Traficul de droguri de risc

Sentinţă penală 107 din 15.05.2013


Dosar nr. 1227/89/2013

R O M Â N I A

TRIBUNALUL VASLUI

SECŢIA PENALĂ

SENTINŢA PENALĂ  Nr. 107/2013

Şedinţa publică de la 15 Mai 2013

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE

Grefier

Ministerul Public reprezentat de procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Vaslui

Pe rol, la ordine,  fiind pronunţarea asupra cauzei penale privind pe inculpaţii S M, fiul lui,  şi S S-T, ambii trimişi  în judecată prin Rechizitoriul  nr. 11/D/P/2013 din 4.03.2013 al  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Vaslui, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  trafic de droguri de risc,  prev. de art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal, introducere în ţară de droguri de risc, prev. de art.3 alin.1 din Legea nr.143/2000,  cu aplicarea art.41 alin.2 Cod penal  şi nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, faptă prev. de art.279 alin.1 Cod penal.

……………………………………………………………….

INSTANŢA

Asupra acţiunii penale de faţă;

Prin Rechizitoriul nr.11/D/P/2013, întocmit de DIICOT-Biroul Teritorial Vaslui la data de 4 martie 2013 şi înregistrat la această instanţă la data de  05.03.2013 sub nr. 1227/89/2013, au fost trimişi în judecată inculpaţi, fiecare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 2 alin.1, art. 3 alin.1 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod pen., şi a infracţiunii prevăzută de art. 279 alin.1 Cod pen.,  cu aplicarea art. 33 lit. a Cod pen., şi art. 37 lit. b Cod penal pentru inculpatul SST

S-a reţinut prin actul de sesizare al instanţei că în luna în luna ianuarie 2013, inculpaţii au primit un colet din Spania în care se afla o cantitate de droguri de risc şi anume cannabis. După preluarea coletului de către cei doi inculpaţi, aceştia au început să facă dese deplasări în mun. Bîrlad pentru a găsi consumatori cărora să le poată oferi spre vânzare şi consum cantitatea de droguri primită.

Astfel, l-a cunoscut pe martorul BTA cunoscut consumator de droguri de risc căruia inculpaţii  în luna ianuarie anul curent, i-au oferit spre consum o cantitate de aproximativ 30-40 gr. cannabis. Inculpatul SST i-a relatat martorului, că în cazul în care doreşte să cumpere droguri de risc de la el, să-l contacteze telefonic şi să vină la locuinţa sa din satul …pentru a lua drogurile pe care dorea să le cumpere.

 În legătură cu modalitatea pe care martorul BTA a intrat în legătură cu cei doi inculpaţi, acesta a relatat în cursul urmăririi penale că se afla în mun.Bîrlad cu un prieten de-al său şi lângă ei a oprit un autoturism din care au coborât inculpaţii. "Au coborât doi fraţi pe care ştiu că-i cheamă S şi M. S a venit la noi şi ne-a arătat o pungă în care aproximez că avea 30-40 gr.cannabis... A spus că ne-o oferă gratis pentru consum. "

Ulterior primei întâlniri martorul a declarat că s-a deplasat a locuinţa inculpaţilor din satul V de unde a cumpărat cannabis, plătind suma de 60 lei. Faptul că martorul a cumpărat de la inculpaţi cannabis este confirmat şi de martorii ce l-au însoţit pe acesta la locuinţa fraţilor S şi anume de. Au mai fost identificaţi martorii cărora inculpaţii le-au relatat că primesc droguri de risc din Spania şi pe care le oferă spre vânzare consumatorilor din mun.Bîrlad. Martorul U N a declarat că s-a deplasat în repetate rânduri la locuinţa din satul V unde locuiesc cei doi şi a cumpărat cannabis.

În seara zilei de 07.02.2013, inculpaţii s-au deplasat în mun.Bîrlad, de unde au preluat de la şoferul mijlocului de transport angajat al SC , un colet, în care se afla o cantitate de droguri de risc. Coletul era destinat inculpatului S M aşa cum rezultă din bonul de expediţie. Ambii inculpaţi s-au deplasat în mun.Bîrlad şi împreună au preluat coletul. Martorul M G şoferul mijlocului de transport a declarat că a predat coletul la doi tineri dintre care unul a şi semnat de primire.

