Ucidere din culpă. Soluţionarea laturii civile

Decizie 538 din 19.09.2006


Ucidere din culpă. Soluţionarea laturii civile. Respingerea cererii în despăgubiri pretinse suplimentar de către partea civilă, după expirarea  termenului stipulat de art. 15 Cod procedură penală. Nelegalitate.

Respingerea pretenţiilor civile formulate de partea civilă, în completarea constituirii iniţiale, pe considerentul că acestea au fost pretinse după expirarea termenului stipulat expres de art. 15 Cod procedură penală şi contravine principiului  reparării juste şi integrale a prejudiciului.

Secţia penală – Decizia penală nr. 538/19 septembrie 2006

Prin sentinţa penală nr. 90/27.01.2006 Judecătoria Sibiu în baza art. 178 al.1,3 Cod penal raportat la 74 lit. a,b,c, Cod penal , 76 lit. b Cod penal a condamnat pe inculpatul S.M. la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

S-a făcut aplicarea art. 86/1 Cod penal privind suspendarea executării sub supraveghere.

Inculpatul a fost obligat sub aspectul laturii civile la  suma de 4850 lei RON către partea civilă C.M., cu titlu de drepturi materiale şi 15000 RON drepturi morale.

Pentru a hotărî astfel,  Judecătoria a reţinut, în esenţă că în data de 14.09.2006, inculpatul aflându-se pe drumul judeţean 106C  şi rulând în direcţia Sadu – Cisnadie, a intrat în coliziune cu bicicleta condusă de victima C.I., deşi drumul era drept şi nu i-a apărut în faţă nici un obstacol.

În urma impactului, victima a fost proiectată în şanţ şi deşi a fost transportată de urgenţă la spital, a decedat în jurul orei 21,50.

S-a stabilit că  inculpatul avea în sânge o îmbibaţie alcoolică de  1,85 %o  respectiv. 1,70%o.

Sub aspectul laturii civile, Judecătoria a reţinut că părţii civile i se cuvenea  despăgubiri  materiale reprezentând  eforturile  financiare depuse cu ocazia  organizării  funeraliilor victimei şi a meselor de pomenire, respingându-se pretenţiile  constând în contravaloarea monumentului funerar  pe considerentul că acestea au fost formulate după expirarea termenului stipulat expres de art. 15 Cod procedură penală.

Împotriva hotărârii a declarat apel partea civilă  C.M., C.J.A.S. Sibiu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu şi asiguratorul S.C. Omniasig SA Sibiu.

Prin decizia penală nr.165/19.06.2006  pronunţată de Tribunalul Sibiu în dosar penal nr.248/2006 au fost admise toate apelurile formulate în cauză şi pe cale de consecinţă :

- s-a  majorat  la 4 ani închisoare pedeapsa aplicată inculpatului S.M.

- s-au înlăturat  dispoziţiile art. 71 Cod penal

- s-a încredinţat supravegherea inculpatului  S.P.V.R.S.I. de pe lângă Tribunalul Sibiu.

- Inculpatul a fost obligat să plătească parţii civile C.M. sumele de 48.500lei ROL despăgubiri materiale, 15.000.000 lei ROL daune morale şi despăgubiri periodice de 350 lei RON lunar începând cu 15.09.2004 până la încetarea stării de nevoie.

- S-a constatat că S.C. Omniasig SA are calitatea de asigurator în cauză

- A fost obligat inculpatul la plata către C.J.A.S. Sibiu  a sumei de 475,37 lei  despăgubiri,  cu dobândă şi penalităţi legale.

- Au fost menţinute celelalte dispoziţii

Împotriva deciziei a declarat recurs inculpatul S.M. şi partea civilă C.M., aducându-i critici pentru nelegalitate şi netemeinicie.

Inculpatul a criticat cuantumul pedepsei şi valoarea exagerata a despăgubirilor materiale.

Partea civilă a arătat că instanţa în mod nelegal nu a inclus în despăgubirile materiale şi contravaloarea  monumentului funerar ridicat victimei.

Recursul părţii civile este  fondat.

Argumentul adus de instanţă pentru a respinge aceste pretenţii este unul nerelevant  întrucât, cererea formulată  de partea civilă  nu excede dispoziţiile art.15 Cod procedură penală.

Curtea reţine că cererea părţii civile nu este nicidecum una nelegală atâta timp cât  în interiorul  termenul prevăzut mai sus, ea a formulat pretenţii civile în cauză.

Împrejurarea ca după acest termen şi până la închiderea dezbaterilor au intervenit cauze obiective care justifică majorarea pretenţiilor, în scopul întregirii prejudiciului real cauzat prin infracţiune, nu reprezintă un impediment la acordarea acestora.

Partea civilă a probat prin înscrisuri că a efectuat eforturi financiare în cuantum de 12 500 000 lei ROL  reprezentând contravaloarea monumentului funerar al victimei şi care, în realizarea  principiului reparării juste şi integrale a prejudiciului, se  impun  a fi acordate.

Ca atare recursul va fi admis, iar decizia penală casată sub aspectul cuantumului despăgubirilor materiale şi care vor  fi  majorate  cu contravaloarea monumentului funerar ridicat victimei.