În ceea ce priveste restituirea imobilelor preluate în mod abuziv de stat se aplica legea speciala, regimul juridic al actiunilor formulate în instanta fiind guvernate de aceasta, ceea ce include si termenul de prescriptie pentru formularea actiunilo...

Decizie 424R din 10.03.2010


1. În ceea ce priveste restituirea imobilelor preluate în mod abuziv de stat se aplica legea speciala, regimul juridic al actiunilor formulate în instanta fiind guvernate de aceasta, ceea ce include si termenul de prescriptie pentru formularea actiunilor în constatarea nulitatii.

-  Legea 10/2001, art. 45 alineat 5.

Dispozitiile art.45 alin.5 din Legea nr.10/2001 prevad ca actiunile în nulitatea actelor juridice de înstrainare cu privire la imobilele mentionate în legea speciala de restituire, indiferent de cauza de nulitate invocata, se prescriu în termen de un an si jumatate, termen care s-a împlinit la data de 14.08.2002.

Asa fiind, o actiune în constatarea nulitatii formulata la aproape 6 ani de la data expirarii termenului prevazut de lege, este prescrisa, cu consecinta ca instanta nu mai poate aprecia pe fond motivele invocate în actiune.

Este nefondata sustinerea recurentilor ca instanta de apel trebuia sa aiba în vedere dispozitiile legii generale, respectiv ale art.3 din Decretul nr.167/1958, deoarece, în speta, se aplica legea speciala adica Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

La solutionarea cauzei trebuie avuta în vedere decizia nr.33/2008 pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie în recurs în interesul legii, prin care s-a statuat: "Concursul dintre legea speciala si legea generala se rezolva în favoarea legii speciale, conform principiului specialia generalibus derogant, chiar daca acesta nu este prevazut expres în legea speciala. În cazul în care sunt sesizate neconcordante între legea speciala, respectiv Legea nr. 10/2001, si Conventia europeana a drepturilor omului, aceasta din urma are prioritate. Aceasta prioritate poate fi data în cadrul unei actiuni în revendicare, întemeiata pe dreptul comun, în masura în care astfel nu s-ar aduce atingere unui alt drept de proprietate ori securitatii raporturilor juridice."

Or, atâta timp cât prin decizia mentionata s-a statuat ca, în ceea ce priveste restituirea imobilelor preluate în mod abuziv de stat se aplica legea speciala, regimul juridic al actiunilor formulate în instanta sunt guvernate de actul normativ mentionat, a carui aplicare nu poate fi înlaturata decât în ipoteza stabilita de recursul în interesul legii, respectiv atunci când exista neconcordante între Legea nr.10/2001 si Conventia europeana a drepturilor omului. Regimul juridic include si actiunile în constatarea nulitatii contractelor de înstrainare a imobilelor, reglementat în mod expres prin dispozitiile art.45 alin.5 din Legea nr.10/2001.

În speta, nu s-a aratat în ce ar consta neconcordanta între actul normativ intern si documentul international la care România este parte, astfel încât nu se poate recurge la înlaturarea legii interne.

CURTEA DE APEL BUCURESTI, SECTIA A IV-A CIVILA

DECIZIA CIVILA NR. 424 R din  10 .03.2010

Domenii speta