Infracţiunea de vătămare corporală gravă prev.de art.182 alin.1 Cod penal.

Sentinţă penală 51 din 09.03.2009


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, înregistrat la această instanţă sub nr.1882/268/2008, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului F.A. pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă prev.şi ped.de art.182 alin.1 Cod penal.

În fapt s-a reţinut în sarcina inculpatului F.A., că în noaptea de 12.07.2008, după ce în prealabil a consumat băuturi alcoolice, şi a avut o ceartă cu partea vătămată M.D., i-a aplicat multiple lovituri cu pumnii şi picioarele. În urma agresiunii, partea vătămată a fost transportată la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, iar apoi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind internat acolo în perioada 04-08 august 2008.

Partea vătămată a suferit leziuni corporale vindecabile peste 60 zile, fiind stabilit iniţial un număr de 65-70 zile, iar ulterior încă 20-25 zile îngrijiri medicale.

În cursul urmăririi penale inculpatul şi-a recunoscut vina pentru săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa stabileşte următoarea stare de fapt.

În noaptea de 12 iulie 2008, inculpatul s-a aflat în barul din localitatea D., unde consuma băuturi alcoolice. În local se afla şi partea vătămată M.D. La un moment dat, între cei doi s-a iscat o ceartă urmată de o altercaţie.

Partea vătămată, după o vreme, a ieşit din bar, fiind urmărit la scurt timp de inculpat. În faţa localului, inculpatul a început să-i aplice lovituri, continuând agresarea până când a apărut martorul Sz.N.K., care l-a imobilizat.

În urma agresiunii suferite, partea vătămată a fost transportată la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc şi internată în perioada 12-15 iulie 2008, cu diagnosticul „fractură dublă de mandibulă, agresiune umană”. S-a concluzionat prin certificatul medico-legal (f.14 dosar urm.) că partea vătămată a suferit leziuni traumatice produse prin lovituri directe repetate cu un corp contondent şi timpul de îngrijiri medico-legale necesar pentru vindecare este de 65-70 zile, în cazul în care nu survin complicaţii. Ulterior partea vătămată a fost din nou spitalizată, internată în perioada 04-08 august 2008 la Spitalul Clinic Târgu Mureş, Clinica de Chirurgie oro-maxilo-facială. Astfel, timpul de îngrijiri medicale se prelungeşte la 90-95 zile.

Inculpatul, atât în cursul urmăririi penale, cât şi în faza cercetării judecătoreşti a recunoscut comiterea faptei.

În declaraţia dată în faţa instanţei, inculpatul arată că partea vătămată a avut o altercaţie cu o rudă de a sa, martorul Sz.N.K. şi a avut un conflict şi cu el, motiv pentru care i-a aplicat părţii vătămate loviturile. Mai arată că s-a aflat în stare avansată de ebrietate şi martorul a pus capăt agresiunii.

Din cele de mai sus, coroborate cu întregul material probator administrat în cursul procesului penal, instanţa constată că faptele inculpatului F.A. întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală gravă, prev.şi ped.de art.182 alin.1 Cod penal.

Ca urmare, se va pronunţa condamnarea inculpatului.

La individualizarea judiciară a pedepsei aplicate, instanţa va avea în vedere prev.art.72 şi 52 Cod penal, astfel, gravitatea faptei comise, împrejurările concrete ale comiterii faptei, urmările grave produse şi persoana inculpatului.

Pentru aceste considerente, instanţa îl va condamna pe inculpatul F.A. la pedeapsa de 1 an închisoare.

Ca modalitate de executare, se reţine că inculpatul nu are antecedente penale şi în cauză sunt îndeplinite condiţiile legale pentru aplicarea disp.art.81 Cod penal, urmând să se dispună suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe un termen de încercare, de 3 ani.

Se va atrage atenţia inculpatului asupra prev.art.83 Cod penal.

Sub aspectul laturii civile a cauzei, instanţa constată următoarele:

Partea vătămată M.D. s-a constituit parte civilă (f.38) solicitând obligarea inculpatului la plata sumei de 3000 lei despăgubiri materiale, 3000 lei, cheltuieli efectuate cu ocazia tratamentelor medicale şi la suma de 14.000 lei daune morale, în total, deci, 20.000 lei, cu cheltuieli judiciare.

Partea vătămată, constituită parte civilă susţine că timp de 3 luni s-a aflat în incapacitate de muncă, neputându-şi efectua muncile din gospodăria sa, pierzând câştiguri serioase.

Mai arată că a efectuat cheltuieli şi pe parcursul tratamentelor medicale, fiind operat de două ori.

Toate acestea, inclusiv costul deplasărilor la spitale le consideră pagube reale şi însemnate.

Cu privire la pretenţiile cu titlu de daune morale, partea civilă arată că a încercat suferinţe fizice maxime, pe lângă celelalte afecţiuni psihice ce le-a suferit în urma faptei inculpatului.

În cauză s-au constituit părţi civile şi cele două unităţi spitaliceşti unde partea vătămată a fost internată. (f.41 şi 50)

Părţile civile – spitalele – au dovedit pretenţiile formulate prin depunerea de acte justificatoare ale cheltuielilor lor efectuate cu tratarea şi spitalizarea părţii vătămate.

Partea civilă M.D. în dovedirea pretenţiilor civile a administrat proba cu martorul Sz.S. (f.58).

Instanţa constată că partea civilă a făcut dovada pretenţiilor sale doar parţial, urmând a le admite în această proporţie.

În consecinţă, în baza art.14 şi 346 Cod procedură penală, inculpatul F.A. va fi obligat la plata sumei de 407 lei, cu dobânzile aferente părţii civile Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc şi la plata sumei de 1268,75 lei, părţii civile Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, cu titlu de despăgubiri civile.

Inculpatul va mai fi obligat la plata sumei de 2700 lei despăgubiri materiale şi la plata sumei de 2000 lei despăgubiri morale părţii civile M.D.

Celelalte pretenţii ale acestei părţi, cu titlu de despăgubiri materiale şi morale urmează a fi respinse ca nedovedite, respectiv neîntemeiate.

Văzând şi disp.art.191 şi 193 Cod procedură penală.