Cerere de suspendare a executării actului administrativ

Hotărâre - din 05.07.2016


Cuprins de materii : art 15 din Legea nr 554/2004

Index alfabetic: suspendare executare act administrativ

Prin cererea formulată reclamantul X în contradictoriu cu pârâta Y a solicitat : 1) anularea adresei nr …emisă de pârâtă , precum şi a art … din Hotărârea nr …a consiliului de administraţie al pârâtei 2) anularea răspunsului nr … emis de pârâtă , precum şi art… din Hotărârea nr … a consiliului de administraţie al pârâtei ,3) obligarea pârâtei la soluţionarea favorabilă a cererii nr … privind detaşarea la cerere prin continuitate,4) obligarea pârâtei, ca o consecinţă a admiterii capetelor de cerere anterioare , la încadrarea ,cu respectarea principiului continuităţii activităţii didactice, la aceeaşi clasă de elevi cf art 20 alin 1 şi art 21 alin 1 din anexa la Ordinul nr 5559/2015, 5) obligarea pârâtei să răspundă cererilor reclamantului, cereri înregistrate la secretariatul unităţii şcolare sub nr … şi nr … privind eliberarea unor copii ale planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017, 6)obligarea pârâtei la soluţionarea favorabil a cererii reclamantului înregistrată sub nr … la secretariatul unităţii şcolare , privind eliberarea unei copii a proiectului de încadrare cu personal didactic titular şi a ofertei de posturi didactice/catedre vacante/rezervate pentru anul şcolar 2016-2017. Reclamantul a precizat că unul dintre motivele pentru care pârâta i-a respins cererea de detaşare este acela că pentru profesor-educator nu ar exista catedră publicată vacantă din unitatea şcolară, însă nu i-a comunicat planul de şcolarizare şi proiectul de încadrare pentru anul 2016-2017, documente din care ar trebui să rezulte acest lucru. De asemenea, reclamantul a mai solicitat obligarea la plata cheltuielilor de judecată.

În temeiul art 15 din Legea nr 554/2004 reclamantul a solicitat şi suspendarea executării actelor administrative menţionate la capetele de cerere 1 şi 2 până la soluţionarea definitivă a cauzei.

În motivarea cererii sale, reclamantul a arătat că în fapt, a depus la pârâtă , în temeiul art 84 din anexa Ordinului nr 5559/2015, cererea prin care a solicitat aprobarea detaşării prin continuitate în anul şcolar 2016-2017 . Reclamantul a precizat că este profesor titular la o altă unitate şcolară , iar în anii şcolari 2014-2015 şi 2015-2016 a fost detaşat la cerere pe un post de profesor-educator în cadrul pârâtei. Cererea formulată de reclamant nr … a fost discutată în consiliul de administraţie al pârâtei şi respinsă , potrivit art .. din Hotărârea nr al consiliului de administraţie al pârâtei şi adresei nr emisă de pârâtă.

Reclamantul a menţionat că , în conformitate cu art 84 alin 4 din anexa Ordinului nr 5559/2015 a formulat contestaţie împotriva actelor emise de pârâtă prin care a fost respinsă cererea sa de detaşare la cerere prin continuitate. Contestaţia a fost depusă şi înregistrată la pârâtă sub nr … şi, potrivit dispoziţiei legale menţionate anterior, reprezintă plângerea prealabilă reglementată de art 7 din Legea nr 554/2004. Potrivit adresei nr…emisă de pârâtă şi art … din Hotărârea nr …al consiliului de administraţie , pârâta a decis respingerea contestaţiei sale. Motivarea respingerii cererii de detaşare este apreciată de reclamant ca nelegală , neavând nicio legătură cu dispoziţiile legale care reglementează acest aspect.

Cu privire la capătul de cerere referitor la suspendarea executării actelor administrative menţionate la capetele 1 şi 2 de cerere până la soluţionarea definitivă a cauzei, reclamantul a precizat că în cauză sunt întrunite motivele prevăzute la art 14 din Legea nr 554/2004.Astfel, a apreciat că art 14 alin 1 din Legea nr 554/2004 are în vedere condiţiile de admisibilitate a unei astfel de cereri prin raportarea la cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente.

Pe rând, reclamantul a analizat incidenţa cazului bine justificat şi a existenţei pagubei iminente.

