Obligatia de a face

Sentinţă civilă 810 din 24.06.2010


ROMÂNIA

JUDECATORIA MIZIL  Tip: Sentinta Civila

JUDETUL PRAHOVA Nr./Data: 810/24.06.2010

Autor: Sectia civila

Domenii asociate: actiuni

OBLIGATIA DE A FACE

Prin Sentinta civila nr.810/24.06.2010, pronuntata de Judecatoria Mizil, a fost admisa actiunea formulata de reclamantele V. C si I.E., în  contradictoriu cu pârâtele  COMISIA LOCALA CEPTURA DE APLICARE A LEGILOR FONDULUI FUNCIAR si COMISIA  JUDETEANA PRAHOVA DE APLICARE A LEGILOR FONDULUI FUNCIAR, si în consecinta obligarea pârâtei Comisia locala Ceptura de fond funciar, sa întocmeasca procesul-verbal de punere în posesie si documentatia legala si înaintarea acesteia catre Comisia judeteana Prahova de fond funciar, pentru emiterea titlului de proprietate pentru suprafata de 3,02 hectare teren, ca mostenitori ai defunctului Metea Gh.Stefan, respectiv obligarea pârâtei Comisia judeteana Prahova de fond funciar sa emita titlul de proprietate pentru terenul mentionat.

De asemenea, instanta a dispus obligarea pârâtei Comisia locala Ceptura de fond funciar la plata daunelor cominatorii în suma de 300 lei pentru fiecare zi de întârziere în executarea obligatiilor mentionate.

Instanta a retinut în fapt, urmatoarele :

În baza prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991, a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului ce a apartinut defunctului M. Gh., pentru mostenitorii acestuia, respectiv I. E., V. C, M. A. si N. T., fiind eliberata adeverinta nr.1545/11.09.1991, prin eliberarea careia s-a mentionat ca aceasta constituie dovada dreptului de proprietate asupra terenului, pâna la eliberarea titlului de proprietate, fiind valabila fara modificari sau stersaturi, iar din anul 1991 si pâna în prezent, nu s-a eliberat titlul de proprietate pentru suprafata de 3,02 hectare, cuvenit mostenitorilor defunctului M. Gh., cu toate demersurile acestora.

Din probele administrate în cauza,  a rezultat ca pârâta Comisia Locala Ceptura de fond funciar a eliberat procesul-verbal de punere în posesie a mostenitorilor defunctului M.Gh.S, fara data si numar (fila 47), sustinându-se ca în anexa 3, pozitia 242, validata prin Hotarârea nr.96/29.08.1991, s-a omis înscrierea mostenitorului M. N., care a depus cererea nr.153/06.03.1991, în termen, pentru reconstituirea dreptului de proprietate, ca mostenitor al defunctului sau tata, adeverinta nr.1545/11.09.1991, fiind înlocuita cu o alta adeverinta, conform anexei 3, pozitia 6, validata prin Hotarârea nr.3046/21.07.2003, sustinându-se ca s-a validat aceasta pozitie, prin hotarârea mentionata, prin înscrierea tuturor mostenitorilor, întrucât în adeverinta din 1991 s-a omis înscrierea mostenitorului M. N.

Atât din sustinerile reclamantelor, cât si din relatiile comunicate de catre cele doua pârâte, rezulta ca mostenitorii defunctului M. Gh. sunt în posesia de fapt a terenului ce le-a revenit de pe urma defunctului, pârâtele sustinând, în mod cu totul nejustificat de altfel, faptul ca s-a întârziat eliberarea procesului-verbal de punere în posesie si emiterea titlului de proprietate, întrucât urmeaza ca mostenitorii sa-si solutioneze mai întâi unele neîntelegeri privind succesiunea, sustinere neîntemeiata si nelegala, întrucât solutionarea unor eventuale neîntelegeri între mostenitori se face, fie pe cale amiabila, fie pe cale judiciara si nu intra în atributiile celor doua comisii solutionarea unor astfel de neîntelegeri privind succesiunea iar eliberarea procesului-verbal de punere în posesie, întocmirea si înaintarea documentatiei legale si eliberarea titlului de proprietate nu sunt conditionate de astfel de întelegeri dintre parti.

De altfel, ceea ce rezulta cu certitudine este faptul ca cele doua pârâte au întârziat cu mult întocmirea  actelor legale, prevazute de legislatia fondului funciar, aspecte sanctionate la cererea persoanelor interesate prin disp.art.64 alin.2 din Legea nr.18/1991, republicata.

Fata de cele aratate, instanta a  constatat ca actiunea reclamantelor este întemeiata si  pe cale de consecinta  a admis-o si a obligat pârâta Comisia locala Ceptura de fond funciar, sa întocmeasca procesul-verbal de punere în posesie si documentatia legala si înaintarea acesteia catre Comisia judeteana Prahova de fond funciar, pentru emiterea titlului de proprietate pentru suprafata de 3,02 hectare teren, ca mostenitori ai defunctului M. Gh.

Instanta a obligat pârâta Comisia judeteana Prahova de fond funciar sa emita titlul de proprietate pentru terenul mentionat.

De asemenea, instanta a obligat pârâta Comisia locala Ceptura de fond funciar,  în baza disp.art.64 alin.2 din Legea nr.18/1991, republicata, la plata daunelor cominatorii în suma de 300 lei pentru fiecare zi de întârziere în executarea obligatiilor mentionate.

Având în vedere ca reclamantele se afla totusi în posesia terenurilor pentru care li s-a reconstituit dreptul de proprietate, instanta  a apreciat cererea de obligare la plata cheltuielilor de judecata, ca neîntemeiata si pe cale de consecinta  a respins-o.

ÎNTOCMIT,

Judecator Alexandru Cretu

1