Executare pedeapsa.modificare obligatii de supraveghere

Sentinţă penală 2220 din 01.10.2015


Dosar nr. 6843/256/2015

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA MEDGIDIA

Medgidia, str.Independenţei nr.14, judeţul Constanţa

 Înregistrată în evidenţa A.N.S.P.D.C.P. sub nr. 4140

SENTINŢA PENALĂ NR. 2220

Şedinţa publică din data de 01.10.2015

Instanţa constituită din :

Preşedinte – O. E.

Grefier – O. T.

Ministerul Public a fost reprezentat prin procuror R. T. din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia.

Pe rol soluţionarea sesizării formulată de Serviciului de Probaţiune Constanţa cu privire la modificarea/încetarea obligaţiilor privind pe condamnata L. I. F., fiica lui …. şi …, născută la data de … în …., cu domiciliul în …., CNP: …..

La apelul nominal făcut în şedinţă publică, potrivit dispoziţiilor art. 358 Cod procedură penală, a lipsit condamnata.

Procedura de citare este legal îndeplinită, cu respectarea dispoziţiilor art. 257 şi următoarele din Codul de procedură penală.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă care învederează partea, obiectul cauzei, stadiul procesual al acestuia, modalitatea de îndeplinire a procedurii de citare.

Instanţa pune în discuţie desemnarea unui apărător din oficiu cu privire la condamnată.

Reprezentantul Ministerului Public, având cuvântul, arată că nu se impune desemnarea unui apărător din oficiu pentru condamnată iar pe fondul cererii, solicită admiterea sesizării formulată de Serviciul de Probaţiune Constanţa.

Instanţa rămâne în pronunţare.

 

I N S T A N Ţ A,

Deliberând  asupra  cauzei  penale  de  faţă , constată  următoarele:

La  data  de  27.08.2015 a  fost  înregistrată  pe  rolul  acestei  instanţe  sub nr. 6843/256/2015 sesizarea  Serviciului de Probaţiune Constanţa de  a modifica obligaţia inculpatei L. I. F., fiica lui …. şi …, născută la data de …., de a frecventa cel puţin semestrial un program de reintegrare socială derulat de către  Serviciul de probaţiune Constanţa, impusă  acesteia prin sentinţa penală nr. …/27.02.2014 a Judecătoriei Medgidia, definitivă la 03.10.2014 prin dec.pen…./P/03.10.2014 a Curţii de Apel Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 6 din L.241/2005.

Prin referatul de evaluare s-a solicitat modificarea acestei obligaţii în sensul de a lăsa la aprecierea Serviciului de Probaţiune Constanţa frecvenţa derulării programelor de reintegrare socială.

În  susţinerea  cererii  s-a  arătat  că  numita  L. I. F. lucrează fără forme legale în Anglia, ca distribuitor presă.

Analizând  actele  şi  lucrările  dosarului , instanţa  reţine  următoarele:

Prin  sentinţa  penală  nr. …/27.02.2014 a Judecătoriei Medgidia, definitivă la 03.10.2014 prin dec.pen…./P/03.10.2014 a Curţii de Apel Constanţa,, inculpatei L. I. F. i-a fost stabilită pedeapsa de 10 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 10 luni pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 6 din L.241/2005.

În temeiul art. 86 indice 3  alin. 3 Cod penal 1969 inculpatei i s-a stabilit obligaţia de  a frecventa cel puţin semestrial un program de reintegrare socială derulat de către  Serviciul de probaţiune Constanţa.

Potrivit referatului de evaluare înaintat de Serviciul de Probaţiune Constanţa, intimatul lucrează în Anglia fără forme legale ca distribuitor presă.

Din luna februarie 2015 persoana condamnată a fost plecată de mai multe ori la tatăl ei … în Anglia, oraş Newcastle, cu respectarea prezenţei la Serviciul de Probaţiune Constanţa şi cu anunţarea prealabilă a deplasărilor. Scopul plecărilor a fost urmarea unui curs de limbă engleză şi identificarea unui loc de muncă în străinătate. În luna iunie 2015, L. I. F. a prezentat numărul de asigurări naţionale (NINo) obţinut în Anglia, ca o primă etapă în vederea identificării unui loc de muncă.

Veniturile actuale ale persoanei supravegheate sunt reprezentate de sumele de bani (aproximativ 250 de lire pe săptămână), pe care le obţine lucrând, deocamdată fără forme legale ca distribuitor de presă în Anglia, din alocaţia copilului de 200 lei lunar şi pensia de întreţinere pe care o plăteşte fostul concubin copilului – 150 de lei lunar.

Faţă de cele ce au precedat, se observă că inculpata intimată are un loc de muncă în Anglia, ca distribuitor presă .

De asemenea Serviciul de Probaţiune Constanţa dispune de 3 programe de reintegrare în care sunt formaţi consilierii de probaţiune, în plus persoana condamnată trebuind să îndeplinească criteriile de eligibilitate necesare integrării în program şi neexistând practica includerii repetate în acelaşi program. Aşadar în cadrul Serviciului de Probaţiune Constanţa nu există suficiente programe în care să fie inclusă L. I. F. cel puţin semestrial (adică de cel puţin 9 ori pe parcursul termenului de încercare).

De asemenea persoana supravegheată realizează deplasări în Anglia la tatăl său în vederea urmării cursurilor de limbă engleză şi a întocmirii documentaţiei necesare în vedere obţinerii unui loc de muncă stabil, ceea ce este de natură să îi asigure şanse mai mari de îndreptare.

Pentru aceste motive, solicitarea Serviciul de probaţiune Constanţa este întemeiată, urmând a fi admisă .

În baza art. 597 Cod procedură penală raportat la art. 87 C.pen. şi art. 48 din L. nr. 253/2013, instanţa va dispune modificarea obligaţiei de a frecventa cel puţin semestrial un program de reintegrare socială derulat de către  Serviciul de probaţiune Constanţa impusă condamnatei L. I. F., fiica lui … şi …, născută la data de … în …, cu domiciliul în ….., CNP: ….,  prin sentinţa penală nr. …/27.02.2014 a Judecătoriei Medgidia, definitivă la 03.10.2014 prin dec.pen…./P/03.10.2014 a Curţii de Apel Constanţa în sensul de a lăsa la aprecierea Serviciului de Probaţiune Constanţa frecvenţa derulării programelor de reintegrare socială .

 În baza art. 275, alin. 3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat vor rămâne în sarcina acestuia.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE :

În baza art. 87 CP raportat la art. 48 din L. nr. 253/2013 cu aplicarea art. 597 CPP,

Admite sesizarea şi dispune modificarea obligaţiei de a frecventa cel puţin semestrial un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Constanţa impusă condamnatei L. I. F., fiica lui …. şi …, născută la data de … în …, cu domiciliul în …, CNP: ….,  prin sentinţa penală nr. …/27.02.2014 a Judecătoriei Medgidia, definitivă la 03.10.2014 prin dec.pen…./P/03.10.2014 a Curţii de Apel Constanţa, în sensul de a lăsa la aprecierea Serviciului de Probaţiune Constanţa frecvenţa derulării programelor de reintegrare socială.

În baza art. 275, alin. 3 CPP,

Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu drept la contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 01.10.15.

Preşedinte, Grefier,

O. E. O. T.