Omor

Sentinţă penală 343 din 28.10.2013


Prin rechizitoriul 373/P/2013 din 19 iunie 2013 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, inculpatul O.C., a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau vătămări cauzatoare de moarte, prevăzută de art. 183 Cod penal, constând în aceea că la data de 27 aprilie 2013, în intervalul 2-14 l-a agresat pe fratele său C.S., pe care l-a lovit cu pumnii în zona capului, provocându-i leziuni din cauza cărora victima a decedat în dimineaţa zilei de 28 aprilie 2013.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bacău sub nr. 3270/110/2013 din 20 iunie 2013.

Prin ÎNCHEIEREA din 25 iunie 2013 a Tribunalului Bacău pronunţată în dosarul 3270/110/2013, în temeiul art. 300/1 Cod procedură penală a fost menţinută starea de arest preventiv a inculpatului (fila 11-13), hotărârea fiind confirmată de către instanţa de recurs, prin decizia penală nr. 749/2013 din 28 iunie 2013 a Curţii de Apel Bacău, pronunţată în dosarul 3270/110/2013/a1.

Starea de arest preventiv a inculpatului O.C. a fost menţinută şi prin ÎNCHEIEREA din 5 septembrie 2013, de data aceasta în temeiul art. 300/2 Cod procedură penală (fila 38-39). Cea de a doua menţinere a stării de arest preventiv a inculpatului nu a mai fost recurată de către acesta.

La termenul din 24 septembrie 2013 inculpatul a făcut cunoscut, înainte de începerea cercetării judecătoreşti că doreşte să fie judecat potrivit procedurii simplificate. Cu prilejul audierii sale inculpatul s-a declarat VINOVAT de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 183 Cod penal, solicitând ca să fie judecat pe baza materialului de urmărire penală, pe care l-a cunoscut şi însuşit în totalitate (fila 42).

La termenul din 22 octombrie 2013 a fost audiată fiica victimei C.P., elevă în clasa a XII-a, care a precizat că nu înţelege să se constituie parte civilă în cauză.

Art. 320/1 Cod procedură penală introdus prin Legea 202/2010 reglementează judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei, când inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe.

Infracţiunea prevăzută de art. 183 Cod penal nu este exceptată de la judecata simplificată deoarece nu se pedepseşte cu detenţiunea pe viaţă.

Având în vedere cele de mai sus, inculpatul O.C. este îndreptăţit ca să fie judecat potrivit art. 320/1 Cod procedură penală.

Situaţia de fapt care rezultă din materialul probator administrat în cursul urmăririi penale este următoarea:

În dimineaţa zilei de 28 aprilie 2013 organele de urmărire penală au fost sesizate de D.V.M. cu privire la faptul că în apartamentul din Bacău, a fost găsit cadavrul concubinului său C.S. Echipa operativă din cadrul I.P.J. Bacău care s-a deplasat la faţa locului a constatat că C.S. prezenta urme de violenţă în zona capului, nefiind exclus să fi decedat din cauza unei agresiuni (fila 4 dosar urmărire penală).

De îndată s-a procedat la cercetarea locului faptei, întocmindu-se procesul-verbal din 28 aprilie 2013 (fila 5-11 dosar urmărire penală).

A fost identificat cadavrul, stabilindu-se că aparţine lui C.S.

La examinarea sumară a cadavrului s-a constatat că prezenta leziuni pe partea stângă a feţei, o tumefacţie în partea dreaptă a gurii şi nişte escoriaţii deasupra frunţii.

Examinându-se încăperile apartamentului în care a fost identificat cadavrul s-au găsit stropi de sânge împroşcaţi pe pereţi, mobilier şi prin picurare pe podea, lenjerie şi altele, cât şi pete brun-roşcate care păreau a fi şterse.

Din primele investigaţii s-a aflat că în noaptea de 26/28 aprilie 2013 victima C.S. primise vizita fratelui său O.C., sosit din străinătate.

Apartamentul în care a fost găsit cadavrul victimei C.S. a aparţinut surorii sale G.L., plecată în străinătate.

Inculpatul O.C., în vârstă de 55 de ani era frate, după mamă al victimei C.S., în vârstă de 46 de ani. Cei doi au mai avut 7 (şapte) fraţi.

Raportul medico-legal de necropsie nr. 108/28 aprilie 2013 întocmit de S.M.L. Bacău, avizat favorabil sub nr. 1057/14 iunie 2013 atestă că moartea lui C.S. a fost violentă. Ea s-a datorat comei cerebrale consecutive traumatismului cranio-facial cu hematom subdural emisferei drepte cu efect de masă asupra substanţei cerebrale şi hemoragiei subarahnoidiene difuze biemisferice. Leziunile traumatice au survenit pe un organism cu patologie preexistentă (ramolisment cerebral, cardiomiopatie hipertrofică stânga, sechele de pericardită, pahipleurită dreaptă, steatociroză hepatică, scleroză pancreatică şi renală, cifoză cervico-dorsală - spondilită şi hipotrofie musculară membrul pelvin stâng postintervenţionată).