 Faptul că ambii inculpaţi erau implicaţi în activitatea de primire a coletelor cu droguri este confirmat şi de conţinutul convorbirii telefonice pe care inculpaţii au avut-o în seara zilei de 07.02.2013 şi orele 18:26:38, în care ambii discută cu şoferul mijlocului de transport şi stabilesc locul de unde vor prelua coletul.

Relevant este faptul că la câteva minute după preluarea coletului, inculpatul SST, confirmă  unei  persoane neidentificate aflată la postul telefonic …că a intrat în posesia pachetului:

„SST: Vezi că am luat, am luat purcelul. L-am cumpărat acum... acum a ajuns. Am luat purcelul frate ( discuţie purtată la data de 07.02.2013, orele 18:26:37) ".

 În legătură cu această discuţie inculpatul SST a declarat că trebuia să cumpere un purcel şi că de fapt nu se referea la droguri. Apărarea sa, prin care a încercat să scoată în evidenţă că nu ar fi avut cunoştinţă despre faptul că în coletul primit se aflau droguri este înlăturată de discuţiile purtate ulterior cu consumatorii de droguri care au confirmat că au fost contactaţi telefonic pentru ca a doua zi să meargă la locuinţa inculpaţilor pentru a cumpăra drogurile.

 ……………………………….

Martorii au confirmat că au fost anunţaţi telefonic de către inculpatul S S T, că pot veni la locuinţa sa pentru a cumpăra droguri, deşi încercau să discute codificat.

Implicarea inculpatului S M în oferirea spre vânzare  şi consum a drogurilor de risc este evidenţiată atât de declaraţiile martorilor care au declarat că acesta era mereu împreună cu fratele său S S T atunci când vindeau drogurile de risc şi împreună negociau preţul de vânzare a unui gram de cannabis.

În ziua de 08.02.2013, S M a contactat telefonic o persoană cu numele de R din mun.Bucureşti, căruia i-a confirmat că i-a trimis într-un colet droguri.

  Situaţia de fapt este confirmată de martorul UN persoana care a primit coletul cu droguri pentru a-1 trimite prin intermediul unei mijloc de transport la Bucureşti. Drogurile nu au mai ajuns la destinatar întrucât martorul de teamă a deschis coletul şi a consumat cantitatea de cannabis ce se afla într-o ţiplă aproximând că erau 0,2 - 0,3 gr.cannabis.

 La data de 08.02.2013 la domiciliul inculpaţilor s-a efectuat o percheziţie domiciliară unde a fost găsită cantitatea de 893,9 grame cannabis ce era depozitată în borcane din sticlă.

  Substanţa vegetală a fost supusă unei constatări tehnico -ştiinţifice iar din raportul întocmit de către Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi - Laboratorul de Profil al Drogurilor, a rezultat că acestea este cannabis şi s-a pus în evidenţă delta-9-tetrahidrocannabinol, substanţă psihotropă şi face parte din tabelul Anexa III din L. 143/200 modificată şi completată.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare, au mai fost descoperite şi ridicate obiecte folosite la cântărirea şi porţionarea drogurilor de către inculpaţii (un cântar electronic şi pungi de mici dimensiuni).

De asemenea, din locuinţa inculpaţilor au mai fost ridicate următoarele bunuri: o armă model Benelli, o armă artizanală, un pistol artizanal şi mai multe cartuşe cu glonţ.

În legătură cu armele găsite la domiciliul inculpaţilor şi pe care aceştia le deţineau fără drept, iniţial inculpatul S M a declarat că acestea erau aduse din străinătate de fratele său cu mult timp în urmă. Ulterior, acesta a revenit asupra declaraţiei şi 1-a indicat pe martorul I M ca fiind persoana care le-a adus armele în vederea păstrării.

Totodată inculpaţii l-au indicat şi pe numitul R M F cunoscut şi sub numele de, ca fiind persoana care în luna ianuarie, ar fi comandat cele două colete în care se aflau drogurile. Atât din declaraţiile martorului I M dar şi din discuţiile purtate cu rudele numitului RM F a rezultat că acesta este plecat din tară din luna decembrie 2012.

Tatăl inculpaţilor S C. M a declarat că armele se aflau la locuinţa sa din vara anului trecut iar în legătură cu arcul găsit într-o magazie, S S T l-ar fi adus din Spania.

În cauză a fost dispusă o constatare tehnico-ştiinţifică, care a concluzionat că cele trei arme prezintă reziduuri superficiale ce pot constitui urme secundare ale tragerii, că armele şi muniţia sunt în stare de funcţionare.

