Contestaţie la executare. Excepţia inadmisibilităţii. Excepţia tardivităţii.

Hotărâre 922 din 26.01.2016


Examinand cu prioritate, potrivit art. 248 C.p.c., excepţiile invocate, instanţa reţine următoarele:

Instanta va respinge ca neintemeiata exceptia inadmisibilitatii cererii, intrucat potrivit art. 56 din Legea nr. 188/2000, plangerea impotriva refuzului nejustificat al executorului judecatoresc de a-si indeplini atribuţiile , se poate exercita doar in cazul activitatilor prevazute de art. 7 lit. b-i , iar printre acestea nu se afla si punerea in executare a  dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii, prevăzută de art. 7 lit. a din Legea nr. 188/2000. In aceste conditii, devin incidente prevederile art. 712 alin. 1 teza finala C.p.c., conform carora se poate face contestaţie la executare şi în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condiţiile legii.

De asemenea, instanţa va respinge ca neintemeiata si exceptia tardivităţii formularii contestaţiei la executare, apreciind ca nu se poate retine ca termenul de 15 zile prevazut de art. 714 C.p.c. a început să curgă de la data de 28.07.2015, intrucat adresa executorului judecatoresc emisă la acea data cuprinde doar o solicitate adresată contestatorilor de a  se adresa instanţei de executare în vederea stabilirii cuantumului penalităţilor , iar nu si refuzul explicit al acestuia materializat intr-unul din actele prevazute de art. 656-657 C.p.c. Pe de altă parte, refuzul de a  indeplini un anumit act de executare are un caracter continuu, astfel incat contestatia la executare poate fi formulata atata timp cat acesta se manifestă.

Analizând probele administrate in cauza, instanta retine in fapt si in drept următoarele:

Prin sentinta civilă nr. 4620/CA/2013 a Tribunalului Hunedoara – Secţia a II a Civilă, de Contencios administrativ si fiscal, s-a admis acţiunea formulată  de contestatori impotriva pârâtului M. şi a fost obligat acesta să aprobe tipizarea formularelor de diplomă de licenţă pentru reclamanţi în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă  a hotărârii sub sancţiunea plăţii de 2000 lei penalităţi pe zi de întârziere de la data pronunţării sentinţei.

Prin încheierea de şedinţă din Camera de Consiliu din data de 13.08.2014, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti în dosar nr. 36430/299/2014, s-a dispus încuviinţarea executării silite prin toate formele de executare pentru recuperarea unei creanţe în cuantum de 4,30 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, pentru executarea obligaţiei de a face, respectiv de a aproba tipizatele diplomelor de licenţa şi pentru executarea obligaţiei de plată a penalităţilor de întârziere în cuantum de 2.000 lei pe zi de întârziere de la data pronunţării sentinţei, conform titlului executoriu sentinţa nr. 4620/CA/2013 pronunţată de Tribunalul Hunedoara, secţia a II-a civilă în dosar nr. 3094/97/2013, definitivă prin decizia nr. 2521/31.03.2014 a Curţii de Apel Alba Iulia, secţia de contencios administrativ şi fiscal, la care se adaugă cheltuielile de executare.

Prin adresa nr. 46710, 46711, 46713, 46906, 46907, 144F/DGIS/30.06.2014 Directia Generala Învăţământ Superior şi Direcţia Generală Juridic avizeaza achiziţionarea de formulare tipizate pentru actele de studii destinate absolvenţilor.

Prin cererea din data de 15.06.2015, contestatorii au solicitat executorului judecătoresc să continue demersurile pentru executarea silită a sumei de 568.000 lei reprezentând penalităţi pentru cele 284 zile de întârziere în indeplinirea obligaţiei stabilită prin titlul executoriu. Contestatorii au revenit cu aceeasi solicitare si prin adresele din data de 13.07.2015 , 03.08.2015 si respectiv 21.09.2015. 

Prin adresa din data de 28.07.2015, executorul judecătoresc a comunicat contestatorilor că in conformitate cu prevederile art. 905 C.p.c. alin. 4 C.p.c. trebuie să se adreseze instanţei de executare în vederea stabilirii cuantumului penalităţilor de întârziere ce revin in sarcina debitorului.

Conform art. 18 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ,  instanta, solutionand cererea la care se refera art. 8 alin. (1), poate, dupa caz, sa anuleze, in tot sau in parte, actul administrativ, sa oblige autoritatea publica sa emita un act administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze o anumita operatiune administrativa.

Totodata, conform alin. 5, solutiile prevazute la alin. (1) si alin. (4) lit. b) si c) pot fi stabilite sub sanctiunea unei penalitati aplicabile partii obligate, pentru fiecare zi de intarziere.

