Cerere de deschidere a procedurii de insolventa prevazuta de Legea 85/2006

Sentinţă comercială 5759 din 17.11.2009


Dosar nr.15827/3/2009

ROMANIA

TRIBUNALUL BUCURESTI-SECTIA a VII-a COMERCIALA

SENTINTA COMERCIALA NR.5759

Sedinta publica de la 17.11.2009

Tribunalul  compus din :

PRESEDINTE – JUDECATOR SINDIC : ION STANCIU

GREFIER : MARILENA SANDU

Pe rol soluţionarea cererii formulate in cauza comerciala de fata de creditoarea DGFP în contradictoriu cu debitoarea PGSI intemeiata pe dispozitiile legii 85/2006 privind procedura insolventei.

La apelul nominal facut in sedinta publica  a raspuns creditoarea DGFP şi debitoarea PGSI.

Procedura legal indeplinita .

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta,  dupa care :

Debitoarea PGSI, prin apărător, depune la dosar un set de înscrisuri , pe care il comunica si creditoarei si solicita acordarea unui nou termen in vederea achitarii debitului.

Tribunalul respinge cererea de amanare avand in vedere ca debitoarea a avut la dispozitie suficient timp pentru a achita debitul.

Debitoarea PGSI, prin apărător, invoca exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art.11 alin. 1 lit. c) din Legea 85/2006 avand in vedere art.16 si 21 din Constitutie.

Creditoarea DGFP, prin consilier juridic,  apreciaza ca aceasta exceptie nu poate avea efecte asupra cererii de deschidere a procedurii insolventei ci cel mult asupra desemnarii administratorului judiciar.

Tribunalul acorda cuvantul pe fond.

Creditoarea DGFPprin consilier juridic, solicita admiterea cererii avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile, creanta este certa, lichida si exigibila, mai mare decat valoarea prag si mai veche de 30 de zile.

Debitoarea PGSI, prin apărător, solicita respingerea cererii intrucat exista sume necesare achitarii debitelor, nu se afla in stare de insolventa.

Tribunalul constatand cauza in stare de judecata o retine spre solutionare.

TRIBUNALUL

Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia A VII A Comerciala la data de 15.04.2009 creditoarea DGFP, a solicitat aplicarea procedurii prevazuta de legea 85/2006, fata de debitoarea PGSI, aratand ca are fata de aceasta o creanta certa, lichida si exigibila in cuantum  de 2.497.526 lei reprezentand debite la bugetul de stat conform  titlurilor executorii emise in acest sens.

In aceste conditii sunt intrunite conditiile prevazute de art. 3 punctele 6 si 12 coroborat cu art. 31 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, cuantumul debitului depasind suma de 10.000 RON prevazuta la punctul 12 al art. 3 din legea aratata, creanta fiind certa, lichida si exigibila, iar starea de insolventa fiind una notorie, debitoarea incetand achitarea obligatiilor de mai mult de 30 de zile

In drept au fost invocate prevederile legii 85/2006.

In dovedirea cererii legal timbrate au fost depuse la dosar inscrisuri.

Cererea creditoarei a fost comunicata debitoarei care nu a formulat contestatie.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta constata ca fiind intemeiata cererea formulata de DGFPcare fata de debitoarea PGSI o creanta certa, lichida si exigibila in cuantum  de 2.497.526 lei reprezentand debite la bugetul de stat conform  titlurilor executorii emise in acest sens.

In aceste conditii sunt intrunite conditiile prevazute de art. 3 punctele 6 si 12 coroborat cu art. 31 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, cuantumul debitului depasind suma de 10.000 RON prevazuta la punctul 12 al art. 3 din legea aratata, creanta fiind certa, lichida si exigibila, iar starea de insolventa fiind una notorie, debitoarea incetand achitarea obligatiilor de mai mult de 30 de zile

Fata de cele mentionate, tribunalul retine ca in cauza sunt indeplinite conditiile art.33 alin.6 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei, astfel ca va dispune intrarea in procedura generala  a debitoarei PGSI.

În temeiul art 47 din lege va ridica debitorului dreptul de administrare - constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea

Va da dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fară un ordin al judecatorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar.

În temeiul art 35 din lege, va pune în vedere debitorului ca în termen de 10 zile de la data  deschiderii procedurii, să depună actele prevăzute de art. 28 alin 1 din lege  în caz contrar urmand a fi sesizate organele competente, conform art 147 din lege.

Va fixa termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului; termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe si termenul de definitivare a tabelului creanţelor, precum si data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor.

