Oug 195/2002

Hotărâre 267 din 09.06.2009


Pe rol judecarea cauzei Penale  privind pe inculpat C. S. , având ca obiect infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice (O.U.G nr. 195/2002).

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns:

 - inculpat  - C. S.  în stare de arest arestat în altă cauză şi asistat de  din oficiu de  avocat C. H.  .

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier care învederează :

De asemenea, nefiind cereri, excepţii sau chestiuni prealabile, în baza art.300 alin.1 Cod procedură penală, instanţa procedează la verificarea regularităţii actului de sesizare şi constată că este legal sesizată cu rechizitoriul care corespunde cerinţelor de fond şi de formă prevăzute de art.263 Cod procedură penală.

În temeiul art.318 Cod procedură penală, instanţa procedează la verificarea identităţii inculpatului C. S.  şi constată că este identitate între persoana prezentă în sala de judecată şi cea prezentată prin actul de sesizare.

Conform art.322 Cod procedură penală instanţa dispune ca grefierul să dea citire actului de sesizare a instanţei, după care explică inculpatului C. S. în ce constă învinuirea ce i se aduce. Totodată lămureşte pe inculpat cu privire la dreptul pe care îl are de a pune întrebări coinculpaţilor, celorlalte părţi, martorilor, experţilor, precum şi de a da explicaţii în tot cursul cercetării judecătoreşti, când socoteşte că este necesar. De asemenea, aduce la cunoştinţa inculpatului că, potrivit art.70 alin.2 Cod procedură penală are dreptul la un apărător, precum şi dreptul de a nu face nici o declaraţie, atrăgându-i totodată atenţia că ceea ce declară poate fi folosit şi împotriva sa.

Inculpatul C. S. nu este de acord să dea declaraţie în legătură cu incidentul dedus judecăţii, poziţia  acestuia fiind consemnată într-un proces-verbal aparte care se ataşează la dosar.

Reprezentantul Ministerului Public şi inculpatul prin apărător arată că nu mai au cereri.

Nemaifiind cereri de formulat şi nici probe de propus în cauză, instanţa în baza art.339  al.2  Cod proc. penală declară dezbaterile închise şi conform art.340 Cod proc. penală acordă cuvântul în fond.

Reprezentantul Ministerului Public solicită condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii în regim de detenţie pentru fiecare faptă comisă, contopirea pedepselor aplicate cu obligarea inculpatului la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Apărătorul inculpatului solicită aplicarea de  pedepse sub minimul special prevăzut de lege,  cu reţinerea de circumstanţe atenuante, contopirea pedepselor aplicate, cu cheltuieli judiciare în sarcina statului.

Conform art.341 Cod proc. penală se acordă ultimul cuvânt inculpatului.

Inculpatul lasă la aprecierea instanţei soluţionarea cauzei.

Instanţa reţine cauza în pronunţare.

J U D E C Ă T O R I A,

Deliberând asupra cauzei de faţă constată următoarele:

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin din emis în dosarul nr. şi înregistrat la această instanţă sub nr. din s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului C. S. , fiul lui I. şi S., născut la data de  în  T., judeţ  B. N., cu  domiciliul în com. S., nr. 265, judeţ Mureş, recidivist, posesor CI seria nr. ...., CNP ............... pentru comiterea a trei infracţiuni prev. şi ped. de art. 86 al. 1 OUG.195/2002 Rep. cu art. 37 lit. b Cp. cu art. 33 lit. a C.p.

În expozitivul rechizitoriului se reţine că la data de..., în jurul orelor 01.00, lucrătorii de la Postul de Poliţie S au fost sesizaţi în legătură cu producerea unui accident de circulaţie pe raza localităţii S, în dreptul imobilului cu nr. administrativ 245. Cu ocazia deplasării la faţa locului, s-a constatat că autoturismul cu nr. de înmatriculare, condus de către învinuit a fost lovit din spate  de un alt autoturism (f. 8). 

Învinuitul C. S.  a declarat că nu posedă permis de conducere (f. 8).

Învinuitul C. S.  a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind de 0,23 mg./l.alcool pur în volum aer expirat (f. 9).

