Fara titlu

Sentinţă civilă 257 din 05.02.2009


Dosar nr. 2381/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA CIVILA NR.257

Sedinta publica de la 05 Februarie 2009

 

Prin actiunea înregistrata la data de 4.09.2008, reclamantul H I a chemat în judecata pe pârâta M M, solicitând instantei , ca prin hotarârea ce va pronunta, sa dispuna încredintarea  minorului M-A, nasc. la 17.05.2005, spre crestere si educare reclamantului , cu obligarea pârâtei la plata unei contributii lunare de întretinere în favoarea acestuia; cu cheltuieli de judecata.

În motivarea actiunii , reclamantul a aratat ca minorul a rezultat din relatia avuta cu pârâta, ca în ultimii ani aceasta a fost de mai multe ori plecata  la munca în strainatate , timp în care minorul a ramas în grija si întretinerea exclusiva a reclamantului, iar  în luna mai 2008 aceasta a refuzat sa se mai întoarca în tara .

În drept, cererea este întemeiata pe disp. art. 100, 86 si 94 C. fam.

Prin întâmpinare si cerere reconventionala pârâta a solicitat respingerea actiunii reclamantului, în principal  încredintarea minorului spre crestere si educare, cu obligarea reclamantului la plata unei contributii de întretinere pe seama acestuia, iar în subsidiar, stabilirea dreptului de-a avea legaturi personale cu minorul de doua ori pe luna, în prima si a treia saptamâna de vineri orele 18 pâna duminica orele 18 si câte o saptamâna în vacantele de iarna si primavara, respectiv o luna în vacanta de vara. ( f. 24)

Examinând actele si lucrarile dosarului, instanta a retinut urmatoarele:

Minorul M-A,nascut la data de 17.05.2005 , a rezultat din concubinajul  partilor.

La vârsta de 8 luni a minorului pârâta a plecat la munca în strainatate, lasându-l pe copil  în grija tatalui si a bunicului patern.

În primii 2 ani aceasta a trimis reclamantului diverse sume de bani si pachete cu bunuri pentru minor, însa în cursul anului 2008 nu a mai contribuit la întretinerea copilului , iar în aceasta perioada de  3 ani  s-a reîntors  în tara doar de 3-4 ori , pentru  scurte perioade de timp.

Din actul medical de la f. 62 dos. rezulta faptul ca în luna decembrie 2007 pârâta l-a externat pe minor din spital, pe proprie raspundere , fara a-l interna într-o alta unitate medicala , desi acesta se afla în stare grava ,necesitând  tratament si  investigatii medicale,  fapt ce a determinat ulterior o înrautatire a starii minorului .Din  declaratia martorei P M  se retine ca minorul  a fost reinternat în spital de bunicul patern care a si ramas cu el pâna la însanatosire. 

Împrejurarile mai sus evocate denota lipsa de  atasament al pârâtei fata de minor si totodata iresponsabilitatea acesteia ca parinte , astfel ca fata de concluziile referatului de ancheta sociala , de vârsta frageda a  minorului , de faptul ca cel putin actualmente acesta are nevoie sa fie lasat în mediul familial în care s-a aflat de la nastere , ceea ce implica prezenta tatalui si a bunicului patern , instanta apreciaza ca interesul copilului este acela de a fi încredintat reclamantului spre crestere si educare, astfel ca în temeiul art. 65 C fam. va admite actiunea principala si va dispune în acest sens, respingând cererea reclam. reconv.

În baza art. 65, 86 si 94 C. fam. pârâta/reclam. reconv. va fi obligata în favoarea minorului la plata unei contributii lunare de întretinere în suma de 150 lei lunar, cu începere de la data introducerii actiunii si pâna la majoratul minorului.

La stabilirea acestui cuantum  instanta a avut în vedere nevoile minorului si posibilitatile de plata ale pârâtei, apreciate prin raportare la venitul minim pe economia nationala ( 600 lei ).

În temeiul art. 43 al. 3 C. fam instanta va încuviinta modalitatea  de vizitare a minorului  solicitata de reclamanta reconventionala apreciind  ca programul solicitat este în acord cu interesele copilului .

În temeiul art. 274, 276 C.. pr. civ. instanta va proceda la compensarea cheltuielilor de judecata datorate de parti