Infracţiunile prev. de art. 208 alin.1-art.209 alin.1 lit. a, e g şi i Cod penal, cu aplicarea art.41, alin.2 Cod penal şi inculpatul b a b, trimis în judecată prin acelaşi act de inculpare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art.26 C.pen. raport...

Sentinţă penală 1112 din 01.04.2008


Dosar nr. 3534/318/2008Cod operator 2444

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

GORJ

Sentinta penala Nr. 1112

Sedinta publica de la 01 Aprilie 2008

Completul compus din:

PRESEDINTE LUCIAN POPESCU BEJAT

Grefier ANDREEA SCHIAU

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror  I E  din cadrul Parchetului  de pe lânga Judecatoria T-J.

Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatii P R A, trimis în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria T.-J, nr. 364/P/2008 din 13.03.2008  pentru savârsirea infractiunii prev. de art. 208 alin.1-art.209 alin.1 lit. a, e g si i Cod penal, cu aplicarea art.41, alin.2 Cod penal si inculpatul B A B, trimis în judecata prin acelasi act de inculpare pentru savârsirea infractiunii prev. de art.26 C.pen. raportat la art.208, alin.1, 209, alin.1, lit. a, e g si i C.pen., cu aplicarea art.41, alin.2 C.pen..

 La apelul nominal facut în sedinta publica, au raspuns inculpatul P R A, asistat de avocat D L, inculpatul B A B asistat de avocat C C si partile vatamate O D si M I D, lipsa fiind celelalte parti vatamate.

Procedura completa.

S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, au fost ascultati inculpatii si s-au luat declaratii partilor vatamate prezente, dupa care, apreciind încheiata cercetarea judecatoreasca,  s-a acordat cuvântul  pentru  dezbateri.

Reprezentantul Parchetului de pe lânga Judecatoria T.-J a pus concluzii de  condamnare a inculpatilor  la pedepse cu închisoare si obligarea acestora la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

Avocat D L, pentru inculpatul P R A, a solicitat instantei ca, în caz de condamnare, sa se orienteze la o pedeapsa sub  minimul special prevazut pentru fapta retinuta în sarcina inculpatului prin actul de inculpare, avându-se în vedere atitudinea  sincera a acestuia, recuperarea prejudiciului, lipsa antecedentelor penale, pedeapsa care sa aiba ca modalitate de executare suspendarea conditionata.

Avocat C C pentru inculpatul B A B a solicitat instantei ca, în caz de condamnare, sa se orienteze la o pedeapsa sub  minimul special prevazut pentru fapta retinuta în sarcina inculpatului prin actul de inculpare si având ca modalitate de executare suspendarea conditionata, avându-se în vedere atitudinea  sincera a acestuia, recuperarea prejudiciului, lipsa antecedentelor penale.

Inculpatii, având ultimul cuvânt, au recunoscut si regretat faptele savârsite, însusindu-si concluziile aparatorilor alesi.

J U D E C A T A

Prin  rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria T-J, nr. 364/P/2008 din 13.03.2008 , au fost trimisi în judecata în stare de arest preventiv inculpatii P R A pentru savârsirea infractiunii prev. de art. 208 alin.1-art.209 alin.1 lit. a, e g si i Cod penal, cu aplicarea art.41, alin.2 Cod penal si inculpatul B A B, pentru savârsirea infractiunii prev. de art.26 C.pen. raportat la art.208, alin.1, 209, alin.1, lit. a, e g si i C.pen., cu aplicarea art.41, alin.2 C.pen…

S-a retinut în sarcina inculpatilor urmatoarea stare de fapt:

Inculpatii P R A si B A B, precum si învinuitul BV D sunt în relatii de prietenie, iar în cursul anului 2007, acestia au fost plecati în Italia, revenind în tara în luna decembrie 2007.