Referitor la cazul bine justificat, reclamantul a pornit de la definiţia dată în art 2 alin 1 lit t din Legea nr 554/2004 ca fiind împrejurarea legată de starea de fapt şi de drept care este de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ. Cu privire la criteriile ce trebuie avute în vedere în aprecierea cazului bine justificat , reclamantul a făcut trimitere la Recomandarea nr R89/8 din 13 septembrie 1989 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privitoare la protecţia jurisdicţională provizorie în materie administrativă unde se arată că instanţa va acorda suspendarea executării unui act administrativ solicitate de cel ce se consideră vătămat” atunci când , în raport de ansamblul circumstanţelor şi intereselor , se apreciază că executarea actului administrativ ar fi de natură a crea pagube semnificative , dificil de reparat şi când există şi argumente juridice valabile faţă de regularitatea actului emis” Reclamantul a precizat că, în practica judiciară s-a statuat în mod constant faptul că existenţa unui caz bine justificat poate fi reţinută dacă, din împrejurările cauzei , ar rezulta o îndoială puternică şi evidentă asupra prezumţiei de legalitate , care constituie unul dintre fundamentale caracterului executoriu al actelor administrative. Cu titlu de exemplu a mai arătat că  în jurisprudenţa instanţei supreme s-a reţinut ca fiind îndeplinită condiţia „cazului bine justificat” în situaţia în care actul a cărei suspendare se solicită nu a fost motivat. Reclamantul a invocat faptul că, Hotărârile nr …şi nr … ale consiliului de administraţie al pârâtei, acte a căror anulare parţială a solicitat-o nu sunt motivate. În continuare a mai  arătat că niciunul dintre motivele enumerate în adresa nr …nu se înscrie printre condiţiile prevăzute la art 84 din anexa Ordinului nr 5559/2015.

În ceea ce priveşte condiţia existenţei pagubei iminente, reclamantul a pornit de la definirea acesteia prin art 2 alin 1 lit ş din Legea nr 554/2004 în sensul că aceasta reprezintă prejudiciul material viitor şi previzibil sau, după caz, perturbarea previzibilă gravă a funcţionării unei autorităţi publice sau a unui serviciu public. Reclamantul a mai menţionat că aşa cum se prevede în literatura de specialitate , „prejudiciul desemnează , la fel ca în cazul răspunderii civile delictuale , orice încălcare a unui drept care are o valoare patrimonială. Prejudiciul viitor este cel care nu s-a realizat încă, însă realizarea sa e sigură ,chiar dacă întinderea sa nu este cunoscută.

Prejudiciul viitor trebuie să fie previzibil , adică cert , ca şi în terminologia consacrată în materia răspunderii civile , sigur că se va produce, chiar dacă nu se poate aprecia exact cuantumul întinderii sale. Un prejudiciu incert că se va produce nu permite solicitarea măsurii urgente a suspendării actului administrativ atacat.

Reclamantul a învederat faptul că pronunţarea unei hotărâri definitive în privinţa anulării actelor atacate este posibil să aibă loc după vacanţa judecătorească , adică după începerea anului şcolar 2016-2017 la 1 septembrie 2016. În acest sens, cele Z  posturi publicate vacante de către pârâtă vor fi ocupate , în perioada august-septembrie , în etapele de mobilitate a personalului didactic în ordinea stabilită de art 3 şi cf calendarului (anexa 19) a Metodologiei – cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2016-2017, anexă la OMECS nr 5559/2015. În acest sens, reclamantul a apreciat că , dacă cererea de chemare în judecată ar fi admisă de către instanţă după începerea anului şcolar , pârâta fiind obligată la soluţionarea favorabilă a continuităţii prin detaşare la cerere, s-ar produce efecte asupra elevilor cu cerinţe educative speciale cărora li s-ar schimba profesorul de la clasă în timpul anului şcolar.

În termen legal, pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată.