Inculpatul S M la începutul cercetărilor şi după Efectuarea percheziţiei domiciliare a declarat că nu a avut nici o implicare în activitatea de trafic de droguri de risc şi că fratele său a fost cel care contactase prieteni din Spania pentru a-i trimite droguri. Situaţia de fapt expusă de inculpat a fost retractată de acesta după prinderea inculpatului S S T şi a declarat că în realitate drogurile erau ale martorului I M.

Inculpatul SM a susţinut că drogurile dar şi armele găsite la locuinţa lor erau ale lui I M şi de teama acestuia au acceptat să le vândă.

Această situaţie a fost expusă şi de inculpatul S S T care însă a încercat să arate că a avut o contribuţie mai mică în activitatea infracţională şi a dorit să scoată în evidenţă că nu a cunoscut ce conţin coletele.

Martorul I M a fost audiat în cursul urmăririi penale şi a recunoscut că-i cunoaşte pe ambii inculpaţi şi că a avut un conflict cu aceştia motivat de faptul că, i-ar fi fost folosit numele în activitatea ilicită de oferire spre vânzare şi consum a drogurilor.

Susţinerile inculpaţilor, nu au fost confirmate de declaraţiile martorilor audiaţi în timpul urmăririi penale.

În nici un moment martorii nu au declarat că au avut cunoştinţă despre faptul că ambii inculpaţi ofereau spre vânzare şi consum droguri de risc de la o altă persoană, ci au susţinut că personal cei doi inculpaţi i-au contactat telefonic dar şi pe reţeaua Facebook.

Nu se justifică nici atitudinea inculpaţilor după primirea coletului în care se aflau drogurile de a contactata atât persoana din Spania(ce nu a fost identificată nefiind suficiente elemente în acest sens) dar şi martorii cunoscuţi ca fiind consumatori de droguri

Faptele săvârşite de inculpaţi întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi introducere în ţară de droguri de risc, fapte prevăzute de art. 2 alin.1, art. 3 alin.1 din Legea 143/2000 modificată prin Legea 522/2004, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal, şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fapte prevăzute de art. 279 alin.1 Cod penal, cu aplicarea art. 33 lit a Cod penal şi art. 37 lit. b Cod penal.

Potrivit dispoziţiilor art. 320 ind.1 Cod pr.penală, inculpaţii au declarat că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare şi că solicită să fie judecaţi în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, pe care le cunosc şi şi  le însuşesc.

Verificând din oficiu şi constatând că actul de sesizare a instanţei a fost legal întocmit, că instanţa  este competentă să judece cauza, că a fost legal sesizată, că din probele administrate rezultă că faptele săvârşite de inculpaţii sunt stabilite, că sunt suficiente date cu privire la persoanele inculpaţilor pentru a permite stabilirea unor pedepse, instanţa va admite cererea de judecare a inculpaţilor potrivit procedurii prevăzută de art. 320 ind.1 Cod pr.pen.

Instanţa va aplica fiecărui inculpat câte o pedeapsă pentru fiecare din cele trei fapte săvârşite.

La individualizarea judiciară a pedepselor, instanţa va avea în vedere în cadrul criteriilor generale de individualizare prevăzute de art. 72, 52 Cod penal, cu luarea în considerare a gradului de pericol social al faptelor săvârşite, conduita sinceră a inculpaţilor, a împrejurărilor în care au fost săvârşite faptele, a urmărilor produse, a lipsei antecedentelor penale pentru inculpatul S M şi a antecedentelor penale pentru inculpatul S S T, de dispoziţiile art. 320 ind.1 alin. 7 Cod pr.penală, a faptului că inculpatul S M are în creştere şi întreţinere un minor, de dispoziţiile art. 41 alin.2, de profilul moral al inculpaţilor.

În favoarea inculpaţilor vor fi aplicate dispoziţiile art. 320 ind.1 alin.7 Cod pr.penală, a circumstanţelor atenuante, prevăzute de art. 74 lit. a, 74 alin.2 Cod penal, şi art. 76 lit. b şi d Cod penal.

Potrivit relaţiilor de la dosar, se va dispune înlăturarea stării de recidivă postexecutorie, prev. de art. 37 lit. b Cod penal, reţinută în mod greşit în sarcina inculpatului S S T, deoarece a intervenit reabilitarea de drept pentru condamnarea cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pronunţată de Judecătoria Arad, prin sentinţa penală 2983/8 decembrie 2008 rămasă definitivă prin neapelare, la data de 30 decembrie 2008.

