Contencios administrativ; Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Sentinţă civilă 2402/CA din 22.10.2014


TRIBUNALUL SATU MARE - SECŢIA A II-A CIVILĂ DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ŞI FISCAL

SENTINŢA CIVILĂ NR. 2402/CA/22.10.2014,

DEFINITIVĂ PRIN NERECURARE

Contencios administrativ; Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public

Autoritatea publică este obligată să pună la dispoziţia persoanelor interesate contractele de achiziţie publică prin consultarea acestora la sediul autorităţii potrivit art. 5 alin. 4 lit. b) din Lege  şi nu să elibereze din oficiu  copii de pe acestea.

Prin urmare, în cazul în care persoana interesată solicită comunicarea unor copii de pe documentele care conţin o informaţie de interes public sunt aplicabile dispoziţiile art. 9 care prevăd posibilitatea eliberării de copii de pe documentele care conţin informaţia de interes public pe cheltuiala solicitantului.

Potrivit art. 7 alin. 3 din Legea nr. 544/2001, informaţia de interes public poate fi furnizată, dacă există mijloace tehnice în format electronic. Ori,  furnizarea informaţiei în format electronic fără plata costurilor de copiere (care cuprinde în mod logic  şi operaţiunea de scanare) este posibilă doar în situaţia în care autoritatea publică deţine deja informaţia în format electronic (prin afişare pe pagina de internet proprie, existenţa unei arhive sau evidenţe în sistem informatizat) şi nicidecum în situaţia în care informaţiile de interes public sunt cuprinse în contracte încheiate pe suport de hârtie, arhivate în acest mod.

Extras hotărâre:

Prin plângerea înregistrată la Tribunalul Satu Mare sub dosar nr. de mai sus, reclamanta FUNDAŢIA … a chemat în judecată în calitate de pârâtă UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ COMUNA ... reprezentată prin PRIMAR solicitând instanţei, ca, prin sentinţa ce o va pronunţa în cauză, să constate caracterul nelegal al refuzului pârâtei de a comunica informaţiile de interes public ce i-au fost solicitate şi să oblige pârâta să comunice reclamantei, în format electronic la adresa de poştă electronică … informaţiile publice solicitate prin cererea din data de 20.06.2014, pentru următoarele considerente:

Reclamanta s-a adresat pârâtei solicitând comunicarea următoarelor informaţii de interes public: „copia integrală a tuturor contractelor de achiziţie publică (bunuri, servicii, lucrări, concesiuni) încheiate de către pârâtă în perioada 01.01.2010 – 01.06.2014; copia integrală a extraselor de cont privind plăţile realizate din conturile pârâtei în perioada 01.01.2010 – 01.07.2013.”

Pârâta este integral finanţată din fonduri publice, modul în care acesta administrează banul public fiind de interes deosebit pentru societatea civilă. Cu privire la obligaţia autorităţilor publice de a comunica informaţiile publice, în practica jurisprudenţială a Tribunalului Satu Mare s-a reţinut:

„Reclamantul a detaliat solicitările sale şi a indicat care contracte urmează a-i fi comunicate, perioada încheierii lor, iar faptul că informaţiile solicitate urmează să fie făcute publice pe site-ul Primăriei … nu înlătură obligaţia pârâtelor de a răspunde şi de a comunica personal reclamantului informaţia solicitată în modalitatea cerută de acesta, în condiţiile art. 9 din Legea nr.544/2001." - Sentinţa civilă nr. 130/CA/19.06.2006 a Tribunalului Satu Mare.

Precizează că potrivit deciziei civile nr.1286/CA/2014-R a Curţii de Apel Oradea, pronunţată în materia Legii 544/2001, extrasele de cont reprezintă informaţie publică care se comunică chiar şi din oficiu.

Faţă de aceste considerente, solicită instanţei să admită acţiunea şi, în condiţiile art. 7 alin. 3 din cadrul Legii 544/2001, art. 15 din cadrul HG 123/2002, să oblige pârâta la comunicarea, în format electronic, a informaţiilor publice solicitate.