La data de, în jurul orelor 14.50, lucrătorii din cadrul Biroului Poliţiei rutiere R. au identificat la intersecţia din mun. R, în trafic autoturismul cu nr. de înmatriculare  , care circula din direcţia B- R. După oprire, a fost identificat conducătorul autoturismului ca fiind învinuitul C. S.  care a declarat că posedă permis de conducere emis de autorităţile ungare (f. 10).

Învinuitul C. S.  a fost testat cu aparatul alcotest, rezultatul fiind de 0,31 mg./l. alcool pur în volum aer expirat (f. 11-12).

La data de, în jurul orelor 16.14, lucrătorii din cadrul Biroului Poliţiei rutiere R. au identificat pe din mun. R, în zona complexului ,,C,, în trafic, autoturismul cu nr. de înmatriculare, care circula în direcţia R-S. După oprire, a fost identificat conducătorul autoturismului ca fiind învinuitul C. S.  (f. 14).

Din adresa nr. a SPCRPCÎV Mureş rezultă că învinuitul C. S.  nu posedă permis de conducere (f. 39). Deasemena învinuitul nu figurează ca deţinător de permis auto nici în baza de date din Republica Ungară.(f.43)

Învinuitul a recunoscut faptele comise (f. 15-17).

Învinuitul a comis faptele descrise mai sus în stare de recidivă postexecutorie, cu art. 37 lit. b C.p. respectiv după executarea pedepsei de 8 ani şi 10 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.

Învinuitul a fost audiat în calitate de învinuit doar la data de întrucât deşi a fost citat pentru a fi audiat, nu s-a prezentat, respectiv s-a constatat că nu se află la domiciliu (f. 26, 28).

Materialul de urmărire penală a fost prezentat la data de (f. 51).

Faţă de învinuit s-a început urmărirea penală la data de dată la care s-a şi confirmat începerea urmăririi penale de către procuror (f. 4-5).

Actul de inculpare se bazează pe următoarele mijloace de probă: procese verbale de constatare a infracţiunilor (f. 8, 10, 14); alcoteste (f. 9, 11-12); proces-verbal (f.13); declaraţie învinuit (f.18); procese-verbale de căutare (f. 26, 28); declaraţii martori (f. 29, 34, 36); adresă instituţia prefectului (f. 39); adrese Poliţia de Frontieră şi Punctul Comun de Contact Artand (f. 41, 43, 45); copii proces-verbal de contravenţie şi declaraţii eveniment (f. 46-48).

Fiind audiat cu privire la cele trei fapte prev. şi ped. de art. 86, alin. 1 OUG. 195/2002 Rep., inculpatul le-a recunoscut în cursul urmăririi penale, însă în cursul cercetării judecătoreşti nu a mai dorit să dea încă o dată declaraţie cu privire la cele petrecute.

Analizând actele şi lucrările dosarului instanţa constată următoarele:

La data de, în jurul orelor 01.00, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de înmatriculare  fără a poseda permis de conducere, fiind lovit în spate de către un alt autoturism. Fiind testat cu aparatul alcotest, rezultatul a fost de 0,23 mg./l. alcool pur în volum aer expirat (f. 9).

La data de, în jurul orelor 14,5o, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de înmatriculare  fără a poseda permis de conducere din direcţia B spre R. Fiind testat cu aparatul alcotest, rezultatul a fost de 0,31 mg./l. alcool pur în volum aer expirat.

La data de 05.02.2009, în jurul orelor 16.14, inculpatul a condus autoturismul cu nr. de înmatriculare 6157XF57 fără a poseda permis de conducere pe raza mun. Reghin.

Faptul că inculpatul nu posedă permis de conducere rezultă din adresa nr. 60091/XII din 12.01.2009 a SPCRPCÎV M (f. 39) şi din adresa IGPF - Punctul Comun de Contact Artand (f. 43).

Din analiza fişei de cazier judiciar rezultă că inculpatul  este recidivist postexecutoriu, cu aplic. art. 37 lit. b C.p.: prin sentinţa penală nr. a fost condamnat la o pedeapsă de 8 ani  şi 10 luni închisoare fiind eliberat la data de, rest rămas  neexecutat de 1005 zile (f. 16), sens în care instanţa va reţine că faptele deduse judecăţii au fost săvârşite în stare de recidivă postexecutorie prevăzută de art. 37 lit. b Cod penal.

