Infractiuni

Sentinţă penală 2 din 09.01.2012


JUDEŢUL BACĂU JUDECĂTORIA MOINEŞTI

SENTINŢA ^P^^NR. 2 Din 9.01.2011

Constată că prin rechizitoriul nr..../P/2010 al Parchetului Moineşti, jud. Bacău şî înregistrată sub nr..../260/2011 pe rolul Judecătoriei Moineşti, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

CB.pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen, art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a ,b Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal,

C.L., pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 75 lit.c C.pen, art.211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal, cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen, cu aplicarea art.33 lit.a Cod penal,

L.Ş.B. pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie , prevăzută de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 99 şi următoarele Cod penal, art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 99 şi următoarele Cod penal , cu aplicarea art.33 lit. a Cod penal.

In actul de sesizare a instanţei se arată că inculpaţii CB. împreună cu inculpatul CL. şi L.Ş.B. în noaptea de 07/ 08.10.2010, prin violenţă, au deposedat pe partea vătămată D.G.M. de un telefon mobil marca Nokia, cauzând un prejudiciu în valoare de 300 lei nerecuperat, provocându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecate 6-7 zile îngrijiri medicale, fără spitalizare;

In seara de 05.05.2011, orele 22:30, prin violenţă, au deposedat pe partea vătămată CV. de un telefon mobil marca Motorola, bunuri alimentare şi textile, cauzând un prejudiciu în valoare de 400 lei parţial recuperat, provocându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile îngrijiri medicale, fără spitalizare, cu precizarea că inculpatul CB. a pulverizat aceste: părţii vătămate spray lacrimogen în ochi.

Din probatoriul administrat în cauză, materialul de urmărire penală şi declaraţiile date în faza de cercetare judecătorească, instanţa a reţinut următoarele:

In seara zilei de 07.10.2010, în jurul orelor 21:40, în timp ce partea vătămată D.G.M. se deplasa pe strada Podei către domiciliu, a fost lovit din spate cu piciorul în zona capului de către unul dintre inculpaţii CB.,CL. şi L.Ş.B., după care doi dintre aceştia l-au pus la pământ şi au continuat să-1 lovească cu pumnii şi picioarele, cauzându-i leziuni corporale obiectivate prin traumatism cranio-facial obiectivate prin echimoze, hematom şi plagă contuză, leziuni care au necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de 6-7 zile, conform certificatului medico-legal nr. 490/OF din 08.10.2010 (fi. 19 dosar urmărire penală).

In timp ce îl loveau, unul dintre tineri i-a smuls din mână telefonul mobil marca Nokia, după care împreună au fugit de la faţa locului în direcţia podului ce traversează Râul Trotuş în altercaţie, părţii vătămate i-au căzut ochelarii de vedere.

In seara de 05.05.2011, în jurul orelor 22:10, în timp ce partea vătămată CV. se deplasa către serviciu, respectiv la sediul SC OMV Petrom, Secţia Podei Comăneşti, pe strada Fagului din oraşul Comăneşti a fost ajuns din urmă de către trei tineri, unul dintre aceştia au trecut în fugă pe lângă el, s-a întors brusc şi i-a pulverizat în faţă un spray iritant lacrimogen. Imediat ceilalţi doi s-au apropiat la rândul lor şi au început să-1 lovească cu pumnii şi picioarele şi l-au tras de geacă punându-1 jos în altercaţie scăpat geanta din mână, a reuşit să se ridice şi să fugă de la faţa locului, dar a fost urmărit de către cei trei, unul i-a pus piedică şi a căzut din nou.

Cei trei inculpaţi au continuat să-1 lovească cu pumnii şi picioarele, iar înainte de a pleca, unul dintre ei i-a pulverizat din nou spray iritant lacrimogen în fată.

Unul dintre inculpaţi a luat geanta de jos şi toţi trei au plecat spre podul de peste râul Trotuş.

Partea vătămată a reuşit să ajungă la serviciu unde colegele au anunţat salvarea care s-a deplasat la Secţia Petrolieră Podei Comăneşti şi 1-a transportat la Spitalul de Urgenţă Municipal Moineşti.

A suferit în urma agresiunii un traumatism craniocerebral cu plagă contuză şi hematom epicranian, leziuni ce s-au putut produce prin lovire activă cu mijloace contondente sau corp dur şi care au necesitat pentru vindecare îngrijiri medicale de 7-8 zile, conform certificatului medico-legal nr. 83/OF din 06.05.2011. (fi. 36 dosar urmărire penală).

A fost solicitată U.T.A.I. Bacău identificarea seriei IMEI a terminalului

mobil marca Motorola, folosit cu SIM......, ce a aparţinut părţii vătămate C.V.,

precum şi identificarea cartelelor SIM, utilizate de acesta.

