Contestaţie privind lămurirea înţelesului, întinderii şi aplicării titlului executoriu

Sentinţă civilă 834 din 25.06.2009


Contestatorul M.V. a formulat în contradictoriu cu intimata S.C. O. H. S.A. Busteni contestatie privind lamurirea întelesului, întinderii si aplicarii titlului executoriu, respectiv Sentinta civila nr. .... a Judecatoriei Sinaia în sensul de a se mentiona expres ca pârâta este obligata sa-i vânda locuinta de serviciu si terenul aferent în baza Legii nr. 85/1992 la un pret determinat conform Decretului lege nr. 61/1990, printr-un raport de expertiza , pret practicat la nivelul anului 2001, când titlul a fost pus în executare silita.

În motivarea contestatiei s-a aratat ca prin sentinta civila susmentionata intimata a fost obligata la încheierea contractului de vânzare-cumparare asupra spatiului locativ detinut de catre contestator cu titlu de locuinta de serviciu;intimata refuza categoric sa execute aceasta hotarâre invocând ca în cuprinsul sentintei nu se mentioneaza si obligatia de a vinde terenul aferent locuintei si nici nu se mentioneaza faptul ca evaluarea trebuie sa se faca în baza Decretului lege nr. 61/1990.

În  drept contestatia a fost întemeiata pe disp. art.401 alin. 11 C.pr.civ . si în dovedirea acesteia s-au depus la dosar înscrisuri.

Intimata a formulat întâmpinare prin care a invocat sub un prim aspect exceptia tardivitatii formularii cererii în raport de disp. art. 401 si 405 C.pr.civ. , iar pe fond a solicitat respingerea contestatiei ca neîntemeiata în parte si în parte ca inadmisibila.

În cuprinsul întâmpinarii s-a aratat ca dispozitivul titlului executoriu este foarte clar  si se refera exclusiv la locuinta ce face obiectul contractului si nu la terenul aferent asa încât nu se poate extinde dispozitivul titlului.

În dovedirea sustinerilor sale intimatul a depus la dosar înscrisuri.

Din examinarea actelor dosarului instanta retine urmatoarele:

Sub un prim aspect se retine ca exceptia invocata de catre intimata, respectiv tardivitatea formularii prezentei cereri este neîntemeiata si va fi respinsa ca atare întrucât potrivit art. 401 alin. 11 Cod procedura civila contestatia privind lamurirea întelesului întinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricând înauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita; prezenta contestatie este introdusa înauntrul acestui termen.

Cât priveste solicitarea intimatei de a respinge cererea în parte ca inadmisibila în ce priveste includerea terenului aferent locuintei in dispozitivul titlului - se apreciaza aceasta ca fiind o aparare de fond si se va examina ca atare, din moment ce nu exista temei legal pentru a fi calificata juridic drept exceptie. 

Pe fondul cauzei se retine ca prin Sentinta civila nr. ... a Judecatoriei Sinaia, definitiva si irevocabila prin respingerea apelului si respingerea recursului, investita cu formula executorie - a fost admisa actiunea civila formulata de catre reclamantul M.V. împotriva pârâtei SC O. H. SA Busteni si a fost obligata pârâta sa încheie cu reclamantul contract de vânzare-cumparare pentru locuinta detinuta în baza contractului de închiriere nr. 25/4 ianuarie 1995 situata în orasul Busteni, str. ... jud. Prahova, sub sanctiunea platii în caz de neexecutare, de daune cominatorii în cuantum de 200.000 lei rol/zi de întârziere pâna la executarea obligatiei.

Potrivit art.1 alin. 1 din Legea nr. 85/1992 republicata locuintele construite din fondurile statului pot fi cumparate de titularii contractelor de închiriere cu plata integrala sau în rate a pretului , în conditiile Decretului lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie si ale prezentei legi.

Potrivit art. 10 alin. 1 din aceeasi lege, în cazul în care într-o cladire sunt mai multe locuinte si spatii cu alta destinatie, odata cu dreptul de proprietate asupra acestora se dobândeste si dreptul de proprietate pe cote parti de constructii si instalatii , precum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decât în comun; potrivit alin. 3 dreptul de proprietate prevazut la alin. 1 se dobândeste si asupra terenului aferent cladirii asa cum a fost determinat prin autorizatia de construire sau prin fisele tehnice de masuratori ale terenului aferent cladirii.

Prin Sentinta - titlul executoriu nr. ... - nu s-a stabilit si pretul vânzarii cumpararii, având în vedere ca acest lucru nu a fost solicitat de nici una dintre parti, desfasurarea procesului civil fiind reglementata si de principiul disponibilitatii, ceea ce a dus la imposibilitatea materializarii operatiunii juridice a vânzarii cumpararii într-un contract, datorita lipsei acordului partilor cu privire la cuantumul pretului.

Pretul vânzarii-cumpararii nu poate fi decât acela pe care locuinta îl avea in anul 1998 când reclamantul si-a manifestat vointa de a cumpara locuinta, vointa ce a întâmpinat refuzul nejustificat al societatii pârâte de a o vinde ; cu toate acestea , in cererea de fata contestatorul a solicitat ca pretul sa fie cel practicat la nivelul anului 2001 , cand titlul executoriu a fost pus in executare silita , urmand asadar sa se faca aplicarea in cauza a principiului disponibilitatii.

Astfel, majorarea pretului locuintei ca efect al procesului inflationist - între momentul manifestarii vointei reclamantului de a cumpara locuinta si data când pârâta a evaluat imobilul - nu poate fi suportat de reclamant care, de buna credinta fiind, si-a îndeplinit obligatiile ce-i reveneau potrivit Legii nr. 85/1992, chiar prin formularea cererii de cumparare.

Se retine asadar ca în sarcina societatii pârâte exista o obligatie de a face care îsi are izvorul atât în lege (Legea nr. 85/1992) cât si printr-o hotarâre judecatoreasca, care întareste obligatia legala de a vinde - iar potrivit art. 1073 Cod civil se constata dreptul creditorului la îndeplinirea exacta a obligatiei asumata de debitor, indiferent de izvorul ei.

Potrivit considerentelor de fapt si de drept aratate precum si în raport de disp. art. 401 alin. 11 Cod procedura civila - se apreciaza ca prezenta contestatie este întemeiata si va fi admisa ca atare urmând a se dispune lamurirea întelesului si întinderii titlului executoriu în sensul ca pretul vânzarii va fi determinat la nivelul anului 2001 conform Decretului lege nr. 61/1990 prin raport de expertiza întocmit de catre evaluator autorizat.

În raport de prevederile legale anterior invocate (art. 10 alin. 3 din Legea nr. 85/2002 republicata) se retine ca dreptul de proprietate prevazut la alin. 1 se dobândeste si asupra terenului aferent cladirii asa încât lamurirea întelesului si întinderii titlului executoriu va fi dispusa si în sensul ca intimata este obligata sa-i vânda contestatorului si terenul aferent locuintei.

În temeiul art. 274 C.pr.civ. intimata va fi obligata si la plata cheltuielilor de judecata catre contestator constând în onorariu de avocat justificat cu chitante existenta la dosar.