Obligaţia de a face

Hotărâre 2321 din 15.04.2015


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Bacău la data de ............. sub nr. de dosar ..........., reclamantul SC A.F.SRL a solicitat acestei instanţe in contradictoriu cu paratul SOCIETATEA A.R.A. SRL obligarea acestuia sa respecte intrutotul prevderile contractului de arenda nr............ in sensul ca sa lase in deplina proprietate popsesie si folosinta suprafata de 112.54 ha  teren arabil extravilan , sa inceteze orice ingerinta  asupra drepturilor rezultate din acest contract  si sa garanteze impotriva evictiunii totale sau partiale .

În motivarea cererii, reclamanta a arătat faptul că intre parti a fost incheiat contractul de arenda nr.................pentru suprafata de 112.54 ha  teren situat in ..............., acest contract fiind inregistrat si la Consiliul local  . Pana in anul 2013 nu a inregistrat nici un fel de dificultai in exploatarea acestui teren , dar in data de 10.09.2013 a primit o notificare prin care erau instiintati ca incepand cu data de 04.02.2013 contractul a fost reziliat de drept . Invedereaza instantei faptul ca arenda a fost platita conform contractului . Precizeaza si faptul ca in cauza nu poate opera o reziliere unilaterala a contractului  mai ales in conditiile in care de bun inceput au primit in exploatare o suprafata cu aprox 20 ha mai putin .

 În drept  a invocat prevederile Codului civil .

Actiunea a fost legala timbrata ,

În dovedirea acţiunii, reclamantul a depus la dosar următoarele in copie  : contract de arenda , notificare notificari , extras din contabilitate  , facturi fiscale ,  extras de cont ,

Pârâtul, SOCIETATEA A.R.A.SRL ,legal citat a depus întâmpinare prin care a solicitat respingerea actiunii motivat de faptul ca reclamanta a incalcat in mod repetat prevderile contractuale achitand cu intarziere arenda .

In sprijinul intampinarii a depus notificare .

In data de 20.05.2014 reclamanta a cerut introducerea in cauza a paratului SC K.H. SRL , in calitate de succesor  cu titlu particular , avand in vedere ca reclamanta initiala a fost radiata asa cum rezulta din certificatul din data de 09.05.2014.

In sprijinul acesteia a depus: procese verbale de constatare , certificat de furnizare relatii extinse .

La termenul din data de 20.05.2014 instanta a dispus introducerea in cauza in calitate de succesor particular a paratei SC K.H. SRL .

Pârâtul SC K.H. SRL a depus intampinare prin care invoca exceptia lipsei calitatii procesual pasive  deoarece conractul a incetat odata cu radierea SOCIETATII A.R.A. SRL . pe fondul cauzei a a invedera instantei faptul ca acest contract a fost reziliat de drept  pentru neplata arendei .

De asemenea a formulat si cerere reconventionala prin care a solicitat ca instanta sa constate reziliat contractul de arenda deoerece aceasta nu a respectat obligatiile contractuale referitoare la plata arendei .

In drept a invocat  NCPC , legea 31/1990, legea 16/1994.

Cererea recoventionala a fost legal timbrata .

In sprijinul intampinarii si cererii reconventionale  a depus in copie : certifica de radiere , rezolutia nr............, certificat constatator , facturi fiscale .

Reclamanta a depus raspuns la intampinare si intampinare la cererea reconventionala prin care solicita respingerea exceptiei lipsei calitatii procesual pasive  deoerece parata SC K.H. SRL este continuatorul de drept al paratei initiale , bunurile rezultate in urma lichidarii , adica terenul in cauza , revenindu-i acesteia . Arata ca prevederile contractuale referitoare la incetarea contractului prin moarte se refera la persoane fizice si nu la persoane juridice . invedereaza instantei ca daca plata arendei ar fi fost intarziata ar fi putut cere penalitati , contractul neputand fi rezilia in mod unilateral .

La termenul din data de 21.11.2014 instana a dispus , la cererea reclamantului , introducerea in cauza in calitate de succesori particulari a numitilor MF. si M.C.

La cererea instantei au fost cerute relatii de la OCPI cu privire la situatia juridica a terenului .

În cauză in baza art.258 Cod procedura civila ,  a fost incuviintata si administrată proba cu înscrisuri, proba cu expertiza contabila

Incidente procesuale :

La data de 21.11.2014 instanta a respins  exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a SC K.H. SRL.

Analizând actele şi lucrările depuse la dosar, prin prisma probatoriului administrat, instanţa reţine următoarele:

In fapt, instanta constata ca  intre reclamant si  SOCIETATEA  A.R.A. SRL s-a incheiat contractul de arenda nr. .......... inregistrat la Consiliul local  Damienesti, avand ca obiect suprafata de 112.54 ha . Prin notificarea nr.............. fila 99 dosar , parata a instiintat reclamanta despre faptul ca contractul de arenda este reziliat de drept deoerece  nu a fost platita arenda pentru anii 20.11.2012. Parata notifica din nou reclamanta in data de 30.08.2013 despre faptul ca acest contract a fost reziliat de drept inca din data de 04.02.2013.

