Măsura provizorie a internării medicale. Condiţii de instituire.
Este nelegală dispoziţia instanţei privind luarea măsurii provizorii a internării medicale, în lipsa audierii făptuitorului şi fără a solicita avizul comisiei competente să avizeze internarea bolnavilor mintali şi a toxicomanilor periculoşi.
Secţia Penală –Decizia penală nr.67/A/21.02.2006 a Curţii de Apel Alba Iulia
Prin sentinţa penală nr.317/7.12.2005 pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosarul nr.6090/2005 , în baza art.114 CP s-a dispus internarea medicală a făptuitorului A.A.I. într-un institut medical de specialitate , până la însănătoşire.
În fapt s-a reţinut că în 3.06.2005 ora 21,00, făptuitorul a pătruns în incinta magazinului aparţinând SC FPC SRL Sibiu unde, ameninţând-o pe vânzătoarea T.V. cu un cuţit , a sustras din sertarul casei de marcat suma de 2.000.000 lei ROL.
Pe parcursul cercetărilor penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie prev. de art.211 al.1,2 lit. b, c şi al.2/1 lit. b CP , în urma efectuării unei expertize medico-legale psihiatrice , s-a stabilit că făptuitorul prezintă diagnosticul de schizofrenie paranoidă, faţă de fapta reţinută în sarcina sa acţionând fără discernământ.
Împotriva sentinţei pronunţate de instanţa de fond a declarat apel în termen făptuitorul, solicitând desfiinţarea sentinţei atacate şi trimiterea cauzei spre rejudecare la instanţa de fond, motivând că procedura de citare cu făptuitorul nu a fost legal îndeplinită.
Apelul făptuitorului este fondat.
Instanţa a dispus luarea măsurii de siguranţă cu încălcarea prevederilor art.162 al.1/1 CPP, respectiv fără a proceda la ascultarea făptuitorului în prezenţa apărătorului şi a procurorului.
De asemenea, instanţa a încălcat dispoziţiile art.162 al.5 CPP , omiţând să solicite avizul comisiei competente să avizeze internarea bolnavilor mintali şi a toxicomanilor periculoşi.
În speţă nu s-a administrat nici o probă din care să rezulte îndeplinirea condiţiei privind starea de sănătate a făptuitorului şi pericolul pe care acesta l-ar prezenta pentru societate , condiţie cerută de art.114 al.1 CP.
De asemenea instanţa a soluţionat cauza cu încălcarea dispoziţiilor art.179 al.1 CPP în sensul că a înmânat citaţia făptuitorului – bolnav mintal.
În consecinţă în urma admiterii apelului făptuitorului A.A.I., pentru motivele invocate s-a desfiinţat sentinţa penală atacată şi s-a trimis cauza spre rejudecare aceleaşi instanţe.
Tribunalul Mureș
Netemeinicia propunerii de arestare preventiva a inculpatului, intemeiata pe presupunerea comiterii unei infractiuni pentru care legeapenala nu prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si pe indicii insuficiente ca inculpatii ar fi comis o fapta prev
Curtea de Apel Suceava
INCULPAT MINOR. PRIORITATEA MĂSURILOR EDUCATIVE.
Tribunalul Mureș
Motivul de recurs prevazut de art 385 ind.9 pct.9 teza finala din CPP cu consecinta casarii si trimiterii spre rejudecare in situatia in care prima instanta verificand legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive mai intai mentine masura apoi in
Curtea de Apel Timișoara
Măsuri preventive. Înlocuire. Recurs
Curtea de Apel Alba Iulia
Legea nr. 272/2004. Plasament în regim de urgenţă. cenzurarea măsurii după luarea acesteia. Principiul interesului superior al copilului.