În drept, fapta inculpatului C. S.  de a conduce la data de un autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice.

Fapta inculpatului C. S.  de a conduce la data de un autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice.

Fapta inculpatului C. S.  de a conduce la data de un autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 86 al. 1 din OUG. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice.

Sub aspectul individualizării pedepsei pe care instanţa o va aplica inculpatului în conformitate cu dispoziţiile art. 72 Cod penal, instanţa va avea în vedere pe de o parte pericolul social concret al faptelor săvârşite, modalitatea de săvârşire a acestora, iar pe de altă parte circumstanţele personale ale inculpatului, care a mai suferit condamnări în trecut.

Faptele săvârşite de inculpat prezintă un grad de pericol social concret sporit întrucât conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a avea pregătirea şi aptitudinile fizice şi psihice necesare putea avea consecinţe deosebit de grave asupra celorlalţi participanţi la trafic.

Faţă de aceste aspecte, instanţa va dispune condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie.

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe inculpatul C. S. , fiul lui I şi S, născut la data de  în  T., judeţ  B. N., cu  domiciliul în com. S., nr. ...., judeţ M, recidivist, posesor CI seria ...., nr. ....., CNP .......... la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a  poseda permis de conducere.

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a  poseda permis de conducere.

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, va condamna pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a  poseda permis de conducere.

În temeiul art. 33 lit. a şi 34 alin. 1, lit. b Cod penal va contopi pedepsele de 1 an închisoare, 1 an şi şase luni închisoare şi 2 ani închisoare aplicate prin prezenta sentinţă şi va dispune ca inculpatul C. S.  să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.

În temeiul şi în condiţiile art. 71 alin. 2 Cod penal va interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal.

Va lua act că inculpatul este arestat în altă cauză.

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedură penală va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cauză, în cuantum total de 280 lei, din care suma de 50 lei provine din faza de urmărire penală.

Onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 200 lei, care a asigurat apărarea inculpatului în timpul urmăririi penale rămâne în sarcina statului şi se va plăti din fondurile speciale ale Ministerului de Justiţie în contul Baroului Mureş.

Suma de 200 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu se va plăti din fondurile speciale ale Ministerului de Justiţie în contul Baroului Mureş.

PENTRU ACESTE MOTIVE

 ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

 

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, condamnă pe inculpatul C. S. , fiul lui I. şi S., născut la data de  ...... în  T., judeţ  B. N., cu  domiciliul în com. S., nr. ......., judeţ M, recidivist, posesor CI seria .... nr. ........., CNP ............. la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a  poseda permis de conducere.

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 1 an şi şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a  poseda permis de conducere.

În baza art. 86 alin. 1 din OUG 195/2002 cu aplicarea art. 37 lit. b Cod penal, condamnă pe acelaşi inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a  poseda permis de conducere.

În temeiul art. 33 lit. a şi 34 alin. 1, lit. b Cod penal contopeşte pedepsele de 1 an închisoare, 1 an şi şase luni închisoare şi 2 ani închisoare aplicate prin prezenta sentinţă şi dispune ca inculpatul C. S.  să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare.

În temeiul şi în condiţiile art. 71 alin. 2 Cod penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a şi b Cod penal.

Ia act că inculpatul este arestat în altă cauză.

În temeiul art. 191 alin. 1 Cod procedură penală obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cauză, în cuantum total de 280 lei, din care suma de 50 lei provine din faza de urmărire penală.

Onorariul avocatului din oficiu, în cuantum de 200 lei, care a asigurat apărarea inculpatului în timpul urmăririi penale rămân în sarcina statului şi se va plăti din fondurile speciale ale Ministerului de Justiţie în contul Baroului Mureş.

Suma de 200 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu se va plăti din fondurile speciale ale Ministerului de Justiţie în contul Baroului Mureş.

Cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru cele lipsă.

Pronunţată în şedinţă publică azi 09 iunie 2009.