Instanta mai retine ca parata initiala a fost radiata in data de 22.01.2014 , asa cum rezula din certificatul de mentiuni si rezolutia  nr................ fila 178-179 dosar , asociatului unic SC K.H. SRL revenindu-i  bunurile imobile existente in patrimoniu , in speta erenul care face obiectul contractului de arenda .

Prin contractul de vanzare -cumparare nr.............. parata SC K.H. SRL a instrainat  acest teren catre numitii M.F. si M.C.

Din facturile fiscale , extrasele de cont , chitante precum si din raportul de expertiza efectuat in cauza , instanta mai retine ca pentru primul an de arenda reclamanta datora suma  de 50/ha , fiind intocmita factura fiscala nr. .............  pentru suma de 21760.20 lei  , aceasta fiind achitata partial cu suma de 5000 lei  conform chitantei nr.............., restul de plata de 16762.51 lei fiind achitati prin OP  in data de 28.03.2012, exitand un numar de 381 zile intarziere fata de data emiterii facturii . Pe data de 05.04.2012 a fost emisa factura fiscala nr. ............. prin care se regularizeaza obligatiile de plata  reiesite din contractul de arenda pe anii 2010-2011, aceasta fiind onorata la plata in data de 11.04.2012 asa cum rezulta din extrasul de cont BCR . pentru anul agrar 2011-2012 obligatiile contractuale , in speta arenda este in cuantum de  31544 lei , asa cum rezula din factura nr................ care a fost achitata cu OP  din data de 10.10.2012. pentru anul agrar nivelul arendei este de 39794.10 lei conform facturii nr............., aceasta suma neputand fi achitata de catre reclamanta deoerece parata si -a inchis contul fara a anunta reclamanta- fila 306 dosar  , motiv pentru care aceasta suma a fost consemnata la executorul judecatoresc conform incheierii din data de 20.09.2013-fila 308 dosar .

In drept, fata de situatia de fapt retinuta mai sus , instanta constata incidenta in cauza a prevederilor vechiului Cod civil cu privire la executarea si rezilierea contractelor .

Astfel potrivit art.969 Cod civil conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante . Fata de aceste prevederi rezulta ca contractu legal incheiat are caracter obligatoriu de la care partile nu se pot sustrage.

Obligativitatea contractului are asadar o deosebia insemnatate , nu numai pentru raporturile juridice dintre parti  dar si  pentru certitudinea si eficienta raporturilor juridice in general . Aceasta decurge nu numai din vointele individuale  ale partilor conractante  ci constituie un adevarat imperativ social , societatea si legislatia impunand  respectarea stricata a contractelor legal incheiate . Principiul pacta sunt servanda  se inscrie in randul cerintelor fundamentale ale societatii , cerinte intarite cu puterea  pe care dreptul le o confera . Contractul este rezultatul unui acord de vointe  acord ce trebuie sa se inscrie in limitele prevderilor legale . In temeiul acordului astfel realizat iau nastere obliogatii contractuale  de la care partile nu pot abdica prin vointa lor unilaterala . astfel  exista o simetrie intre modul de incheiere a contractelor si modul de revocare a acestora , denuntarea unilaterala a contractului  fiind cu titlu de exceptie prevazute in lege nsau in contract .

In consecinta , fata de acesta expunere , avand in vedere ca acest contract de arenda este unul legal incheiat , respectand toate prevderile legii 16/1994 , avand in vedere ca acest contract nu a fost incetat prin acordul de vointa a ambelor parti  contractante , instanta constata ca reclamantul este indreptatit ca paratul prin succesorii sai particulari sa respecte obligatiile prevazute in contractul de arenda nr. ................ , in speta obligatiile prevazute de comun acord la art. 7 lit.a  si b : sa lase in deplina si posesie folosinta suprafata de 112,54 ha teren extravilan situat in ..............., sa inceteze orice acte de ingerinta asupra drepturilor rezultate din contractul de arenda precum si  sa garanteze impotriva evictiunii totale sau partiale.

Strans legat de executarea acestui contract se leaga si cererea reconventionala de reziliere a acestui contract .

Astfel , instanta constata ca partile au prevazut la art.9 un pact comisoriu de gradul III insa acest isi va primi eficienta juridica raportat si la prevderile art. 24  alin. din legea 16/1994 unde se arata ca :

Oricare dintre părţile contractante poate cere în justiţie rezilierea contractului de arendare pentru cauze de neîndeplinire a obligaţiilor de către cealaltă parte, în condiţiile legii.

