Măsura educativă a libertăţii supravegheate se justifică a fi aplicată, având în vedere gradul de pericol social concret al faptei, împrejurările în care a fost săvârşită fapta, persoana inculpatei, precum şi concluziile referatului de evaluare.

Sentinţă penală 16 din 16.02.2014


Cuprins pe materii: Drept penal. Drept procesual penal. Lovirea sau alte violenţe. Procedura simplificată în cazul recunoaşterii de vinovăţie. Daune materiale.

Prin rechizitoriul nr. 919/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.Bujor a fost trimisă în judecată inculpata P  E , în vârstă de 16 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art.180 alin.2 Cod penal- 1968, cu aplicarea art.99 şi următoarele Cod penal-1968.

În fapt, s-au reţinut următoarele:

Inculpata P  E  locuieşte în satul M  , judeţul G  şi este elevă la Liceul Tehnologic Eremia Grigorescu  .

În ziua de 06.06.2013, în jurul orei 1800, fiind în curtea liceului, după terminarea orelor, partea vătămată s-a apropiat de un grup de fete şi a întrebat dacă vreuna dintre ele a văzut-o pe numita P  M . De pe o bancă, unde se afla alături de martora T  D , s-a ridicat inculpata P  E  şi s-a apropiat de partea vătămată. Din cauza unor neînţelegeri mai vechi, inculpata a prins-o de păr pe partea vătămată, a lovit-o cu pumnul în ochiul drept şi a trântit-o la pământ, după care a prins-o cu genunchii pe gât şi a lovit-o cu palma peste faţă, până la intervenţia unor colegi care le-au despărţit.

Pentru vindecarea leziunilor traumatice suferite partea vătămată a fost transportată şi internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf.Ioan” din Galaţi. Aceasta a necesitat pentru vindecare 8-9 zile de îngrijiri medicale conform certificatului medico legal nr. emis de SML Galaţi.

Situaţia de fapt din rechizitoriu a fost reţinută cu ajutorul următoarelor mijloace de probă: plângerea şi declaraţia părţii vătămate, certificat medico legal nr.744/10.06.2013, bilet de ieşire – scrisoare medicală nr.6102, adresa nr.5450 din 26.06.2013 a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf.Ioan” şi decontul de cheltuieli – pacientă, foaia matricolă nr.1880/16.07.2013, referat de anchetă socială nr.4131/025.06.2013, declaraţiile martorilor, declaraţia inculpatei.

În cursul cercetării judecătoreşti, inculpata P E , prezentă în instanţă  a declarat că solicită judecarea cauzei conform disp. art.320 indice 1 Cod procedură penală – 1968,  şi că este de acord cu plata daunelor materiale solicitate de partea vătămată în valoare de 2000 lei.

 Instanţa a apreciat că prezenta cauză poate fi soluţionată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Fapta inculpatei P  E  de a o lovi în după amiaza zilei de 06.06.2013, ora 1800, pe partea vătămată B  S cu pumnii, provocându-i leziuni ce au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de lovire dau alte violenţe prev.de art.180 alin.2 Cod penal-1968.

Din fişa de cazier judiciar, a rezultat că inculpata P  E  nu are antecedente penale.

În ceea ce priveşte individualizarea pedepsei pentru fapta săvârşită, potrivit prevederilor art. 72 şi art. 100 Cod penal - 1968, instanţa are în vedere fapta comisă, împrejurările concrete în care aceasta a fost săvârşită, pedeapsa prevăzută de lege redusă conform disp. art.320 indice 1 Cod procedură penală-1968,  pentru această infracţiune, gradul de pericol social al acesteia, dar şi persoana inculpatei.

Inculpata P  E provine dintr-o familie organizată în care s-au promovat comportamente pozitive, modelul educativ aplicat copiilor s-a bazat pe respectarea normelor de convieţuire socială, aprecierea membrilor comunităţii şi a formării interesului pentru muncă.

Ȋn referatul de evaluare a inculpatei s-a menţionat că implicarea acesteia în prezenta infracţiune este un fapt izolat în evoluţia sa, nefiind cunoscută pentru comportament violent. Activităţile derulate, relaţiile cu familia şi imaginea pe care şi-a conturat-o în comunitate demonstrează că  şi-a însuşit  şi respectă sistemul de valori promovate în societate. Totodată, părinţii îi oferă susţinere pentru depăşirea situaţiei juridice.

Având în vedere gradul de pericol social concret al faptei, împrejurările în care a fost săvârşită, persoana inculpatei, precum şi concluziile referatului de evaluare, instanţa apreciază că pentru îndreptarea sa este justificată aplicată măsurii educative a libertăţii supravegheate prevăzută de art. 103 Cod penal- 1968.

Sub aspectul acţiunii civile, instanţa a constatat că partea vătămată  Buruiană Simona , s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2000 lei sumă cu care inculpata a fost de acord, astfel că, potrivit principiului disponibilităţii, inculpata, în solidar cu părţile responsabil civilmente, va fi obligată să plătească părţii vătămate despăgubiri materiale în cuantum de 2000 lei.

În baza disp.art.14 Cod procedură penală raportat la art. 313 din Legea nr.95/2006, instanţa a obligat pe  inculpată în solidar cu părţile responsabil civilmente să plătească părţii civile Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfântul Ioan" Galaţi suma de 800,29 lei cu titlu de despăgubiri civile.

Conform art. 189 şi 191 Cod procedură penală-1968, inculpata a fost obligată în solidar cu părţile responsabil civilmente la plata cheltuielilor judiciare către stat în sumă de 800 lei.