Iresponsabilitatea - cauză care înlătură caracterul penal al faptei. Achitarea inculpatului

Sentinţă penală 29 din 22.02.2012


Constată că prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu din data de 22.02.2010 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului  V V - I, pentru comiterea infracţiunii de omor calificat prev. de art. 174 alin. 1 combinat cu art. 175 alin. 1 lit. c Cod penal.

În motivarea actului de sesizare se reţin, în fapt, următoarele:

Din copilărie, inculpatul V V-I a prezentat o hemipareză dreaptă post encefalopatică şi deficienţă neuropsihică, respectiv epilepsie cu retard mintal uşor, afecţiuni care au făcut ca şcolarizarea să o efectueze în unităţi de învăţământ speciale, departe de membrii familiei din care provenea.

După ce a revenit la domiciliu, între inculpat şi tatăl său relaţiile au fost tensionate, generate, în principal, de comportamentul autoritar şi uneori şicanator, manifestat de V I, tatăl inculpatului.

Pe acest fond, în data de 30 noiembrie 2009, ora 17,30, în locuinţa comună din comuna Loamneş, judeţul Sibiu, între inculpatul VV-I şi tatăl acestuia s-a produs o altercaţie, generată de refuzul lui V I ca fiul său să vizioneze programul dorit, la televizor.

Altercaţia a degenerat, aşa încât, după ce a fost lovit de pantoful aruncat de tatăl său, inculpatul a reacţionat violent şi i-a aplicat, celui cu care era în dispută, o lovitură, cu un cuţit, în zona pectorală stângă.

Intensitatea ridicată cu care inculpatul a aplicat lovitura a făcut ca lama agentului vulnerant să pătrundă în torace şi în traiectul urmat să producă lezarea plămânului stâng şi a cordului, leziuni traumatice grave, care au impus spitalizarea victimei.

Deşi s-a intervenit chirurgical, cu oportunitate, şi a beneficiat de îngrijiri medicale calificate, organismul victimei nu a reacţionat pozitiv, iar în data de 26 decembrie 2009, a decedat.

Autopsia efectuată decedatului a concluzionat că moartea acestuia a fost de natură violentă, în legătură cauzală directă cu actul de violenţă exercitat de inculpat asupra sa, fiind datorată encefalopatiei hipoxice consecutive unui stop cardiac resuscit, urmare a unei tamponade cardiace survenite în evoluţia unei plăgi toracice cu lezarea cordului, plagă produsă prin lovire cu corp tăietor-înţepător.

Pe parcursul urmăririi penale inculpatul V V-I a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, specialiştii constatând că în momentul comiterii infracţiunii care i se reţine în sarcină, a acţionat cu discernământul diminuat, situaţie în care au considerat oportună instituirea măsurii de siguranţă a obligării acestuia la tratament medical.

În cursul urmăririi penale s-au administrat următoarele mijloace de probă:

-procesul-verbal de cercetarea locuinţei în care s-a comis infracţiunea, ocazie cu care, în bucătăria imobilului, s-a constatat prezenţa urmelor biologice asemănătoare sângelui uman, s-a găsit şi ridicat cuţitul folosit în lovirea victimei, obiect pe lama căruia erau prezente urme materie asemănătoare sângelui

-raportul de constatare medico-legală nr. III/292/2009, din 19 februarie 2010, al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Sibiu, în care se precizează că moartea lui V I a fost de natură violentă, în legătură cauzală directă cu actul de violenţă exercitat asupra sa de inculpat şi s-a datorat encefalopatiei hipoxice consecutive unui stop cardiac resuscitat, urmare a unei tamponade cardiace survenite în evoluţia unei plăgi toracice, cu lezarea cordului ;

-raportul de expertiză medico-legală psihiatrică nr. 32/IV/a/5 din 20 ianuarie 2010, al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Sibiu, care reţine că, în momentul comiterii infracţiunii, inculpatul a acţionat cu discernământul diminuat ;