In aceste conditii insanta constata ca in cauza nu poate opera o rezolutiune de drept fara interventia instantei de judecata . Practica judiciara si doctrina aferenta vechiului Cod civil a confirmat in mod constant faptul ca rezilierea sau rezolutiunea nu poate nu poate opera decat daca debitorul a fost chemat in judecata .Astfel daca instanta va rebui sa analizeze daca in cauza este intrunita raspunderea civila contractuala , insa daca va constata ca debitorul si-a executat obligatiile tardiv dar insa inainte de punerea sa in intarziere , rezilierea nu se va aplica .

Fata de aceste aspecte , instanta va analiza in primul rand intrunirea conditiilor raspunderii civile contractuale : una dintre parti sa nu isi fi executat obligatiile care ii revin , neexecutarea sa fie imputabila , debitorul sa fi fost pus in intarziere  prin notificare prin intermediul executorilor judecatoresti sau cerere de chemare in judecata .

Astfel din probatoriul administrat in cauza - inscrisuri si expertiza contabila , reiese ca intr-adevar reclamantul si-a onorat cu intarziere obligatiile de plata arendei , neexecutarea insa totusi nu ii poate fi imputata in conditiile in care abia in data de 05.04.2012 a fost emisa factura fiscala nr. ................ de catre parata initiala  prin care se regularizeaza obligatiile de plata  reiesite din contractul de arenda pe anii 2010-2011, aceasta fiind onorata la plata in data de 11.04.2012 asa cum rezulta din extrasul de cont BCR. Mai mult pentru arenda aferenta anului 2013 , reclamanta desi a efectuat efectiv plata in contul paratei initale , totusi aceasta nu s-a putut opera din cauza inchiderii  contului acesteia , reclamanta fiin nevoita sa consemneze suma prin intermediul executorului judecatoresc . De asemenea instanta mai retine ca debitorul a fost pus in intarziere abia prin cererea de chemare in judecata , notificarea din data de 04.02.2013 neputand sa produca efecte juridice deoerece nu indeplineste conditiile prevazute de Codul civil . Se mai retine ca la data formularii cererii reconventionale de reziliere a contractului tot debitul aferent anilor de arenda 2010-2013 era achitat .

In consecinta avand in vedere ca debitorul si-a executat obligatiile cu o intarziere care insa nu ii este imputabila , dar insa inainte de punerea sa in intarziere - efectuat prin cererea reconventionala  , rezilierea nu se va aplica .

In consecinta , instanta va admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta SC A.F. SRL in contradictoriu cu parat SOCIETATEA A.R.A. SRL prin succesorul sau SC K.H. SRL si in contradictoriu cu succesorii cu titlu particular M.F. si M.C., va obliga paratul SOCIETATEA A.R.A.SRL prin succesorul sau SC K.H. SRL precum si succesorii cu titlu particular M.F. si M.C. sa respecte prevederile contractului de arenda nr.............. in sensul ca, acestia vor fi obligati sa lase in deplina si posesie folosinta suprafata de 112,54 ha teren extravilan situat in .....................sa inceteze orice acte de ingerinta asupra drepturilor rezultate din contractul de arenda, sa garanteze impotriva evictiunii totale sau partiale.

Va respinge cererea reconventionala formulata de SC K.H. SRL in calitate de succesor legal al paratei SOCIETATEA A.R.A. SRL , ca neintemeiata.

Va obliga parata prin succesorul sau legal la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 600 lei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta SC A.F. SRL cu sediul in ...........in contradictoriu cu parat SOCIETATEA A.R.A. SRL cu sediul in ............... prin succesorul sau SC K.H. SRL cu sediul in ............. si in contradictoriu cu succesorii cu titlu particular M.F. si M.C. domiciliati in .............., avand ca obiect obligatia de a face.

Obliga paratul SOCIETATEA A.R.A. SRL  prin prin succesorul sau SC K.H. SRL precum si succesorii cu titlu particular M.F.  si M.C.  sa respecte prevederile contractului de arenda nr............ in sensul ca, acestia vor fi obligati sa lase in deplina si posesie folosinta suprafata de 112,54 ha teren extravilan situat in ................ sa inceteze orice acte de ingerinta asupra drepturilor rezultate din contractul de arenda, sa garanteze impotriva evictiunii totale sau partiale.

Respinge cererea reconventionala formulata de SC K.H. SRL in calitate de succesor legal al paratei SOCIETATEA A.R.A. SRL, ca neintemeiata.

Obliga parata prin succesorul sau legal la plata cheltuielilor de judecata.

Cu drept de apel in 30 de zile de la comunicare la Judecatoria Bacau.

Pronuntata in sedinta publica, azi ...................