Referitor la reţinerea infracţiunii de import de droguri decât a celei de introducere de droguri în ţară solicitată de inculpaţi prin apărător, instanţa va menţine modalitatea de săvârşire a faptei aşa cum a fost reţinută prin rechizitoriu.

În acest sens s-a pronunţat şi ICCJ prin Decizia nr.3547 din 04 noiembrie 2008, care a statuat că fapta inculpatului de a solicitat cumpărarea  drogurilor de risc din străinătate de către o altă persoană şi de a le primi prin serviciul poştal, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de introducere  în ţară  droguri de risc, fără drept, prev. de art. 3 al.1 din Legea 143/2000, întrucât legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri nu sancţionează, în art. 3 alin.1, numai persoana care introduce, în mod nemijlocit, drogurile de risc în ţară, ci şi persoana care le expediază, precum şi ce căreia îi sunt destinate.

Faptele săvârşite de inculpaţi sunt concurente astfel că vor fi contopite în conformitate  cu dispoziţiile art. 33 lit. a Cod penal, iar potrivit art. 34 lit. b Cod penal se va dispune ca fiecare inculpat să execute pedeapsa cea mai grea, plus pedeapsa complementară de interzicere a drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen.

Pe durata executării pedepselor  li se va interzice inculpaţilor exercitarea drepturilor prevăzute de 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen în condiţiile art. 71 Cod penal.

Gravitatea faptelor comise îi fac nedemni pe aceştia de a fi aleşi în autorităţile publice sau în funcţii elective, sau de a ocupa  o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Potrivit art. 350 al.1 Cod pr.penală instanţa va dispune menţinerea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţi şi conform art. 88 alin.1 Cod penal se va deduce din pedepsele aplicate durata reţinerii şi arestării preventive pentru fiecare inculpat, începând cu data de  9 februarie la zi.

În temeiul art. 17 alin.1 din legea 143/2000 se va dispune confiscarea cantităţii de 893,9 grame drog de risc-cannabis, găsite la locuinţa inculpaţilor, şi care se află în prezent la Camera de corpuri delicte din cadrul IGPR.

În temeiul art. 118 lit. f Cod penal, se va dispune confiscarea de la inculpaţi a unui cântar electronic, a armei de vânătoare marca Benelli seria 163410, a unui pistol artizanal fără date de identificare, o puşcă artizanală fără date de identificare, 15 cartuşe de vânătoare calibru 12 mm., 22 cartuşe cu glonţ de calibru 5,6 mm, şi un arc marca Geologic, 2 lunete de culoare neagră model  Gamo 4x20 şi Niko Stirling 4x20 (fila 13 Rechizitoriu), care se află depuse la Camera de corpuri delicte ale IPJ Vaslui.

Nu se va dispune confiscarea de la inculpaţi a unui aparat tip MSR model 206 A 019368 şi a unui număr de 23 pachete cu ţigări Plugarul, şi a celorlalte bunuri ridicate la percheziţia imobiliară pentru că în conformitate cu dispoziţiile art. 118 ind.2 Cod penal ( Legea 63/2012 ) privind confiscarea extinsă, nu sunt îndeplinite condiţiile cumulative prevăzute de acest text de lege, deoarece instanţa nu are convingerea că bunurile respective provin din activitatea infracţională de natura celor prevăzute la alin.1, fapt pentru care se va dispune restituirea acelor bunuri inculpaţilor,

În temeiul art. 7 din Legea 76/2008 se va dispune ca după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, prelevarea de probe biologice de la inculpaţi şi introducerea profilelor genetice în SNDGJ.

În temeiul art. 191 alin.2 Cod pr.penală fiecare inculpat va fi obligat să plătească statului cheltuieli judiciare în sumă de câte 1700 lei, din care suma de 300 lei reprezentând onorariu pentru apărător desemnat la urmărirea penală pentru inculpatul S M, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Condamnă pe inculpatul S M,  , fiul lui,  la următoarele pedepse;

-8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, prev.de art.2 al.1 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 41 al.2 Cod pen. , art. 320 ind.1 alin. 7 Cod proc. pen . şi 74 lit. A si art. 76 lit. d Cod pen.;

- 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen.pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în ţară de droguri de risc, prev. de art. 3 al.1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 41 al.2 Cod pen. şi art. 320 ind.1 alin 7 Cod pr.pen. şi art.74 lit. a Cod pen. şi art. 76 lit. b Cod pen..;

- 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 279 al.1 Cod pen., cu aplicarea art. 320 ind.1 alin 7 Cod pr.penală şi art. 74 lit. a Cod Pen., şi art. 76 lit.d Cod pen.

