Ultraj

Sentinţă penală 108 din 22.03.2016


Cuprins pe materii: Drept penal – infracţiuni  – ultraj – art.257 alin.1,4 în referire la art.193 alin.1,2 şi art.257 aln.1,4 în referire la art.206 CP

Analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale şi la instanţă , se reţine următoarea situaţie de fapt, reţinută de altfel şi prin rechizitoriu, probele administrate în faza cercetării judecătoreşti nefiind de natură să o modifice sau să o infirme.

Instanţa a reţinut situaţia de fapt descrisă anterior în urma analizei coroborate a materialului probator administrat în cauză  ,  respectiv: sesizarea si declaraţiile persoanelor vătămate, planşe foto, rapoarte medico – legale, declaraţiile martorilor : T F L, B G, B AG, PC S, M O,  C I , G M, L I, H P, C D, C L, C V,, coroborate cu declaraţiile  inculpaţilor  date  la  urmărirea  penală şi în faţa instanţei, declaraţii care potrivit art. 83 din NCPP pot fi folosite şi împotriva lor..

În drept: fapta  inculpatului S C care, la data de 07.11.2015 a lovit  pe persoana vătămată C C F, jandarm aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 2-3 zile îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj  prevăzută de art.257 alin.1, 4 Cod penal în referire la  art.193 alin.2 Cod penal ;

- fapta inculpatului S C care, la data de 07.11.2015 a ameninţat cu acte de violenţă şi cu moartea  pe persoana vătămată D V, jandarm aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj prevăzută de art.257 alin.1,4 Cod penal în referire la art.206 Cod penal .

Faptele au fost săvârşite în concurs, urmând a se reţine şi dispoziţiile art.38 alin.1 Cod penal .

 - fapta inculpatului PF care, la data de 07.11.2015 a ameninţat pe persoana vătămată C C F, jandarm aflat în exercitarea a atribuţiilor de serviciu,cu acte de violenţă, cu incendierea locuinţei şi moartea sa şi a familiei, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj prevăzută de art.257 alin.1,4 Cod penal în referire la art.206 Cod penal ,

- fapta inculpatului P F care, la data de07.11.2015 a ameninţat cu acte de violenţă şi cu moartea pe persoana vătămată D V ,jandarm aflat în exercitarea  atribuţiilor de serviciu , şi de a  lovi ulterior  pe persoana vătămată , întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj prevăzută de art.257 alin.1,4 Cod penal în referire la art.193 alin.1 Cod penal .

Faptele au fost săvârşite în concurs, urmând a se reţine şi dispoziţiile art.38 alin.1 Cod penal .

Din cercetarea fişei de cazier a inculpatului SC  nu este cunoscut de antecedente penale însă este cercetat pentru fapte comise în străinătate, Curtea de Apel Galaţi , prin sentinţa penală nr. 215/F/2015 din 15.12.2015 admiţând cererea autorităţii judiciare ungare a dispus punerea în executare a mandatului european de arestare  emis de acestea , dar a amânat executarea predarea inculpatului SC  până la soluţionarea definitivă a dosarului penal nr. 4661/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tecuci.

Din cercetarea fişei de cazier a inculpatului P F rezultă că acesta  este cunoscut cu antecedente penale. Astfel se observă că inculpatul a mai fost  condamnat anterior la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 1 lună închisoare aplicate inculpatului prin sentinţa penală nr. 300/09.06.2011 a Judecătoriei Tecuci rămasă definitivă prin nerecurare, pedeapsă executată în penitenciar în perioada 19.04.2011- 19.09.2012, fiind liberat condiţionat cu un rest neexecutat de 241 zile . Faţă de această condamnare instanţa urmează a aprecia că inculpatul se află în stare de recidivă postexecutorie şi să facă aplicarea dispoziţiilor art. art. 41 alin.1 din NCP  şi 43 alin. 5 din NCP.

Faţă de cele expuse anterior, instanţa având în vedere dispoziţiile art.396 alin.2 din NCPP, apreciază că în cauză s-a făcut dovada, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că faptele  există, constituie infracţiuni şi au fost de săvârşite de fiecare  inculpat cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, astfel că urmează să dispună condamnarea inculpaţilor.

La individualizarea pedepselor ce urmează a fi stabilite în sarcina fiecărui  inculpat, instanţa va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C. pen., respectiv împrejurările şi modul de comitere a infracţiunii, precum şi mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, natura şi gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinţe ale infracţiunii, motivul săvârşirii infracţiunii şi scopul urmărit, natura şi frecvenţa infracţiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal şi nivelul de educaţie, vârsta, starea de sănătate, situaţia familială şi socială.

Astfel,  instanţa urmează a reţine că inculpaţii au recunoscut parţial săvârşirea faptelor, însă au acţionat violent faţă de  persoanele vătămate, jandarmi aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu la un eveniment de importanţă civică pentru întreaga comunitate .

 Pentru aceste motive şi având în vedere împrejurările concrete ale săvârşirii faptei precum  şi dispoziţiile art. 396 alin.10 din NCPP,  instanţa urmează a aprecia că executarea pedepselor rezultante  cu închisoarea  aplicate fiecărui inculpat  nu poate fi decât efectivă, în penitenciar.

Instanţa  urmează  a  aplica inculpaţilor , în baza art. 66 alin. (1) lit. a), b), d), art. 67 alin.2 şi art. 68 din NCP  interzice inculpatului P F ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, pe o perioadă de 2 ani .

Instanţa urmează a aplica inculpatului, în baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi d) din NCP ca pedeapsă accesorie interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a alege, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe  şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Conform art. 399 alin.1 din NCPP instanţa urmează a menţine măsura controlului judiciar luată faţă de cei doi inculpaţi iar conform art. 72 din NCP  urmează a deduce din pedeapsa aplicată  fiecărui inculpat, durata reţinerii de 24 ore, din data de 08.11.2015. 

În latura civilă  a cauzei instanţa urmează a reţine că persoana vătămată C C F  nu s-a constituit parte civile în cauza penală şi că persoana vătămată DV s-a constituit parte civilă solicitând câte 1000,00lei cu titlul de daune morale .

Instanţa urmează a aprecia întemeiată cererea părţii civile , apreciind că aceasta a suferit un prejudiciu moral urmare a faptelor săvârşite de inculpaţi, prejudiciu constând în stare de temere şi suferinţa psihică  determinată de atacul violent al celor doi inculpaţi.

În consecinţă instanţa în conformitate cu art. 1357 din NCC urmează a obliga pe fiecare inculpat să plătească părţii civile  D V  câte 1000,00 lei cu titlul de daune morale.

Instanţa urmează a  dispune ca onorariile apărătorilor din oficiu desemnaţi  la instanţă pentru inculpaţi  în sumă de  câte  360,00 lei pentru fiecare inculpat ( delegaţia nr. 72/05.02.2016  avocat A L pentru inculpatul S C  şi delegaţia nr. 73/05.02.2016  avocat G O  pentru inculpatul P F) vor  fi achitate la BA Tecuci din fondurile Ministerului Justiţiei şi rămân în sarcina statului..

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen instanţa urmează a obliga pe fiecare  inculpat să plătească statului  câte  de 900,00 lei cu titlul de cheltuieli judiciare.