Solicită judecata în lipsă şi obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

În drept invocă dispoziţiile art. 22 din Legea nr. 544/2001.

În probaţiune reclamanta ataşează copia cererii privind comunicarea informaţiilor de interes public adresată pârâtei prin scrisoare recomandată la data de 20.06.2014, copii de pe hotărâri judecătoreşti.

Pârâta, prin întâmpinarea formulată invocă inadmisibilitatea cererii şi excepţia prematurităţii, iar pe fondul cauzei solicită respingerea acţiunii ca nefondată.

În motivare arată că reclamanta nu a utilizat, anterior introducerii plângerii, calea reclamaţiei administrative prevăzuta de art. 21 alin. 2 din Legea nr. 544/2001.

Normele Metodologice au adăugat la lege, întrucât, în timp ce legea nu prevede obligativitatea procedurii reclamaţiei administrative, din normele metodologice se desprinde concluzia că această procedură ar fi obligatorie.

"  ART. 21

(2) împotriva refuzului prevăzut la alin. (1) se poate depune reclamatiei la conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice respective in termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţa de către persoana lezata."

Excepţia inadmisibilitatii este întemeiata, raportat la obiectul cererii, astfel cum acesta a fost precizat, dar si la art.2 lit. b si art. 5(1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Astfel, informaţia solicitata de reclamanta nu se regăseşte printre cele menţionate de lege.

Considera ca, art. 5 conţine acele informaţii pe care instituţiile publice sunt obligate să le comunice din oficiu, şi ca atare, aceste prevederi au caracter exhaustiv.

Potrivit dispoziţiilor ART. 7  din Legea nr. 544/2001

(3) Solicitarea si obţinerea informaţiilor de interes public se pot realiza, daca sunt Întrunite condiţiile tehnice necesare, si in format  electronic.

Astfel, Legiuitorul NU a stabilit in sarcina pârâtei o obligaţie de a comunica in format electronic informaţii de interes public, ci a oferit doar posibilitatea de a le comunica in format electronic in cazul in care sunt întrunite condiţiile tehnice necesare.

Or , problema porneşte de la faptul ca, fiind o primărie mica , NU are intrunite condiţiile tehnice pentru a scana mii si mii de pagini, respectiv de a le incarca online si a le transmite reclamantei, iar documentele solicitate NU exista in format electronic.

Aşadar, in măsura in care insusi Legiuitorul, cunoscând situaţia precara cu care sunt dotate din punct de vedere tehnic si informatic multe instituţii publice a stabilit ca o opţiune transmiterea in format electronic si nu o obligaţie.

Reclamanta, in cuprinsul plângerii formulate si înaintate către instanţa NU A SOLICITAT eliberarea unor copii ale documentelor enumerate pentru care sa achite taxele conform art. 9 din Legea nr. 544/2001 si anume:

ART. 9

(1) In cazul in care solicitarea de informaţii implica realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publica, costul serviciilor de  copiere este suportat  de solicitant, in condiţiile legii.

întelegand sa solicite in mod exclusiv transmiterea acestor documente in format electronic, ceea ce contravine prevederilor art. 7 din Legea nr. 544/2001.

Pentru edificarea instanţei de judecata, consideră necesar a aduce următoarele lămuriri:

Nu a refuzat si nu refuza transmiterea unor date cu caracter public, insa nu poate da curs unei solicitări de transmitere in format electronic a unor mii de pagini, deoarece nu sunt întrunite condiţiile tehnice pentru realizarea acestor operaţiuni.

2. Reclamanta NU a investit instanţa de judecata printr-o plângerea prin care sa solicite obligarea sa la eliberarea unor copii a unor documente ci a solicitat transmiterea către aceasta informat electronic a documentelor solicitate, deşi nici măcar legiuitorul nu a fixat o asemenea obligaţie in sarcina noastră in cazul in care nu sunt întrunite condiţiile tehnice. Ne mai vorbind de faptul ca, in cazul in care ar fi obligaţi sa dea curs unor asemenea cereri, ar fi pur si simplu paralizaţi din lipsa de personal si volumul uriaş de lucru. învederam instanţei de judecata faptul ca, reclamanta a solicitat copii a MII de pagini de acte !!!!!!

