Infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice

Sentinţă penală 121 din 14.05.2012


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă (…) nr. (…/…) a fost trimis in judecată inculpatul (…), pentru săvârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o imbibatie alcoolică în sânge peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prevăzută si pedepsită de art. 87 alin. 1 din OUG nr. 195/2002, rep., constand in aceea că la data de (…) în jurul orelor (…), a condus autoturismul marca (…), de culoare albă, cu nr. de înmatriculare (…), care circula pe DJ (…), din directia (…), avand o alcoolemie de 1,60 g/l alcool put in sânge.

Cauza a fost inregistrată pe rolul instantei sub nr. (…/…)

Inainte de începerea cercetării judecătoresti, la solicitarea instantei, inculpatul a arătat că este de acord cu aplicarea art. 320 indice 1 cod procedură penală, motiv pentru care instanta a procedat la ascultarea acestuia, după care a acordat cuvantul părtilor.

Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa constată că la data de (...), în jurul orei (…), inculpatul (…) a condus autoturismul marca (...), cu număr de înmatriculare (…) pe drumurile publice din (…), având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 1,60g%o.

 Din coroborarea probelor administrate instanţa reţine vinovăţia inculpatului în săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art.87 al.1 din O.U.G. nr.195/2002 rep., text de lege în baza căruia inculpatul va fi condamnat.

La individualizarea pedepsei instanţa va avea în vedere dispoziţiile art.72 Cod penal şi art.320 indice 1 al.7 Cod procedură penală.

Pentru fapta săvârşită instanţa va condamna inculpatul la pedeapsa închisorii, urmând ca în baza art.71 al.1,2 Cod penal să interzică acestuia drepturile prevăzute de art.64 al.1 lit.a teza II-a, lit.b şi lit.c Cod penal.

Având în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale şi considerând că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea efectivă, în temeiul art.81 Cod penal instanţa va dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o durată compusă din cuantumul pedepsei aplicate, la care se va adăuga un interval de timp de (…) ani, care constituie termen de încercare potrivit art.82 Cod penal.

Conform art.71 al.5 Cod penal, pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei se suspendă şi executarea pedepselor accesorii.

În temeiul art.359 Cod procedură penală instanţa va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.83 Cod penal, privind revocarea suspendării condiţionate în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cadrul termenului de încercare.

În temeiul art.191 al.1 Cod procedură penală va obliga inculpatul la plata sumei de (…) lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului din oficiu, în cuantum de (..) lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul (…)