În baza art. 33 lit. a Cod pen. şi art. 34 lit. b Cod pen si art. 35 alin.1 cod. Pen., contopeşte pedepsele aplicate şi dispune ca inculpatul S M să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare şi 2 ani  interzicerea drepturilor prev. de art. art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen. 

Condamnă pe inculpatul S S-T, fiul lui, la următoarele pedepse;

-  10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc,  prev. de art.2 alin.1 din Legea nr.143/2000, cu aplicarea art. 41 al.2 Cod pen., art. 320 ind.1 al.7 Cod pr.pen., art. 74 al.2 Cod pen.şi art. 76 lit. d Cod pen. cu înlăturarea disp. art.37 lit. b Cod pen.;

- de 3 ani şi 4 luni închisoare şi 2  ani interzicerea drepturilor prev. de art. art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen.  pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în ţară de droguri de risc, prev. de art.3 alin.1 din Legea nr.143/2000, cu aplicarea art. 41 al.2 Cod pen., art. 320 ind.1 al.7 Cod pr.pen., art.74 al.2 Cod pen. şi art. 76 lit. b Cod pen., cu înlăturarea art. 37 lit. b Cod pen.;

- 1 an şi 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 279 al.1 Cod pen., cu aplicarea art. 320 ind.1 alin 7 Cod pr.penală şi art. 74 alin. 2  Cod Pen., şi art. 76 lit.b Cod pen., cu înlăturarea disp.art. 37 lit. b Cod pen.

Conform disp. art. . 33 lit. a Cod pen. şi art. 34 lit. b Cod pen si art. 35 alin. 1 cod pen., contopeşte pedepsele aplicate şi dispune ca inculpatul SS- T să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 4 luni închisoare, şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen. 

Pe durata executării pedepsei interzice ambilor inculpaţilor exercitarea drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod pen.

Conform art. 350 al.1 Cod pr.pen., menţine măsura arestării preventive luată faţă de ambii  inculpaţi şi în temeiul art. 88 al.1 Cod pen., deduce din pedeapsa aplicată, durata reţinerii şi arestării preventive începând cu data de 9 februarie 2013 la zi.

În temeiul art. 17 al.1 din Legea 143/2000  dispune confiscarea cantităţii de 893,9 gr. drog de risc-cannabis, găsite la locuinţa celor 2 inculpaţi şi care se află depusă la Camera de corpuri delicte din cadrul IGPR.

 Dispune, în temeiul art. 118 lit.b, f Cod pen., confiscarea de la inculpaţi a unui cântar electronic, a armei de vânătoare marca Benelli seria 163410, a unui pistol artizanal fără date de identificare, o puşcă artizanală fără date de identificare, 15 cartuşe de vânătoare calibru 12 mm., 22 cartuşe cu glonţ de calibru 5,6 mm, şi un arc marca Geologic, 2 lunete de culoare neagră model  Gamo 4x20 şi Niko Stirling 4x20 (fila 13 Rechizitoriu), care se află depuse la Camera de corpuri delicte ale IPJ Vaslui.

Respinge cerere privind confiscarea  unui aparat tip MSR model 206 A 019368 şi a unui număr de 23 pachete cu ţigări Plugarul, în temeiul art. 118 lit.f Cod pen, descrise la punctul IV în dispozitivul rechizitoriului, şi dispune restituirea acestor bunuri către incupaţi.

Respinge cererea de confiscare extinsă şi dispune restituirea către inculpaţi a următoarelor bunuri;

………………………………………………………

În temeiul art. 7 din Legea 76/2002 dispune, ca după rămânerii definitive a prezentei hotărâri, prelevarea de probe biologice  şi introducerea profilelor genetice în S.N.D.G.J.

În temeiul art. 191 al.2 Cod pr.pen. obligă fiecare inculpat să plătească statului cheltuieli judiciare în sumă de câte 1700 lei, din care suma de 300 lei reprezentând onorariu pentru apărător desemnat la urmărirea penală pentru inculpatul SM, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 15 mai 2013.

Preşedinte,

Grefier,

Domenii speta