În motivarea întâmpinării, pârâta a arătat că hotărârile consiliului de administraţie ale pârâtei inclusiv nr … şi … din data de …  se motivează prin procesul-verbal de şedinţă în baza căruia se redactează hotărârea şi nu prin conţinutul hotărârii. De asemenea a arătat că aceste hotărâri „pot fi contestate la instanţa de contencios-administrativ , cu respectarea procedurii prealabile reglementate prin Legea contenciosului_administrativ nr 554/2004 „ aşa cum arată art 14 alin 4 din OMEN nr 4619/2014. Faţă de cele arătate, pârâta a precizat că reclamantul nu are calitatea de a formula cererea de anulare fie şi parţială a hotărârilor menţionate , iar condiţiile prev de art 84 din anexa OMECS nr 5559/2015 nu se constituie în motive şi nu impun obligarea consiliului de administraţie la acord/refuz pentru continuitate pentru detaşarea la cerere. S-a mai arătat că în adresa nr … sunt enumerate motivele refuzului consiliului de administraţie referitoare la solicitarea profesorului educator reclamant.

Pârâta a menţionat că reclamantul este titular pe perioadă determinată la o altă unitate de învăţământ cf deciziei de repartizare a Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi nr …, începând cu data de…., deci primirea refuzului pentru continuitate la nu-l prejudiciază , acesta având loc de muncă .

Pârâta a arătat că reclamantul anticipează „producerea unei perturbări majore a activităţii de învăţământ cu efect asupra elevilor cu cerinţe speciale cărora li s-ar schimba profesorul declasă, dar omite să adauge că, în anul şcolar 2015-2016 nu s-a putut ocupa de colectivul de copii cu cerinţe speciale la care a fost încadrat în septembrie 2015, timp de … de zile lucrătoare(într-un singur an şcolar), aflându-se în concediu medical -…de zile lucrătoare sau în învoiri -… zile lucrătoare pentru rezolvarea unor probleme personale. Acest aspect a fost apreciat de către pârâtă ca fiind o perturbare a procesului instructiv-educativ.

Reclamantul a mai menţionat că adevăratul motiv al solicitării reclamantului ar fi posibilitatea prestării şi la cel de-al doilea loc de muncă (…) aflată în apropierea şcolii.

Pârâta a mai precizat că, chiar în situaţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art 84 alin 1 şi  alin 2 din anexa OMECS nr 5559/2015 de către reclamant care a solicitat continuitate pentru detaşare la cerere pe post , consiliul de administraţie are posibilitatea de a aproba cererea sau de a o respinge. Cererea reclamantului a fost respinsă de consiliul de administraţie prin vot secret ceea ce nu poate atrage răspunderea pentru votul exprimat, neexistând suspiciunea că s-ar fi făcut presiuni asupra membrilor acestui consiliu să voteze într-un anumit mod. Pârâta a precizat că reclamantul a înţeles şi interpretat , voit greşit, pentru a induce în eroare că „cererea de detaşare trebuia să fie validată de consiliul de administraţie al pârâtei, iar contestaţia formulată împotriva actelor emise de pârâtă trebuia să fie admisă.”Acest aspect nu reiese din art 84 alin 1, 2, 4 al OMECS nr 5559/2015.

Pârâta a ,menţionat că reclamantul , în calitate de profesor educator a solicitat prin cererea nr …„detaşarea la cerere prin continuitatea începând cu 1 septembrie 2016 pe (la) postul publicat(ă) vacant(ă)/rezervat(ă) ÎNVĂŢĂTOR/PROFESOR EDUCATOR  de la pârâtă. Pârâta a arătat că şcoala nu are loc vacant post/catedră de ÎNVĂŢĂTOR (aşa cum a solicitat reclamantul), cele … posturi vacante la data de … fiind de învăţător educator nivel PRIMAR. S-a mai menţionat că reclamantul a considerat că această funcţie de învăţământ este inferioară funcţiei sale didactice de profesor educator (adresa …a reclamantului către colegiul de disciplină al ISJ Galaţi), , iar în cazul unui accept, pârâta ar fi fost din nou în situaţia declanşării de către reclamant a unui nou proces.

În continuare s-a mai afirmat că, indiferent de afirmaţiile reclamantului, print-screen-urile demonstrează că toate cele … posturi sunt la nivel primar, neagreate de reclamant. Postul pe care a fost repartizat în acest an u reclamantul este al profesorului T , titulară a unităţii pârâte, detaşată în acest an şcolar la o altă unitate şcolară pe o catedră rezervată de istorie.

În acest sens, reclamantul cunoştea faptul că nu se pot declara vacant astfel de posturi, deşi pretinde cunoaşterea legislaţiei, omiţând aceste aspecte.