Leziunile s-au putut produce, cel mai probabil, prin lovire cu un corp contondent şi mai puţin probabil prin lovire de corp/plan dur.

Având în vedere aspectul leziunilor (hematom subdural format din sânge lichid şi cheaguri), prin raportul de autopsie s-a apreciat că acestea pot data de circa 24-36 ore anterior decesului, existând posibilitatea evoluţiei în 2 timpi a leziunilor cu interval liber (fără simtomatologie specifică), până la constituirea colecţiei hematice cu efect de masă asupra substanţei cerebrale, instalarea comei urmată de deces (fila 45-47 dosar urmărire penală).

Medicul legist a precizat că ancheta va dezvălui când şi cum anume s-au produs leziunile care au condus la decesul victimei.

Ancheta se bazează pe declaraţiile inculpatului şi ale martorei D.V.E. (fosta concubină a victimei), pentru că altcineva nu a mai fost de faţă.

Din coroborarea acestora rezultă următoarele:

Victima C.S. era beneficiarul unui ajutor social cuvenit persoanelor cu handicap deoarece era grav bolnav, printre altele şi de epilepsie. Pentru a-şi câştiga cele necesare traiului se ocupa şi cu cerşitul. Divorţase în urmă cu 18 ani şi locuia într-un apartament din Bacău, care aparţinea uneia dintre surorile sale, G.L. plecată la muncă în străinătate.

Inculpatul O.C. se ocupa cu valorificarea prin târguri a bunurilor refolosibile recuperate de prin tomberoanele din străinătate. Pentru aceasta pleca în Germania şi Danemarca unde aduna bunuri de prin gunoaie, pe care le aducea în ţară, în vederea valorificării. În străinătate  nu avea un domiciliu ci locuia în spaţiile puse la dispoziţie persoanelor fără adăpost.

Bunurile aduse din străinătate le-a depozitat în apartamentul din Bacău al surorii sale G.L., acolo unde locuia victima C.S., fratele său după mamă.

În noaptea de 26/27 aprilie 2013, O.C. a revenit în ţară după o astfel de călătorie în străinătate. În jurul orei 3.00 a intrat în apartamentul din Bacău, unde locuia fratele său C.S., pe care l-a trimis să cumpere ceva de băut.

Inculpatul O.C. fiind fratele mai mare avea autoritate faţă de C.S., astfel că acesta din urmă executa dispoziţiile primite, fără comentarii.

Apoi inculpatului i s-a făcut foame, motiv pentru care l-a trimis pe C.S. să cumpere ceva de mâncare. Acesta, conform dispoziţiilor primite de la fratele mai mare a cumpărat şi alcool.

Cei doi fraţi au mâncat şi consumat alcool.

Inculpatul O.C. îmbătându-se s-a luat la ceartă cu fratele său C.S. pe considerentul că acesta din urmă ar fi valorificat o parte din vechiturile aduse de el din străinătate şi nu i-ar fi dat banii câştigaţi conform celor stabilite anterior. Inculpatul şi-a adus aminte că fratele său are şi o datorie neachitată, reproşându-i că refuză să-l însoţească în străinătate, pentru a face rost de bani, pierzând însă din vedere cât de grav bolnav era fratele său.

Cearta a degenerat în violenţă, astfel că inculpatul O.C. şi-a lovit fratele, în special cu pumnii în zona feţei şi a capului, chiar şi după ce victima a început să sângereze.

Că aşa s-au petrecut lucrurile o dovedeşte împrejurarea că în apartamentul respectiv s-au găsit stropi de sânge peste tot, pe hol, în bucătărie, în cameră. Stropii de sânge păreau să fi fost proiectaţi prin împroşcare dar şi prin picurare. S-au găsit şi pete de sânge.

Din cauza sănătăţii precare, cât mai ales a subordonării faţă de fratele mai mare, care avea autoritate asupra sa C.S. nu a ripostat pentru a se apăra, astfel că a „încasat” lovituri până ce O.C. a obosit. Că aceasta a fost realitatea o dovedeşte împrejurarea că inculpatul s-a rănit la mână, atunci când şi-a lovit fratele.

Fiind examinat medico-legal s-a constatat faptul că inculpatul prezenta plăgi la nivelul pumnului stâng care s-au putut produce prin lovire cu/de corpuri dure, în data de 27 aprilie 2013 şi care necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale (fila 94 dosar urmărire penală).

În final, cei doi fraţi s-au culcat.

Ca de fiecare dată când se îmbătau, O.C. a dormit pe pat, iar fratele său C.S. s-a culcat pe podea, lângă calorifer.

În cursul zilei de 27 aprilie 2013, O.C. s-a trezit din somn şi a ieşit în oraş pentru a-şi cumpăra ceva de mâncare. Nu şi-a trezit fratele nici când a revenit în apartament. Nu i s-a părut nimic suspect că şi-a găsit fratele în aceeaşi poziţie în care-l lăsase, nici faptul că i-a curs sânge din gură. Cu siguranţă, C.S. intrase în comă.

