Drept procesual civil. Căile de atac. Contestaţie în anulare. Cerere de suspendare a executării silite a hotărârii contestate până la soluţionarea contestaţiei în anulare

Hotărâre Încheiere din 20.03.2008


Drept procesual civil. Căile de atac. Contestaţie în anulare. Cerere de suspendare a executării silite a hotărârii contestate până la soluţionarea contestaţiei în anulare

C.proc.civ., 3191

C.civ., art. 1169

Instanţa investită cu soluţionarea unei contestaţii în anulare nu poate dispune suspendarea executării hotărârii atacate dacă debitorul nu a făcut dovada diligenţelor depuse pentru a înlătura efectele executării pornite împotriva sa.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă, Încheiere din 20 martie 2008

Prin decizia civilă nr. 1158/6.11.2007 pronunţată de Curtea de Apel Timişoara în dosarul nr. 1506/30/2007 a fost respins recursul declarat de reclamantele M.P. şi M.V. împotriva deciziei civile nr. 353/A/2.05.2007 pronunţată de Tribunalul Timiş în dosarul nr. 1506/30/2007 în contradictoriu cu pârâtul J.E.C.

Împotriva deciziei au formulat contestaţie în anulare reclamantele recurente.

După ce judecata pricinii a fost suspendată, în baza art. 242 pct. 2 C.proc.civ., contestatoarele au solicitat repunerea pe rol a cauzei. În cuprinsul cererii au indicat motivele pe care îşi întemeiază contestaţia şi au solicitat suspendarea executării silite a hotărârii atacate până la soluţionarea prezentei cereri.

În motivarea cererii au invocat faptul că executarea silită imobiliară se află în etapa publicaţiei de licitaţie, vânzarea silită fiind iminentă, ea făcând obiect al dosarului execuţional 36/ex/2006 şi 37/ex/2006.

Au mai invocat caracterul vremelnic al măsurii solicitate şi faptul că fondul cauzei nu este prejudecat şi au mai arătat că intimatul fiind cetăţean străin nerezident în România, o eventuală întoarcere a executării ar fi dificil de realizat.

În drept au invocat dispoziţiile art. 3191 C.proc.civ.

Examinând cererea prin prisma susţinerilor contestatoarelor şi faţă de dispoziţiile legale ce vor fi mai jos arătate, Curtea a reţinut următoarele:

Fiind în posesia unui titlu executoriu în sensul art. 377 alin. (2) pct. 4 C.proc.civ., creditorul (intimat în prezenta cauză) are aptitudinea de a-l pune în executare pentru a constrânge debitorii să-şi îndeplinească obligaţia stabilită prin acest titlu.

Pe de altă parte, legea pune la îndemâna debitorului posibilitatea de a solicita suspendarea executării pornite împotriva sa, în acest sens dispunând dispoziţiile art. 3191 C.proc.civ. raportate la cele ale art. 403 C.proc.civ.

Este necesar, însă, ca dispunând suspendarea executării, instanţa să nu afecteze dreptul creditorului de a-şi vedea satisfăcută creanţa şi să examineze în ce măsură debitorul este îndreptăţit la o atare măsură.

În cauza de faţă, prin decizia ce constituie titlu executoriu al creditorului intimat au fost menţinute hotărârile anterioare prin care au fost anulate două chitanţe de plată, astfel că, strict sub acest aspect (al anulării unor chitanţe) nu se justifică suspendarea executării titlului executoriu.

În continuare, se observă că, deşi s-au referit la executarea silită imobiliară pornită împotriva lor, contestatoarele nu au probat în niciun fel aceste afirmaţii în condiţiile art. 1169 C.civ. şi nici nu au menţionat dacă în cadrul afirmatei executări s-au prevalat de dispoziţiile art. 399 şi urm. C.proc.civ. referitoare la contestaţia la executare.

În fine, decizia atacată pe calea contestaţiei în anulare a fost pronunţată la 6.11.2007 şi tehnoredactată la 15.11.2007. Contestaţia în anulare în cadrul căreia s-a solicitat suspendarea executării silite a fost formulată la 6.12.2007 fără a fi motivată, iar la termenul din 17.01.2008 judecata a fost suspendată în condiţiile art. 242 pct. 2 C.proc.civ.

Abia la 13.03.2008 contestatoarele au solicitat repunerea pe rol a cauzei, indicând motivele contestaţiei şi solicitând suspendarea executării.

Rezultă, astfel, că reclamantele – contestatoare însele nu au avut o atitudine diligentă pentru a preîntâmpina producerea prejudiciului pe care îl invocă, fiind fără relevanţă, în aceste condiţii, statutul creditorului – intimat.

Pentru aceste considerente, în baza dispoziţiilor art. 2191 C.proc.civ. raportat la art. 403 alin. (1), (2) C.proc.civ., instanţa a respins cererea de suspendare a executării.

Domenii speta