Desemnarea comitetului creditorilor. Condiţiile de desemnare a comitetului provizoriu.

Decizie 124 din 04.02.2010


Desemnarea comitetului creditorilor. Conditiile de desemnare a comitetului provizoriu.

Judecatorul-sindic nu are obligatia desemnarii unui  comitet al creditorilor ci  facultatea de a proceda astfel,  pâna când creditorii se întrunesc în prima adunare generala si îsi aleg un comitet în conditiile prevazute la art. 16 alin.4 si 5 din Legea nr. 85/2006.

Alin.4 al art. 16 stabileste în mod expres ca în cadrul primei  sedinte a adunarii creditorilor acestia vor putea alege un comitet format din 3-5 creditori, dintre cei cu creante garantate si cei chirografari, dintre primii 20 de creditori în ordinea valorii, care se ofera voluntar. Comitetul astfel desemnat va înlocui comitetul desemnat anterior de judecatorul-sindic.

Câta vreme creditorii însisi si-au ales  un comitet potrivit dispozitiilor art. 16 alin. 4 si 5 din Legea 85/2006, judecatorul-sindic nu  mai poate  uza de facultatea de a desemna un comitet al creditorilor în conditiile art. 16 alin. 1 si 2 din Legea 85/2006. În aceste conditii, judecatorul-sindic nu putea decât sa ia act de alegerea comitetului creditorilor,  în componenta stabilita în adunarea generala a  creditorilor.

Prin încheierea din 28 octombrie 2009, pronuntata de judecatorul-sindic, în dosarul nr. 4842/101/2008  al Tribunalului Mehedinti,  a fost admisa cererea formulata de administratorul judiciar cu privire la desemnarea unui comitet al creditorilor, în sensul ca s-a confirmat în mod provizoriu comitetul creditorilor format din :  B.R.D., B.C.R., S.C. C. V, S.C. A. COM T. S.R.L. si SINDICATUL LIBER C. 2007, definitivarea acestuia urmând sa se faca dupa solutionarea contestatiilor la tabelul preliminar.

Cu privire la desemnarea comitetului creditorilor, judecatorul-sindic  a constatat ca, în conformitate cu art. 16 din Legea nr. 85/2006,  poate desemna, în raport cu numarul creditorilor, cu caracterul creantelor (garantate, bugetare, chirografare) si în raport de valoarea acestora, un comitet al creditorilor, format din 3 - 5 membrii, dupa întocmirea tabelului preliminar al creantelor.

În speta, desi s-a întocmit un tabel preliminar al creantelor, având în vedere ca referitor la o parte din acesti creditori importanti (atât ca numar dar si ca  valoare a creantei, precum si a caracterului acestora) s-au formulat contestatii, judecatorul-sindic  a configurat un comitet al creditorilor ce va fi desemnat cu caracter provizoriu, urmând ca dupa solutionarea contestatiilor, acesta sa fie definitivat.

Împotriva acestei încheieri a formulat recurs creditoarea SC A. COM T. SRL.

Sustine recurenta creditoare ca prin interpretarea gresita a dispozitiilor art. 16 din Legea nr.85/2006,  judecatorul-sindic a confirmat un comitet provizoriu al creditorilor, dispunând ca definitivarea acestuia sa se faca dupa solutionarea contestatiilor la tabelul preliminar.

Curtea, analizând recursul prin prisma motivului invocat, a dispozitiilor art. 304 C.pr.civ., precum si ale art. 16 din Legea 85/2006, constata ca acesta este fondat pentru cele ce se vor arata în continuare:

În conformitate cu dispozitiile art. 16 alin.1 din Legea nr. 85/2006 "Judecatorul sindic poate desemna, în raport cu numarul creditorilor, un comitet format din 3-5 creditori dintre cei cu creante garantate, bugetare si chirografare cele mai mari, prin valoare. Daca din cauza numarului mic de creditori judecatorul sindic nu considera necesara constituirea unui comitet al creditorilor, atributiile comitetului prevazute la art. 17 alin.1 lit. b si f vor fi exercitate de adunarea creditorilor."

Alineatul 2 al aceluiasi articol stabileste si momentul în care se poate face desemnarea comitetului creditorilor respectiv dupa întocmirea tabelului preliminar al creantelor.

Dupa cum rezulta din economia textului redat mai sus, judecatorul-sindic nu are obligatia desemnarii unui astfel de comitet ci, are facultatea de a proceda astfel,  pâna când creditorii se întrunesc în prima adunare generala si îsi aleg un comitet în conditiile prevazute la art. 16 alin.4 si 5 din aceeasi lege.

Astfel, alin.4 al art. 16 stabileste în mod expres ca în cadrul primei  sedinte a adunarii creditorilor acestia vor putea alege un comitet format din 3-5 creditori, dintre cei cu creante garantate si cei chirografari, dintre primii 20 de creditori în ordinea valorii, care se ofera voluntar. Comitetul astfel desemnat va înlocui comitetul desemnat anterior de judecatorul-sindic.

În speta, judecatorul-sindic nu a uzat de facultatea de a desemna un comitet al creditorilor în conditiile art. 16 alin. 1 si 2 din Legea 85/2006 si, prin urmare, în prima adunare, creditorii si-au ales un comitet format din 5 membri potrivit dispozitiilor art. 16 alin. 4 din Legea 85/2006.

Aceasta situatie rezulta în mod expres din procesul verbal întocmit la data de 27.10.2009 orele 14, cu ocazia adunarii creditorilor debitoarei, la care au participat reprezentanti ai creditorilor reprezentând un procent de 92,502633% din totalul creantelor admise si înscrise în tabelul preliminar al creantelor.

Prin urmare,  dând o gresita interpretare dispozitiilor art. 16 alin. 1 si 2, judecatorul-sindic a desemnat practic un comitet al creditorilor provizoriu, desi creditorii însisi îsi alesesera un comitet potrivit dispozitiilor art. 16 alin. 4 si 5 din Legea 85/2006.

În aceste conditii, judecatorul-sindic nu putea decât sa ia act de alegerea comitetului creditorilor,  în componenta stabilita în adunarea generala.

În consecinta, Curtea urmeaza ca,  în baza art. 312 C.pr.civila,  sa admita recursul si sa modifice încheierea în sensul ca se va lua act de alegerea comitetului creditorilor în Adunarea Generala din 27.10.2009, format din 5 membri, în componenta stabilita de  creditori.

1