Prin sentinţa civilă nr. 3153/13.12.2012, Judecătoria Alexandria a respins plângerea formulată de CNADNR împotriva refuzului executorului judecătoresc de a executa procentul de 25% din cuantumul amenzii aplicate printr-un proces-verbal de contravenţie prin care s-a sancţionat circulaţia pe drumurile publice fără rovinietă valabilă.
A reţinut instanţa că refuzul executorului judecătoresc de a executa procentul din totalul amenzii contravenţionale aplicate, nu este nejustificat. Că cererea de executare silită nu vizează dispoziţii cu caracter civil din cuprinsul procesului-verbal care constituie titlu executoriu aşa cum se în disp. art. 1 din Legea nr. 188/2000, amenda rămânând să fie încasată potrivit disp. art. 39 din OGR nr. 2/2001, dispoziţii la care se face trimitere şi prin prevederile art. 10 din OGR nr. 15/2002.
Concret, a reţinut instanţa că printre atribuţiile executorului judecătoresc nu se regăseşte şi executarea amenzii contravenţionale chiar şi în ipoteza ce vizează cota parte care reprezintă veniturile Companiei.
Prin decizia nr. 118/15.02.2013, recursul creditorului CNADNR a fost admis iar sentinţa a fost modificată în sensul admiterii plângerii şi obligării executorului judecătoresc să procedeze la executare.
Tribunalul a reţinut că disp. art. 8 alin. 3 din OGR nr. 15/2002 instituie o regulă specială, derogatorie de la dreptul comun invocat de judecătorul fondului ca fiind disp. art. 39 alin. 2 din OGR nr. 2/2001 în privinţa executării amenzii. Procentul de 25% din amenda contravenţională este un venit extrabugetar care intră în bugetul CNADNR SA, care venit nu intră în sfera de aplicare a Codului de procedură fiscală şi ca atare nu poate fi executat silit de organele de executare silită reglementate de acest cod chiar şi atunci când titlul executoriu este un proces-verbal de contravenţie.
În aceste condiţii, competenţa de executare revine executorului judecătoresc ce are plenitudine de competenţe, conform art. 373 Cod procedură civilă.
Judecătoria Sectorul 1 București
Obligaţia de plată a contravalorii facturii nu a fost asumată de către pârât în mod pur şi simplu, ci numai sub condiţia clarificării sumelor din decont şi a compensării sumelor plătite. Prin urmare, exigibilitatea creanţei depinde, în primul rând, de fur
Judecătoria Sectorul 1 București
alte cereri înlocuire amendă.
Tribunalul Călărași
Dreptul muncii :Personal din învăţământ
Tribunalul Teleorman
Cerere având ca obiect anulare act administrativ. Certificat de încadrare în grad de handicap. Asistent personal
Judecătoria Lipova
Prejudiciul cauzat de noul proprietar al autovehiculului prin neîndeplinirea obligaţiei de a solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul legal