Cerere pentru acordarea pensiei de urmaş. durata căsătoriei mai mică de 10 ani. nelegalitatea cererii.

Sentinţă civilă 748 din 29.06.2015


Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la Tribunalul Teleorman  – Secţia Conflicte de Muncă Asigurări Sociale şi Contencios Administrativ Fiscal  sub nr. …. din … reclamanta CE în contradictoriu cu pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman a solicitat pronunţarea unei hotărâri prin care pârâta să fie obligată la acordarea pensiei de urmaş către reclamantă, cu cheltuieli de judecată.

În motivare arată reclamanta că s-a adresat cu cerere Casei Judeţene de Pensii Teleorman , cerere care a fost înregistrată sub nr. … prin care a solicitat să primească în continuare pensia de urmaş  în urma decesului soţului acesteia din data de 11.04.2014.

La data de 10.02.2015 a primit răspuns de la pârâtă, adresa nr…. din 17.02.2015 prin care i s-a comunicat că nu poate beneficia în continuare de pensie de urmaş conform prevederilor art.87 din Legea nr.263/2010 deoarece nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.85 şi art.86 alin.1 din Legea nr.263/2010.

Pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman  nu a răspuns reclamantei în termenul legal şi refuză să-i acorde în continuare pensia de urmaş.

Reclamanta susţine aplicabilitatea dispoziţiilor art.85 alin.1 şi alin.2 din Legea nr.263/2010 şi în dovedire, cu înscrisuri şi depoziţii de martori, susţine acţiunea ca fiind întemeiată.

Arată reclamanta că a primit pensia de urmaş şase luni de zile, în perioada 01.05.2014 – 01.11.2014. Conform deciziei nr…. s-a suspendat plata pensiei pentru limită de vârstă în sumă de 388 lei şi conform deciziei nr. … i s-a acordat pensie de urmaş în sumă de 627 lei.

La data de 31.10.2014, conform deciziei nr. … s-a încetat pensia de urmaş şi conform deciziei nr…. a fost reluată plata pensiei pentru limită de vârstă.

Arată reclamanta că este bolnavă, singură şi are o pensie destul de mică, îi este foarte greu  să se întreţină şi să achite contravaloarea medicamentelor.

Prin faptul că nu a mai primit în continuare pensie de urmaş, arată reclamanta, a fost privată de acest drept de către Casa Judeţeană de Pensii Teleorman chiar şi prin faptul că nu i-a fost soluţionată cererea înregistrată la nr…. astfel că  a fost nevoită să se adreseze cu altă cerere la data de 12.02.2015 pentru care s-a făcut confirmarea primirii la data de 13.02.2015.

Reclamanta întemeiază cererea pe art.1 din Legea nr.554/2004.

Au fost anexate cererii de chemare în judecată în xerocopie înscrisuri: decizie privind acordarea pensiei de urmaş, decizie privind reluarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă emisă de Casa Judeţeană de Pensii Teleorman, cupon de plată pensie, B.I. titular reclamanta, adresa nr…. emisă de Casa Judeţeană de Pensii Teleorman, certificat de căsătorie din 28. iunie 2006 emis de Primăria municipiului Turnu Măgurele, decizie nr…. din … emisă de Casa Judeţeană de Pensii Teleorman, adeverinţă medicală eliberată pe numele CE.

La …  reclamanta depune la dosar înscrisuri lizibile cu menţiunea conformităţii cu originalul, aceleaşi anexate cererii de chemare în judecată şi decizia nr…. privind suspendare plată pensie pentru limită de vârstă şi decizia din … privind reluarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă emisă de Casa Judeţeană de Pensii Teleorman.

La … este primită la dosar întâmpinare formulată de pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman prin care solicită respingerea acţiunii ca neîntemeiată.

În motivare, arată pârâta că reclamanta a fost identificată în baza de date a casei Judeţene de Pensii Teleorman cu dosar nr…. beneficiind de o pensie pentru muncă depusă şi limită de vârstă stabilită iniţial prin decizia de pensie nr….

La data de … prin cererea nr…. reclamanta solicită Casei Judeţene de Pensii Teleorman sistarea pensiei CAP în favoarea pensiei de urmaş deşi aceasta nu a beneficiat niciodată de pensie CAP.

Pârâta a constatat că reclamanta poate beneficia, conform dispoziţiilor legale, de pensie de urmaş după soţul Popescu Ion decedat la data de 11.04.2014 sens în care Casa Judeţeană de Pensii Teleorman a emis decizia nr…. privind suspendarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă prin care pensia proprie a reclamantei a fost suspendată începând cu data de …

Pentru a intra în drepturi cu pensia de urmaş, a fost emisă decizia de pensie nr…. prin care s-a acordat reclamantei pensia de urmaş în sumă de 617 lei, drepturile fiindu-i acordate retroactiv începând cu data de ….