Prin exploatarea datelor primite s-a stabilit că, ulterior comiterii faptei, începând cu data de 06.05.2011, ora 12:56, telefonul mobil marca Motorola cu seria IMEI......, ce aparţinuse părţii vătămate C.V., a fost folosit de posesorul

cartelei telefonice Orange cu numărul.......

Cu ocazia unor verificări specifice a fost identificat (posesorul cartelei

telefonice Orange cu numărul ......, în persoana numitului L.Ş.B. , în vârstă de

17 ani, cu domiciliul în oraşul Comăneşti, judeţ Bacău, care fiind audiat a recunoscut faptul că, în seara de 05.05.2011, împreună cu prietenii săi C.L şi C.B., prin violenţă l-au deposedat de bunuri pe C.V.. De la L.Ş.B. au fost

recuperate telefonul mobil marca Motorola, ochelarii de vedere şi suportul aferent acestora, care au fost predate părţii vătămate CV..

Prezenţi în instanţă şi aducându-li-se la cunoştinţă prevederile art.320 indice 1 Cod proc. penală , inculpaţii arată că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală , fiind de acord cu plata despăgubirilor civile.

Conform art. 320 indice 1 Cod proc. penală , până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă in baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul declară că recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată. Instanţa de judecată soluţionează latura penală atunci când, din probele administrate, rezultă că faptele inculpatului sunt stabilite şi sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse. Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsa prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii.

In timpul cercetării judecătoreşti , inculpaţii au achitat în totalitate pretenţiile pe care le-au avut părţile civile .

Situaţia de fapt a fost dovedită prin procesul verbal de reconstituirea faptei, inculpaţii arătând modalitatea de săvârşire a acesteia, a fost efectuată recunoaşterea din grup, ocazie cu care partea vătămată D.G.M. i-a recunoscut după fizionomie pe învinuiţii L.Ş.B. şi C.L. , declaraţiile de la urmărirea penală a martorilor S.V., LA.,, R.B.„ LV., CI.

Fată de inculpaţii CB., C.L. si L.Ş.B. a fost luată măsura reţinerii pe o perioadă de 24 ore începând cu data de 25.05. 2011, ora 18:00.

Prin încheierea nr. 64/R/2011 din 06.06.2011 pronunţată în Dosarul nr. ..-...7260/2011 al Tribunalului Bacău s-a aplicat inculpaţilor măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara.

Fapta inculpaţilor CB. împreună cu inculpatul C.L. şi L.Ş.B. care în noaptea de 07/08.10.2010, prin violenţă, au deposedat pe partea vătămată D.G.M. de un telefon mobil marca Nokia, cauzând un prejudiciu în valoare de 300 lei, provocându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecate 6-7 zile îngrijiri medicale, fără spitalizare şi în seara de 05.05.2011, orele 22:30, prin violenţă, au deposedat pe partea vătămată CV. de un telefon mobil marca Motorola, bunuri alimentare şi textile, cauzând un prejudiciu în valoare de 400 lei , provocându-i leziuni corporale care au necesitat pentru vindecare 7-8 zile îngrijiri medicale, fără spitalizare, cu precizarea că inculpatul CB. a pulverizat

aceste: părţii vătămate spray lacrimogen în ochi, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de tâlhărie , prevăzute de art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen, 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 2 lit. a ,b Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen pentru inculpatul CB. , art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen, 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 75 lit. c C.pen pentru inculpatul C.L., art. 211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal , cu aplicarea art. 99 şi următoarele C.pen, art.211 alin. 1, alin. 2 lit. b şi c , alin. 21 lit. a Cod penal cu aplicarea art. 99 şi următoarele C.pen, faţă de inculpatul L.Ş.B., pentru care se va dispune pedepse cu închisoarea.

Inculpatului minor îi vor fi aplicabile prevederile art. 109 Cod penal, iar celor majori care au săvârşit fapta cu acesta art. art. 75 lit. c C.pen şi art.78 Cod penal.

Deoarece inculpaţii nu au fost condamnaţi definitiv pentru nici una din prezenta sunt incidente prevederile art.33 lit.a şi 34 lit.b Cod penal.

La individualizarea pedepselor conf. art.72 C.pen. se va ţine seama de gradul de pericol social deosebit ale infracţiunilor, de modalitatea de săvârşire dar şi de persoanele inculpaţilor care au avut o poziţie sinceră în instanţă şi sunt la prima încălcare a legii penale.

Pentru aceleaşi considerente pot beneficia de art. art.74 lit.a,b Cod penal , cu aplicarea art.76 lit.c Cod penal, art.80 Cod penal , pentru inculpaţii majori şi art.74 lit.a,b Cod penal , cu aplicarea art.76 lit.d Cod penal pentru inculpatul minor.

