Acord de recunoaştere a vinovăţiei. Conducerea unui autovehicul în stare de ebrietate. Amânarea aplicării pedepsei

Sentinţă penală 2147 din 15.06.2015


Prin sentinţa penală nr. 2147/21.07.2014 a Judecătoriei Iaşi s-au dispus următoarele:

„În temeiul art. 485, alin.1, lit.a C.pr.pen., admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data de 07.05.2014 între procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi inculpatul M.T. în dosarul penal nr.85/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Constată că prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei s-a stabilit o pedeapsă de 1 an închisoare pentru inculpatul M.T. pentru săvârşirea infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe , prevăzută de art.336, alin.1, raportat la art.5 C.pen. În temeiul art. art.396, alin.4 C.pr.pen., raportat la art.83 C.pen., amână aplicarea pedepsei de 1 an închisoare stabilită faţă de inculpatul M.T., pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. În temeiul art. 85, alin.1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art.403, alin.4 C.pr.pen., atrage atenţia inculpatului că în cazul în care, pe durata termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau săvârşeşte o nouă infracţiune, se dispune revocarea amânării, aplicarea şi executarea pedepsei”.

Pentru a dispune astfel, instanţa a reţinut în esenţă următoarele:

În actul de sesizare a instanţei s-a reţinut că, la data de 14.02.2014, orele 23,45, lucrătorii din cadrul Biroului Rutier Iaşi, aflaţi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, au procedat la oprirea în trafic a autoturismului care circula pe direcţia B-dul Primăverii către Iulius Mall. Lucrătorii de poliţie au procedat la legitimarea conducătorului autoturismului , în persoana inculpatului M. care, fiind întrebat dacă a consumat băuturi alcoolice, a declarat că nu a consumat alcool înainte de a se urca la volan, refuzând, totodată, să fie testat cu aparatul etilotest.

S-a mai arătat că inculpatul a fost condus la Spitalul Clinic de Urgenţe „Prof.Dr.N.Oblu” din Iaşi, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, rezultatul fiind de 1,70 g/l alcool pur în sânge la ora 00,16 şi 1,60 g/l la ora 01,16.

Analizând conţinutul acordului de recunoaştere a vinovăţiei din 07.05.2014, instanţa a constatat  că acesta îndeplineşte condiţiile de formă prevăzute de art.481 şi 482 C.pr.pen. De asemenea, acesta conţine avizul prealabil  şi scris al procurorului general, în conformitate cu prevederile art.478, alin.4 C.pr.pen., referitoare la limitele încheierii acordului, precum şi avizul posterior încheierii acordului, dat în conformitate cu art.478, alin,2 C.pr.pen.

Instanţa a constatat ca fiind îndeplinită şi condiţia referitoare la momentul procesual al încheierii acordului de recunoaştere a vinovăţiei, astfel cum prevede art.478, alin.1 C.pr.pen., ţinând cont de faptul că prin ordonanţa din 31.03.2014 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M. pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art.336, alin.1 C.pen.

În ceea ce priveşte pedeapsa la care s-a ajuns prin acord, precum şi modalitatea de executare a acesteia, instanţa a apreciat că pedeapsa de 1 an, cu amânarea aplicării acesteia este proporţională cu gravitatea infracţiunii săvârşite, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani sau amendă, precum şi cu circumstanţele personale ale inculpatului care nu are antecedente penale şi care a recunoscut săvârşirea faptei.