Daune cominatorii. Nelegalitatea acordării.

Decizie 2 din 06.01.2009


Potrivit  dispoziţiilor art. 5803 alin. 5  C.pr. civilă,  nu se pot acorda daune cominatorii  pentru neexecutarea  obligaţiilor. În situaţia în care „obligaţia de a nu face” nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei prin aplicarea unei amenzi civile. Pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neîndeplinirea obligaţiei creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese.

Prin sentinţa nr. 1519/3.09.2008 a  Tribunalului Dolj-Secţia Comercială, s-a admis acţiunea  formulată de reclamantul I.V.V.împotriva pârâtei  SC M. SA,  fiind obligată pârâta să desfiinţeze staţia de bază şi echipamentul auxiliar acesteia  situate pe terasa casei scării  şi în camera uscătorie  de la ultimul nivel  al blocului E 13a din Craiova, cartier Rovine, sub sancţiunea plăţii de daune cominatorii de 200 lei/zi de întârziere  şi  s-a luat act de renunţarea reclamantului  la judecarea cererii de despăgubiri.

Împotriva sentinţei a declarat recurs pârâta  SC V.R. SA criticând-o sub aspectul nelegalităţii  şi al netemeiniciei, calea de atac fiind calificată apel de  către instanţă, având în vedere dispoziţiile art. 282 alin. 1 C.pr. civ. şi raportat la obiectul litigiului dedus judecăţii.

Critica  apelantei pârâte, printre altele,  s-a referit la faptul că instanţa de fond a admis cererea  reclamantului de obligare a pârâtei la plata  de daune cominatorii în valoare de 200 lei/zi , fără a indica temeiul de drept al acesteia.

Curtea a apreciat  că este fondată critica apelantei referitoare la nelegalitatea acordării daunelor cominatorii în cuantum de 200lei/zi de întârziere. Astfel, potrivit dispoziţiilor art. 5803 alin.5 c.pr.civ. nu se pot acorda daune cominatorii pentru neexecutarea obligaţiilor. În acest sens,  dispoziţiile art. 5803 alin.1-3 stipulează  că în situaţia în care „obligaţia de a face” nu poate fi îndeplinită prin altă persoană decât debitorul, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unei amenzi civile, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neîndeplinirea obligaţiei creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese.

Ca atare, având în vedere considerentele sus menţionate, în temeiul dispoziţiilor art. 296 c.pr.civ., Curtea va admite apelul şi va schimba în parte sentinţa în sensul că va respinge capătul de cerere având ca obiect daune cominatorii.

1