Art. 6 din actul normativ statuează expres ca: "Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autorităţi si instituţii publice, in condiţiile acestei legi, informaţiile de interes public" învederam instanţei sa observe ca, reclamanta nu a procedat conform prevederilor legale, NU a solicitat informaţii de interes public ci in maniera in care a procedat practic, a solicitat informaţii intr-un anumit format.

Legiuitorul nu a prevăzut dreptul unei persoane de a obţine informaţii publice intr-un anumit format ci, evident, după posibilităţile tehnice, le-a impartit in 3 categorii:

- Posibilitate de a furniza informaţii verbal

-  Posibilitate de a furniza informaţii in format electronic (SUB CONDIŢIA EXISTENTEI SUPORTULUI TEHNIC IN DOTAREA INSTITUŢIEI)

- Posibilitatea de a transmite copii ale documentelor solicitate, evident contra cost conform art. 9 din Lege.

Reclamanta formulează Răspuns la întâmpinare prin care solicită respingerea excepţiilor invocate şi arată că informaţiile solicitate pârâtei sunt de natura celor care se comunică din oficiu, interesând exclusiv administrarea banului public. Într-o societate democratică organizaţiile neguvernamentale au interes direct să observe modul în care este administrat banul public, Fundaţia … aflându-se în drept să solicite aceste informaţii, în condiţiile Legii 544/2001.

Arată că potrivit dispoziţiilor HG 1085/2003 anexa 1 pârâta are obligaţia de a furniza informaţiile publice solicitate prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale. Conform disp.art. 6-24 din Legea 161/2003 pârâta are obligaţia de a furniza informaţii de interes public, prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale, încă din anul 2003.

Mai mult, conform dispoziţiilor Legii 52/2003 privind transparenţa decizională, pârâta avea obligaţia să asigure publicarea, pe pagina de internet proprie, a informaţiilor solicitate astfel încât orice persoană să le poată consulta.

Învederează că Fundaţia … are sediul în …, conform disp. încheierii civile nr.10886/CC/16.11.2011 a Judecătoriei Satu Mare. Documentele depuse de pârâtă atestă faptul că organizaţia  şi-a schimbat sediul, nefiind actuale.

În cauză a fost administrată proba cu înscrisuri.

Examinând acţiunea reclamantei prin prisma motivelor de fapt şi de drept invocate, a apărărilor pârâtei, a stării de fapt rezultate din probele administrate în cauză şi a dispoziţiilor legale aplicabile, tribunalul găseşte ca fiind nefondate excepţiile invocate şi parţial fondată acţiunea, pentru următoarele considerente:

Prin cererea privind comunicarea informaţiilor de interes public adresată pârâtei prin scrisoare recomandată la data de 20.06.2014 reclamanta FUNDAŢIA … a solicitat unităţii administrativ teritoriale pârâte, prin primarul acesteia să îi comunice

 „ - copia integrală a extraselor de cont privind plăţile din fonduri publice, anume din bugetul Comunei … pentru perioada 01.01.2010-01.07.2013 ;

 - copia integrală a tuturor contractelor de achiziţie publică pentru bunuri şi/sau servicii (inclusiv anexe şi acte adiţionale) încheiate în perioada 01.01.2010 – 01.06.2014 de Unitatea Administrativ Teritorială Comuna …”.

Prin aceiaşi cerere, reclamanta a solicitat ca, informaţiile solicitate să îi fie comunicate conform art. 7 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 rap. la prev. art. 15 alin. 3 din cadrul HG nr. 123/2002  în format electronic  la adresa de poştă electronică ….

În termen legal pârâta nu a formulat niciun răspuns la cererea de furnizare a informaţiilor de interes public.

