Pensie de urmaş. Sistare.

Hotărâre 4460 din 31.08.2012


DOMENIU Pensii.

Pensie de urmaş. Sistare. Problema frecventării succesive a cursurilor mai multor instituţii de învăţământ superior. Efectele actului normativ cu forţă inferioară legii.

- Legea nr. 164/2001, art. 38

- Ordinul MAI nr. 266/2002

Legea nr. 164/2001 reglementează dreptul copiilor de a beneficia de pensie de urmas, pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora.

Nu se face distincţie în raport de numărul instituţiilor de învăţământ superior ale căror cursuri sunt frecventate, o asemenea circumstanţiere regăsindu-se numai în cuprinsul normelor metodologice de aplicare a legii.

În acest context, trebuie să se ţină cont de actul normativ cu forţă juridică superioară, respectiv Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu de ordinul emis în aplicarea legii. Prin urmare, Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor are natura juridică a unui act normativ adoptat în executarea prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât trebuia aplicat numai în limitele actului normativ cu forţă juridică superioară.

(CURTEA DE APEL BUCUREŞTI  - SECŢIA A VII A CIVILĂ ŞI PENTRU CAUZE PRIVIND CONFLICTE DE MUNCĂ ŞI ASIGURĂRI SOCIALE,  DECIZIA NR. 4460

din 31.08.2012)

Prin sentinţa civilă nr.2965/29.03.2012, Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a admis cererea reclamantelor A. C. şi A. F.  în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Administraţiei şi Internelor – Casa de Pensii; a obligat parata Casa de pensii a M.A.I la plata către reclamante a pensiei de urmaş de pe urma tatălui decedat A. D. GH. pentru intervalul 1.10.2009 – noiembrie 2011 pentru reclamanta A. F. si pentru intervalul 1.10.2010-noiembrie 2011 pentru reclamanta A. C., sume ce vor fi actualizate cu rata inflaţiei la data plătii efective.

Pentru a se pronunţa astfel, instanţa de fond a reţinut că ambele reclamante au beneficiat de pensie de urmas  de pe urma tatălui lor decedat începand cu data de 1.03.2001, pensia  de urmaş fiind stabilită in baza Decretului nr.214/1977 privind pensiile militare  de stat. Ambele reclamante au urmat cursurile învăţământului superior.

Instanta de fond a retinut ca parata a sistat plata pensiei de urmas in ceea ce o  priveste pe reclamanta A. C. incepand cu 1.10.2010, iar in ceea ce o priveste pe reclamanta A. F. incepand cu data de 1.10.2009.

Parata nu a emis decizii de sistare plata pensie de urmas, ci s-a rezumat doar sa comunice reclamantelor, prin intermediul reprezentantului lor legal, respectiv mama acestora, doua adrese că, in conformitate cu prevederile pct. 24.1 din Ordinul MAI nr. 266/28.05.2002 privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea Legii nr. 164/2001, in cazul in care copiii urmeaza cursurile de zi a doua  sau mai multe institutii de invatamant universitar, pensia de urmas se acorda pana la terminarea cursurilor primei institutii, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Instanta de fond a apreciat ca masura sistarii de catre parata a platii pensiei de urmas catre  reclamante a fost aplicata cu interpretarea eronata a legii.

În termen legal, împotriva acestei sentinţe au declarat recurs motivat recurenta Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Administraţiei şi Internelor, recurs întemeiat în drept pe disp. art.304 pct.9 şi 304 ind.1 Cod procedură civilă.

S-a arătat că soluţia instanţei de judecată este greşită, fiind în neconcordanţă cu dispoziţiile legale aplicabile în cauza dedusă judecăţii.

În conformitate cu art. 38 lit a.) şi b) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, „Copiii au dreptul la pensie de urmaş: a.) până la împlinirea vârstei de 16 ani; b.) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 16 ani.

Analizând aceste dispoziţii, s-a concluzionat că sintagma „continuarea studiilor" se referă la parcurgerea formelor de învăţământ din treaptă în treaptă (liceu, facultate, masterat).

Totodată, potrivit punctului 24.3 din Ordinul MAI nr. 266/28,05.2002 privind aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 164/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „pensia de urmaş se acordă copiilor care urmează cursurile unei singure instituţii de învăţământ postliceal sau universitar, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani".

Analizand sentinta recurata prin prisma criticilor formulate, Curtea a constatat  ca recursul este nefondat, urmand a fi respins.

Prima instanta a retinut in  mod corect ca intimatele reclamante, in calitate de urmasi ai sustinatorului decedat, au beneficiat de pensie de urmas pana la absolvirea primei institutii de invatamant superior.

 Recurentul parat a procedat la sistarea pensiei de urmas, desi ambele reclamante s-au inscris in continuare la cursurile altor institutii de invatamant superior si nu implinisera inca 26 de ani.

Recurentul parat a considerat in mod neintemeiat ca pensia de urmas se poate acorda numai pana la absolvirea cursurilor primei institutii de invatamant universitar, invocand in acest sens prevederile  pct 24.1 din Ordinul MAI nr 266/28.05.2002 privind aprobarea Normelor Metodologice pentru aplicarea Legii nr 164/2001.

Curtea a constatat ca Ordinul MAI nr. 266/2002 introduce o conditie suplimentara pentru acordarea pensiei de urmas, care nu este prevazuta de actul normativ cadru, si anume Legea nr. 164/2001.

Legea mentionata prevede, in art. 38, dreptul copiilor de a beneficia de pensie de urmas, pana la implinirea varstei de 26 de ani, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora.

Se observa ca legea nu face distinctie in raport de numarul institutiilor de invatamant superior ale caror cursuri sunt frecventate, o asemenea circumstantiere regasindu-se numai in cuprinsul normelor metodologice de aplicare a legii, aprobate prin ordinul ministrului de resort.

Curtea a considerat că trebuie să se ţină cont de actul normativ cu forţă juridică superioară, respectiv Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu de ordinul emis în aplicarea legii. Prin urmare, Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor are natura juridică a unui act normativ adoptat în executarea prevederilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât trebuia aplicat numai în limitele actului normativ cu forţă juridică superioară.

Această soluţie decurge şi din interpretarea dispoziţiilor art. 4 alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, conform cărora "Actele normative date în executarea legilor, ordonanţelor sau a hotărârilor Guvernului se emit în limitele şi potrivit normelor care le ordonă".

In consecinta, prima instanta a facut in mod corect aplicarea principiului ierarhiei forţei juridice a actelor normative si a constatat ca cele doua reclamante indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei de urmas, prevazute de art. 38 din Legea nr. 164/2001, si anume de a se afla in continuarea studiilor si de a avea mai putin de 26 de ani, dispunand in mod just obligarea paratului la plata drepturilor de pensie neacordate.

Fata de considerentele de fapt si de drept expuse, in baza art. 312 C.pr.civ., Curtea a respins recursul ca nefondat si a mentinut sentinta primei instante, ca fiind legala si temeinica.