Va numi administrator judiciar provizoriu pe GGE care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege, cu o remuneraţie provizorie de 4.000 lei din averea debitorului.

Va pune în vedere administratorului judiciar îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi.

În temeiul art 33 alin 7 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, va dispune ca administratorul judiciar să trimită o notificare, în condiţiile art 61 alin 3 din lege, privind deschiderea  procedurii generale împotriva debitorului şi ridicarea dreptului de administrare, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor în conformitate cu art 35 rap la art 28 alin 1 lit c), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole ori registrului asociaţiilor şi fundaţiilor în care debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii, instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul declarat la registrul comerţului, şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi, în vederea aplicării prevederilor art 36 din lege.

Va pune în vedere administratorului judiciar să  întocmească şi să depună la dosar,  în termen de 30 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art 54 alin 1 şi 2 din lege şi, în termen de 60 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art 59 din lege.

 În temeiul art. 4 din Legea privind procedura de insolvenţă, va dispune deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate bancară  din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii; în caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar.

In ceea ce priveste numirea administratorului judiciar debitoarea  PGSI a invocat exceptia  de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.11 alin. 1 lit. c) din Legea nr.85/2006 asa cum aceasta a fost modificata prin art.I pct.6 din OUG nr.173/2008 astfel cum a fost modificata prin art.I pct.7 din Legea nr.277/2009, in vigoare de la 17 iulie 2009.

Textul de lege invocat este neconstitutional in raport de dispozitiile art.16 alin. 1 din Constitutie - Egalitatea in drepturi precum si de art.21 alin. 3 din Constitutie - Accesul liber la justitie.

Prin dispozitiile art.11 alin. 1 lit. c) din Legea nr.85/2006 modificata ,  s-a instituit in favoarea creditorilor dreptul de  a-si alege administratorul judiciar provizoriu sau lichidatorul provizoriu, numirea acestuia fiind obligatorie pentru judecatorul-sindic si, doar in subsidiar, acesta urmeaza sa ii desemneze in situatia in care nu se solicita acest lucru in mod expres de catre creditori.

Prin acest text de lege se incalca principiul constitutional al egalitatii in fata legii, fara privilegii si fara discriminari.

Prin adoptarea acestui text de lege, se creeaza privilegii in favoarea creditorilor, fara a se putea aprecia in mod obiectiv daca acestea sunt sau nu justificate, inlaturandu-se total judecata obiectiva a judecatorului-sindic, singurul in masura sa asigure un echilibru procesual din punctul de vedere al aplicarii legilor.

Totodata, se lasa la liberul arbitru al creditorilor numirea administratorului judiciar provizoriu, ceea ce poata sa conduca la ingreunarea situatiei materiale a debitorului, putand fi favorizate persoane in detrimentul intereselor debitorului si chiar impotriva interesului celorlalti creditori mai putin privilegiati.

Prin numirea subiectiva a administratorului judiciar provizoriu de catre una din parti in procedura insolventei, sunt incalcate atat drepturile celorlalti creditori si asigurarea egalitatii acestora in fata legii prin acordarea de drepturi preferentiale in defavoarea lor, cat si in defavoarea debitorului, care poate fi nevoit sa suporte cheltuieli materiale excesive care il pot conduce intr-o situatie mai grea decat cea generata prin declansarea procedurii insolventei.

In cauza de fata aceasta situatie privilegiata ceruta de creditoare este vadit in detrimentul debitoarei care, este nevoita sa suporte, potrivit legii, cheltuielile procedurii de insolventa in raport de o societate specializata cu sediul intr-un alt judet si anume in judetul Constanta.

Declansarea starii de insolventa la solicitarea creditoarei, nu poate conduce la creearea unor datorii in plus in sarcina sa, care va conduce cu siguranta la falimentul unei societati care face eforturi pentru a-si achita datoriile si pentru a-si putea continua activitatea in conditii de deplina legalitate.

Art.11 alin. 1 lit.c) din legea nr.85/2006 este neconstitutional si in raport de dispozitiile art.21 alin. 3 din Constitutie referitor la garantarea dreptului la un proces echitabil.

Ori, un proces in care, una dintre parti are drepturi preferentiale si exclusive, fara posibilitatea controlului desemnarii administratorului judiciar de catre judecatorul-sindic, constituie o incalcare grava a garatarii unui proces echitabil prevazut de Constitutia Romania precum si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Nu se poate numi egalitate in fata legii precum si a garantarii dreptului la un proces echitabil, situatia in care una dintre parti, are dreptul exclusiv de a numi administratorul judiciar care, in mod cert, se va manifesta in favoarea acesteia si in defavoarea debitorului, care insa va suporta cheltuieli ce pot fi evitate prin numirea acestuia de catre judecatorul-sindic, prin posibilitatea acordata acestuia din urma de a alege din ofertele depuse la dosar de cei interesati si in raport de toate datele de identificare ale debitorului, printre care se afla si locul sediului acestuia.

