Acţiune în anulare diplomă de bacalaureat

Sentinţă civilă 1 din 11.01.2016


Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la Tribunalul Teleorman secţia CMASCAF sub nr. … din … reclamantul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman in contradictoriu cu pârâţii  VA  şi  Colegiul Tehnic „ Anghel Saligny” … a solicitat pronunţarea unei hotărâri  prin care să se constate nulitatea diplomei de bacalaureat seria …. eliberată la data de … pe numele VA.

În motivare arată reclamantul că la  data de … a fost eliberată pârâtului diploma de Bacalaureat - … ca urmare a faptului că acesta a participat la susţinerea examenului de bacalaureat sesiunea iunie - iulie … fiind declarat admis. În urma cercetării efectuate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman de către Comisia Judeţeană de Bacalaureat , s-a constatat ( in urma vizionarii înregistrărilor audio - video ) faptul ca elevul ( pârâtul) VA la proba Ea) - Limba si literatura Romana Sala … Rândul …, Banca …. de la Fereastra , ora … , - „ Candidatul ascunde o copiuţă sub foaia de examen; la ora … transmite copiuţa candidatului din spatele său. Acelaşi Candidat la Proba Ec) sala … Banca … rândul … de la fereastră începând de la ora… în repetate momente până la ora … utilizează copiuţe pe care, 1a ora … le introduce in pantaloni, in partea din faţă, o copiuţă cazând sub bancă, alta rămânând pe scaun.

Urmare acestei situaţii Comisia judeţeană de Bacalaureat a hotărât  eliminarea din examen a pârâtului in conformitate cu prevederile ar. 56 alin 2 , art. 70 alin 10 , art. 96 alin 3 din Metodologia de organizare si desfăşurare a examenului de bacalaureat anexa la OMECTS nr. 4799 / 31.08.2010 care se aplică in anul şcolar 2014-2015 si ale OMEN-nr. 4430 / 29.08. 2014, privind organizarea si desfăşurarea examenului de bacalaureat 2015.

Art. 96 alin 3 dispune :„ In situaţia in care frauda este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat judeţeană modifica rezultatele examenului, in sensul ca respectivul candidat este eliminat din examen „ .

Solicită reclamantul  ca instanţa de judecată să dispună efectuarea unei adrese pârâtului în vederea depunerii diplomei de bacalaureat la dosar in original.

Reclamantul anexează  înscrisurile doveditoare ale eliberării diplomei de bacalaureat.

În drept invocă art. 1 pct. (6) din Legea nr. 554/2004, Codul civil Secţiunea  a 4-a din Titlul II, intitulat Izvoarele Obligaţiilor, Capitolul I.

In apărare solicită  proba cu interogatoriu, înscrisuri, înregistrările audio/video si orice alt mijloc de probă admis de lege. Solicită judecarea cauzei si in lipsă.

La … este primită la dosar întâmpinare formulată de  pârât VA prin care solicită respingerea cererii de chemare in judecată formulată de reclamantul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, ca nefondată.

Reclamantul invocă  EXCEPŢIA  INADMISIBILITĂŢII  cererii de chemare in judecată formulată de reclamantul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman întrucât acesta nu a formulat plângerea prealabilă potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr. 554/2004.  Cum reclamantul nu a uzat de această procedură obligatorie prevăzută de legea contenciosului administrativ, cererea de chemare in judecată este inadmisibilă. Susţine că  in vederea anularii unui act administrativ nu este necesară stabilirea culpei celor care au emis actul administrativ cu încălcarea drepturilor reclamantului  ci faptul dacă reclamantul a dovedit că este "persoană vătămata" in sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004. În speţă reclamantul nu a reuşit să dovedească vătămarea drepturilor sale prin emiterea actului administrativ contestat, astfel că  nu se poate cere anularea diplomei de bacalaureat seria … nr. … eliberată la data de … (in acest sens s-a pronunţat Secţia de Contencios administrativ si fiscal a înaltei Curţi de Casaţie si Justiţie prin Decizia nr. 1430/16 martie 2012).

Pârâtul  invocă şi  EXCEPŢIA  LIPSEI DE INTERES întrucât reclamantul nu este persoana vătămata in cauză, astfel că nu are interes si nici nu a dovedit sau arătat interesul in cauză, pentru a promova o astfel de cerere privind nulitatea diplomei de bacalaureat.

