Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale. Mijlocul procedural prin care poate fi invocata.

Sentinţă civilă 2256 din 07.02.2006


Prescriptia executarii sanctiunii contraventionale. Mijlocul procedural prin care poate fi invocata.

Prin sentinta civila nr. 2256/7.02.2006 instanta a respins plângerea formulată de contestatorul B M N în contradictoriu cu intimata D.G.P.M.B. – BRIGADA DE POLIŢIE RUTIERĂ ca nefondată.

Prin adresa inregistrată pe rolul acestei instanţe intimata D.G.P.M.B. – BRIGADA DE POLIŢIE RUTIERĂ a înaintat plângerea formulată de contestatorul B M N prin care a solicitat anularea procesului-verbal seria PR nr. 0661496 încheiat la data de 6.11.2005.

Prin procesul-verbal sus menţionat, petentul a fost sancţionat pentru săvârşirea contravenţiei prevăzute de art. 152 lit. k din Regulamentul de Aplicare a OUG nr. 195/2002 constând în aceea că la data de 23.09.2005, conducând pe str. Mircea Vulcănescu – Dinicu Golescu autoturismul cu nr. B-... a executat manevra de depăşire în locul unde s-a format coloana de vehicule în aşteptare intrând pe sensul opus de circulaţie, fiind filmat video.

În motivarea plângerii sale, contestatorul a arătat că la data de 21.11.2005 i-a fost înmânat prin mandat poştal procesul-verbal de contravenţie încheiat la data de 6.11.2005.

Procesul-verbal face referire la contravenţia săvârşită în data de 23.09.2005, sancţionată de art. 226 din OUG nr. 195/2005.

Prin urmare, a intervenit prescrierea sancţiunii conform prevederilor art. 14 alin 1 din OUG nr. 2/2002.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 31 din OUG nr. 2/2001.

Prin întâmpinarea depusă odată cu plângerea, intimata a solicitat respingerea acesteia ca neîntemeiată.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa a reţinut următoarele:

Prescrierea aplicarii sanctiunii amenzii contraventionale este reglementata nu prin dispozitiile art. 14 alin. 1 din OG nr. 2/2001, care se refera la prescrierea executarii sanctiunii amenzii contraventionale, ci prin dispozitiile art. 13 alin. 1, care prevad ca: „Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei”.

Or, in raport de data savarsirii faptei, 23.09.2005, incheierea procesului verbal prin care a fost sanctionat contestatorul la 6.11.2005 s-a facut cu respectarea termenului legal.

Pe de alta parte, potrivit art.25 alin.1 din OG nr.2/2001 modificata prin Legea nr.180/2002, procesul-verbal se va înmâna sau, după caz, se va comunica, în copie, contravenientului şi, dacă este cazul, părţii vătămate şi proprietarului bunurilor confiscate. De asemenea, alineatul 2 dispune ca: “Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia”.

Sanctiunea nerespectarii acestei dispozitii legale este prevazuta de art.14 alin.1 din acelasi act normativ, conform caruia executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.

In conditiile in care se prevede expres ca sanctiunea necomunicarii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei in termen de o luna este prescriptia executarii amenzii, ceea ce constituie un incident ce impiedica executarea silita, iar potrivit prevederilor art.399 C.proc.civ impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie la executare, este evident ca folosirea contestatiei la executare in aceasta situatie constituie singurul mijloc procedural pus la dispozitia partii pentru invocarea unei asemenea neregularitati.

Invocarea acestui motiv pe calea plangerii contraventionale nu este posibila, intrucat aceasta cale vizeaza nelegalitatea sau netemeinicia procesului-verbal; or, necomunicarea acestuia in termen este un fapt ulterior.

Este adevarat ca sanctiunea prescriptiei prezinta in acest caz trasaturi atipice, generate insa de regimul special al materiei contraventiilor, deoarece, chiar daca se refera la dreptul de a cere executarea silita, termenul nu curge conform regulii generale prevazute de art.405 alin.2 C.proc.civ. de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita, care este data la care a expirat termenul pentru formularea contestatiei sau data la care hotararea prin care s-a solutionat plangerea a ramas irevocabila si deci organul de executare poate proceda la executare. Aceasta imprejurare nu este insa de natura sa inlature concluzia formulata anterior, fata de existenta unei dispozitii legale exprese in acest sens care prevede sanctiunea nerespectarii acestei dispozitii legale de catre organul constatator.

In aceste conditii, intrucat legea nu numai ca permite, ci chiar obliga la folosirea caii procedurale a contestatiei la executare, motivul invocat de contestator nu poate fi analizat pe calea plangerii contraventionale.

Fata de aceste considerente, constatand legalitatea si temeinicia procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventie contestat, instanta a respins plangerea ca neintemeiata.