Insolvenţă. Contestaţia la tabelul definitiv consolidat rectificativ a unui creditor care are o garanţie reală imobiliară asupra unui bun al debitorului pentru un împrumut bancar făcut de un terţ.

Sentinţă civilă 1078 din 30.01.2014


S-a stabilit cu putere de lucru judecat că BANCA X – Sucursala Galaţi are un drept de ipotecă constituit şi menţinut valabil asupra imobilului care face parte din patrimoniul debitoarei SC K. C.SA.

În calitate de creditor ipotecar care şi-a conservat dreptul prin insripție ipotecară, BANCA are dreptul să urmărească bunul în mâna oricui s-ar afla , conform art. 1790 C.civ., având deci un drept de urmărire, bucurându-se totodată de un drept de preferinţă faţă de ceilalţi creditori - luându-se în considerare rangul ipotecii  - pentru satisfacerea creanţei sale.

Prin urmare, creditoarea deţine o garanţie reală asupra unui bun din patrimoniul debitoarei din prezenta cauză, pentru o sumă de bani împrumutată SC G SRL. Îndestularea creanţei deţinută de creditoarea  BANCA, în condiţiile în care SC G SRL nu şi-a plătit datoria către bancă, presupune în mod obligatoriu vinderea bunului asupra căruia s-a instituit ipoteca. Situaţia juridică în care se află debitoarea SC K.  C. SA, presupune vinderea acestui bun imobil  numai în cadrul procedurii de lichidare, în cadrul executării silite colective a debitoarei.

Astfel fiind, deşi creditoarea BANCA nu a încheiat nici un raport juridic direct cu debitoarea din prezenta cauză, aceasta are dreptul de a-şi îndestula creanţa prin valorificarea unui bun imobil din averea debitoarei, bun asupra căruia şi-a constituit un drept de ipotecă, fiind astfel îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 3 pct. 9 din Legea nr. 85/2006.

Aşa cum s-a precizat mai sus, întrucât această creanţă s-a născut după deschiderea procedurii falimentului debitoarei, creanţa trebuia plătită conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea la masa credală. Însă, întrucât lichidatorul judiciar a ales să facă menţiunile în tabelul definitiv rectificat consolidat, instanţa apreciază că tabelul trebuie modificat, conform celor expuse mai sus, respectiv prin includerea creanţei garantate a creditoarei BANCA.

Prin includerea acestei creditoare în tabelul creanţelor nu se încalcă autoritatea de lucru judecat a  sentinţei comerciale  nr. 872/2009  a Tribunalului Galaţi, aşa cum a susţinut administratorul special, întrucât repunerea părţilor în situaţia anterioară şi , prin urmare, revenirea bunului în patrimoniul debitoarei SC K. C. SA, fără ca aceasta să restituie cumpărătoarei SC G SRL preţul de 1.000.000.000 de euro, ca urmare a reţinerii fraudei  şi relei – credinţe a ambelor părţi, produce efecte numai între părţile din acea cauză, respectiv vânzătoarea şi cumpărătoarea, nu şi asupra băncii, creditoarea din prezenta cauză. Banca a acţionat cu bună – credinţă şi  a dobândit un drept de ipotecă asupra imobilului debitoarei SC K. C. SA. Prin urmare, nu se poate reţine că, potrivit sentinţei nr. 872/2009  a Tribunalului Galaţi bunul imobil trebuie să se întoarcă în patrimoniul vânzătoarei negrevat de vreo sarcină.

Din aceste considerente instanţa va respinge excepţia autorităţii de lucru judecat invocată de administratorul special al debitoarei.

Instanţa va respinge, ca nefondată, şi excepţia lipsei de interes invocată de administratorul special, întrucât, aşa cum s-a precizat pe larg mai sus, creditoarei justifică un interes direct şi personal, aceasta urmărind îndestularea creanţei sale din preţul bunului imobil asupra căruia şi-a constituit dreptul de ipotecă, creditoarea urmând a fi înscrisă în tabelul creanţelor în acest sens.

În măsura în care creanţa creditoarei va fi îndestulată din averea SC G SRL Galaţi, vor deveni aplicabile dispoziţiile art. 70 din Legea nr. 85/2006, potrivit cărora:”  O creanţă a unui creditor cu mai mulţi debitori solidari va fi înscrisă în toate tabelele de creanţe ale debitorilor cu valoarea nominală, până va fi complet acoperită. Nici o reducere a sumei creanţei prevăzute în tabelul de creanţe nu va fi făcută în vreunul dintre tabelele de creanţe ale debitorilor, până ce creditorul nu a fost deplin satisfăcut, în numerar sau în bunuri. Dacă totalul sumelor distribuite creditorului, în toate acţiunile cu debitorii, va depăşi totalul sumei care îi este datorată, acesta va trebui să restituie sumele primite în plus, care vor fi reînscrise ca fonduri în averea debitorilor, proporţional cu sumele pe care fiecare dintre debitori le-a plătit peste ceea ce era datorat.”

În ceea ce priveşte cuantumul creanţei deţinută de creditoare, judecătorul sindic constată că acesta rezultă din documentele justificative depuse la dosar, respectiv contractele de împrumut bancar, actele adiţionale şi  contractele de ipotecă ( file 45- 100,  204-287, vol. III).

Întrucât suma de 186.205,95 RON , sumă cu care şi-a mărit câtimea obiectului creditoarea BANCA, prin cererea completatoare din data de 26.10.2010 ( fila 189, vol. III), invocând un alt contract de credit ipotecar, nu a fost analizată de lichidatorul judiciar şi nu a fost introdusă în tabelul definitiv consolidat rectificativ, cererea fiind depusă după depunerea contestaţiei creditoarei - după data de 04.01.2010, şi având în vedere că şi această creanţă este născută după data deschiderii procedurii  falimentului, instanţa constată că privitor la această sumă devin aplicabile dispoziţiile art. 64 alin. 6 din Legea nr. 85/2006, urmând ca această sumă să fie plătită conform documentelor din care rezultă, nefiind necesară înscrierea sa la masa  credală a debitoarei SC K. C. SA. Astfel fiind, instanţa va respinge  cererea completatoare a cererii de admitere a creanţei.

De asemenea, instanţa va respinge şi cererea creditoarei  privind înscrierea în tabel a  cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul litigiu, întrucât şi aceste cheltuieli sunt născute în timpul procedurii falimentului şi nu este necesară înscrierea lor la masa credală a debitoarei, urmând a fi plătite conform documentelor din care rezultă.

Prin urmare, văzând toate cele expuse mai sus,  instanţa va admite în parte contestaţia creditoarei şi va dispune înscrierea în tabel a creanţei creditoarei în sumă de 2.719.683,95 Euro, cu aplicarea art. 69 din Legea nr. 85/2006, ca fiind o creanţă garantată de o garanţie reală.