Debitorului i se limiteaza dreptul la un proces echitabil si la egalitatea in fata legii, prin lasarea la voia creditorului.

Cu privire la exceptia de neconstitutionalitate invocata in cauza instanta apreciaza ca acesta este neintemeiata pentru urmatoarele motive:

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 11 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 359 din 21 aprilie 2006.

Dispozitiile  art. 11 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei au urmatorul cuprins:  (1) Principalele atribuţii ale judecătorului-sindic, în cadrul prezentei legi, sunt:…  c) desemnarea motivată, prin sentinţa de deschidere a procedurii, dintre practicienii în insolvenţă compatibili care au depus ofertă de servicii în acest sens la dosarul cauzei, a administratorului judiciar provizoriu sau, după caz, a lichidatorului care va administra procedura până la confirmarea ori, după caz, înlocuirea sa de către adunarea creditorilor sau creditorul care deţine cel puţin 50% din valoarea creanţelor, fixarea remuneraţiei în conformitate cu criteriile stabilite de legea de organizare a activităţii practicienilor în insolvenţă, precum şi a atribuţiilor acestuia pentru această perioadă. Judecătorul-sindic va desemna administratorul judiciar provizoriu sau lichidatorul provizoriu solicitat de către creditorul care a solicitat deschiderea procedurii sau de către debitor, dacă cererea îi aparţine. În situaţia în care cel care a introdus cererea de deschidere a procedurii nu solicită numirea unui administrator judiciar sau lichidator, numirea se va face de către judecătorul-sindic din rândul practicienilor care au depus oferte la dosarul cauzei. În caz de conexare se va ţine seama de cererile creditorilor în ordinea mărimii creanţelor sau de cererea debitoarei, dacă nu există o cerere din partea unui creditor.

Exceptia de neconstitutionalitate este raportata la dispozitiile art. 16 alin. 1 privind egalitatea in fata legii si ale dispozitiile art.21 alin. 3 din Constitutie referitor la garantarea dreptului la un proces echitabil.

Art. 5 din Legea  85/2006 prevede urmatoarele:  Organele care aplică procedura sunt: instanţele judecătoreşti, judecătorul-sindic, administratorul judiciar şi lichidatorul.  (2) Organele prevăzute la alin. (1) trebuie să asigure efectuarea cu celeritate a actelor şi operaţiunilor prevăzute de prezenta lege, precum şi realizarea în condiţiile legii a drepturilor şi obligaţiilor celorlalţi participanţi la aceste acte şi operaţiuni.

Desemnarea administratorului sau lichidatorului judiciar solicitat de catre creditori este o consecinta  a faptului ca  acestia pot decide in toate aspectele importante ale procedurii prevazute de lege, iar pentru facilitatea luarii deciziilor in cadrul adunarii creditorilor sunt prevazute doua modalitati de vot, ambele bazate pe criteriul valorii creantelor. Regula in aceasta materie este stabilita de dispozitiile art. 15 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, potrivit carora deciziile adunarii creditorilor se adopta cu votul titularilor unei majoritati, prin valoare, a creantelor prezente. Exista situatii speciale, cum este aceea a desemnarii unui administrator judiciar sau a unui lichidator, motivate de importanta sporita a unor astfel de decizii, pentru care legea impune o majoritate speciala, si anume votul creditorilor care detin cel putin 50% din valoarea totala a creantelor. Optiunea legiuitorului pentru criteriul valorii, si nu cel al numarului creditorilor este justificata de principalul obiectiv al procedurii insolventei, respectiv recuperarea creantelor asupra averii debitorului. Or, in masura in care repartizarea sumelor ce rezulta din lichidarea bunurilor debitorului se face, in cadrul aceleiasi clase de creditori, proportional cu valoarea creantelor, este firesc ca deciziile privitoare la aspectele importante ale procedurii sa fie luate prin raportare la valoarea creantelor, iar nu la numarul creditorilor.