-declaraţiile părţii vătămate V V, soţia victimei şi mama inculpatului, din care rezultă că relaţiile dintre inculpat şi tatăl său erau tensionate de multă vreme, că în data de 30 noiembrie 2009, între cei doi, în locuinţa comună, s-a produs o altercaţie, pe parcursul căreia victima a aruncat şi lovit cu pantoful pe inculpat, care a ripostat şi lovit, cu cuţitul ;

-declaraţiile martorilor V O-M, V S, S N şi C I, care precizează că relaţiile victimei cu inculpatul erau încordate, că în data de 30 noiembrie 2009, în locuinţa comună, cei doi au avut o altercaţie, pe parcursul căreia inculpatul şi-a lovit tatăl, cu cuţitul ;

-declaraţiile inculpatului V V-I, care recunoaşte fapta comisă, actul său de violenţă fiind pus pe seama atitudinii provocatoare a victimei .

În cauză s-au constituit părţi civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Serviciul de Ambulanţă Sibiu cu sumele de 7708,80 lei şi respectiv 469 lei (această ultimă sumă cu dobânzi şi penalităţi) reprezentând contravaloarea serviciilor medicale şi costul îngrijirilor medicale de urgenţă şi cu transportul victimei V I.

Partea vătămată V V (mama inculpatului) nu a dorit să se constituie parte civilă în procesul penal.

Inculpatul V V-I a fost cercetat în stare de libertate.

În cursul judecăţii s-au administrat următoarele mijloace de probă:

-declaraţia inculpatului V V I ;

-declaraţiile martorilor V O-M, V S, C I;

- raport de nouă expertiză medico-legală psihiatrică nr. 4561/VI/d/38 din 5.11.2010 privind pe inculpatul V V-I efectuată de Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca;

- acte medicale în ceea ce-l priveşte pe inculpatul V V-I;

- raport de nouă expertiză medico-legală psihiatrică nr. A6/2918/2011 din data de 06.12.2011 întocmit de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti.

Din analiza întregului material probatoriu administrat în cauză, instanţa reţine următoarea stare de fapt:

Inculpatul V V I suferă din copilărie de epilepsie şi retard mental uşor, frecventând învăţământul special.

Conform probatoriului administrat în cauză, inculpatul a fost în permanenţă în relaţii tensionate cu tatăl său – victima V I, sursa acestor relaţii fiind comportamentul şicanator, autoritar şi uneori agresiv al tatălui inculpatului.

În data de 30.11.2009, în jurul orelor 1730, pe fondul acestor relaţii, între inculpat şi tatăl său a avut loc iniţial un conflict verbal determinat de refuzul lui V I de a-i permite inculpatului V V I să vizioneze programul dorit la televizor.

În continuare, V I l-a lovit cu pantoful pe fiul său, fapt ce a determinat o reacţie violentă a acestuia din urmă, care a aplicat tatălui său o lovitură cu un cuţit în zona pectorală stângă.

Intensitatea loviturii şi zona corpului în care a fost aplicată, au determinat, în pofida îngrijirilor medicale de specialitate acordate, decesul victimei la data de 26.12.2009.

Constatarea medico-legală efectuată a stabilit că moartea victimei V I a fost violentă, fiind datorată encefalopatiei hipoxice consecutive unui stop cardiac resuscit, urmare a unei tamponade cardiace survenite în evoluţia unei plăgi toracice cu lezarea cordului, plagă produsă prin lovire cu corp tăietor-înţepător.

Expertiza medico-legală psihiatrică efectuată de Serviciul de Medicină Legală Judeţean Sibiu a concluzionat că faţă de fapta imputată, inculpatul V V I a acţionat cu discernământ diminuat, datorită trăsăturilor personalităţii de tip epileptoid, recomandându-se instituirea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical.

Starea de fapt descrisă rezultă fără dubiu din probele administrate în cauză, inclusiv inculpatul recunoscând fapta comisă, dar specificând că nu a dorit nici un moment să-şi omoare tatăl.