În perioada ianuarie-februarie 2008, pe timpul noptii, acestia au savârsit mai multe infractiuni de  „furt calificat”, din autoturisme parcate pe raza Municipiului Tg-Jiu, prin spargerea geamurilor de la portiere, iar din interior sustrageau diverse bunuri, dupa cum urmeaza:

1. În noaptea de 15/16.01.2008, inculpatul P R A, folosind o bujie auto, a spart geamul autoturismului marca „Hyundai anta Fe”, înmatriculat sub nr.B-27480, apartinând partii vatamate U R-M, ce era parcata pe str. Nicolae Titulescu din Municipiul Tg-Jiu, iar din interior a sustras un detector radar, marca „Cobra”.

În acest timp, inculpatul B A B i-a asigurat lui P RA paza, pentru a nu fi surprins de proprietar sau de alte persoane aflate în zona.

Bunul a fost vândut de catre P RA, numitului F D, pentru suma de 80 lei, fara ca acesta sa cunoasca provenienta ilicita a detectorului, iar banii au fost împartiti de cei doi inculpati.

Prejudiciul, estimat la suma de 700 lei, a fost recuperat pe parcursul cercetarilor, de la societatea de asigurari, astfel încât U R-M, a declarat ca nu se mai constituie parte civila în procesul penal.

2. În aceeasi noapte, 15/16.01.2008, folosind acelasi mod de operare, inculpatul PRaul A, a spart geamul portierei stânga fata a autoturismului marca Dacia 1310, cu numarul de înmatriculare GJ-02-ACE, proprietatea partii vatamate D V , autoturism ce era parcat pe str. Republicii din Municipiul T-J, iar din interior a sustras un MP3-player, a carui valoare a fost apreciata la suma de 470 lei.

Totodata, inculpatul B A B si învinuitul B V D au asigurat paza, iar dupa sustragerea bunului, MP3-player-ul a fost depozitat în garsoniera numitului AD din Municipiul TJ însa acesta nu cunostea activitatea infractionala a celor trei.

Bunul a fost vândut de catre P R A unui taximetrist, ramas neidentificat, pentru suma de 50 lei.

Pe parcursul cercetarilor, prejudiciul a fost recuperat prin plata (fiind achitat de catre tatal inculpatului B A B), conditii în care D V a mentionat ca nu se mai constituie parte civila în procesul penal.

3. Tot în noaptea respectiva, de 15/16.01.2008, cei doi inculpati si învinuitul s-au deplasat pe str. 1 Decembrie 1918 din Municipiul T-J, iar P R A, folosind bujia auto, a spart geamul stânga fata al autoturismului marca Ford Focus, cu numarul de înmatriculare GJ-07-UDR, apartinând partii vatamate UG, timp în care paza i-a fost asigurata de catre B A B si BV-Dragos, în calitate de complici.

Din interior, acelasi inculpat a sustras un CD-player marca Sony, în valoare de 850 lei, pe care l-a vândut ulterior numitului L P S, pentru suma de 120 lei, fara a-i preciza faptul ca bunul provine din savârsirea unei infractiuni.

Întrucât prejudiciul a fost achitat de catre parintii inculpatului BA B, U M– sotia partii vatamate, a declarat ca nu întelege sa se mai constituie parte civila în procesul penal.

4. În noaptea de 26/27.01.2008, inculpatul PRA a spart geamul portierei din dreapta fata a autoturismului marca „Hyundai Santa Fe”, cu numarul de înmatriculare GJ-99-MXE, apartinând partii vatamate M I  D, ce era parcat pe strada Aleea Garofitei din Tg-Jiu, iar inculpatul B A Ba ramas de paza.

Din interiorul autoturismului, primul inculpat a sustras un radiocasetofon auto marca Panasonic, în valoare de 800 lei, care a fost montat de inculpatul B A B pe autoturismul sau, iar pe parcursul cercetarilor a fost restituit partii vatamate, astfel încât Morie Ion Daniel nu se mai constituie parte civila în procesul penal.

5. În noaptea de 31.01/01.02.2008, cei doi inculpati s-au deplasat pe str. 22 Decembrie 1989 din Tg-Jiu, inculpatul B A B  asigurând paza, iar inculpatul P R A, folosind o bujie auto a spart geamul din stânga fata al autoturismului marca Dacia 1310, înmatriculat sub nr.GJ-07-FLR, apartinând partii vatamate Alexandru Florin Vasile, iar din interior a sustras un CD – Player marca „Sony”.

