Cerere de rectificare a schiţei cadastrale întocmită la intabularea imobilului în Cartea Funciară. Inadmisibilitate în absenţa unor aspecte litigioase între părţi.
Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. 83/740/2009 din 14.01.2009 reclamantul L.I. a chemat în judecată pe pârâtul M. P. solicitând rectificarea schiţei cadastrale întocmită la intabularea imobilului în Cartea Funciară.
În motivarea cererii reclamantul a arătat că în anul 2003 a cumpărat de la pârât prin contract de vânzare-cumpărare autentificat un teren în extravilan. Vânzătorul a întocmit la acea vreme cadastrul şi a efectuat înscrierea în Cartea Funciară. Ulterior reclamantul a constatat că schiţa întocmită cu ocazia vânzării nu corespunde realităţii din teren, schiţa fiind întocmită fără măsurători în teren.
În cursul judecăţii instanţa a invocat din oficiu excepţia inadmisibilităţii cererii reţinând următoarele:
Conform dispoziţiilor art. 33 alin. 1 din Legea nr. 7/1996 în cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia. La alineatul 4 al aceluiaşi articol legiuitorul a arătat că rectificarea se face pe cale amiabilă, prin declaraţie scrisă sau în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Pe baza materialului probator administrat instanţa a apreciat că, în cauză, nu există un litigiu între părţi, astfel că a admis excepţia şi a respins acţiunea ca inadmisibilă.
Tribunalul Maramureș
Plângere împotriva încheierii de carte funciară. Diferenţa între erori materiale ce pot fi îndreptate din oficiu sau la cerere şi „erori” ce vizează fondul dreptului înscris în cartea funciară
Judecătoria Ineu
Obligaţie de a face
Judecătoria Sinaia
Plângere împotriva încheierii de carte funciară.
Tribunalul Brașov
Comercial - acţiune în constatare - şi înscriere în C.F.
Judecătoria Caransebeș
Revenire la situaţia anterioară din cartea funciară