Potrivit art. 2 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, „în sensul prezentei legi:

 a) prin autoritate sau instituţie publica se înţelege orice autoritate ori instituţie publica ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul roman sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar;

 b) prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezulta din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei”, iar potrivit art. 5 şi art. 111 din acelaşi act normativ, „fiecare autoritate sau instituţie publica are obligaţia sa comunice din oficiu următoarele informaţii de interes public:

a) actele normative care reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţii sau instituţiei publice;

b) structura organizatorică, atribuţiile departamentelor, programul de funcţionare, programul de audiente al autorităţii sau instituţiei publice;

c) numele şi prenumele persoanelor din conducerea autorităţii sau a instituţiei publice şi ale funcţionarului responsabil cu difuzarea informaţiilor publice;

d) coordonatele de contact ale autorităţii sau instituţiei publice, respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail şi adresa paginii de Internet;

e) sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil;

f) programele şi strategiile proprii;

g) lista cuprinzând documentele de interes public;

h) lista cuprinzând categoriile de documente produse şi/sau gestionate, potrivit legii;

i) modalităţile de contestare a deciziei autorităţii sau a instituţiei publice în situaţia în care persoana se considera vătămată în privinţa dreptului de acces la informaţiile de interes public solicitate”;

„Orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate, în condiţiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziţii publice.”

De asemenea, potrivit art. 6, art. 7, art. 9 alin. 1, din acelaşi act normativ, “orice persoana are dreptul sa solicite şi sa obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.

Autorităţile şi instituţiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informaţiile de interes public solicitate în scris sau verbal.

Solicitarea în scris a informaţiilor de interes public cuprinde următoarele elemente:

a) autoritatea sau instituţia publica la care se adresează cererea;

b) informaţia solicitată, astfel încât sa permită autorităţii sau instituţiei publice identificarea informaţiei de interes public;

c) numele, prenumele şi semnătura solicitantului, precum şi adresa la care se solicita primirea răspunsului”; „autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenta solicitării. În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile”;

„În cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică, costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant, în condiţiile legii.”

Faţă de aceste dispoziţii exprese ale legii, instanţa constată informaţiile solicitate de către reclamantă se încadrează în categoria informaţiilor de interes public prevăzute în mod expres de art. 5 şi art. 111 din lege anterior citat, privesc activitatea autorităţii publice pârâte, respectiv activitatea autorităţii publice căreia reclamanta a formulat solicitarea  de informaţii de interes public şi că, pârâta nu a furnizat în scris şi în termen informaţiile solicitate, astfel că, acţiunea în contencios administrativ promovată de reclamantă este admisibilă sub acest aspect.

Constatând că prin neformularea în termen a unui răspuns la solicitarea reclamantei şi nefurnizarea informaţiilor solicitate, acesteia i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile de interes public, instanţa de contencios administrativ a apreciat că acţiunea în contencios administrativ formulată de aceasta pentru constatarea caracterului nelegal al refuzului pârâtei de comunicare a informaţiilor de interes public solicitate  este întemeiată fără a fi necesară îndeplinirea unei proceduri prealabile sesizării instanţei, astfel că acest capăt de cerere urmează a fi admis astfel cum a fost formulat.

Referitor la problema de drept privind existenţa  interesului judiciar al reclamantei în promovarea prezentei acţiuni, instanţa constată că în baza art. 6 din Legea nr. 544/2001 „(1) Orice persoană are dreptul să solicite şi să obţină de la autorităţile şi instituţiile publice, în condiţiile prezentei legi, informaţiile de interes public.”

Ca atare, în baza textului normativ mai sus arătat, care nu impune nicio condiţiei referitoare la justificarea unui interes al solicitantului, reclamanta este îndreptăţită la furnizarea informaţiilor de interes public. 

Pe de altă parte, norma legală nu impune existenţa unui prejudiciu al persoanei care solicită o informaţie de interes public.