Bunul a fost vândut numitului L P S, fiind însa recuperat pe parcursul urmaririi penale, conditii în care partea vatamata A FV, a declarat ca nu întelege sa se mai constituie parte civila în procesul penal.

6. Tot în aceeasi noapte, folosind acelasi mod de operare, inculpatul PR A, având complicitatea lui B A B, a sustras din autoturismul Dacia 1310, cu numarul de înmatriculare GJ-87-NOR, apartinând partii vatamate VC N, si care era parcat pe B-dul Republicii din Tg-Jiu, un CD-player marca „Pioneer”.

Întrucât bunul a fost recuperat prin restituire, numita VC N a mentionat ca nu se mai constituie parte civila fata de cei doi inculpati.

7. În noaptea de 05/06.02.2008, inculpatul P R A s-a deplsat singur pe str. Lt. Col. Dumitru Petrescu din Tg-Jiu, iar cu ajutorul bujiei auto, a spart geamul portierei dreapta spate de la autoturismul marca Dacia Solenza, având numarul de înmatriculare GJ-03-GDX, ce apartine partii vatamate Obrocea Dan. Din interior, inculpatul a sustras un CD-player marca „LG”, pe care l-a vândut a doua zi, inculpatului B A B, pentru suma de 70 lei, care, la rândul sau, l-a înstrainat numitului B P, fara ca acesta sa-i cunoasca provenienta.

Având în vedere ca prejudiciul, în suma de 300 lei, a fost recuperat prin restituire, Obrocea Dan a declarat ca nu se constituie parte civila în procesul penal.

8. În noaptea de 20/21.02.2008, inculpatii P R A si BA B, s-au deplasat pe str. Nicolae Titulescu din Tg-Jiu, iar P RA a spart geamul din stânga fata al autoturismului marca VW Golf, cu numarul de înmatriculare GJ-04-EIK, proprietatea partii vatamate L A Ga.

În timp ce B A B îi asigura paza, primul inculpat a sustras din interiorul autovehiculului un CD-player marca „Clarion” si o geaca de fâs marca „Adidas”, cuantumul prejudiciului fiind estimat la suma de 500 lei.

A doua zi, cei doi inculpati au oferit spre vânzare respectivul CD-player unor persoane din Municipiul Tg-Jiu, împrejurari în care au fost identificati de catre lucratorii Inspectoratului Judetean de Jandarmi Gorj, conditii în care au recunoscut provenienta ilicita a bunului, astfel încât au fost sesizate organele de politie, fiind astfel aprobata întreaga activitate infractionala.

Totodata, CD-player-ul a fost restituit partii vatamate, astfel încât L A G nu s-a mai constituit parte civila în cadrul procesului penal.

Cu ocazia cercetarii judecatoresti, instanta a ascultat direct si nemijlocit  inculpatii, în prezenta aparatorilor alesi, inculpatii declarând ca recunosc si regreta faptele pentru care au fost trimisi în judecata si ca nu solicita efectuarea de probe în aparare si s-au luat declaratii partilor vatamate prezente care au declarat ca nu se constituie parti civile, întrucât au fost despagubite.

Analizând probatoriul administrat,  instanta retine starea de fapt descrisa prin rechizitoriu si apreciind-o constata ca inculpatii au savârsit infractiunea prev,. de art. 208, 209  alin. 1 lit.a, e,  g si i C.p. ,  respectiv infractiunea prev. de art.26 C.p. raportat la art. 208, 209  alin. 1 lit.a, e,  g si i C.p., dovada fiind facuta cu procese verbale de cercetare la fata locului si plansele cu fotografii judiciare, declaratii de martori, procese verbale de predare-primire a bunurilor, declaratiile inculpatilor, toate din cursul urmaririi penale, precum si cu declaratiile de recunoastere ale inculpatilor din faza cercetarii judecatoresti. 

