Fara titlu

Sentinţă civilă 213 din 03.02.2009


Dosar nr. 3260/257/2008

R O M Â N I A

JUDECATORIA MEDIAS

SECTIE GENERALA

SENTINTA CIVILA Nr. 213

Sedinta publica de la 3 februarie 2009

Asupra cauzei de fata :

Reclamanta B T S.A. a chemat în judecata pe pârâtii C F - T, C R, M I si S.C. R & F C S.R.L solicitând constatarea nulitatii contractului de cesiune de parti sociale nr. 182/21.10.2008, încheiat între pârâtii C R si C F, în calitate de cedenti si pârâtul M I, în calitate de cesionar, ca fiind încheiat în baza unei cauze ilicite si imorale si revenirea la situatia anterioara încheierii contractului în cauza. Mai arata ca scopul urmarit de catre parti la încheierea contractului nu a fost unul licit si moral, urmarind fraudarea intereselor creditorilor societatii.

Pârâtii C se opun la admiterea cererii aratând ca, potrivit contractului aveau doar obligatia de a înstiinta banca iar cauza ilicita nu a fost dovedita deoarece ratele datorate pentru credit erau platite la data încheierii contractului.

Pârâtul M pretinde ca el nu a semnat contractul de cesiune si nu are calitate procesuala pasiva .

Examinând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

La data de 26.07.2007 reclamanta, în calitate de împrumutator a încheiat cu S.C. R & F C S.R.L un contract de credit, pentru suma de 35000 lei. În cuprinsul contractului (punctul 4 litera f.) S.C. R & F C S.R.L, în calitate de împrumutat, s-a obligat sa înstiinteze reclamanta de orice schimbare în structura actionariatului de natura sa afecteze controlul asupra societatii sau sa adopte o hotarâre referitoare la reorganizarea, fuziunea sau divizarea  numai cu acordul bancii.

Pârâtii C F si C R în calitate de asociati ai S.C. R & F C S.R.L si-au  cedat toate partile sociale pârâtului M I la data de 21 octombrie 2008.  S.C. R & F C S.R.L s-a transformat în SRL cu asociat unic.

Actiunea nu este admisibila :

Potrivit art. 969 alin. (1) Cod civil, contractele au forta obligatorie între partile contractante, ceea ce înseamna ca ele trebuie sa execute în natura obligatiile asumate si la termenele asumate, neputând sa desfiinteze contractul decât în cazurile prevazute de lege, deoarece actioneaza principiul pacta sunt servanda.

În situatia în care debitorul nu-si executa obligatia asumata prin contract si nici nu se realizeaza executarea silita, creditorul poate obtine executarea prin echivalent, angajându-se prin urmare, raspunderea civila a debitorului, datorita neexecutarii lato sensu a obligatiilor nascute din contract, respectiv raspunderea civila contractuala. Este ceea ce prevede art. 1073 Cod civil si anume: „Creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exacta a obligatiei, si în caz contrar are dreptul la dezdaunari”. Altfel spus, se angajeaza raspunderea civila contractuala a debitorului, care va fi obligat sa-i plateasca creditorului sume de bani cu titlu de despagubire pentru a-i repara prejudiciul cauzat. Aceste despagubiri care sunt prevazute de textul de lege citat se numesc daune-interese.

În speta nerespectarea clauzei contractuale are consecintele enumerate mai sus la care se adauga posibilitatea rezilierii contractului de credit. Sustinerile reclamantei ca partile contractului de cesiune ar fi urmarit un scop ilicit nu sunt fondate si nu au fost dovedite .

Asa fiind instanta a respins actiunea.