Pensia de întreținere se calculează având în vedere și sporurile de pericol deosebit, de condiții grele și toxicitate, confidențialitate și fidelitate în mai, precum și norma de hrană.

Sentinţă civilă 246 din 14.01.2014


Contestatorul a formulat in contradictoriu cu intimații, contestație la executare prin care a solicitat lămurirea înțelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu reprezentat de Sentința civilă pronunțată de Judecătoria Galați prin care acesta a fost obligat la plata unei contribuţii lunare de întreţinere în cotă procentuală de 25% din venitul net lunar pentru minoră, fără a se specifica în raport cu care venituri se va plăti această pensie de întreținere, precum și recalcularea sumelor plătite și restituirea sumelor achitate de acesta cu titlu de pensie de întreținere și nedatorate.

Instanța a precizat că potrivit art.527 alin.2 coroborat cu art.529 alin.1 NCC la stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora, fiind avute în vedere și celelalte obligații ale sale. De asemenea, dispozițiile art.527 alin.2 NCC nu prevăd nicio rezerva cu privire la veniturile părintelui care urmează a fi obligat la plata pensiei de întreținere, astfel încât, la calcularea pensiei de întreținere trebuie luate în considerare toate veniturile care au caracter de continuitate, deci nu numai retribuția propriu-zisa, ci si celelalte sporuri, inclusiv cele de spor pericol deosebit, spor condiții grele și toxicitate, spor confidențialitate, spor fidelitate, intricat  acestea au un caracter permanent.

Instanța apreciază că aceste sporuri nu sunt exceptate de la executare, în sensul art. 409 alin.4 Cod pr. civ., text de lege care are în vedere urmărirea silita a salariilor si a altor venituri periodice realizate din munca, precum si alte sume ce se plătesc periodic debitorului si sunt destinate asigurării mijloacelor de existenta ale acestuia.

În ceea ce privește sumele reprezentând contravaloare normă de hrană, acestea se acordă militarilor angajaţi şi salariaţilor civili, cadre militare, pe timp de pace, atunci când nu beneficiază de alimente, având deci caracter permanent, iar nu întâmplător. Instituindu-se posibilitatea urmăririi pentru obligaţii de întreţinere în art. 409 cod pr. civ. a ajutoarelor pentru refacerea sau întărirea sănătăţii, rezultă că acestea pot fi luate în calcul la determinarea mijloacelor debitorului ca bază matematică pentru stabilirea pensiei de întreţinere.

Astfel, sporurile pentru pericol deosebit, spor condiții grele și toxicitate, spor confidențialitate, spor fidelitate și norma de hrană intră în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere în virtutea dispoziţiilor art. 409 lit. a cod pr. civ., fiind incluse în categoria de salarii şi alte venituri periodice realizate din muncă, destinate asigurării mijloacelor de întreţinere a debitorului obligaţiei de întreţinere.

Pentru aceste considerente, instanța a admis în parte contestația la executare și a dispus lămurirea dispozitivului S.C. pronunțată de Judecătoria Galați în sensul că terțul poprit va calcula pensia de întreținere la care a fost obligat contestatorul, în procent de 25% din venitul net pentru minoră, având în vedere și sporurile de pericol deosebit, de condiții grele și toxicitate, confidențialitate și fidelitate în MAI, precum și norma de hrană.

În raport cu soluția pronunțată cu privire la primul capăt de cerere, instanța a respins capătul de cerere având ca obiect restituire sume plătite și nedatorate cu titlu de pensie de întreținere.

Împotriva hotărârii nu s-a exercitat nicio cale de atac.