Fata de aceste considerente, constatând ca faptele inculpatilor întrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de furt calificat, respectiv complicitate la furt calificat, instanta urmeaza sa condamne inculpatul PR A pentru infractiunea prev. de 208, 209  alin. 1 lit.a, e,  g si i C.p., iar pe inculpatul B A B pentru infractiunea prev. de art.208, 209  alin. 1 lit. a, e,  g si i C.p.

La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatilor, instanta va tine seama de limitele prevazute de lege, pericolul social concret al  faptei împrejurarea ca pagubele au fost recuperate,  atitudinea inculpatilor de recunoastere a savârsirii infractiunilor, lipsa antecedentelor penale.

În raport de  aceste criterii, se apreciaza ca pedepsele închisorii coborâte sub minimul prevazut de lege ca urmare a aplicarii dispozitiilor art.74-76 C.pen. si având ca modalitate de executare suspendarea conditionata, sunt apte sa asigure  atingerea scopului sanctiunilor penale.

În consecinta, urmeaza a se dispune revocarea masurii arestarii preventive a inculpatilor, luata prin încheierea nr.6/22.02.2008 a Judecatoriei T-J si punerea acestora de îndata în libertate.

Se va aplica fiecaruia dintre inculpati,  pedeapsa accesorie a  interzicerii  drepturilor prev. de art 64 lit a, teza a II- a si lit b Cod penal, pe durata prev. de art.71 Cod penal, exceptând interzicerea drepturilor prevazute de art.64, lit.d C.pen., avându-se în vedere jurisprudenta CEDO (cauza Sabou, Pârcalab contra României).

Potrivit disp. art.88 C.pen. se vor deduce din pedepsele stabilite în sarcina inculpatilor duratele retinerii si arestarii preventive de la 21.02.2008 pâna la pronuntare.

Asupra  laturii civila a cauzei penale,  urmeaza a se constata ca inculpatii au recuperat prejudiciile cauzate partilor vatamat.

În baza art.191 C. pr. penala inculpatii vor fi obligati  la cheltuieli judiciare statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE :

In baza art.208 alin 1 -209 alin. 1 lit. a, e, g,i C.p. cu aplicarea art.41-42 C.p. si art.74-76 C.p. condamna inculpatul P R A, fiul lui A si M M, nascut la data de 11.08.1989 , cu domiciliul în comuna Balesti, sat Cornesti, judetul Gorj, CNP 1890811180023, în prezent detinut în PRMS T-J, la 2 ani închisoare.

În baza art.26 C.p. raportat la art.208 alin. 1-209 alin.1 lit. a, e,g, i C.p. cu aplicarea art.41-42 C:p. si art.74 -76 C.p. condamna inculpatul B A B , fiul lui A si E, nascut la data de 11.12.1985 cu domiciliul în comuna Runcu, sat Valea Mare, judetul Gorj. CNP.1851211180011, în prezent detinut în PRMS TJ la 2 ani închisoare.

 Interzice inculpatilor exercitarea drepturilor prevazute de art.64 lit. a teza a II-a si litera b C.p. pe durata prev. de art.71 C.p.

 În baza art. 81 C.p. dispune suspendarea conditionata a pedepselor aplicate inculpatilor pe durata prev. de art.82 C.p.

Pune în vedere inculpatilor disp. art.83 C.p. .

În baza art.139 C.p.p. dispune revocarea masurii arestari preventive a inculpatilor luata prin încheierea nr.6/22.02.2008 a Judecatoriei T-J si punerea în libertate de îndata a inculpatilor.

Constata prejudiciile recuperate catre partile vatamate.

În baza art.191 C.p.p obliga pe fiecare dintre inculpati la câte 300 lei cheltuieli judiciare statului, din care sumele de câte 100 lei reprezentând onorarii avocati din oficiu vor fi avansate din fondurile Ministerului Justitiei.

În baza art.88 C.p. deduce din pedeapsa stabilita durata retinerii si arestarii preventive de la 21.02.2008 la zi.

Cu apel.

Pronuntata în sedinta publica din 01.04.2008.

Presedinte,

LUCIAN POPESCU BEJAT

Grefier,

ANDREEA SCHIAU

Red.L.P.B./Tehn. L.B. 07 Mai 2008