Punere sub interdictie

Sentinţă civilă 1173 din 14.06.2012


Pe rol se afla solutionarea cauzei civile avand ca obiect interdictie formulata de reclamanta NM în contradictoriu cu pârâtul NV.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns reclamanta, prin avocat CC, cu împuternicire avocatiala la dosar, si pârâtul prin avocat CI, cu împuternicire avocatiala la dosar.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

Grefierul a expus referatul cauzei, învederând ca la dosar s-a depus raportul de expertiza medico-legala psihiatrica nr. 573/E/07.06.2012.

Nemaifiind exceptii  de invocat si probe de administrat, instanta acorda cuvântul pe fond.

Reclamanta, prin avocat, solicita admiterea actiunii si punerea sub interdictie a pârâtului întrucât exista contradictii în continutul raportului de expertiza  privind modul de comportament al pârâtului de unde ar rezulta ca acesta nu are discernamânt.

Pârâtul, prin avocat, solicita respingerea actiunii întrucât din concluziile raportului de expertiza rezulta ca pârâtul are discernamânt, având doar probleme de sanatate aferente vârstei înaintate.Se solicita cheltuieli de judecata pentru care se depune chitanta onorariu avocat.

Ministerul Public, prin reprezentant, solicita respingerea actiunii, având în vedere probele administrate în cauza.

Instanta constata închise dezbaterile si retine cauza în pronuntare.

INSTANTA

Asupra cauzei civile de fata,constata urmatoarele:

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Bals  la data de 04.11.2011, sub nr.2884/184/2012, reclamanta NM a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta, in contradictoriu cu paratul NV sa dispuna punerea sub interdictie a acestuia.

In fapt, a aratat ca se impune aceasta masura ca urmare a situatiei pârâtului care nu mai prezinta discernamântul necesar pentru a se îngriji de interesele sale. Se mai arata ca pârâtul nu avea cunostinta de faptul ca imobilul în care locuieste a fost înstrainat catre ZF, care la rândul sau l-a înstrainat unei vecine.

In drept, cererea a fost intemeiata pe disp art 142 – 143 Codul Familiei.

In dovedire, reclamanta a depus la dosar inscrisuri.

Pârâtul a depus la dosar întâmpinare, aratând ca este o persoana în vârsta, cu dificultati legate de auz si vedere datorate vârstei înaintate, dar nu se plânge de îngrijirea pe care i-o acorda cumnata sa, ZF. Se arata ca aceasta este singura persoana care s-a ocupat de el de la decesul sotiei sale, N M, iar reclamanta l-a vizitat doar de câteva ori.

Din oficiu, instanta a dispus efectuarea unui raport de expertiza medico-legala psihiatrica, fiind întocmit în cauza raportul nr. 573/E/07.06.2012 .

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin cererea de chemare în judecata reclamanta a solicitat instantei punerea sub interdictie a pârâtului NV, motivând ca acesta nu mai prezinta discernamântul necesar pentru a se îngriji de interesele sale.

Din raportul de expertiza medico-legala nr. 573/E/07.06.2012  întocmit de catre SJML Olt rezulta ca pârâtul Neactu Marin, de 85 ani, din com. IJ, jud. Olt, prezinta diagnosticul: tulburare organica cronica de personalitate fond involutiv si de deprivare senzoriala auditiva decompensata depresiv – deteriorativ mediu.

Are capacitatea psihica de a se autoîngriji, de a se autoconduce, de a-si reprezenta interesele si de a decide asupra drepturilor si obligatiilor propriei persoane, discernamântul sau fiind pastrat.

 Potrivit art. 164 din Codul civil „ persoana care nu are discernamântul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.”

Din dispozitiile legale rezulta ca situatiile de punere sub interdictie sunt limitativ prevazute de lege ele fiind alienatia sau debilitatea mintala, care provoaca lipsa de discernamant. In consecinta orice alte deficiente nu pot constitui cauze de punere sub interdictie.

Prin alienatie mintala se intelege absenta, distrugerea sau alterarea partiala a functiilor psihice, determinate de cauze patologice (diferite boli infectioase cu reactii meningo encefalitice), intoxicatii, compresiuni tumorale intracerebrale, leziuni encefalice, precum si cauze fiziologice  si psihologice.

Adeseori alienatia mintala  este urmarea unor boli psihice, precum schizofrenia si sindroamele maniaco-drepresive.

Prin debilitate mintala se intelege forma de inapoiere mintala mai usoara decat idiotenia si imbecilitatea, in care individul nu poate depasi însusirea cunostintelor corespunzatoare primelor 4 clase primare.

Dementa senila reprezinta o afectiune neurological cronica, cu evolutie progresiva, caracterizata printr-o regresie globala a activitatii intelectuale si a personalitatii bolnavului, ca urmare a vârstei inaintate a persoanei.

Conform art. 211 din LPA a Codului civil prin expresiile alienatie si debilitate mintala se intelege o boala psihica ori un handicap psihic ce determina incompetenta psihica a persoanei de a actiona critic si predictiv privind consecintele social juridice ce pot decurge din exercitarea drepturilor si obligatiilor civile.

Instanta retine ca la dosarele având ca obiect punere sub interdictie ceea ce trebuie sa stabileasca  cu prioritate  instanta judecatoreasca  prin expertiza de specialitate  nu este atat neputinta  persoanei de a se ingriji  de interesele sale, cat lipsa discernamantului  celui ce urmeaza a fi pus sub interdictie datorata alienatiei si debilitatii mintale.

Or, în cauza de fata, expertiza de specialitate a stabilit faptul ca pârâtul are discernamânt.

Fata de cele mai sus retinute, instanta urmeaza sa respinga cererea ca neîntemeiata.

În temeiaul art. 274 Cpc instanta va obliga reclamanta la plata catre pârât a sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli de judecata (onorariu avocat).

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

 

Respinge cererea formulata de reclamanta NM cu domiciliul în com. R, sat Va V, str. Via mare, nr. 30, jud. Dâmbovita în contradictoriu cu pârâtul NV, cu domiciliul în com. IJ, jud. Olt ca neîntemeiata.

Obliga reclamanta la plata catre pârât a sumei de 500 lei reprezentând cheltuieli de judecata.

Cu apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, 14.06.2012.

DATA PUBLICARII PE SITE 03.09.2012

Domenii speta