În cursul judecăţii, având în vedere că instanţa a avut mari îndoieli asupra stării psihice a inculpatului, la solicitarea apărătorului acestuia, a încuviinţat efectuarea unei noi expertize psihiatrice a inculpatului, în temeiul art. 117 C.pen, art. 125 C.p.p. şi art. 5 din OG 1/2000.

În consecinţă, s-a dispus efectuarea unei noi expertize psihiatrice inculpatului Vlad Valeriu Ioan de către Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca care să stabilească dacă inculpatul a acţionat cu discernământ la momentul săvârşirii faptei.

Conform concluziilor raportului de expertiză, inculpatul Vlad Valeriu Ioan prezintă tulburare organică de personalitate; encefalopatie infantilă sechelară; hemipareză dreaptă, retard mintal uşor. S-a apreciat că inculpatul are discernământul general diminuat, iar discernământul pentru faptă abolit.

În baza acestor concluzii, apreciindu-se că inculpatul se află într-o stare care prezintă pericol pentru societate, după audierea inculpatului, instanţa a dispus prin încheierea din 23.06. 2011, în baza art. 114 al. 2 Cod penal combinat cu art. 162 Cod procedură penală luarea măsurii provizorii a internării medicale  a inculpatului Vlad Valeriu Ioan într-un institut medical de specialitate, măsură avizată de comisia medicală din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Gheorghe Preda” din Sibiu la data de 29.06.2011.

Totodată, ca urmare a acestor concluzii contradictorii ale celor două instituţii sanitare de medicină legală, la cererea procurorului, instanţa a solicitat Comisiei Superioare Medico – Legale din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „ Mina Minovici”, ca în temeiul art. 24 alin. 1 din OG 1/2000 să avizeze una dintre cele două expertize.

Prin înscrisul („aviz”) înregistrat la Tribunalul Sibiu la data de 16 februarie 2011, Comisia Superioară de Medicină Legală a recomandat efectuarea unei noi expertize medico-legale psihiatrice la INML Bucureşti, urmând ca după efectuarea raportului de nouă expertiză medico-legală, Comisia Superioară medico-legală să se pronunţe.

Instanţa a încuviinţat efectuarea acestei noi expertize medico-legale, raportul de nouă expertiză medico-legală fiind depus şi înregistrat la Tribunalul Sibiu la data de 01.02.2012.

Concluziile raportului de nouă expertiză medico-legală efectuat de  Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti au stabilit că „ inculpatul Vlad Valeriu Ioan nu a avut capacitate psihică de apreciere critică asupra conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este judecat, faţă de care a acţionat fără discernământ.

Văzând conţinutul acestor concluzii, instanţa a constatat că inculpatul V V I a acţionat fără vinovăţie, atunci când a comis fapta de omor, acţionând în stare de iresponsabilitate, cauză care înlătură caracterul penal al faptei.

În consecinţă, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a C.p.p., raportat la art. 10 lit. e C.p.p. şi art. 48 C.p. s-a  dispus achitarea acestuia pentru comiterea infracţiunii de omor calificat prev. de art. 174 alin. 1 combinat cu art. 175 alin. 1 lit. c C.p.

În baza art. 114 C.p., văzând şi recomandarea Comisiei de Nouă Expertiză Psihiatrică, tribunalul a luat faţă de inculpat măsura internării într-un institut medical de specialitate până la însănătoşire.

S-a  luat act că partea vătămată V V,  domiciliată în comuna Loamneş, sat Loamneş, nr. 44, jud. Sibiu,  nu s-a constituit parte civilă.

În baza art. 118 lit. b C.p. s-a  dispus  confiscarea cuţitului -  corp delict folosit de inculpat la comiterea faptei, înregistrat în Registru Corpuri delicte al Tribunalului Sibiu 31/2011.

În baza art. 192 pct. 1 lit. c C.p.p., a fost obligat inculpatul să plătească suma de 3500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 252 lei reprezintă taxă de nouă expertiză medico-legală psihiatrică.

Domenii speta