Inculpatul spera că prin somn fratele său, C.S. se va trezi din beţie ca şi altădată.

C.S. „a dormit” astfel în ziua şi noaptea zilei de 27 aprilie 2013.

În dimineaţa zilei de 28 aprilie 2013 în jurul orelor 5.30-6.00 a venit în vizită D.V.E., fosta concubină a lui C.S. care a observat că acesta din urmă nu mai respira.

La ora 7.45 a sunat la Serviciul de Urgenţă 112 pentru a veni salvarea însă victimei nu i s-a mai putut acorda nici un ajutor deoarece murise. Cadavrul a fost ridicat şi dus la Morga Spitalului Judeţean Bacău, pentru autopsie.

În aceeaşi zi de 28 aprilie 2013 ora 18.15, O.C. a fost reţinut iar la data de 29 aprilie 2013 a fost arestat preventiv pentru o durată de 29 zile.

Prevenţia inculpatului a fost prelungită o singură dată prin ÎNCHEIEREA 71/Î/23 mai 2013. După ce a fost trimis în judecată starea de arest preventiv a acestuia a fost menţinută în temeiul art. 300/1 şi 300/2 Cod procedură penală.

Victima C.S. a fost înmormântat prin grija Primăriei Bacău, astfel că fiica sa C.P.  nu a solicitat obligarea inculpatului la plata cheltuielilor de înmormântare. Susnumita nu a cerut nici obligarea inculpatului la plata de daune morale.

La reţinerea situaţiei de fapt, în afara mijloacelor materiale de probă indicate între paranteze au mai fost avute în vedere planşele foto (fila 12-30, 51-60, 99 dosar urmărire penală), coroborate cu declaraţia martorei D.V.E. şi cu declaraţiile inculpatului care în mod constant a regretat faptul că şi-a lovit fratele, precizând că nu a intenţionat să-l omoare.

În drept, între traumatismul cranio-facial şi decesul victimei este o legătură de cauzalitate indirectă.

Victima suferea de mai multe boli preexistente lovirilor însă această stare patologică nu a avut relevanţă sub aspectul cauzei determinante a morţii.

Moartea victimei nu a survenit pe calea unei evoluţii naturale a acestor boli la o dată imprevizibilă, ci la scurt timp după lovirea ei de către inculpat, ca urmare a traumatismului.

Inculpatul a săvârşit cu intenţie fapta de lovire, dar nu a prevăzut, din culpă rezultatul survenit. Ca atare el a acţionat cu intenţie depăşită, element subiectiv specific infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Moartea victimei a fost un rezultat praeterintenţionat.

Astfel că în sarcina inculpatului va fi reţinută infracţiunea prevăzută de art. 183 Cod penal.

Vinovăţia inculpatului fiind pe deplin dovedită prin probele administrate în cursul urmăriri penale se va proceda la condamnarea acestuia, la pedeapsa închisorii.

La individualizarea pedepsei va fi avută în vedere împrejurarea că inculpatul beneficiază de reducerea cu 1/3 a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Se va ţine seama că cei doi erau fraţi şi locuiau sub acelaşi acoperiş.

Nu se justifică acordarea de circumstanţe atenuante în favoarea inculpatului.

Pe lângă pedeapsa principală inculpatului îi va fi aplicată pedeapsa accesorie prevăzută de lege.

Va fi menţinută starea de arest preventiv a inculpatului, iar din pedeapsa ce-i va fi aplicată va fi scăzută perioada executată prin reţinere şi arest preventiv.

În ceea ce priveşte soluţionarea laturii civile se va lua act că fiica victimei nu a avut pretenţii civile.

Se va dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat.

Vor fi păstrate materialele şi mijloacele materiale de probă până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Se va lua act că inculpatul a fost asistat de avocat ales.

În fine, în temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedură penală, inculpatul va fi obligat la plata de cheltuieli judiciare către stat 

În baza art.183 cod penal, cu aplicarea art.320/1 alin.7 cod procedură penală;

Condamnă pe inculpatul O.C., la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Interzice  inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 lit.a teza II şi lit.b din codul penal, pe durata şi în condiţiile art.71 alin.2 cod penal.

În baza art.350 alin.1 cod pr.penală;

Menţine starea de arest preventiv a inculpatului.

În baza art.88 cod penal;

Scade din pedeapsa aplicată reţinerea şi arestul preventiv de la 28 aprilie 2013, la zi.

În baza art.14,346 cod pr.pen.;

Ia act că partea vătămată C.P. nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În baza art.7 din L.76/2008;

Dispune prelevarea probelor biologice de la condamnat, în vederea introduceri profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.

Dispune păstrarea materialului şi mijloacelor materiale de probă aflate la Camera de Corpuri Delicte a Tribunalului Bacău, până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Constată că inculpatul a fost asistat de avocat ales.

În baza art.191 alin.1 cod pr.penală;

Obligă inculpatul la plata sumei de 3000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru partea vătămată şi de la comunicare pentru inculpat.