea acestui serviciu.

Contractele de prestări de servicii de natura celor arătate mai sus, încheiate pentru anul 2007 cu fiecare dintre reclamanţi, au fost prelungite sub aspectul termenului prin acte adiţionale la 28.l2.2007 până în luna aprilie 2008.

Începând cu luna decembrie 2008 pârâta a încheiat cu reclamanţii noi contracte de prestări servicii în domeniul sanitar veterinar cu un conţinut relativ identic privind contractele încheiate pentru anul 2007.

Prin urmare, pentru perioada aprilie – noiembrie 2008, activitatea desfăşurată de către reclamanţi nu a fost acoperită sub aspect contractual de existenţa în vigoare a unui contract de prestări servicii în domeniul sanitar veterinar.

Dar cu toate acestea, pentru perioada  arătată pârâta a predat reclamanţilor prin procese verbale de predare-primire loturile de crotalii pentru speciile de animale având numere alocate electronic conform proceselor verbale depuse la dosar, de unde concluzia că pârâta a continuat activitatea de identificare şi crotaliere a animalelor predând reclamanţilor instrumentele materiale necesare.

Pentru aceeaşi perioadă pârâta Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a jud. Bistriţa-Năsăud a întocmit centralizatoare privind activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor comunicată de către fiecare reclamant,aşa cum rezultă din centralizatoarele depuse la dosar.

Activitatea desfăşurată de către reclamanţi în perioada aprilie – noiembrie 2008, s-a concretizat în deconturile justificative pentru efectuarea serviciilor prestate, întocmite lunar de către fiecare prestator şi care cuprind semnătura medicului veterinar oficial de verificare şi avizare precum şi ştampila pârâtei prin care se confirmă prestarea serviciilor obiect al decontului.

Pentru încasarea c/v serviciilor prestate, reclamanţii au emis facturi, care au fost înaintate spre plată pârâtei şi care nu au fost onorate la plată. 

Se poate reţine aşadar că pentru perioada aprilie – noiembrie 2008, pârâta nu s-a preocupat pentru organizarea încheierii de noi contracte de prestări servicii pentru aceste activităţi, însă pentru a nu se periclita activitatea sanitar veterinară, reclamanţii au continuat prestarea serviciilor sanitar veterinare, servicii ce nu au fost achitate, deşi se recunoaşte de către pârâtă activitatea reclamanţilor.

Apărarea formulată de pârâtă în sensul lipsei contractelor de prestări servicii valabil încheiate pentru perioada arătată, nu poate fi primită.

Aşa cum s-a arătat mai sus, în perioada aprilie – noiembrie 2008, pârâta a predat reclamanţilor prin procesele verbale de predare primire depuse la dosar în copie loturile de crotalii pentru animalele ce urmau a fi identificate şi a întocmit lunar centralizatoare privind activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor comunicată de către fiecare reclamant.

Pe de altă parte, activitatea desfăşurată de către reclamanţi în această perioadă a făcut obiectul deconturilor justificative întocmite lunar, care au fost prezentate reprezentantului pârâtei medicul veterinar oficial spre verificare şi avizare, care au fost semnate de către acesta şi prin urmare însuşită de către pârâtă prin aplicarea ştampilei şi care confirmă prestarea serviciilor.

Întocmirea acestor acte, inclusiv emiterea facturilor fiscale, fac pe deplin dovada existenţei unui contract comercial între părţi, având obiect continuarea activităţilor de identificare a animalelor, astfel că nu poate să se reţină desfăşurarea activităţii în afara unui cadru contractual.

Nu în ultimul rând trebuie arătat că pentru această perioadă pârâtei i se poate imputa faptul că nu s-au preocupat pentru organizarea activităţii de încheiere a unor contracte de prestări servicii cu reclamanţii, aceştia din urmă desfăşurându-şi activitatea cu convingerea că perioada va fi acoperită prin încheierea unui act adiţional sau a unui nou contract în viitor. Aşa cum în mod s-a statuat în doctrina şi jurisprudenţa în materie comercială, nu se poate concepe ca pentru o prestaţie să nu se obţină plata echivalentului ei.

Aşa fiind, instanţa apreciază că reclamanţii au făcut dovada pe deplin a pretenţiilor deduse judecăţii şi care decurg din facturile fiscale emise şi recunoscute de către pârâtă  dar neachitate, fapt ce rezultă şi din răspunsurile la interogatoriu ale pârâtei (la întrebarea nr. 3, potrivit căreia, sumele facturate a căror c/v face obiectul prezentei cauze concordă pe deplin cu deconturile justificative însuşite prin semnătură şi ştampilă de către reprezentantul pârâtei, răspunsul pârâtei a fost pozitiv.

Sunt considerente pentru care, instanţa urmează a admite acţiunea în temeiul art. 969 C.civ, art. 43 şi urm.C.comercial, art. l082 şi urm.C.civ, pârâta urmând a fi obligată să plătească reclamanţilor c/v serviciilor sanitar veterinare prestate conform facturilor emise de către reclamanţi .

În ce priveşte dobânda solicitată instanţa stabileşte că este datorată de către pârâtă în temeiul art.2 din OG nr.9/2000, pârâta urmând să suporte dobânda legală aferentă sumelor la plata cărora va fi obligată începând cu data scadenţei, stabilită la 60 de zile de la data emiterii fiecărei facturi şi până la data achitării efective.