Notarea în cartea funciară a acţiunilor vizând regimul juridic al părţilor sociale. Condiţii

Decizie 856/R din 19.10.2010


Notarea în cartea funciară a acţiunilor vizând regimul juridic al părţilor sociale. Condiţii

Legea nr. 7/1996, republicată, art. 26 alin. 4 lit. c)

Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară, aprobat prin Ordinul nr. 633/2006 – art. 42 lit. d), e) şi t).

Condiţia esenţială pentru notarea acţiunilor în cartea funciară, potrivit art. 26 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 7/1996 şi art. 42 lit. d), e) şi t) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară, este aceea ca acţiunile respective să aibă legătură cu imobilele evidenţiate în cărţile funciare.

Această condiţie este îndeplinită şi în cazul acţiunilor vizând regimul juridic al părţilor sociale, care au consecinţe juridice şi asupra imobilelor ce fac parte din patrimoniul societăţilor comerciale.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă,

Decizia civilă nr. 856/R  din 19 octombrie 2010, G.O.

Prin Sentinţa civilă nr. 150 din 17 martie 2009, Judecătoria Făget a admis plângerea formulată de petentul C.C.O., în nume propriu şi în calitate de administrator al S.C. „C.” S.R.L., împotriva Încheierii nr. 5706 din 12 noiembrie 2008 a O.C.P.I. Timiş – Biroul de carte funciară Făget, în contradictoriu cu intimata C.S.

A anulat încheierea atacată şi a dispus radierea din CF nr. 1008 F. a procesului având ca obiect constatarea nulităţii hotărârii A.G.A. şi constatarea nulităţii contractului de cesiune de părţi sociale.

Pentru a hotărî astfel, prima instanţă a reţinut că, prin plângere, petentul C.C.O. a solicitat, în contradictoriu cu intimata C.S., anularea încheierii nr. 5706/12.11.2008 a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş – Biroul de carte funciară Făget şi radierea notării procesului din CF nr. 1008 F.

În motivarea plângerii, petentul a arătat că încheierea a fost dată cu încălcarea dispoziţiilor art. 42 pct. 1 din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Birourilor de Carte Funciară, aprobat prin Ordinul nr. 633/2006 al Directorului General al A.N.C.P.I., respectiv s-a dispus notarea unui proces care nu are legătură cu imobilul asupra căruia s-a dispus notarea.

Prin Încheierea nr. 5706/12 noiembrie 2008 a Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Timiş – Biroul de Carte Funciară Făget, a fost admisă cererea intimatei C.S. cu privire la imobilul-curţi, construcţii cu casa de vacanţă P+M în suprafaţă de 337 mp, înscris în cartea funciară, proprietatea  SC „C.” S.R.L. Timişoara şi s-a dispus notarea procesului intentat de intimata C.S. împotriva SC „C.” S.R.L. Timişoara şi a petentului C.C.O., pentru constatare nulitate hotărâre A.G.A. şi constatare nulitate contract de cesiune părţi sociale.

Art. 42 din Ordinul nr. 633 din 13 octombrie 2006, a reţinut prima instanţă, enumeră cu titlu exemplificativ situaţiile în care se poate dispune notarea în cartea funciară, însă cu menţiunea expresă că aceasta poate avea ca obiect consemnarea unor fapte şi drepturi personale, a litigiilor referitoare la drepturile reale asupra imobilelor şi alte înscrieri cu caracter temporar în legătură cu imobilul.

În cazul dat procesul intentat de C.S. nu are nici o legătură cu imobilul înscris în cartea funciară nr.1008 a localităţii F.

Împotriva sentinţei civile nr. 150/17.03.2009 a Judecătoriei Făget a declarat apel intimata C.S.

Prin decizia civilă nr. 263/17.03.2010, pronunţată în dosarul nr. 732/832/2008, Tribunalul Timiş a admis apelul declarat de intimata C.S. şi a schimbat în totalitate sentinţa apelată, în sensul că a respins plângerea formulată de petentul C.C.O. împotriva încheierii nr. 5706/12.11.2008 a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş – Biroul de carte funciară Făget.

Tribunalul Timiş a reţinut că notarea în cartea funciară a acţiunilor în justiţie are drept scop informarea terţilor cu privire la existenţa unui litigiu în legătură cu imobilul înscris în cartea funciară, fără a restrânge însă dreptul proprietarului tabular de a-şi exercita toate atributele dreptului de proprietate; devine astfel obligatorie concluzia că  este permisă  notarea litigiului  în discuţie în cartea funciară, chiar dacă nu are deocamdată o legătură directă cu dreptul de proprietate al S.C. „C.” S.R.L. asupra imobilului înscris în CF 1008 F., a reţinut tribunalul.

Instanţa de apel a mai reţinut că notarea procesului civil în cartea funciară devine posibilă cu atât mai mult cu cât există şi un proces penal cu privire la aceleaşi înscrisuri.

Împotriva deciziei civile nr. 263/17.03.2010 a Tribunalului Timiş a declarat recurs în termenul legal petentul C.C.O.

Prin Decizia civilă nr. 856 din 19 octombrie 2010, Curtea de Apel Timişoara a respins recursul declarat de petentul C.D.O. împotriva deciziei Tribunalului.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de recurs a avut în vedere considerentele mai jos redate.

Instanţa de apel a făcut o corectă aplicare a dispoziţiilor art. 42 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară, aprobat prin Ordinul nr. 633/2006.

Art. 26 alin. (4) din Legea nr. 7/1996 prevede că înscrierile din cartea funciară sunt de trei feluri, respectiv intabularea [lit. a)], înscrierea provizorie [lit. b)] şi notarea [lit. c)].

Notarea are ca obiect „înscrierea drepturilor personale, a actelor şi faptelor juridice referitoare la starea şi capacitatea persoanelor, acţiunilor şi căilor de atac în justiţie, precum şi a măsurilor de indisponibilizare, în legătură cu imobilele din cartea funciară”.

Art. 42 din Regulament aduce detalii în privinţa operaţiunii de notare în cartea funciară şi stabileşte, enumerând cu caracter exemplificativ, faptele, drepturile şi litigiile care intră în categoria celor ce pot fi notate într-o carte funciară.

De altfel, la lit. t), ultima din enumerare, se arată că pot fi notate orice alte fapte, drepturi personale sau acţiuni care au legătură cu imobilul.

Acţiunea notată în CF 1008 F. prin Încheierea nr. 5706/12.11.2008, încheiere contestată în dosarul de faţă, are ca obiect acţiunea formulată de C.S. împotriva S.C. „C.” S.R.L. şi a lui C.C.O. pentru constatarea nulităţii hotărârii nr. 2/2008 a Adunării Generale a Asociaţilor S.C. „C.” S.R.L. şi a nulităţii contractului nr. 1/2008 de cesiune a părţilor sociale din cadrul aceleiaşi societăţi comerciale.

Trebuie făcută precizarea că petentul este fiul dintr-o altă căsătorie, iar intimata este soţia supravieţuitoare a fostului asociat unic al S.C. „C.” S.R.L., în prezent decedat.

Aşa cum rezultă din CF nr. 1008 F., imobilul este proprietatea S.C. „C.” S.R.L., drept dobândit prin cumpărare în 2003.

Având în vedere că imobilul face parte din patrimoniul societăţii comerciale, este evident că o acţiune vizând regimul juridic al părţilor sociale poate afecta şi acest imobil.

Din acest punct de vedere, notarea procesului în cartea funciară este admisibilă, aşa cum corect a reţinut şi instanţa de apel, şi se încadrează în dispoziţiile art. 42 din Regulament, lit. d), e) şi t).