În ce priveşte însă modalitatea de furnizare a informaţiilor de interes public, respectiv în ce priveşte solicitarea  reclamantei de a fi obligată pârâta să comunice reclamantei, în format electronic la adresa de poştă electronică …, instanţa a apreciat  că aceasta este neîntemeiată.

În acest sens, instanţa de contencios administrativ reţine că, din cererea de comunicare a informaţiilor de interes public rezultă că petenta solicită comunicarea unor copii  de pe documente privind contractele de achiziţie publică şi de pe extrase de cont.

Potrivit art. 11 ind. 1 din Legea 544/2001 „Orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligaţia să pună la dispoziţia persoanei fizice sau juridice interesate, în condiţiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziţii publice.”

Din interpretarea acestei dispoziţii legale, autoritatea publică este obligată să pună la dispoziţia persoanelor interesate contractele de achiziţie publică prin consultarea acestora la sediul autorităţii potrivit art. 5 alin. 4 lit. b) din Lege  şi nu să elibereze din oficiu  copii de pe acestea.

Prin urmare, în cazul în care persoana interesată solicită comunicarea unor copii de pe documentele care conţin o informaţie de interes public sunt aplicabile dispoziţiile art. 9 care prevăd posibilitatea eliberării de copii de pe documentele care conţin informaţia de interes public pe cheltuiala solicitantului.

Potrivit art. 7 alin. 3 din Legea nr. 544/2001, informaţia de interes public poate fi furnizată, dacă există mijloace tehnice în format electronic. Ori, în opinia instanţei, furnizarea informaţiei în format electronic fără plata costurilor de copiere (care cuprinde în mod logic  şi operaţiunea de scanare) este posibilă doar în situaţia în care autoritatea publică deţine deja informaţia în format electronic (prin afişare pe pagina de internet proprie, existenţa unei arhive sau evidenţe în sistem informatizat) şi nicidecum în situaţia în care informaţiile de interes public sunt cuprinse în contracte încheiate pe suport de hârtie, arhivate în acest mod.

Prin urmare, cererea de comunicare a informaţiilor de interes public formulată de reclamantă se impunea a fi soluţionată de către autoritatea publică prin comunicarea către solicitant a disponibilităţii sale de punere la dispoziţie a contractelor de achiziţie publică şi a celorlalte documente la sediul acesteia, respectiv prin comunicarea cu petenta a costurilor pe care le implică realizarea de copii de pe aceste documente, a existenţei sau nu a unei posibilităţi de comunicare a acestora în format electronic şi a termenului în care operaţiunile de multiplicare şi de furnizare a informaţiei se puteau realiza.

În condiţiile în care reclamanta prin cerere a indicat în concret modalitatea în care solicită comunicarea informaţiilor de interes public, respectiv prin copii trimise acesteia în format electronic instanţa apreciază că cererea acesteia este admisibilă doar în condiţiile în care operaţiunile de copiere sunt suportate de către reclamantă, motiv pentru care autoritatea publică pârâtă urmează a fi obligată la furnizarea informaţiilor de interes public solicitate însă în condiţiile art. 9 , respectiv după plata cheltuielilor de copiere de către reclamantă, cheltuieli care vor fi stabilite şi comunicate de către pârâtă conform dispoziţiilor legale speciale care stabilesc taxele ce se achită în contul bugetului UAT.

În consecinţă, în temeiul art. 1, 8, 10, 18 din Legea nr. 554/2004, art. 22 din Legea nr. 544/2001, instanţa de contencios administrativ urmează să admită în parte acţiunea reclamantei, să constate caracterul nelegal al refuzului pârâtei de a comunica informaţiile de interes public ce i-au fost solicitate de către reclamantă  prin cererea comunicată acesteia la data de 20.06.2014 şi să oblige pârâta să comunice reclamantei informaţiile solicitate la data de 20.06.2014 în conformitate cu art.9 alin.1 din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, fără obligarea pârâtei la plata de cheltuieli de judecată în temeiul art.453 C.proc.civ. acestea nefiind justificate de către reclamantă, conform dispozitivului prezentei.