Elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală

Sentinţă penală 461 din 20.12.2010


Prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Alexandria Nr. 1366 P/2009 din 06 septembrie 2010, au fost trimisi în judecata , în stare de libertate D.A.F. si M.T.S. pentru savârsirea infractiunii prev. de art. 181 alin. 1 Cod Penal.

S-a retinut în esenta ca, în seara zilei de 09 mai 2009, orele 21,30 au lovit partea vatamata D.I. în incinta Barului SC „A.”  SRL, care a necesitat pentru vindecarea leziunilor suferite, un nr. de 40 – 45 zile de îngrijiri medicale.

Din mijloacele de proba aflate la dosarul cauzei, anume; plângere si declaratie parte civila, certificat medico-legal, declaratii martori, coroborate cu declaratiile inculpatilor, instanta retine:

În seara zilei de 09 mai 2009, orele 21,30,  partea vatamata D.I. s-a deplasat de la domiciliul sau, spre barul SC „A.” SRL Bujoreni, fiind însotita de catre fiul sau, D.J., fiica sa, D.S. si concubinul acesteia, C.M.D..  Ajunsi la bar, acestia au consumat mai multe sticle cu bere, dupa care, partea vatamata a mers în sala de biliard a barului, pentru a juca, împreuna cu inculpatul MTS. La un moment dat, partea vatamata DI a avut o discutie contradictoriu cu inculpatul MTS, acesta din urma lovind-o cu pumnul în zona fetei, dupa care a fost lovita cu piciorul, în zona capului, de catre  inculpatul DAF.

Partea vatamata DI s-a prezentat la S.M.L. Teleorman, de unde i s-a eliberat certificatul medico-legal nr. 414/C/1019 din 13 mai 2009, din care rezulta ca prezinta leziuni de violenta, produse prin lovire cu corp dur, ce pot data de la 10 mai 2009, necesitând pentru vindecare un  nr. de 40-45 zile de îngrijiri  medicale, fiind internata la Spitalul Judetean de Urgenta Alexandria în data de 10 mai 2009, cu diagnosticul „Traumatism  cranio-facial cu fractura ram mandibular stâng”.

În drept, faptele inculpatilor asa cum au fost prezentate întrunesc elementele constitutive ale infractiunii prev. de art. 181 alin. 1 Cod Penal, sanctionata cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Cu privire la individualizarea pedepselor si modalitatea de executare, instanta,  în baza art. 52 si 72 Cod penal, având în vedere gradul de pericol social concret al faptelor savârsite, modalitatea comiterii acestora, circumstantele personale ale inculpatilor, care nu sunt cunoscuti cu antecedente penale, apreciaza ca prin aplicarea unor pedepse cu închisoare orientate catre minimul special prevazut de lege, scopul  preventiv si educativ urmarit vas fi realizat.

Se vor interzice inculpatilor drepturile prev. de art. 64 lit. a teza a II-a si b Cod Penal în conditiile art. 71 Cod penal.

S-a ales ca modalitate de executare aceea a suspendarii conditionate a executarii, apreciindu-se îndeplinite conditiile cerute de art. 81 si urmatoarele Cod Penal.

În baza art. 71 alin. 5 Cod Penal, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor aplicate se suspenda executarea pedepselor accesorii.

Va fi respinsa ca nefondata cererea formulata de partea civila  DI întrucât acesta nu a administrat probe care sa justifice  cuantumul pretentiilor civile solicitate.

Se va lua act ca Spitalul Judetean de Urgenta  si Serviciul de Ambulanta Teleorman nu s-au constituit parti civile în procesul penal.