Pârâta a apreciat că răspunsurile date cererilor reclamantului au fost obiective şi argumentate. În continuare pârâta a menţionat procedura planului de şcolarizare. Astfel, directorul unităţii pârâte propune inspectoratului general proiectul planului de şcolarizare , avizat de consiliul profesoral şi aprobat de consiliul de administraţie. Proiectul planului de şcolarizare (nu planul , cum afirmă reclamantul) al şcolii a fost analizat şi avizat în şedinţa consiliului profesoral din decembrie 2015 la care a participat şi reclamantul. Planul de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat al pârâtei, valabil pentru anul 2016-2017 , a fost aprobat prin HG nr 267/13.04.2016, şi a fost înregistrat la ISJ Galaţi sub nr... Cf art 84 alin 4 din anexa OMECS nr 5559/2015” în această etapă consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ /CMBRAE/CJRAE pot emite acorduri de principiu de continuitate pentru detaşare la cerere pentru posturi didactice, iar în continuare, pârâta a precizat că reclamantul nu a făcut distincţia între”a trebui” şi „a putea”. De asemenea, pârâta a precizat că reclamantul a luat în derâdere votul secret al consiliului de administraţie, relevat în orice speţă. În continuare, pârâta a mai menţionat că firescul şi normalul pentru reclamant nu este neapărat şi pentru pârâtă, iar reclamantul nu poate fi decât subiectiv în acţiunea sa şi în interpretarea art 84 alin 1,2,3,4 din anexa OMECS nr 5559/2015.

Pârâta a mai precizat că dreptul de petiţionare al reclamantului nu a fost restricţionat , fapt demonstrat de numărul mare de petiţii adresate atât unităţii de învăţământ , cât şi IŞJ Galaţi şi MENCŞ la care a primit răspuns. Şi răspunsurile la cererile nr … şi nr …s-au încadrat în termenul legal , iar nemulţumirile reclamantului au fost analizate şi soluţionate de consiliul de administraţie al pârâtei.

Lista posturilor vacante/rezervate publicată pe adresa …. a fost cunoscută de reclamant şi studiată de acesta , iar din aceasta rezultă că unitatea şcolară pârâtă nu are în proiectul planului de şcolarizare post vacant de profesor educator la ciclul gimnazial , post solicitat de reclamant.

Pârâta a mai susţinut că proiectul planului de încadrare al şcolii a fost analizat şi avizat în şedinţa consiliului profesoral din data de …la care a participat şi reclamantul . De asemenea pârâta a precizat că reclamantul a primit răspuns la cererea nr…, răspuns care îl nemulţumeşte.

Afirmaţiile reclamantului sunt apreciate de pârâtă ca hazardate , fără suport real, speculaţii pentru inducerea în eroarea  instanţei şi a şicana conducerea pârâtei.

În final, pârâta a reafirmat faptul că reclamantul este titular pe perioadă nedeterminată la o altă unitate şcolară, deci are loc de muncă pentru care a optat şi pe care l-a dorit. La pârâtă este angajat pe perioadă determinată , pentru un an şcolar. Refuzul consiliului de administraţie al pârâte a fost apreciat ca fiind justificat şi că nu ar aduce prejudicii în nici un fel reclamantului.

Cu privire la suspendarea executării actelor administrative , pârâta a apreciat că nu sunt îndeplinite condiţiile prev de Legea nr 554/2004 .

În drept au fost invocate dispoziţiile art 205 Cpc.

Situaţia de fapt reţinută de instanţă constă în aceea că , reclamantul în calitate de PROFESOR EDUCATOR a depus la secretariatul  pârâtei o cerere înregistrată sub nr …,  cerere prin care a solicitat în temeiul art 84 din anexa Ordinului nr 5559/2015 aprobarea detaşării prin continuitate în anul şcolar 2016-2017. Din conţinutul cererii rezultă că reclamantul a mai beneficiat de detaşare la aceeaşi şcoală pârâtă în anii şcolari 2014-2015 şi 2015-2016.