Potrivit art. 24, daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive se face de bunavoie in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii. (2) In cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se duce la indeplinire prin executare silita, parcurgandu-se procedura prevazuta de prezenta lege. (3) La cererea creditorului, in termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, care curge de la expirarea termenelor prevazute la alin. (1) si care nu au fost respectate, instanta de executare, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului ii acorda penalitati, in conditiile art. 905 din Codul de procedura civila. (4) Daca in termen de 3 luni de la data comunicarii incheierii de aplicare a amenzii si de acordare a penalitatilor debitorul nu executa obligatia prevazuta in titlul executoriu, instanta de executare, la cererea creditorului, va fixa suma definitiva ce se va datora statului si suma ce i se va datora lui cu titlu de penalitati, prin hotarare data cu citarea partilor. Totodata, prin aceeasi hotarare, instanta va stabili, in conditiile art. 891 din Codul de procedura civila, despagubirile pe care debitorul le datoreaza creditorului pentru neexecutarea in natura a obligatiei. (5) In lipsa cererii creditorului, dupa implinirea termenului prevazut la alin. (4), compartimentul executari civile al instantei de executare va solicita autoritatii publice relatii referitoare la executarea obligatiei cuprinse in titlul executoriu si, in cazul in care obligatia nu a fost integral executata, instanta de executare va fixa suma definitiva ce se va datora statului prin hotarare data cu citarea partilor.

Astfel, instanta constata ca obligatia de plata a penalităţilor de 2000 lei pe zi a fost stabilita prin  sentinta civila nr. 4620/CA/2013 pronunţată de Tribunalul Hunedoara in baza art. 18 alin. 5 din Legea nr. 554/2004 .

In cazul in care reclamantul nu ar fi solicitat prin cererea de chemare in judecata obligarea paratului la plata de penalitati pentru situatia neindeplinirii obligatiei dispuse de instanta de contencios administrativ, acesta ar fi avut posibilitatea, potrivit art. 24 din acelasi act nromativ, sa se adreseze instantei de executare cu o cerere prin care sa solicite obligarea paratului la plata de penalitati, in conditiile art. 905 C.p.c.

In aceste conditii, instanta apreciaza ca natura juridica a penalitatilor stabilite de art. 18 alin. 5 cat si de art. 24 din Legea nr. 554/2004 este aceeasi, reprezentand un mijloc de constrângere a debitorului de a proceda la executarea obligatiei de a face prevazuta in titlul executoriu in termenul de 30 de zile de la data ramanerii definitive  a hotararii.

Prin urmare, instanta consideră ca obligatia de plata a penalitatilor stabilite in titlul executoriu nu reprezinta o obligatie de plata a unei sume de bani , de sine statatoare, susceptibila de executare silita, potrivit art. 628 alin. 1 C.p.c.  conform dreptului comun , ci , dat fiind caracterul sau de mijloc de constraângere in vederea indeplinirii unei obligatii de a  face, urmeaza regimul juridic prevazut de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 544/2004.

Asadar, avand in vedere ca finalitatea instituirii penalitatilor este  aceea de a se asigura realizarea obligatiei de a face intr-un termen cat mai scurt, atat in situatia in care acestea sunt prevazute chiar in titlul executoriu ce cuprinde si obligatia principala pentru executarea careia au  fost stabilite, cat si in situatia in care sunt stabilite dupa ramanerea definitiva a hotararii ,  instanta apreciaza ca premergator executarii silite a penalitatilor astfel stabilite, creditorul este obligat, potrivit art. 24 alin. 4 din Legea nr. 554/2004 sa se adreseze instantei de executare in vederea stabilirii sumei definitive datorata cu acest titlu.

Astfel, instanta retine ca nu se justifica diferenta de regim juridic invocata de contestatori, intre penalitatile stabilite prin chiar titlul executoriu si cele stabilite de instanta de executare, dupa ramanerea definitiva a hotararii, de vreme ce ambele au aceeasi finalitate  , de constrângere a  debitorului la executarea  obligatiei de a face stabilite in sarcina sa .

Pentru aceste considerente, retinând necesitatea ca contestatorii sa se adreseze instantei de executare in vederea stabilirii sumei definitive chiar şi în situaţia în care penalităţile au fost stabilite prin titlul executoriu, in raport de prevederile art. 24 alin. 4 din Legea nr. 544/2004, instanta va respinge ca neintemeiata contestatia la executare formulata  de contestatorii V., C., M. in contradictoriu cu intimatul BIROUL EXECUTORULUI JUDECĂTORESC P.

Astfel, in raport de solutia pronunata pe capatul principal de cerere, instanta va respinge ca neintemeiate si cererile privind amendarea intimatului si obligarea acestuia la plata de despagubiri.

 In temeiul art. 451-453 C.p.c. in raport de soluţia pronunţată, reţinând culpa procesuala a contestatorilor în declanşarea prezentului litigiu, instanţa îi va obliga pe aceştia să plateasca intimatului suma de 500 lei cheltuieli de judecata si va respinge ca neîntemeiată cererea privind obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecata.

In baza art. 717 alin. 2 C.p.c. va obliga contestatorii la plata catre intimat a sumei de 83,08 lei, reprezentand cheltuieli aferente comunicarii actelor de executare.

Domenii speta