Contestaţie la executare

Sentinţă civilă 4332 din 02.10.2014


Contestaţie la executare. Prescripţia executării silite a procesului-verbal de contravenţie. Comunicare proces-verbal.

Dosar nr.11055/55/2014

Prima instanţă :

Comunicarea în conformitate cu prevederile legale a procesului verbal se face, potrivit dispoziţiilor art. 27 din OG nr. 2/2001, astfel cum au fost interpretate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin  Decizia în interesul legii nr. 10/2013, se aplică şi proceselor verbale întocmite anterior publicării în monitorul oficial a deciziei menţionate. S-a admis contestaţia la executare formulată de contestatoarea S.C. „N” S.R.L. în contradictoriu cu intimata Compania Naţională de Drumuri şi Poduri din România – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, s-a anulat executarea silită ce face obiectul dosarului de executare nr. 204/2014 al BEJ Lavinia Boşneac şi s-a dispus restituirea către contestatoare a taxei judiciare de timbru în cuantum de 64 lei.

Instanţa de apel :

Respinge apelul. În motivare s-a arătat că în mod corect instanţa de fond a reţinut că în speţă operează prescripţia dreptului de a obţine executarea silită reglementată de art. 14 alin. 1 din OG nr. 2/2001, întrucât procesul verbal de contravenţie nu a fost comunicat contravenientului  ( intimatei contestatoare ) în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.

Comunicarea în conformitate cu prevederile legale a procesului verbal se face, potrivit dispoziţiilor art. 27 din OG nr. 2/2001, astfel cum au fost interpretate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin  Decizia în interesul legii nr. 10/2013, respectiv comunicarea prin afişare la domiciliul sau sediul contravenientului este subsidiară comunicării prin poştă, cu aviz de primire.

Nu pot fi reţinute susţinerile apelantei în sensul că această decizie în interesul legii ar fi aplicabilă doar de la data publicării în Monitorul Oficial, întrucât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doar a dat o interpretare unitară a dispoziţiilor legale incidente privind modalitatea de comunicare, fără ca prin decizia indicată să fie modificat textul legal.