Cererea reclamantului a fost analizată de consiliul de administraţie al şcolii pârâte şi respinsă prin art … din Hotărârea nr….  Din menţionatul articol rezultă că refuzul pârâtei a fost dat cf art 84 din Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar aprobată prin OMECS nr 5559/2015 şi în urma votului secret. Soluţia dată cererii de detaşare prin continuitate, de consiliul de administraţie al pârâtei a fost comunicată reclamantului prin adresa nr … dosar, unde s-a menţionat că refuzul a fost motivat de faptul că în învăţământul special nu există funcţia de învăţător, iar pentru profesor educator nu există catedră publicată vacantă în cadrul unităţii şcolare. Cf art 84 alin 4 din anexa Ordinului nr 5559/2015 reclamantul a formulat contestaţie, pe  cale administrativă împotriva actelor emise de pârâtă prin care aceasta i-a respins cererea de detaşare prin continuitate. Contestaţia a fost înregistrată la pârâtă sub nr…, reprezentând plângerea prealabilă reglementată de art 7 din Legea nr 554/2004. Soluţia dată reclamaţiei administrative de către pârâtă a fost de respingere, aşa cum rezultă din art … din Hotărârea nr…. Această soluţie a fost comunicată reclamantului prin adresa nr…. În această adresă de comunicare se menţionează respingerea contestaţiei , precum şi faptul că „indiferent de toate condiţiile de adresabilitate privind dreptul de a beneficia de detaşare la cerere prin continuitate a activităţii reclamantului în unitatea pârâtă, una dintre condiţiile cumulative, este aceea de a avea acordul Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ.”

În urma acestor demersuri, reclamantul a formulat cerere cf Legii nr 554/2004 , înregistrată sub nr …pe rolul Tribunalului Galaţi secţia contencios-administrativ.

Cu privire la cerere formulată, instanţa a analizat capătul de cerere privind suspendarea executării actelor administrative menţionate de reclamant la capetele 1 şi 2 din cererea introductivă de instanţă.

Astfel, în analiza cererii de suspendare, instanţa a avut în vedere dispoziţiile art 15 din Legea nr 554/2004 cf cărora suspendarea executării actului administrativ poate fi solicitată pentru motivele prevăzute de art 14 din acelaşi act normativ, respectiv în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente.

Referitor la cazul bine justificat, instanţa a avut în vedere îndoiala cu privire la legalitatea actelor a căror suspendare se solicită din perspectiva nemotivării acestora. Astfel, din conţinutul art …din Hotărârea nr … şi din conţinutul art … din Hotărârea nr ….emise de consiliul de administraţie al pârâtei nu rezultă motivele pentru care a fost adoptată soluţia de către pârâtă. Susţinerea pârâtei că hotărârile se motivează prin procesele-verbale de şedinţă nu a putut fi primită de instanţă , pentru că nu rezultă întocmirea unor astfel de procese-verbale, iar din conţinutul actelor administrative contestate nu se poate înţelege motivul concret al soluţiei adoptate. Ceea ce se consemnează în adresele de comunicare se referă la : inexistenţa funcţiei de învăţător, rezultatul votului şi acordul consiliului de administraţie al pârâtei.

Cu privire la condiţia existenţei unei pagube iminente,  instanţa a apreciat că cererea de suspendare se circumscrie, variantei a doua  din textul de lege al art 2 lit s Legea nr 554/2004 referitoare la perturbarea funcţionării autorităţii administrative , fie şi numai a serviciului public în situaţia în care cererea  va fi admisă, iar acest moment va fi după începerea anului şcolar 2016-2017 când există posibilitatea ocupării locurilor în perioada de mobilitate a personalului didactic în lunile august- septembrie. În aprecierea făcută, instanţa a avut în vedere faptul că elevii au promovat din clasa a VII a în clasa a VIII a, şi au parcurs împreună cu reclamantul alţi doi ani şcolari anteriori 2014-2015 şi 2015-2016. Nici măcar din susţinerile pârâtei nu rezultă că reclamantul nu ar fi manifestat interes  faţă de elevii cărora le predă ( nemulţumirea pârâtei  a vizat  faptul că reclamantul a avut o perioadă de concediu medical -… de zile  şi o perioadă de învoiri-… zile aspecte care se pot întâmpla în activitatea oricui .)

Din faptul că reclamantul a lucrat împreună cu elevii o perioadă de timp, instanţa  a concluzionat  că aceştia s-au obişnuit cu metoda  sa de lucru, cu tot ce implică această metodă referitor la terapia educaţională adoptată pentru obţinerea progreselor dorite.

Faţă de cele arătate mai sus, instanţa a admis cererea de suspendarea executării art  din Hotărârea nr şi art din Hotărârea nr ale consiliului de administraţie al pârâtei.

 Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal Încheierea din data de 05.07.2016