 Avand in vedere aceste considerente, instanta apreciaza ca solutia legislativa criticata, si anume posibilitatea creditorului ce detine cel putin 50% din valoarea totala a creantelor de a desemna, fara consultarea adunarii creditorilor, un administrator judiciar sau lichidator ori de a-l confirma pe cel provizoriu, este pe deplin justificata, intrucat legiuitorul a optat pentru criteriul valorii, iar nu cel al numarului creditorilor si nu contravine principiului egalitatii in fata legii, prevazut de art. 16 alin. (1) din Constitutie. In ipoteza normei legale criticate, un singur creditor detine cel putin 50% din valoarea totala a creantelor, ceea ce face inutila consultarea adunarii creditorilor pentru desemnarea unui administrator judiciar sau lichidator ori pentru confirmarea celui provizoriu, din moment ce hotararea s-ar putea lua in adunarea creditorilor numai cu majoritatea speciala prevazuta de lege, si anume numai cu votul acestui creditor ce detine cel putin 50% din valoarea totala a creantelor.

Totodata, instanta retine ca, potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 85/2006, judecatorul-sindic confirma, prin incheiere, administratorul judiciar sau lichidatorul desemnat de creditorul ce detine cel putin 50% din valoarea totala a creantelor, iar, in conformitate cu prevederile alin. (3) al art. 19 din aceeasi lege, ceilalti creditori pot contesta la judecatorul-sindic, pentru motive de nelegalitate, decizia creditorului care detine cel putin 50%, prevazuta la alin. 21, in termen de 3 zile de la data publicarii acesteia in Buletinul procedurilor de insolventa.

In ceea ce priveste art. 21 din Constitutie, instanta apreciaza ca liberul acces la justitie, consacrat de legea fundamentala, nu este un drept absolut, legiuitorul putand sa prevada anumite conditionari in vederea unei bune administrari a justitiei, avand, evident, o justificare rezonabila si proportionala cu obiectivul propus.

Fata de cele retinute instanta in temeiul art.29 alin.4 din Legea 47/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale va sesiza Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.11 alin. 1 lit. c) din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, excepţie ridicată de debitorul  PGSI

In temeiul art. 29 alin. 5 din Legea nr. 47/1992 va  dispune suspendarea cererii de numire a administratorului judiciar CI pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite cererea creditoarei DGFP .

În temeiul art. 33 alin. 6 din Legea nr 85/2006 privind procedura insolvenţei deschide procedura generală împotriva debitorului  PGSI .

În temeiul art. 47 din lege ridică debitorului dreptul de administrare - constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea

Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar.

Fixează următoarele termene limită: b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului -04.01.2010 c) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe -26.01.2010; d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor -22.02.2010; e) data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor -11.02.2010

În temeiul art.29 alin.4 din Legea 47/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale: 

Sesizează Curtea Constituţională cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.11 alin. 1 lit. c) din Legea 85/2006 privind procedura insolvenţei, excepţie ridicată de debitorul  PGSI

In temeiul art. 29 alin. 5 din Legea nr. 47/1992 dispune suspendarea cererii de numire a administratorului judiciar CI pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate

Numeşte administrator judiciar provizoriu pe GGE care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.20 din lege, cu o remuneraţie provizorie de 4.000 lei din averea debitorului.

Pune în vedere administratorului judiciar îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi.

În temeiul art.33 alin.7 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, dispune ca administratorul judiciar să trimită o notificare, în condiţiile art.61 alin.3 din lege, privind deschiderea  procedurii generale împotriva debitorului şi ridicarea dreptului de administrare, tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor în conformitate cu art.28 alin.1 lit c), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole ori registrului asociaţiilor şi fundaţiilor în care debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii, instanţelor judecătoreşti în a căror jurisdicţie se află sediul declarat la registrul comerţului, şi tuturor băncilor unde debitorul are deschise conturi, în vederea aplicării prevederilor art.36 din lege.

Pune în vedere administratorului judiciar să  întocmească şi să depună la dosar,  în termen de 30 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art. 54 alin 1 şi 2 din lege şi, în termen de 60 de zile de la desemnare, raportul prevăzut la art. 59 din lege.

În temeiul art. 4 din Legea privind procedura de insolvenţă, dispune deschiderea de către debitor a unui cont la o unitate bancară  din care vor fi suportate cheltuielile aferente procedurii, în termen de 2 zile de la notificarea deschiderii procedurii; în caz de neîndeplinire a atribuţiei, contul va fi deschis de către administratorul judiciar. Eventualele disponibilităţi băneşti vor fi păstrate într-un cont special de depozit bancar.

Fixează termen pentru continuarea procedurii la 09.03.2010., C.3, ora  09.00

Definitivă şi executorie. Cu recurs, în termen de 10 zile de la comunicare.

 Pronunţată în şedinţă publică, azi, 17.11.2009

PREŞEDINTE GREFIER