Pe fondul cauzei, solicită  respingerea cererii de chemare in judecată formulată de reclamantul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman ca nefondată. După eliberarea diplomei de bacalaureat, reclamantul susţine că  in urma vizionarii casetei audio - video a rezultat faptul că reclamantul a  copiat la proba de Limba si Literatura Română. Dacă s-ar fi folosit de anumite materiale pentru a frauda examenul, așa cum susţine reclamantul, acestea in sensul legii ar trebui sa fie manual, dicţionare, notiţe, însemnări, mijloc electronic de calcul sau de comunicare si care să contribuie la rezolvarea subiectelor. In atare situaţie Inspectoratul Şcolar, trebuia sa dovedească ce conţin acele "copiuţe" si dacă conţinutul lor l-au ajutat la promovarea examenului. În timpul examenului de bacalaureat au fost asistaţi de către doi supraveghetori care au avut ca sarcină respectarea întocmai a condiţiilor impuse de regulamentul şcolar, ceea ce impune si faptul că era interzisă copierea. Reclamantul solicită să se verifice dacă sunt înscrisuri care să ateste omologarea camerei audio - video si de asemenea, dacă Inspectoratul Şcolar are acordul părinților (in cazul în care elevii au sub 18 ani) sau al elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani pentru a putea fi înregistraţi.

Arată reclamantul că  după eliberarea diplomei de bacalaureat a susţinut examenul la Universitatea…., Facultatea de … unde a promovat examenul de admitere finanţat de la buget. In prezent originalul diplomei de bacalaureat se află la această facultate, întrucât urmează  cursurile la zi iar ridicarea diplomei de la aceasta instituţie i-a fost refuzată categoric.

Faţă de toate aceste aspecte, pârâtul solicită respingerea cererii de chemare în judecată formulată de reclamantul Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, ca nefondată.

Ca probe, solicită ca  reclamantul să depună la dosarul cauzei înregistrarea audio-video, iar aceasta să  fie vizionată si în prezenţa unui specialist IT şi judecarea cauzei chiar si în lipsa pârâtului, în temeiul art. 223 alin. 3 C.proc.civ.

Anexează întâmpinării  înscrisuri: copie legitimaţie concurs la facultatea de …, chitanţa nr. …, chitanţa nr. …, contract de studii universitare.

La …. este primită la dosar întâmpinare formulată de pârât COLEGIUL TEHNIC „ANGHEL SALIGNY" în conformitate cu prevederile OMEN nr.4430/29.08.2014, privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat şi Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat anexa la OMECTS nr.4799/31.08.2010 ART. 96 ALIN.3 ŞI 4 DISPUN: "ALIN (3) : IN SITUAŢIA ÎN CARE FRAUDA ESTE CONSTATATĂ DUPĂ ÎNCHEIEREA EXAMENULUI DE BACALAUREAT, COMISIA DE BACALAUREAT JUDEŢEANĂ/A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI MODIFICĂ REZULTATELE EXAMENULUI, ÎN SENSUL CĂ RESPECTIVUL CANDIDAT ESTE CONSIDERAT ELIMINAT DIN EXAMEN. DACĂ DIPLOMA DE BACALAUREAT A FOST COMPLETATĂ, DAR NU A FOST ELIBERATĂ CANDIDATULUI, EA ESTE ANULATĂ.

(4) PENTRU CANDIDAŢII AFLAŢI ÎN SITUAŢIA MENŢIONATĂ LA ALIN. (3), CĂRORA LE-A FOST ELIBERATĂ DIPLOMA DE BACALAUREAT, INSPECTORATUL ŞCOLAR PROPUNE INSTANŢEI DE JUDECATĂ ANULAREA DIPLOMEI OBŢINUTE ÎN URMA FRAUDEI DOVEDITE."

Urmare hotărârii Comisiei judeţene de bacalaureat, acest pârât a procedat la informarea elevului VA să depună Diploma de bacalaureat Seria … Nr…. eliberată în data de … la secretariatul Colegiului Tehnic Anghel Saligny ...

AVÂND ÎN VEDERE HOTĂRÂREA COMISIEI JUDEŢENE DE BACALAUREAT ŞI CĂ ELEVUL VA NU A DEPUS DIPLOMA DE BACALAUREAT SOLICITĂ CA PRIN SENTINŢA CE SE VA PRONUNŢA, INSTANŢA DE JUDECATĂ SĂ CONSTATE NULITATEA DIPLOMEI DE BACALAUREAT SERIA A NR.0338245 ELIBERATĂ ÎN DATA DE …. PE NUMELE VA.

Pentru aceste motive solicită admiterea acţiunii.

În drept, invocă : Legea nr. 554/2004, actualizată. Solicită judecata cauzei şi în lipsă.

Instanţa.

Analizând actele dosarului, dispoziţiile legale aplicabile  în raport de excepţia inadmisibilităţii acţiunii, constată şi reţine:

Reclamantul Inspectoratul Școlar Județean Teleorman prin acțiunea de față solicită constatarea nulității diplomei de bacalaureat seria … Nr. …. eliberată la data de … pe numele pârâtului din această cauză, VA.