Pârâta invocă dispoziţiile art.85 alin.1 şi 2 din legea nr.263/2010, art.87 din Legea nr.263/2010 şi situaţia reclamantei a cărei durată a căsătoriei a fost mai mică de 10 ani. ( 2006 – 2014) situaţie în care aceasta poate beneficia de pensie de urmaş numai în condiţiile stabilite de art.87 din lege adică numai 6 luni calculate de la data decesului numai dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut.

Începând cu data de …,  după termenul limită de 6 luni, Casa Judeţeană de Pensii Teleorman a emis decizia de pensie nr…. din … prin care încetează plata pensiei de urmaş şi decizia nr…. din … prin care se reia plata pensiei proprii pentru limită de vârstă.

Astfel pârâta susţine legalitatea şi temeinicia deciziilor de pensie emise pe numele reclamantei.

Reclamanta nu a contestat deciziile emise de pârâtă limitându-se la a formula două cereri la care s-au formulat răspunsurile nr…. din …şi nr….

Arată pârâta că în cauză nu are relevanţă perioada de convieţuire efectivă cu susţinătorul decedat, PI, legiuitorul utilizând noţiunea de căsătorie care se poate dovedi printr-un act emis de autorităţile statului în condiţiile legii.

Au fost anexate întâmpinării în xerocopie înscrisuri: cerere de pensionare nr…., decizia de acordare a pensiei pentru muncă depusă şi limită de vârstă, cererea nr…. prin care reclamanta solicită pensia de urmaş, certificat de căsătorie seria CD nr….., decizia nr…. privind suspendarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă, decizia nr…. din … privind acordarea pensiei de urmaş, decizia nr…./… privind încetarea plăţii pensiei de urmaş, decizia nr…./… privind reluarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă, cererea nr…, adresa nr…. a Casei Judeţene de Pensii Teleorman , adresa nr…. a Casei Judeţene de Pensii Teleorman.

Instanţa analizând actele şi lucrările dosarului şi dispoziţiile legale aplicabile cauzei de faţă constată şi reţine:

La data de …  a decedat soţul reclamantei din această cauză, numitul PI.

Reclamanta CE are calitatea de soţie la data decesului soţului, potrivit certificatului de căsătorie emis de Primăria Municipiului Turnu Măgurele la …, căsătorie încheiată la …

Prin decizia nr…. pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman stabileşte în favoarea reclamantei CE pensie de urmaş de pe urma susţinătorului decedat PI, drepturile de pensie fiindu-i stabilite cu data de …, suma de 617 lei lunar. La data de … pârâta emite şi decizia nr…. privind acordarea penalităţilor de urmaş.

La … pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman emite decizia nr…. prin care dispune încetarea plăţii pensiei de urmaş începând cu data de  …, în temeiul art.113 alin.1 şit.b din legea nr.263/2010.

Pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman (urmare deciziei nr…. privind suspendarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă la cererea reclamantei nr….) emite la data de …., după sistarea plăţii pensiei de urmaş, decizia nr…. privind reluarea plăţii pensiei pentru limită de vârstă pe numele reclamantei CE.

Reclamanta nu este de acord cu punerea în plată a pensiei pentru limită de vârstă şi solicită să-i fie acordată pensia de urmaş.

Formulează cerere la pârâtă, înregistrată sub nr…. iar la …. pârâta Casa Judeţeană de Pensii Teleorman comunică reclamantei că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.85 şi 86 alin.1 din Legea nr.263/2010.

Prin acţiunea de faţă reclamanta solicită obligarea pârâtei la acordarea pensiei de urmaş, raport juridic  reglementat de materia asigurărilor sociale şi nu contenciosului administrativ aşa cum a menţionat reclamanta prin acţiune.

Instanţa reţine că durata căsătoriei reclamantei cu defunctul PI a fost mai mică de 10 ani ( potrivit certificatului de căsătorie şi certificatului de deces depuse la dosar).

Potrivit art.85 din Legea nr.263/2010 soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani ( alin.1). În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani dar cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5 % pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus (alin.2).

Potrivit art.87 din Legea nr.263/2010 soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.85 şi 86 alin.1 beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională  pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de art.33 alin.5.

Reclamanta CE încadrându-se în prevederile art.87 din Legea nr.263/2010 a beneficiat de pensie de urmaş o perioadă de 6 luni.

Reclamata susţine convieţuirea cu soţul acesteia înainte de căsătorie o perioadă de circa 24 de ani.

Înscrisul oficial care atestă căsătoria este certificatul de căsătorie, act opozabil terţilor care conferă drepturi succesorale şi pensie de urmaş soţului supravieţuitor în cazul decesului celuilalt soţ.

În baza acestui certificat de căsătorie al reclamantei cu actualul defunct PI instanţa constată că reclamanta nu poate beneficia de pensie de urmaş o perioadă mai mare de 6 luni conform prevederilor art.87 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

În considerarea argumentelor ce preced acţiunea formulată de reclamantă în temeiul art.153 lit.f din Legea nr.263/2010 este nefondată şi urmează  a fi respinsă.