Conform art. 52 Cod penal rolul educativ al pedepsei se poate realiza şi fără privare de libertate în condiţiile în care perioada reţinerii a putut să însemne pentru inculpaţi un exemplu a aceea ce înseamnă privarea de libertate atunci când încalcă legea.

întrucât pedeapsa constituie unicul mijloc de sancţiune a acţiunii/ inacţiunii considerate infracţiuni rezultă că scopul acesteia este reprezentat de „prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni". Activitatea de prevenire se realizează atât sub forma determinării condamnatului de a nu mai săvârşi alte infracţiuni(prevenţie specială)prin adoptarea măsurilor educative şi restrictive în perioada executării pedepselor, cât şi prin determinarea generală a oricărei alte persoane de a respecta legea pentru a nu fi obligată la aplicarea regimului sancţionator(prevenţie generală)şi,implicit, la producerea unor suferinţe fizice şi morale rezultate din condamnarea penală.

Un fenomen semnificativ al realizării instituţiei prevenţiei generale constă în certitudinea aplicării pedepsei penale pentru acţiunea/inacţiunea considerată infracţiune, efectul preventiv realizându-se în cazurile pedepsirii cu rapiditate a infractorilor.

Scopul va fi realizat astfel încât prin executarea pedepsei să nu se cauzeze suferinţe fizice sau înjosirea persoanei condamnate. Sub influenţa măsurilor şi metodelor de reeducare - fenomen complex, în executarea pedepsei penale - se urmăreşte îndreptarea condamnatului,iar nu cauzarea de suferinţe fizice şi nici înjosirea persoanei acestuia.

Vor fi interzise inculpaţilor CB. şi C.L. drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza a 2 a , lit. b Cod penal în condiţiile şi pe durata celor prevăzute de art. 71 al. 2Cod penal.

In baza art.71 al.5 Cod penal va fi suspendată condiţionat şi executarea pedepsei accesorii.

In baza art.Sâ'Cod penal se dispune suspendarea pedepsei sub supraveghere pe durata termenului de încercare de conform art.862 Cod penal.

Conform art.86 Cod penal ,pe durata termenului de încercare condamnaţii trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte , la datele fixate,la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor de pe lângă Tribunalul Bacău, să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

In baza art. 359 alin. 1 Cod procedură penală se va atrage atenţia inculpaţilor asupra prevederilor art.864 alin. 1 Cod penal cu referire la art.83 Cod penal în sensul că dacă în perioada termenului de încercare vor mai săvârşi alte infracţiuni se va dispune revocarea suspendării pedepsei sub supraveghere.

Se va atrage atenţia inculpaţilor asupra prevederilor art.864 alin.2'Cod penal că dacă nu îndeplinesc cu rea-credinţă, măsurile de supraveghere prevăzute de lege ori obligaţiile stabilite de instanţă, acesta va revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei.

Faţă inculpatul minor , vor fi interzise drepturile prevăzute de art.64 lit.a teza a 2 a , lit b Cod penal în condiţiile şi pe durata celor prevăzute de art. 71 al.2 Cod penal.

In baza art. 81 C.pen. cu referire la art. 110 C.pen. se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe o perioadă a termenului de încercare de 2 ani şi 6 luni.

In baza art.71 al.5 C. pen. va fi suspendată condiţionat şi executarea pedepsei accesorii.

In baza art. 359 al.l C.p.p. se va atrage atenţia inculpatului asupra prevederilor art.83 C.pen. în sensul că dacă în perioada termenului de încercare va săvârşi alte infracţiuni se va dispune revocarea suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Conform art.88 cod penal se va deduce din pedeapsa aplicată inculpaţilor perioada de 24 de ore , conform ordonanţelor de reţinere , începând cu data de 25.05.2011 , ora 18,00 şi până la data de 26.05.2011,ora 17,00.

în baza art.350 alin.l Cod proc. penală se va dispune revocarea măsurii luate faţă de inculpaţi de a nu părăsi ţara , conform încheierii din 06.06.2011 a Tribunalului Bacău.

Se va act că prejudiciile au fost achitate în totalitate şi părţile vătămate nu au mai avut pretenţii civile.

Se va dispune plata onorariilor oficiu de la urmărirea penală din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

Se va lua act că în faza de cercetare judecătorească nu s-au solicitat cheltuieli privind onorariul de apărător pentru partea vătămată CV..

Se va lua act că inculpaţii au avut apărători aleşi.

în baza art.191 alin.l Cod proc. penală vor fi obligaţi inculpaţii CB., C.L. şi L.Ş.B. la cheltuieli judiciare către stat din care şi onorarii apărători oficiu .