Ca înscrisuri sunt depuse la dosar: proces verbal din … emis de Comisia Județeană de Bacalaureat (fila 19 dosar) din …. care constată relevanța imaginilor video în timpul  probei scrise, președintele comisiei județene de bacalaureat propunând eliminarea din concurs a candidatului,  consemnându-se că hotărârea a fost adoptată (prin vot) iar  hotărârea comisiei județene de bacalaureat a fost adoptată în conformitate cu prevederile art. 96 (3) din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat.

La dosar este depusă adresa nr. … emisă de Inspectoratul Școlar Județean către Colegiul Tehnic A. Saligny … care consemnează că reprezintă hotărârea comisiei județene de bacalaureat privind eliminarea din examen a pârâtului VA.

Diploma de bacalaureat, document oficial care atestă promovarea examenului de bacalaureat a fost eliberată absolventului-pârât VA la data de ... Acest act administrativ a produs efecte juridice astfel că, instituția revocării nu este aplicabilă.

Acțiunea la instanța de contencios administrativ, potrivit art. 1 din Legea nr. 554/2004 poate fi formulată de orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim de către o autoritate publică printr-un act administrativ.

Art. 1 pct. 6 din Legea nr. 554/2004 invocat de reclamant, prevede că autoritatea publică emitentă a unui act administrativ nelegal poate să solicite instanței constatarea nulității  acestuia, în situaţia  în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul  civil și a produs efecte juridice. În cazul admiterii acțiunii instanța se va pronunța și asupra legalității actelor civile încheiate în baza actului administrativ nelegal precum și asupra efectelor civile produse.

Dispozițiile art. 96 alin. 3 din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat, anexa la OMECTS nr. 4799/30.08.2010 (aplicabilă în anul școlar 2014-2015) stipulează situația în care frauda la examenul de bacalaureat este constatată după încheierea examenului de bacalaureat, respectiv: comisia de bacalaureat județeană modifică rezultatele examenului în sensul că respectivul candidat este considerat eliminat  din examen. Dacă diploma de bacalaureat a fost completată dar nu a fost eliberată candidatului, ea este anulată (alin. 3). Dacă diploma de bacalaureat a fost eliberată candidatului, ISJ  propune instanței de judecată anularea diplomei obținute, în urma fraudei dovedite (alin. 4).

Textul alin. 3 condiționează exercitarea acțiunii de anulare a diplomei de bacalaureat care a fost comunicată titularului,  de dovedirea fraudei.

Înscrisurile depuse de reclamant nu fac dovada fraudei constatată printr-un act administrativ , motivat în fapt și în drept din care să rezulte cercetarea, declarațiile părților (cu  drepturile și obligațiile respectate sau  nu de fiecare parte, drepturi și obligații prevăzute în metodologia de organizare a examenului de bacalaureat), act administrativ care are ca efecte: constatarea vătămării pentru instituția emitentă a diplomei de bacalaureat, a interesului public cu deschiderea  dreptului de exercitare a acțiunii în anularea actului administrativ, pe fond , la instanţa de contencios administrativ. 

Nu este depusă la dosar o hotărâre a comisiei județene de bacalaureat din care să rezulte datele concrete, circumstanțe, atribuții prevăzute de metodologie și măsura dispusă în final, de constatare a fraudei comisă de candidat.

Procesul verbal al hotărârii comisiei județene de bacalaureat constată o situație de fapt iar adresa nr. … emisă de ISJ Teleorman (în cuprinsul căreia se menționează că reprezintă hotărârea  comisiei  județene de bacalaureat), comunică pârâtului Colegiul Tehnic A. Saligny … eliminarea din examen a mai multor candidați (printre care și reclamantul), este o adresă de încunoștințare a acestui pârât.

O astfel de procedură reține instanța că nu a fost urmată de reclamant, finalizată prin constatarea fraudei, condiție prealabilă obligatorie de sesizare a instanței de contencios administrativ, impusă de textul art. 96 alin. 3 din Metodologie deoarece nu instanța de contencios administrativ, prin administrare de probe, constată frauda ci emitentul actului administrativ care ca  rezultat al fraudei reţinute constată că actul administrativ, diploma de bacalaureat,  nu mai poate produce efecte juridice. Acest act administrativ poate fi revocat dacă nu a fost comunicat titularului sau poate fi anulat de instanţa de contencios administrativ dacă a fost comunicat titularului.

În considerarea argumentelor de fapt şi de drept ce preced, acțiunea formulată de reclamant ISJ Teleorman și întemeiată pe dispozițiile art. 1 pct. 6 din Legea nr. 554/2004, art. 56 alin. 2 (care reglementează interzicerea candidaților de a intra în sală cu orice notițe, însemnări ș.a), art. 70 alin. 10 (eliminarea de la probele următoare a candidaților pentru fraudă), art. 96 alin. 4 OMCTS nr. 4799/2010 aplicabil în anul școlar 2014/2015, OMEN nr. 4430/29.08.2014 este apreciată de instanță ca inadmisibilă și urmează a fi respinsă.